Βοήθεια για τον τζουρά

Καλησπέρα παιδιά, βρέθηκε στα χέρια μου αυτές τις μέρες ένας τρίχορδος τζουράς και έχω μπει στη διαδικασία να μάθω να παίζω μιας και μου αρέσει πολύ η ρεμπέτικη μουσική. Δεν μπορώ να βρω δυστυχώς πολλά πράγματα για τον τζουρά στο ίντερνετ πάρα μόνο μερικά βίντεο που δείχνουν τις νότες στον τζουρά,τα όποια με έχουν βοηθήσει αρκετά αν και με μπερδεύουν και αυτά λόγω του ότι έχει πολλές διαφορετικές θέσεις για κάθε νότα. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ ξανά με την μουσική και δεν ξέρω σχεδόν τίποτα. Αν κάποιος γνωρίζει βασικά πράγματα ή κάτι που θα με βοηθήσει θα ήθελα να μου γράψει. Επίσης έχω την απορία αν ο τζουράς παίζεται με τον ίδιο τρόπο με το τρίχορδο μπουζούκι γιατί βρίσκω περισσότερα για αυτό. Ευχαριστώ πολύ ,καλές γιορτές και χαρά!

3 «Μου αρέσει»

Το βασικότερο, ίσως, που πρέπει να ξέρεις είναι ότι, μπουζούκι και τζουράς έχουν ίδιο αρμάτωμα και αυτό σημαίνει, ό,τι γράφεται για μπουζούκι ισχύει ακριβώς το ίδιο και για τζουρά!

6 «Μου αρέσει»

Καλώς ήρθες! Χρόνια πολλά!
Θα δεις ότι είναι πολύ όμορφο να ασχοληθείς με την μουσική, και ο τζουράς είναι μερακλήδικο οργανάκι. Μόνο που θέλει προσοχή στα πρώτα βήματα για να μην τρέχεις μετά να διορθώνεις.
Εδώ μέσα θα βρεις πολλές συζητήσεις από ανθρώπους που ξεκίνησαν όπως κι εσύ από το μηδέν, όπως και βίντεο στο Youtube. Γενικά το ίντερνετ θέλει ξεσκαρτάρισμα και κριτική ικανότητα, κυκλοφορεί πολλή σαβούρα εκεί έξω.
Το καλύτερο απ’όλα είναι να βρείς κάποια φίλη ή φίλο που να παίζει κάποιο έγχορδο, έστω και κιθάρα για να σου δείξει τα βασικά. Από κοντά είναι πολύ πιο εύκολο, αν και με την καραντίνα συνηθίζουμε και το ονλάιν… Αν έχεις την δυνατότητα, βρες έναν δάσκαλο στην περιοχή σου ώστε να ξεκινήσεις σωστά. Έτσι κι αλλιώς για ό,τι θες εδώ είμαστε.
Καλή αρχή!

4 «Μου αρέσει»

ευχαριστώ πολύ,να είσαι καλά! :slight_smile:

έχω πολλούς φίλους που παίζουν έγχορδα αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρεθώ μαζί τους αυτή τη περίοδο για αυτό και προσπαθώ να βρω ότι μπορώ μέσω διαδικτύου, ευχαριστώ πολύ πάντως γενικά θα το ψάξω περισσότερο και διαδικτυακά και μέσω φίλων/δασκάλου.
Καλή συνέχεια!

2 «Μου αρέσει»

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος…
Με μια αναζήτηση στο φόρουμ, θα δεις ότι υπάρχουν πολλά θέματα:

Για εκπαιδευτικά βίντεο μπορείς να ξεκινήσεις από εδώ:

9 «Μου αρέσει»

Δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα σε αυτά που γράψανε πολύ σωστά ο @nikos_politis και ο @liga_rosa. Εγώ το μόνο που θέλω είναι να σε καλωσορίσω στην παρέα μας @ζέν23 και να σου ευχηθώ καλή τύχη στο νέο σου ξεκίνημα!

Ό,τι χρειάζεσαι εδώ είμαστε… Καλές γιορτές!

4 «Μου αρέσει»

Αγαπητή Ζένια, καλωσήρθες στο φόρουμ.

Ένας ενήλικος που πάνει για πρώτη φορά στη ζωή του όργανο χωρίς να έχει δυνατότητα πρόσβασης σε δάσκαλο, καλείται να παίξει ένα συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού. Το όργανο κρύβει μέσα του χιλιάδες μελωδίες: όσες έχουν γραφτεί μέχρι τώρα κι όσες δεν έχουν γραφτεί ακόμη. Εσύ πρέπει να βρεις πού τις έχει κρυμμένες και να τις φέρεις έξω!

Πρώτη σου δουλειά θα είναι να μάθεις τα κατατόπια. Προϋποθέτουμε ότι το όργανο είναι κουρδισμένο. (Στην πραγματικότητα, και κουρδισμένο να είναι, ξεκουρδίζει γρήγορα και θα πρέπει να μάθεις να το κουρδίζεις. Αυτό είναι από τα δύσκολα σημεία, γιατί η λογική του τι κάνουμε ώστε το ξεκούρδιστο όργανο να γίνει πάλι κουρδισμένο είναι προφανής σε όποιον ήδη έχει αποκτήσει μια άλφα εξοικείωση, κι όμως πρέπει να το κάνει από πριν ακόμη την αποκτήσει. Για το κούρδισμα ξεφύλλισε τις άλλες συζητήσεις όπου σε παρέπεμψαν, ή γενικώς όλα τα νήματα με θέμα σχετικό με το «μόλις πρωτόπιασα όργανο και αναζητώ συμβουλές» - υπάρχουν πάρα πολλά).

Λοιπόν, έστω ότι το κάλυψες αυτό. Προσωπικά τι θα σε συμβούλευα:

  1. Ξέχνα εντελώς τις νότες. Το ότι η ψιλή σου χορδή είναι Ρε, η μεσαία Λα και η μπάσα ξανά Ρε μια οκτάβα χαμηλότερη είναι υπεραρκετό για αρχή.
  2. Προφανώς ξέρεις μες στο μυαλό σου τη μελωδία «ντο-ρε-μι-φα-σολ-λα-σι-ντο». Ψάξε να βρεις πάνω στην ψιλή χορδή πώς θα την παίξεις. Οι νότες που θα βρεις δε θα είναι «ντο, ρε, μι» κλπ., αλλά αυτό δε μας απασχολεί προς το παρόν. Μας απασχολεί η μελωδία. Το θέμα είναι ότι άλλοτε θα ανεβαίνεις ένα τάστο και άλλοτε δύο μαζεμένα, και πρέπει να βρίσκεις κάθε φορά αυτό που δίνει τον σωστό ήχο, δηλαδή αυτόν που περιμένεις έχοντας τη μελωδία στο μυαλό σου.
  3. Τώρα το ίδιο προς τα κάτω: «ντο-σι-λα-σολ-φα-μι-ρε-ντο». Θα ξεκινήσεις από την κορυφή, εκεί όπου είχες φτάσει πριν, και θα καταλήξεις στην ανοιχτή ψιλή χορδή. Τα σωστά τάστα είναι τα ίδια όπως πριν. Γιά να δούμε: τα θυμάσαι ή θα πρέπει να τα ξαναβρείς με το αφτί; (Spoiler: και οι δύο απαντήσεις είναι σωστές).
  4. Τώρα ξανακατέβα άλλη μια κλίμακα: από την ανοιχτή ψιλή ψάξε να παίξεις πάλι τη μελωδία «ντο-σι-λα-σολ κλπ.» κατεβαίνοντας προς τη μεσαία χορσή, και, άμα σου τελειώσει, συνεχίζοντας και στην μπάσα.
  5. Και τώρα ξανανέβα από την μπάσα προς τα πάνω: «ντο-ρε-μι-φα κλπ.».
  6. Στα σημεία όπου αλλάζεις χορδή ίσως παρατηρήσεις ότι κάποιες νότες παίζονται ίδιες σε δύο σημεία: σε μια ανοιχτή χορδή αλλά και σε κάποιο τάστο της πιο μπάσας χορδής.
  7. Όταν θα τα έχεις βρει όλα αυτά, θα έχεις πλέον χαράξει το πρώτο σου μονοπάτι στη χαρτογράφηση του οργάνου. Όσο περισσότερο το περπατήσεις, τόσο θα πατηθεί και θα διακρίνεται ευκολότερα, σαν τα ορεινά μονοπάτια που έχουν φτιάξει τα κοπάδια ανεβοκατεβαίνοντας επί άπειρα χρόνια τις ίδιες διαδρομές.
  8. Και τώρα πάμε να δούμε πού οδηγεί αυτό το μονοπάτι! Τόσην ώρα που ακούς τις νότες που παίζεις, μήπως σου θύμισαν καμία μελωδία; Μπορεί για παράδειγμα τη Συννεφιασμένη Κυριακή ή το Κάν’ τονε Σταύρο (λέω τώρα δυο τυχαία παραδείγματα, εσύ θα βρεις το δικό σου). Αυτά, και εκατοντάδες άλλα τραγούδια, βρίσκονται όταν κάνουμε μικρά μπρος-πίσω πάνω στο μονοπάτι. Πατάμε στα ίδια τάστα, αλλά όχι σερί από τη βάση μέχρι την κορυφή: κάπου θα προχωράμε μόνο λίγες νότες και μετά πάλι πίσω, κάπου θα πηδάμε κάποιες και θα πεταγόμαστε πιο ψηλά ή πιο χαμηλά, κάπου θα κάνουμε βηματάκια επιτόπου (πενιές στο ίδιο τάστο), καμιά φορά μπορεί και να χρειαστεί να ξεφύγουμε λίγο από το μονοπάτι και να πατήσουμε κι ένα από τα τάσταα που μέχρι τώρα τα είχαμε αφήσει εκτός.

Μ’ αυτά τα βήματα, σε λίγες μέρες δε θα έχεις πια απέναντί σου έναν άγνωστο αλλά έναν φίλο στα πρώτα στάδια της γνωριμίας σας. Κάπου εκεί θα έρθει η ώρα να μάθεις στον εαυτό σου κάποια πράγματα: σωστό κράτημα του οργάνου, σωστό κράτημα της πένας, φορά της πενιάς, και διάφορα σημαντικότατα ζητήματα σχετικά με τον χρόνο (ρυθμό). Όταν έρθει εκείνη η ώρα, τα ξαναλέμε. Και πάλι θα βρεις πολλά στο φόρουμ. (Εννοείται ότι τα ξαναλέμε και ενδιαμέσως βέβαια!)

Καλή στράτα!

8 «Μου αρέσει»