Σκαφτός Τζουράς - Υπάρχουν στάνταρ διαστάσεις/σχήμα;

Καλησπέρα σε όλους και Χρόνια πολλά…
Μετά απο μια πρόσφατη αγορά που έκανα,ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας για τον “Ρηχό Τζουρά” και να ρωτήσω επίσης αν υπάρχουν κάποια στάνταρ στον σχεδιασμό του οργάνου και τις διαστάσεις, γιατί το ψήνω να δοκιμάσω την κατασκευή σκαφτού Τζουρά

ο τζουράς είναι ένα από τα τελευταία όργανα που έχουν μείνει εκτός τυποποίησης, και στις διαστάσεις/αναλογίες και στον ήχο.
πολλές πληροφορίες και βοήθεια θα βρεις στο φόρουμ των ερασιτεχνών οργανοποιών, www.luthier.gr (πολλά μέλη του είναι και εδώ μέσα).
καλή τύχη!

Μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφίες και να γράψεις διαστάσεις, για να καταλάβουμε για τι μιλάς;

1 «Μου αρέσει»

Α, «ρηχό τζουρά» εννοείς τόσο ρηχό;

Αυτό σίγουρα ξεφεύγει από τα στάνταρ, όσο κι αν λέμε ότι δεν υπάρχουν στάνταρ στον τζουρά. Δεν ξέρω αν έχω ξαναδεί τέτοιον, ίσως μια-δυο φορές, μάλλον ως πειραματισμό. Αλλα΄δεν παίρνω όρκο, μπορεί και να συγχέω με αναμνήσεις άλλων οργάνων.

Εσύ Γιοβάνη το 'χεις ξαναδεί ή το σκέφτηκες μόνος σου;

Θα είχα περιέργεια για τον ήχο. Λογικά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερος. Στείλε αν θες και καμιά λεπτομερέστερη φωτογραφία, γιατί απ’ όσο φαίνεται από αυτές τις δύο είναι πολύ κομψός. Μπράβο!


Edit: Συγγνώμη, μάλλον μπερδεύτηκα.

'Αρα αυτός δεν είναι δική σου κατασκευή, σωστά;

1 «Μου αρέσει»

Δεν ειναι δικης μου κατασκευης…Τον αγορασα προσφατα…Απο Κρητη και μαντεψε…Στις φωτο σε καμια δεν φαινοταν οτι ειναι ρηχος…Απο ηχο ειναι αρκετα τιμιος για τα χρηματα του,αρκετα κοντα σε οτι ειχα βρει σε αυτη την τιμη…Εχει τις ομορφιες του,αλλα με χαλαει το ποσο ρηχος ειναι και γι αυτο θελω να ξεκινησω την κατασκευη,να δοκιμασω εστω και αν βρεθει καποιος να τον πουλησω αυτον

Το σκάφος περισσότερο μου θυμίζει ότι κάποιος ξεκίνησε να κάνει κρητική λύρα και κάπου στην πορεία το γύρισε στον τζουρά. Το θέμα πάντως είναι ότι σε ικανοποιεί ο ήχος και αυτό είναι το σημαντικό. Αν σε ικανοποιεί ο ήχος, και είναι “σωστό” το όργανο στο παίξιμο του, τι σημασία έχει το βάθος; αλήθεια είναι εύκολο στο κράτημα τόσο ρηχό που είναι;

1 «Μου αρέσει»

ισως και να ξεκινησε σαν λυρα οντως…Τωρα οσο για το κρατημα δεν μπορω να σου πω αν βολευει η οχι σε σχεση με αλλα οργανα γιατι ειναι ο πρωτος μου τζουρας και γι αυτο και την “πατησα”…εγω παντως παιζω και δεν με ενοχλει στο κρατημα

Επίσης πολύ σημαντικό. Σου στέλνω μήνυμα, μόλις τελείωσα την αλλαγή χορδών στον τζουρά μου, το γράφω απλά για να πω ότι μας αρέσει το ίδιο όργανο. Το κράτημα στον τζουρά είναι κατά τη γνώμη μου πολύ πιο δύσκολο από το μπουζούκι και για μένα τουλάχιστον είναι αυτό που με δυσκολεύει πιο πολύ από όλα στο παίξιμο. Δυσκολεύομαι πολύ να κρατήσω στη θέση του τον τζουρά. Αν λοιπόν είναι βολικό στο κράτημα, ο ήχος σ’ αρέσει, είναι και σωστός ο ήχος (δηλαδή δεν φαλτσάρει), προσωπική γνώμη γιατί να σ’ απασχολεί το ρηχό σκάφος;

1 «Μου αρέσει»

Άσχετο και σχετικό με το θέμα ταυτόχρονα.

Ξέρω πολλούς που λόγω σωματοδομής ψάχνουν “ρηχά” όργανα. Θυμάμαι φίλο να παραπονιέται λόγω αστεϊσμού περισσότερο ότι τα μπουζούκια και οι τζουράδες δεν φτιάχτηκαν για χοντρούς και ότι πάνω στη κοιλιά του το όργανο κάνει τραμπάλα, σε αντίθεση με τη κιθάρα που είναι flat.

Όσο τώρα για το βάθος του συγκεκριμένου, μιας και φτιάχτηκε στην Κρήτη είναι πολύ πιθανό ο κατασκευαστής του να κατασκευάζει και λύρες, έτσι να έχει την τεχνογνωσία για να το κάνει το σκάφος ρηχό.

Και κάπως έτσι καταλήγω κι εγώ στο ίδιο ερώτημα με τον προλαλήσαντα, το οποίο και στηρίζω:

1 «Μου αρέσει»

πολλά χρόνια πριν (λίγο μετά το 1989), όταν είχαν έρθει μαζικά οι - τότε υποτιμητικά αποκαλούμενοι “Ρωσσοπόντιοι” (*) - στην Ελλάδα, πουλούσαν ό,τι είχαν καταφέρει να φέρουν μαζί τους σε αυτοσχέδια υπαίθρια παζάρια (τουλάχιστον έτσι γινόταν τότε στην Θεσσαλονίκη). Είχα αγοράσει ένα τετράχορδο όργανο που μου κίνησε το ενδιαφέρον, έμοιαζε με τζουρά - αλλά πολύ ρηχό (5 εκ.). Μου είπαν ότι ονομάζεται “dombra” (**). Τότε ακόμα δεν είχα μπλεχτεί με τις κατασκευές και το έδωσα στον Μανώλη Παρασκευά να μου το κάνει τρίχορδο.

Εμένα πολύ μου αρέσει αυτό το οργανάκι. Έχει απρόσμενα δυνατό ήχο, παρά το ρηχό σκάφος - αργότερα με τις κατασκευές κατάλαβα ότι τα ρηχά σκαφτά όργανα έχουν μεγάλη “προβολή” (projection σε βιβιλιογραφία για κιθάρες) “πετάνε” τον ήχο έξω αμέσως, ίσως εις βάρος του “βάθους” αλλά ο τζουράς είναι τόσο ιδιαίτερο όργανο που συχνά του ταιριάζει αυτό νομίζω.

Αρχικά ίσως ξενίζει λίγο το σχήμα, αλλά νομίζω έχει καλό κράτημα (ένας φίλος που τόπαιξε, αποφάνθηκε πως “είναι σαν να παίζεις …τα πλευρά σου”) και είναι και πολύ πρακτικό σαν μέγεθος, ιδανικό για ταξίδια. Συχνά σκέφτομαι να φτιάξω ένα - αν βρεθεί κατάλληλο κομμάτι ξύλου.

(*) http://www.pontos-news.gr/article/14981/rosopontioi-kai-rosotoyrkoi-oi-neoprosfyges

(**) Απ’ ότι καταλαβαίνω είναι διαδεδομένο σχήμα στην περιοχή μας, εδώ φαίνονται διάφορα όργανα της ίδιας οικογένειας με παρόμοια ονόματα (domra, dombra, dumbyra, dombyra κτλ.), μάλλον με κοινές ρίζες - όπως και ο “ταμπουράς”.
http://www.atlasofpluckedinstruments.com/europe2.htm

3 «Μου αρέσει»

Μάνο στα σεμινάρια που σου είχα πει, ετοιμάζω μια θρακιώτικη λύρα που το σχήμα του σκάφους είναι σχεδόν ίδιο. Να σου στείλω το σκάφος να το κάνεις τζουρά; :smile:

Πάντως με κίνδυνο να ξεφύγω, τα θυμάμαι τα παζάρια αυτά, γιατί τόσο ως μαθητής γυμνασίου-λυκείου όσο και ως φοιτητής σχεδόν καθημερινά περπατούσα στο κέντρο και ειδικά στην περιοχή γύρω από τη ροτόντα που άπλωναν την πραμάτεια τους οι ομογενείς εκ πρώην ΕΣΣΔ και θυμάμαι χαρακτηριστικά μια φίλη μου να μου λέει: " Όποτε περνάω από εδώ σφίγγεται η ψυχή μου" . Λέω εντάξει οι άνθρωποι πουλάνε ότι μπορούν για να ζήσουν και μου απάντησε μα πουλάνε την ίδια τη ζωή τους και μου έμεινε αυτό από τα παζάρια που ανέφερες.

2 «Μου αρέσει»

Τα όργανα πράγματι είναι παραλλαγές (μια ομάδα παρόμοιων παραλλαγών) πάνω στην πολύ γενική ιδέα «ταμπουράς», πιθανόν δε και η ίδια η λέξη «ντόμπρα».

Αλλά στην περιοχή μας, με την κάπως στενή έννοια, δηλαδή να πιάνει και Ελλάδα, δε νομίζω να συνηθίζονταν ποτέ τόσο ρηχά ηχεία σε νυκτά όργανα. Η φτγρ με το προφίλ της μεταποιημένης ντόμπρας είναι πραγματικά σαν να βλέπεις λύρα.

1 «Μου αρέσει»

Έχετε δίκιο όντως δεν υπάρχει λόγος να μην μ αρέσει το όργανο,είναι καθαρά αισθητικό το πρόβλημα…Μ αρέσουν τα πιο κλασικά,παραδοσιακά,“παλιακά” όμως…
Και μια λεπτομέρια,επειδή τα χω τα κιλάκια μου,σε αυτό το κομμάτι μπορώ να πω ότι το ότι είναι φλάτ βοηθάει πολύ…Και ένα ηχιτικό δείγμα

4 «Μου αρέσει»

Φίλε μου μετά από αυτό που άκουσα θα σου έλεγα να το κρατήσεις το οργανάκι. Μια χαρά ακούγεται και έχει και ιδιαίτερο ήχο. Μου φάνηκε ότι φέρνει πιο κοντά σε μπουλγαρί από θέμα ήχου.
Δεν ξέρω πόσο το πλήρωσες αλλά εμένα μου φάνηκε μια χαρά.

6 «Μου αρέσει»

μια χαρά ακούγεται, κι εσύ ωραία παίζεις. αν σε ικανοποιεί η έντασή του γιατί να το δώσεις; ίσως το ρηχό σκάφος του δίνει και πιο πολύ σκάσιμο.

1 «Μου αρέσει»

Το παίξιμο είναι καθαρά κρητικό (βλέπε μπουλγαρί) επομένως φαντάζομαι ότι δεν παίζεις εσύ.
Παρόλα αυτά σαν ήχος είναι πολύ καλός και μάλιστα ο ήχος βγαίνει έξω. Επομένως εάν σου αρέσει εμφανισιακά, όπως τον βλέπεις από μπροστά (γιατί κακά τα ψέματα την πίσω πλευρά των οργάνων όταν παίζουν κανείς δεν τη βλέπει) τότε γνώμη μου είναι να τον κρατήσεις!

με φαρδειά ή στενή έννοια δεν ξέρω, αλλά από δω που γράφω το μας περιλαμβάνει μια χαρά την (νότια) Βουλγαρία, (Βόρεια) Μακεδονία κτλ., η Σόφια π.χ. είναι στην ίδια απόσταση με τη Λαμία .

1 «Μου αρέσει»

εσύ να το κάνεις, άντε αν όχι το πρώτο, το επόμενο :grinning:

1 «Μου αρέσει»

Κράτα το και αν έχεις κάψα για άλλο κύριο όργανο, μάζεψε τα λεφτά και πάρε άλλο πιό κοντά σε αυτό που φαντάζεσαι. Αραιά και πού θα ρίχνεις μια πενιά και μ αυτό και θα χαίρεσαι που δεν το δώσες! Στο χώρο αυτό είμαστε (πολλοί και πολύ) ψείρες με τα όργανα και όταν ακούς “κράτα το” από βιντεακι στο YouTube, δεν είναι κάτι που ακούς συχνά (παίζει να είναι και η πρώτη φορά σε τουλάχιστον δέκα χρόνια)… :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 «Μου αρέσει»