Ερώτηση Τζουράς Κούρδισμα

Καλησπέρα ! Προσπαθώ να κουρδίσω έναν τζουρά κ συνέχεια σπάνε οι χορδές χωρίς να φτάνει στο Ρε ΛΑ Ρε κ στα hertz π πρέπει ! Υπόψιν τώρα αρχίζω να μαθαίνω ,κατανόηση για την ερώτηση .

Καλωσόρισες στο Φόρουμ.

Υποψιάζομαι ότι χρησιμοποιείς λάθος χορδές ή ένα άλλο πιθανό αίτιο να κουρδίζεις σε λάθος νότες. Εάν έχεις χρωματικό κουρδιστήρι σιγουρέψου ότι είσαι στη ρύθμιση για 440Hz.

2 Likes

καλώς ήρθες!
οι χορδές είναι για τζουρά; το κουρδιστήρι πρέπει να σου βγάζει τα εξής:
καντίνι ΡΕ(D4)= 293,66 Hz
μεσαία ΛΑ(A3)= 220 Hz
μπουργάνα ΡΕ(D3)= 146,83 Hz
καντίνι είναι η ψιλή χορδή, και μπουργάνα η τυλιγμένη. D και Α είναι τα ονόματα στα αγγλικά, και ο αριθμός δίπλα είναι η οκτάβα.
γενικά χρησιμοποίησε και το αυτί σου όσο μπορείς. αν εξακολουθείς να σπας χορδές, ρώτα στο κατάστημα που τις παίρνεις.

1 Like

Τι κλίμακα είναι ο τζουράς;

1 Like

Σας ευχαριστώ πολύ, θα τσεκάρω ό,τι μου είπατε! Α δεν ξερω τι κλίμακα ειναι ο τζουράς μου ούτε τι ακριβώς πάει να πει αυτό;

1 Like

παλλόμενο μήκος χορδής, “καθαρή” απόσταση ανάμεσα στα κόκκαλα.
Για πιο ακριβές αποτέλεσμα (αν τυχόν έχει μετακινηθεί ο καβαλάρης), μέτρα από το πάνω κόκκαλο (nut, “μαξιλάρι” στον καράολα) μέχρι το 12ο τάστο και διπλασίασε.

3 Likes

Πάντως αν χρησιμοποιείς χορδές για τρίχορδο δεν υπάρχει περίπτωση να σπάνε οι χορδές αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα, αφού στο μπουζούκι η κλίμακα είναι μεγαλύτερη. Μόνο αν χρησιμοποιείς κάποιο σετ που λέει Τζουράς/Μπαγλαμάς (υπάρχουν ένα δύο όλα κι όλα στην αγορά που είναι για τζουρά-μπαγλαμά, τα περισσότερα είναι είτε σκέτο για τζουρά είτε για τρίχορδο/τζουρά).

1 Like

Δεν θα το υποστήριζα αυτό και πολύ σθεναρά.Για δοκίμασε να βάλεις χορδές μπουζουκιού σε μαντολίνο ας πούμε και κούρδισέ το να δούμε τι θα συμβεί.
Αυτό το λέω γιατί δεν ξέρουμε τι τζουράς είναι.έχουν κυκλοφορήσει παλαιότερα τζουράδες (απλά παλιοί;, μεταποιημένα σαζοειδή;, ) δεν γνωρίζω με κλίμακα γύρω στο 50.Αν κουρδίσεις ρε λα ρε ,οι χορδές οι ρε σπάνε,και το όργανο ζορίζεται υπερβολικά.Είναι όργανα για άλλα κουρδίσματα,και άλλα παιξίματα.Φυσικά μπορεί και να είναι ένα σωρό άλλοι λόγοι,(κακές ρυθμίσεις,κακά αυλάκια στα κόκκαλα κ.λ.π.).

2 Likes

Μα δεν είναι το ίδιο! Τζουράς και μπουζούκι έχουν το ίδιο κούρδισμα.

1 Like

Σωστά.Οι 57-59 πόντοι του τζουρά.με χορδές μπουζουκιού (67-68 πόντοι) ταιριάζουν μια χαρά.Όταν όμως πας κοντά στούς 50 πόντους αλλάζουν οι τάσεις δραματικά.Και κάποια κουρδίσματα δεν μπορούν να ακουστούν ικανοποιητικά.

3 Likes

Παιδιά σας ευχαριστώ! Νομίζω τα κατάφερα, δεν ακούγεται τέλεια αλλα νομίζω ειναι οκ έστω για τώρα ! Με βοήθησαν τα Hz κ άλλαξα κουρδιστήρι— ντόιν!!! α κ δυστυχώς δεν μπορώ να ξεκολλήσω τον καβαλάρη π είχα τη φαεινή ιδέα να τον κολλήσω ουφ!

Αυτό ειναι το εργαλείο
εικόνα

2 Likes

χαίρομαι που τα κατάφερες λίγο καλύτερα, όμως στο κούρδισμα δεν υπάρχει “περίπου”. ο καβαλλάρης πρέπει να είναι ελεύθερος και όχι κολλημένος, τουλάχιστον τον μέτρησες να δεις τί απόκλιση έχει;
δηλαδή από εσωτερική πλευρά πάνω καβαλλάρη μέχρι κορυφή 12ου τάστου πρέπει να είναι ακριβώς όσο από κορυφή 12ου τάστου μέχρι εσωτερική πλευρά κάτω καβαλλάρη.

3 Likes

Πρέπει να τον μετακινήσω λίγο, θα το πάω σε οργανοποιείο να μ το κάνει ! Σε ευχαριστώ για τη βοήθεια

1 Like

Νίκο, μήπως μπερδεύεσαι;

Όταν έχω την ίδια χορδή (σταθερή διάμετρος, σταθερή πυκνότητα) και θέλω να πετύχω τον ίδιο τόνο σε μικρότερο μήκος, μειώνω την τάση, δεν την αυξάνω.

Φαντάζομαι ότι για τον οργανοποιό δε θα είναι δύσκολο, αλλά πάντως δεν έπρεπε να το κάνεις. Το να είναι κινητός ο καβαλάρης είναι θεμελιώδες. Και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σου κουνηθεί από τη θέση του εφόσον είναι κουρδισμένο το όργανο, τον σταθεροποιεί η πίεση των χορδών. Μόνο αν από κανένα βίαιο χτύπημα πέσει τελείως και πλαγιάσει.

Η πρόβλεψη να μπορείς να τον κουνάς δεν είναι επειδή δε στέκει από μόνος του και μπορεί να φύγει. Είναι για να κάνεις διορθώσεις όταν, με τον καιρό και τις μετεωρολογικές κλπ. αλλαγές, αλλάξει η γεωμετρία του οργάνου.

1 Like

σε κάποια σύγχρονα μπουζούκια με μπάσο ήχο, δεν κάνουν αρκετή γωνία οι χορδές για να κρατήσουν τον καβαλλάρη σταθερά στην θέση του. το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και σε τζουρά, ειδικά από την στιγμή που είναι μικρότερη η τάση.
κάποιοι παίχτες (ειδικά αν έχουν δυνατό δεξί και κουνάνε συνέχεια τον καβαλλάρη) βάζουν μέλι από κάτω για να σταθεροποιηθεί. φήμες λένε ότι γλυκαίνει ο ήχος :crazy_face:

1 Like

Αυτή η μείωση της τάσης όπως σωστά λες Περικλή,κάνει το κούρδισμα εξαιρετικά χαμηλό -χωρίς να σονάρει που έλεγαν οι παλιοί-,και πλαδαρό.Μιλάμε για ρε λα ρε πάντα.Σε μη εκπαιδευμένα αυτιά ηχεί σαν ακούρδιστο.

1 Like

Άστε τα μέλια και τα σορόπια και επισκεφθείτε και κανέναν οργανοποιό.Θα σταθεροποίηση τον καβαλάρη σωστά και όπως πρέπει ,και με τα σωστά υλικά.

2 Likes