Σάζι και τρίχορδο

Καλησπέρα στην παρέα! Είναι το πρώτο μου πόστ εδώ και αν και σας διαβάζω καιρό ανώνυμα, η αλήθεια είναι ότι έκανα τον λογαριασμό μόνο και μόνο για να με βοηθήσετε να λύσω την απορία μου! Ασχολούμαι περιπου ένα εξάμηνο με την μουσική, οπότε καταλαβαίνετε ότι μόνο αρχάριος μπορώ να θεωρηθω σχετικά με αυτήν (και αν…). Η ερώτηση μου είναι η εξής. Εχω την δυνατότητα να αγοράσω σάζι από έναν γνωστό μου, σε σχετικά καλή τιμή σε σχέση με την ποιότητα του οργανου. Έχω δει ότι το σάζι έχει κινητά τάστα (αν δεν κάνω λάθος). Εγώ όμως δεν ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα να μάθω σαζι, πόσο μάλλον τώρα που δεν μπορώ να πάω κάπου να διδαχθω(covid και περιορισμένος όγκος πληροφορίας online νομίζω;). Γίνεται να μετακινήσω τα τάστα σε θέσεις που θα βρω διαδικτυακά και θα είναι ίδιες με του τρίχορδου μπουζουκιού;
α) θα λειτουργήσει αυτό; Το κάνει κανείς γενικά;
β) ο ήχος θα θυμίζει τρίχορδο μπουζούκι ή θα είναι πιο «ανατολίτικος»;
γ) θα με δυσκολέψει καθόλου το γεγονός οτι τα τάστα δεν είναι μεταλλικά σκληρά όπως του μπαγλαμά;

Αυτά προς το παρόν. Κάθε απάντηση είναι παραπάνω απο ευπρόσδεκτη γιατί ακόμα και αν δεν το πάρω, θα έχω μάθει πράγματα. (Δεν ξέρω αμα έβαλα σωστό tag μουσικά όργανα, παρακαλώ να με διορθώσετε αν όχι :grin:)

2 «Μου αρέσει»

Καλως ηλθες Γιάννη και καλες συζητησεις σου εύχομαι.
Θα σου απαντήσουν άνθρωποι που γνωρίζουν το Σάζι πολυ καλύτερα απο εμένα.
Εγώ εχω μια απορία στην απορια σου, και ευκαιρια να είναι το Σάζι ποιο το όφελος σου αφου θες να παιζεις τριχορδο μπουζουκι ?
Θελεις μακροπροθεσμα να μάθεις και τα 2 οργανα ?

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα Πάνο! Την ερώτηση που μου έθεσες την έχω θέσει κι εγώ στον εαυτό μου και υποθέτω οι απαντήσεις είναι δυο:
α) Μου αρέσει ο ήχος που βγάζει το σάζι και νομίζω ότι μακροπρόθεσμα θα μου αρεσε να μάθω να παίζω κι αυτό (αν και με τρομάζει η θεωρία που φαντάζομαι είναι υπέρογκη με τα μακαμια κλπ.)
γ) Όντας φοιτητής μου είναι δύσκολο να συγκεντρώσω συμπαθητικό ποσό για την αγορά ενός ακόμα και μετρίου ποιοτικά τρίχορδου, και σκέφτηκα οτι θα ήταν μια καλή λύση για να αρχίσω με τα βασικά, και εν καιρώ γίνεται η μετάβαση.

Θεωρω αν μπορουσες να αναφερεις το μπάτζετ σου θα μπορούσαν οι υπόλοιποι να σε συμβουλεύουν πιο στοχευμένα.
Παντως σημασια έχει ποια είναι η δικη σου προτεραιότητα στην εκμάθηση του οργάνου.
Δηλαδή ποιο είναι η καψουρα σου για να ξεκινήσεις απο αυτο ωστε να σε κρατήσει.
Επίσης τα πιο ποιοτικά όργανα βοηθανε καπως στο να “κρατήσουν” καποιον στην μελέτη τους.

3 «Μου αρέσει»

Καλώς Γιάννη καλές κουβέντες να έχουμε! Θυμάμαι τον @alk αν δεν κάνω λάθος να αναφέρει ότι γενικά χρειάζεται μάστορας για να μετακινηθούν οι μπερντέδες (κινητά ταστα). Επίσης ο ήχος του οργάνου έχει μεγάλη απόκλιση από τον ήχο ενός τριχορδου. Οπότε δεν θα ακούγεται το ίδιο με ένα μπουζούκι και φυσικά δεν θα μπορείς να αποδώσεις το ύφος. Τώρα αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις σαζι φυσικά και μπορείς μόνος σου! Δεν ξέρω πόση πληροφορία υπάρχει στο διαδίκτυο από Έλληνες αλλά επειδή το όργανο αυτό παίζεται κυριως στην Τουρκία είμαι σίγουρος ότι θα βρεις πληροφορίες και βίντεο στα αγγλικά. Από την άλλη είναι το ρεπερτόριο. Εγώ στην Ελλάδα όσους έχω δει να παίζουν σαζι εντασσουν και παραδοσιακά τραγούδια στο ρεπερτόριο. Οπότε αν ενδιαφέρεσαι για δημοτικά και ανατολίτικα ρεπερτόρια νομίζω θα ήταν μια καλή αρχή.
Εδώ και μια εκτέλεση δημοτικού με σαζι (αν δεν με απατούν τα μάτια μου)

Σου εύχομαι καλή συνέχεια και επειδή εγώ δεν είμαι και ειδειμων όλο και κάποιος πιο έμπειρος θα σε βοηθήσει περισσότερο.

2 «Μου αρέσει»

Γιάννη καλωσήρθες.

Επειδή έχω κάνει ακριβώς αυτό το πέρασμα, από τρίχορδο (μπαγλαμά) σε σάζι, με δάσκαλο όμως στο δεύτερο όργανο και με συνειδητή στόχευση, νμίζω ότι μπορώ να απαντήσω ε΄γκυρα. Φυσικά δεν αποκλείω να ακούσεις και αντίθετες γνώμες εξίσου έγκυρες.

α) Όχι, γιατί είναι πολύ διαφορετική η αρματωσιά. Στο σάζι οι χορδές της πρώτης και της τρίτης θέσης είναι τέτοιες ώστε να κουρδίζουν σε μικρά διαστήματα μεταξύ τους. Για παράδειγμα στο κούρδισμα Λα-Ρε-Σολ (Λα η κάτω, η τριπλή), το Λα είναι ένα τόνο πάνω από το Σολ. Αν αυτό το κάνεις Λα-Μι-Λα, δηλαδή κούρδισμα σε διαστήματα τρίχορδου, τα δύο Λα θα είναι ίδια. Είναι σαν να μην έχεις μπουργάνα!

β) Όχι. Άλλος ήχος. Δεν έχει ούτε τη λαμπεράδα ούτε την ατάκα του μπουζουκιού.

γ) Όχι, καθόλου.

5 «Μου αρέσει»

Α, ξέχασα:

Ναι, γίνεται. Το σάζι έχει μερικούς παραπάνω μπερντέδες (14 ή 15 στην οκτάβα αντί για 12). Οι έξτρα κόβουν κατά κάποιο τρόπο μερικά ημιτόνια στη μέση. Αυτούς θα τους κολλήσεις με τον επόμενο (όχι με τον προηγούμενο). Πέρα από τους 3-4 παραπανίσιους, οι υπόλοιποι είναι ήδη σε συγκερασμένες θέσεις και μάλλον δε θα χρειαστούν μετακίνηση, ή το πολύ πολύ λίγη μετακίνηση διορθωτικά.

Όμως οι έξτρα μπερντέδες αποτελούν και οπτικό οδηγό. Μπορείς εξίσου καλά να τους αφήσεις στη θέση τους και απλώς να μην τους πατάς.

2 «Μου αρέσει»

Παιδιά να πω αρχικά ευχαριστώ για τις τόσες απαντήσεις! Δεν περίμενα τόσο μεγάλη ανταπόκριση και τόσο γρήγορα μάλιστα!

Αρχικά να ξεκινήσω απαντώντας στον Πάνο (νομίζω το έκανα σωστά; Είναι η πρώτη μου φορά, μια κατανόηση παρακαλώ :laughing:) και να πω ότι είναι σημαντικό που μου το θύμισε, γιατί πολλές φορές λίγο χάνουμε τον δρόμο μας ή κάνουμε το γνωστό tunnel visioning και χάνουμε το δάσος! Είναι λοιπόν γεγονός οτι το σάζι δεν είναι προτεραιότητά μου.

Νομίζω η παραπάνω απάντηση μου απαντά και στον Γιάννη, έχω να πω όμως ότι είναι φοβερό το βίντεο που παραθεσες ως παράδειγμα, σχεδόν με κάνει από μόνο του να θέλω να αρχίσω.

Τέλος, να πω τις ευχαριστίες μου στον pepe για τις δυο εκτενείς απαντήσεις που με βοήθησαν να ρίξω λίγο φως στο κούρδισμα του σαζιού και στην διάταξη των μπερντέδων. Τι να πω, ίσως περάσω από τον φίλο μου να κάνω μια δοκιμή με κάποια απλά τραγούδια του τρίχορδου, αλλά έχει σημασία για εμένα και ο ήχος, όπως λέει και ο pepe, χάνεται η ατάκα και το σκάσιμο, πολύ χαρακτηριστικά εννοείται για τον ήχο του μπουζουκιού.

Εχω καλυφθεί απο τις απαντήσεις αλλά και οποίες περεταιρω είναι ευπρόσδεκτες εννοείται γιατί νομίζω τέτοιες συγκρίσεις βοηθουν και τους αρχάριους να κατανοήσουμε καλύτερα τα άλλα, αλλά και τα δικά μας όργανα.

4 «Μου αρέσει»

Όχι, μόνος σου το κάνεις. Μόλις το δεις από κοντά και το πιάσεις, θα καταλάβεις πώς γίνεται, δεν είναι τίποτε ιδιαίτερο.

Αρκεί βέβαια να ξέρεις πού θες να τον πας! :wink:

Ίσως ο Αλκ να είχε πει ότι χρειάζεται μάστορα για να σου δέσει καινούργιους μπερντέδες. Που κι αυτό δηλαδή μαθαίνεται, δεν είναι μαστορική τέχνη, αλλά δεν το ξέρουν όλοι (εγώ π.χ. δεν έχω κάτσει να το μάθω…)

3 «Μου αρέσει»

αφου δεν σε ενδιαφερει ιδιαιτερα το σαζι μη το περνεις καθολου και ψαξε για μπουζουκι η κανα φθηνο τζουρα. υπαρχουν ευκαιριες. το σαζι αν πας να το κανεις μπουζουκι, και θα το χαλασεις, και δεν θα εχει καμια σχεση με το μπουζουκι σαν ηχος, και δεν θα μπορεις μετα να το πουλησεις, αρα θα πεταξεις τα λεφτα σου και θα ταλαιπωρηθεις τζαμπα. χιλιες φορες να εβρισκες μια κιθαρα καλητερα. εκτος κι δεν προκειται για σαζι και μιλας για κανα σχολικο ταμπουρα, αυτα τα φθηνα… εκει αλλαζει το πραγμα…

Καλώς όρισες!
Ωραίο όργανο το σάζι, αλλά διαφορετικό ρεπερτόριο. Αν δώσεις 100 ευρώ για ένα μαθητικό από αυτά που έχουν στα μουσικά σχολεία, καλύτερα να δώσεις 200 για έναν τζουρά.
Καλή αρχή σε ό,τι επιλέξεις, και εδώ είμαστε για βοήθεια.

2 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα Μιχάλη! Αυτό είναι που θα κάνω τελικά, λαμβάνοντας υπ οψην τις -πολυ καλές - συμβουλές απο τα άλλα μέλη. Ευχαριστώ που έγραψες κι εσύ την άποψή σου ομως, όντως φαίνεται πολλή ταλαιπωρία για το τίποτα…

Καλησπέρα liga_rosa, και σε αποκαλώ με το ψευδώνυμο σου αφού έτσι σε έμαθα, ήσουν μάλιστα απο τα πρώτα μέλη που είδα σε συζήτηση την πρώτη φορά που μπήκα στο φόρουμ, και είχα εντυπωσιαστεί πολύ απο τις γνώσεις σου. Αισθάνομαι περίεργα που σου μιλώ και στον ενικό δεδομένου του σεβασμού που τρέφω για την συνεισφορά σου, αλλά υποθέτω οτι η απροσωπια του διαδικτύου αλλάζει τις ισορροπίες μέσα μου, και μου βγαίνει ο ενικός πιο φυσικός… Ευχαριστώ για την προθυμία σου για βοήθεια, εύχομαι πράγματι να έχουμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις στο μέλλον και να μην κουράσω με τις απορίες μου…:grin:

4 «Μου αρέσει»

Σιγά, λες και είμαι κάνας Νταλάρας (ευτυχώς όχι). :smile:
Σ’ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, στην παρέα μόνο ενικός χωράει!
Δεν κουράζεις καθόλου, γι’αυτό είναι το φόρουμ.

5 «Μου αρέσει»

Έχει πολλές γνώσεις για το ρεμπέτικο ο Νταλάρας;

1 «Μου αρέσει»

Απλά κοκκίνησα με τα καλά λόγια και το έλεγα για τον πληθυντικό. Είναι γνωστή η γνώμη μου για τον ακατανόμαστο…

2 «Μου αρέσει»

Πάντως να πούμε ότι μπόλικη πληροφορία στα ελληνικά βρίσκεται αν αναζητήσεις όχι «σάζι» αλλά «ταμπουρά». Πρόκειται κατ’ ουσίαν για το ίδιο όργανο, αλλά στον λεγόμενο ταμπουρά έχει καλλιεργηθεί ένα στιλ παιξίματος πιο οικείο στον μέσο Έλληνα. Όπως αυτό στο βινετάκι. Για να παίξεις σαν Τούρκος, όπως δηλαδή παίζεται κανονικά το σάζι, θα πρέπει να μάθεις και τούρκικο ρεπερτόριο, τη στιγμή που οι περισσότεροι (όσοι δεν τυχαίνει να έχουν εξειδικευμένα γούστα και ενδιαφέροντα) δεν ξέρουμε καν να ακούμε τούρκικα, οπότε πάει λίγο μακριά η βαλίτσα.

4 «Μου αρέσει»

Άρα απλά αυτοσαρκασμός ήταν :rofl::rofl::rofl:

1 «Μου αρέσει»