Καλησπέρα σας Χριστός Ανέστη

Καλησπέρα σας και χρόνια πολλα Χριστος Ανέστη. Μου έδωσαν ενα μπουζούκι για να αρχίσω σιγα σιγά να μαθαινω τριχορδο. Αλλα χρηματα για δασκαλους δύσκολο. Εχετε να μου προτείνετε τίποτα εσείς για να αρχίσω. Χρόνο έχω τα απογεύματα. :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Κάλως όρισες Νάσο. Μπορείς και μόνος να μάθεις αλλά σίγουρα ένας δάσκαλος θα σε εξελίξει περισσότερο και συντομότερα και επίσης θα παρατηρήσει/διορθώσει λάθη που κάνεις τα οποία ίσως δεν έχεις συνειδητοποιήσει καν ότι τα κάνεις (οπως κάθε αρχάριος).
Τώρα σχετικά με το που να αρχίσεις έχουν γραφεί άπειρα ποστ μπορείς να τα ψάξεις στην αναζήτηση με λέξεις κλειδιά όπως ‘‘συμβουλές’’, ‘‘ξεκίνημα’’, ‘‘βοήθεια σε αρχάριο’’ κλτ σχετικά. Οπότε καλύτερα ψάξτο έτσι το θέμα και όταν έχεις κάποια συγκεκριμένη απορία τότε σίγουρα όλο και κάποιος θα μπορέσει να βοηθήσει!
Καλή μελέτη και καλές πενιές.

3 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστω πολυ john η αληθεια ειναι οτι θελω να διαβαζω και να παιζω. Απλα οπως ασχολουμαι με τον αθλητισμο πχ και ξερω οτι θα παω εκει για προπονηση να γραφτω. Ειμαι 25 χρονών μπορω να παω σε ένα οδειο σε αυτην την ηλικια;

1 «Μου αρέσει»

Δεν γνωρίζω για ωδείο αλλά λογικά θα μπορείς, σιγά ποια ηλικία χαλάρωσε δεν εισαι 55 :stuck_out_tongue: . Ίσως όμως στο θέμα αυτής της μουσικής να ήταν πιο πρακτικός ένας δάσκαλος παρά ένα ωδείο χωρίς να θέλω να μειώσω τη δουλειά και τη γνώση των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί. Απλά το ωδείο μου φέρνει σε κάτι πιο “επίσημο” και εντελώς άλλο στυλ στο σύνολο που προσωπικά δεν θα το επέλεγα. Ψάξου και αναλόγως πράττεις!

4 «Μου αρέσει»

Γιατί να μην μπορείς να πας σε ωδείο?Μια χαρά ηλικία έχεις.Εγώ ξεκίνησα στα 39 (με δάσκαλο βέβαια).
Κάλιο αργά παρά ποτέ.Αφού έχεις και όργανο έχεις μια σκοτούρα λιγότερη :slight_smile:

4 «Μου αρέσει»

Εγώ, στα 59! (Σχολή Καρά)

5 «Μου αρέσει»

Καλωσήρθες Νάσο. Καλή πρόοδο με το μπουζούκι!

Ακριβώς αυτό. Συμφωνώ και με το πρώτο σκέλος και με το δεύτερο.

Δεν πολυσυνηθίζεται. Φυσικά υπάρχουν μπουζουξήδες που ξέρουν να διαβάζουν, και δε νομίζω κανείς ποτέ να μετάνοιωσε που έμαθε νότες, αλλά μη φανταστείς ότι η σχέση του μπουζουξή με την παρτιτούρα είναι όπως στην κλασική μουσική.

Πέρα από κάποιες σπάνιες και ειδικές περιπτώσεις, νότες χρειάζεσαι για καμιάν άσκηση. Σε πιο προχωρημένο επίπεδο, όταν πρέπει να εξηγήσεις (ή να σου εξηγήσουν) πώς ακριβώς παίζεται ένα δύσκολο σημείο. Και για να επικοινωνείς γραπτά με ανθρώπους που, αν ήσασταν κοντά, θα τους έλεγες «τη φράση που πάει, να, έτσι, πόσες φορές την παίζουμε;» ή συζητήσεις για δρόμους κλπ. Και δεν ξέρω αν κανείς τις χρησιμοποιεί και για υπόμνηση, σαν σκονάκια, όταν δε θυμάται π.χ. καμιά εισαγωγή.

Είναι αναμφισβήτητα χρήσιμη γνώση, σε κάνει «πιο μουσικό», αλλά κανείς δεν παίζει διαβάζοντας.

2 «Μου αρέσει»

Πάντως προσωπικά που όντας αρχάριος και έχοντας μάθει να διαβάζω το πεντάγραμμο μόνος μιας και δεν είχα δάσκαλο, έχω να πω ότι βοηθάει στο στάδιο που θες να μάθεις ένα νέο τραγούδι / να τσεκάρεις μια παρτιτούρα ενός που ήδη παίζεις κλπ.
Σίγουρα πάντως θα πρέπει κατ’ εμέ, να μάθεις το τραγούδι από μονός να το αφομοιώσεις δηλαδή, και να το παίζεις άνετα…χωρίς παρτιτούρες κτλ. Αυτές να τις χρησιμοποιήσεις σε άλλες περιπτώσεις ως βοήθημα και όχι ως βασικό οδηγό. Με απλά λόγια: μιλάμε για ρεμπέτικο ρε παιδιά μπορεί να το παίξεις στο χαβαλέ σου, στο κέφι στο πιώμα…ε δε γίνεται να ψάχνεις τετράδια, απλά αρχίζεις και βαράς.

2 «Μου αρέσει»

Καλημέρα και σας ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις πληροφορίες που για εσάς είναι εμπειρίες. Καλημέρα θα τα πάρω όλα υπόψη και θα ξεκινήσω μόνος προπόνηση που έχω είδη βρει με δάκτυλα και τέτοια και θα απευθυνθώ σε καποιον για να προχωρήσω πιο πολύ στις νότες. Γιατί παράδειγμα όταν λέει ξεκινάμε με “ρε” συνεχίζουμε με “μι*” και άλλα τέτοια δεν ξέρω που είναι στο μπουζούκι ενώ αν ήξερα αυτά πιστεύω θα βοηθούσε πολύ.

2 «Μου αρέσει»

Μην πας σε ωδείο, άποψη μου

Όμως οπωσδήποτε με δάσκαλο
Κάνε ένα μάθημα κάθε 2 βδομάδες, να έχει κίνητρο, και φυσικά να σου μάθει το όργανο (κλίμακες)

Που μπορώ να βρω δάσκαλο; Βρήκα ένα βιβλίο που λέει μαθαίνω μπουζούκι διδασκαλίας

Ανάλογα με την περιοχή που μένεις, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος κοντά σου.

Αυτή την περίοδο βέβαια που τα δια ζώσης είναι κάπως πιο δύσκολα, μπορείς να βρεις κάποιον που κάνει και ηλεκτρονικά μαθήματα (παρ’ όλο που δεν είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος - αλλά … ανάγκα και θεοί πείθονται). Ο @liga_rosa απ’ όσο ξέρω, αυτή την περίοδο κάνει ηλεκτρονικά μαθήματα.

Μπορείς να κοιτάξεις και την κατηγορία του φόρουμ Μουσικά Όργανα > Δάσκαλοι. Αν δεν βρεις κάποιον εκεί κοντά στην περιοχή σου, μπορείς να ανοίξεις εκεί ένα νέο θέμα αναφέροντας που περίπου βρίσκεσαι και όλο και κάποιος θα ξέρει κάποιον δάσκαλο.

Καλή αρχή :smiley:

Νάσο, ας υποθέσουμε ότι λίγο τώρα με την καραντίνα, λίγο μετά με το καλοκαίρι, καθυστερείς να βρεις δάσκαλο. Κάτι θα πρέπει να κάνεις στο μεταξύ, έτσι;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να μάθεις να κουρδίζεις το όργανο. Ονλάιν κουρδιστήρια υπάρχουν άφθονα, και γενικώς για κάθε όργανο και ειδικά για μπουζούκι. Αλλά βέβαια τι να το κάνεις το κουρδιστήρι άμα δεν ξέρεις τι θα πει «κουρδίζω»; Γκουγκλάροντας θα το βρεις κι αυτό. Εν ολίγοις, πρέπει σφίγγοντας-ξεσφίγγοντας τις χορδές να τις φέρεις στο σημείο ώστε η καθεμία να βγάζει μια συγκεκριμένη νότα, ακριβώς αυτήν. Οι χορδές είναι ζευγάρια. Σε κάθε ζευγάρι, οι δύο χορδές, αν μεν είναι ίδιες πρέπει να δίνουν ακριβώς την ίδια νότα, αν πάλι είναι μια ψιλή και μια χοντρή …ε, θα το καταλάβεις: πάλι την ίδια νότα μεταξύ τους αλλά σε ψηλό και μπάσο.

Ένα κουρδισμένο όργανο κρύβει μέσα του χιλιάδες μελωδίες. Όσες έχουν γραφτεί κι όσες δεν έχουν γραφτεί ακόμα. Ψάξε να τις βρεις! Στην αρχή θα πηγαίνεις εντελώς στα τυφλά, δοκιμάζοντας τι θα γίνει αν πατήσεις εδώ και τι θα γίνει αν πατήσεις εκεί, αλλά δε θ’ αργήσει να αρχίσει να βγαίνει κάποιο νόημα.

2 «Μου αρέσει»

καλώς ήρθες και χρόνια πολλά!
προτείνω σαφώς να ξεκινήσεις με δάσκαλο ή με κάποιον φίλο που παίζει καλά. όπως και αν ξεκινήσεις, δώσε βάση στην πένα και όχι στην ταστιέρα. εκεί παίζεται το παιχνίδι, στον ρυθμό που κρατάς και στον ήχο που βγάζεις, όχι τόσο στις νότες που πατάς στα τάστα.
στο φόρουμ υπάρχουν ένα σωρό θέματα πάνω στο παίξιμο, με συμβουλές και βοήθεια στα πρώτα βήματα, καθώς και προτάσεις για τρόπους εκμάθησης. ό,τι θες ρωτάς.
αν ξεκινήσεις άμεσα με δάσκαλο, βρες κάποιον στην περιοχή σου ώστε να συνεχίσεις από κοντά μετά. να ξέρεις όμως ότι ξεκίνημα από μακριά είναι πολύ δύσκολο να γίνει σωστά.
η ηλικία σου μια χαρά είναι για εκμάθηση, καλή αρχή!

2 «Μου αρέσει»

Τις νότες στην ταστιέρα όντως καλό είναι να τις ξέρεις.Δεν ξέρω αν υπάρχει κάπου στο forum κάποιο θέμα.Αν θες μπορώ να στις γράψω κάπου και να στις στείλω…γιατί κάποιοι όταν παίζουνε και εξηγούνε αναφέρουνε τις νότες όπως το λες.

1 «Μου αρέσει»

Ναι άμα σου είναι εύκολο για να μάθω την ταστερια πιστεύω απέξω καλήμερα :grin:

1 «Μου αρέσει»

Κοίτα, είναι απλό (στα λόγια μπορεί να φανεί περίπλοκο αλλά στην πράξη όχι).

Υποθέτουμε ότι έχεις κουρδίσει:

  1. Η μπουργάνα (χοντρή χορδή) είναι Ρε. Η μεσαία είναι Λα. Η ψιλή είναι πάλι Ρε, μια οκτάβα πιο ψηλά από την μπουργάνα.
  2. Κάθε νότα απέχει από τη διπλανή της άλλοτε ένα τάστο και άλλοτε δύο.
  3. Εκτός από τις ψηλότερες και τις χαμηλότερες νότες, όλες τις ενδιάμεσες τις βρίσκεις σε πολλά σημεία της ταστιέρας. Για παράδειγμα, 7ο τάστο της μπουργάνας = Λα σαν την ανοιχτή μεσαία. 5ο τάστο της μεσαίας = Ρε σαν την ανοιχτή ψιλή.
  4. Στο τρίτο τάστο της μεσαίας έχεις το Ντο. Λοιπόν, υποθέτω ότι ξέρεις να τραγουδάς το «Ντο - Ρε - Μι - Φα - Σολ - Λα - Σι - Ντο», έτσι; Ξεκίνα από το Ντο στη μεσαία, και ψάξε να βρεις σε ποιο τάστο είναι οι υπόλοιπες. Αλλού θα ανεβαίνεις ένα τάστο, αλλού δύο.
  5. Αφού βρεις αυτές τις νότες, θα σου έχουν περισσέψει κάποια τάστα που δεν τα χρησιμοποίησες. Αυτά είναι οι διέσεις και οι υφέσεις. Για παράδειγμα, το τάστο ανάμεσα στο Σολ και στο Λα έχει τις νότες Σολ# και Λα ύφεση. Ακούγονται ίδια, παίζονται ίδια, τη διαφορά τους θα την καταλάβεις λίγο μετά.
  6. Κάνε το ίδιο και κατεβαίνοντας (Ντο-Σι-Λα-Σολ-Φα-Μι-Ρε-Ντο). Συνέχισε και πιο ψηλά από το πάνω Ντο, και πιο χαμηλά από το κάτω Ντο, μέχρι όπου φτάνει.

Ξεκίνα μ’ αυτά και καλή τύχη! :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Οο σε ευχαριστώ πάρα πολύ ψιλοκαταλαβα τι λες ποπο

1 «Μου αρέσει»

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα 365 ημέρες μετά την τελευταία απάντηση. Δεν επιτρέπονται πλέον νέες απαντήσεις.