Τζουράς με 300-400 ευρω

Καλώς σας βρήκα και πολλά χαιρετίσματα από την πατρίδα του Μάρκου (την Σύρο)

Παίζω τύμπανα και λίγη κιθάρα, αλλά θέλω να ξεκινήσω να μαθαίνω τζουρά.

Το έχω πάρει απόφαση ότι δεν θέλω μπουζούκι, οπότε δεν χρειάζεται να μπούμε στην συζήτηση περί του τι είναι καλύτερο για αρχή (ας μου βγει η πίστη δεν πειράζει).

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι που μπορώ να βρω ένα αξιοπρεπές όργανο με 300-400 ευρώ αν είναι αυτό δυνατόν.

Θα ήθελα τηλέφωνα ή links για να κάνω την επικοινωνία μιας και είμαι μόνιμα στο νησί. Αν με στείλετε συστημένο ακόμη καλύτερα!!!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Καλώς το φίλο μας τον baskin.
Τελευταία φορά που ρώτησα οργανοποιό για το θέμα, μου είπε ότι κανονικά πρέπει να χρεώνει τους τζουράδες όσο και τα τρίχορδα γιατί έχουν την ίδια δουλειά. Ομως αυτοί που του ζητάνε σαν πρώτο τρίχορδο τον τζουρά έχουν την εντύπωση ότι είναι φτηνότερος απ’ το μπουζούκι, οποτε αναγκάζεται και ρίχνει τη τιμή γύρω στα 700, μειώνοντας και το χρόνο απασχόλησής του με το όργανο, οπότε υπάρχουν ατέλειες κ.λπ.
Ολοι οι οργανοποιοί φτιάχνουν και τζουράδες, αλλά δεν ενθουσιάζονται καθόλου στην ιδέα να δουλέψουν ένα όργανο σαν τρίχορδο και να το πουλήσουν σαν μπαγλαμά. Οπότε θέλει ψάξιμο και επιμονή.

[ul]
[li]Ξεκίνα απ’ το site του δικού μας του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΓΙΑΦΑ (http://greekluthiers.blogspot.com/).[/li][li]Κοίτα στο ειδικό τμήμα τούτου του forum με τους οργανοποιούς (έχει καμπόσους)[/li][li][b]Κατέβασε το excel με τα στοιχεία επικοινωνίας από εδώ:

Η άλλη λύση είναι να πάς στα ετοιματζήδικα και στα μεταχειρισμένα, ακόμα και στις μικρές αγγελίες. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να σου πέσει λαχείο όπως σε τόσους και τόσους.

Ο τζουράς είναι ένα τρίχορδο μπουζούκι με ειδική φωνή.
Αν πεις ότι θα παίξεις σωστά, έχει κανονικά όλες μα όλες τις απαιτησεις του τρίχορδου, σύν την υποχρέωση του παίχτη να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου οργάνου με ειδική τεχνική παιξίματος (ανοιχτές, κόντρες κ.λπ). Περιορίζοντας επιπλέον το ρεπερτόριό του σε τζουραδίστικα τραγούδια.
Ο τζουράς πάντως θεωρείται (και είναι) extra όργανο, όπως κάποιος που παίζει ελεύθερο γαλλικό έχει δυο τρεις στέκες για το ανοιχτό σύν μια στέκα για τις τρίσποντες, έτσι και ο μουσικός έχει τις κιθάρες του, τα τρίχορδά του συν έναν τζουρά για το ειδικό ρεπερτόριο.

Καλώς όρισες πατριωτάκι (:wink: Είσαι Συριανάκι ή γίνεσαι τώρα;
Πάντως, εφόσον χρειαστείς κάποιον για να σου δείξει τʼόργανο, βρες τον Αρίστο Βαμβακούση. Η σχολή του (εδώ κι ένα χρόνο, αφού ζει ξανά πια μόνιμα κι αυτός στη Σύρα) βρίσκεται στο στενό σοκάκι με τα σκαλάκια, αριστερά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο λιμάνι της Ερμούπολης. Ο Αρίστος, εκτός από καλός δάσκαλος (και παίχτης, βέβαια!) έχει υπόψιν του και κάποια καλά τζουραδάκια που έφτασαν προσφάτως στο νησί.
Για ο,τιδήποτε χρειαστείς, στείλε μου προσωπικό μήνυμα (για να μη ζαλίζουμε τους συμφορουμίτες μας).
Καλές συζητήσεις στο φόρουμ αυτό (και καλό κόλλημα!)
Υ.Γ. Μου τα χάλασες όμως λίγο με την ταβέρνα της προτίμησής σου! (και δεν μιλώ για το φαγητό της…) :087: Φιλική προτροπή: Να προσέχεις πάντως τον ιδιοκτήτη της, τον … 2ο Πατριάρχη του ρεμπέτικου, όπως λέει και ο ίδιος! Από μακριά κι αγνάντευε…

Γεια χαρά και απο εμένα. Παρεπιμπτόντως κατεβαίνω κάθε καλοκαίρι στη Σύρο,αλλα δεν έχω ιδιαίτερες πληροφορίες να σου πω,άλλοι σίγουρα θα έχουν ψάξει πιο καλά. Αρχάριος στο τζουρά είμαι κι εγώ. Από Αθήνα πάντως ξέρω 2-3 μέρη όπου μπορείς να βρεις καλούς και όχι ακριβούς τζουράδες (απο κει πήρα),και μου έχουν συστήσει και έναν κατασκευαστή στη Λάρισσα.όπου μουσικολογικά ο ήχος των οργάνων του είναι εξαίσιος. Αν δεν έχεις αποφασίσει ακόμα ή θες για οποιονδήποτε λόγο infos,να σου γράψω τα σχετικά.

καλησπερα,

@voreioanatolikos θα μπορουσες να αναφερεις τα 2-3 μερη για τζουραδες που λες στην Αθήνα;
ψάχνω αυτό τον καιρό να παρω κ εγώ το πρώτο μου τζουρά και μπορει να βοηθήσουν οι προτάσεις σου.

ο Πολυδώρου στο μοναστηράκι έχει καλά όργανα ;

ευχαριστω

:082::082:

Φίλε βορειοανατολικέ τί εννοείς ?

Κινήθηκα μεταξύ των εξής μαγαζιών:

[ul]
[li]Αλιπέδου (στην αρχή), Πειραιάς[/li][/ul]

[ul]
[li]Μάτσικας, Χαριλάου Τρικούπη,Αθήνα από όπου τελικά αγόρασα με 300 ευρώ έναν (χειροποίητο) σκαφτό τζουρά, εύηχο. Υπήρχε και με πιο πρίμα ήχο και με πιο βαθύ. Θεωρώ ότι το ενλόγω κατάστημα έχει αξιοπιστία για τιμές κάτω απο χιλιάρικο συν ότι τα περισσότερα είναι ετοιμοπαράδοτα[/li][/ul]

[ul]
[li]Σαμουελιάν, στην Ηφαίστου στο μοναστηράκι[/li][/ul]

[ul]
[li]Κεβορκιάν, στην Ομόνοια[/li][/ul]
Επίσης έχω ακούσει για

Καποδιστρίου 20,Γαλάτσι

Καρβούνης, στη Νίκαια

Από μοναστηράκι ο Πολυδώρου καλός έχω ακούσει (στην Πανδρόσου λες?),δεν έχω ψάξει ιδιαίτερα

Γνώμη μου? Πήγαινε από κοντά,δοκίμασε και δες ποιο σ΄αρέσει ηχητικά,καθώς και στάθμισε παράγοντες όπως υλικό ταστιέρας κτλ…

Babis, ίσως χρησιμοποίησα υπερβολική λέξη. Εννούσα απλά ότι δυο γνωστοί μου έχουν πάρει όργανα απο κει, και έχει πολύ καλό ήχο.

baskin
Δες εδώ Τζουράς ΑΜΕΣΑ μέχρι 350-400 ευρώ παλιοτερο θέμα για αγορά οργάνου

πριν καιρό έψαχνα τζουρά στην ίδια τιμή για ένα φίλο μουσικό από Γαλλία.
Τελικά πήγα στον Χρήστο το Σπουρδαλάκη, έχει σκαφτούς τζουράδες με αυτά τα λεφτά (350 ΕΥΡΑ). Όχι δική του κατασκευή εξ ολοκλήρου, αυτός βάζει καπάκι, (καμάρια?) και ροζέτα. Οι 100% δικοί του είναι πιο ακριβοί.
Το όργανο είναι εξαιρετικό, μουρμούρικο, μαλακό με πολύ συνατό ήχο. Με έβγαλε ασπροπρόσωπο (το διάλεξα εγώ για λογαριασμό του φίλου και του το έστειλα, φαντάσου να ήταν πατάτα…)
Αν θες πήγαινε και εκεί να τους ακούσεις.

υ.γ. Βορειοανατολικέ, δεν υπάρχει πρόβλημα ! Απλά παραξενεύτηκα…

ευχαριστώ πολυ παιδια,

ναι, τον πολυδώρου στην Πανδρόσου έλεγα. Πήγα εκεί και είχε μεγάλη ποικιλία για όλα τα βαλάντια και ήταν παρα πολυ εξυπηρετικός.
όταν ξαναέρθω αθήνα θα πάω και στα υπόλοιπα που μου πρότεινες συνεχίζοντας το ψάξιμο.

και εγω τζουρα 8ελω να αγορασω και επειδη δεν θα εχω χρονο στη δια8εση μου 8α παρω ετοιμοπαραδοτο με 300-400 ?.

πηρες οχταχορδο ή εξαχορδο τζουρα?
εισαι ικανοποιημενος?
προτεινεις ακομα Ματσικα? ρωταω επειδη ειμαι ασχετος και δε 8ελω να πεσω σε απατεωνα.

με τους ηχους δεν τα παω καλα. Ποιος ηχως τζουρα ειναι π.χ. καταλληλος για το ζεμπεκικο της Ευδοκιας?

Κατά 99% ο λόγος ύπαρξης του τζουρά είναι το παίξιμό του στις “ανοιχτές”. Κάνοντάς τον οχτάχορδο, είναι σαν να ακυρώνεις την ύπαρξή του.
Γι’ αυτό ΔΕΝ υπάρχουν οχτάχορδοι τζουράδες. Κι αν κάποιος σου δείξει έναν, πες του απλά ότι αυτό δεν είναι τζουράς.

μπηκα εχ8ες στο matsikas.gr -> προιοντα και ειδα οτι εχει και οχταχορδους

εξαχορδο 8ελω να παρω

Εγώ πήρα εξάχορδο τζουρά.Θεωρώ ότι ο οκτάχορδος θυμίζει πιο πολύ τετράχορδο μπουζούκι (όχι ότι δε μ’ αρέσει το μπουζούκι,απλά τζουρά παίρνεις για το ιδιαίτερο ηχόχρωμα που έχει) συν ότι είναι πιο ακριβός. Σκαφτοί υπάρχουν μόνο σε εξάχορδο,και ο ήχος τους είναι πιο μουρμούρικος συνήθως. Εξάχορδοι και οχτάχορδοι υπάρχουν και με σκάφος (δες παρόμοια συζήτηση στο φόρουμ). Η επιλογή είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου,αν όλα είναι εντάξει στην κατασκευή τους. Εγώ ήμουν μεταξύ δύο,στην ίδια τιμή, και προτίμησα αυτό που είχε ταστιέρα από έβενο και πιο δυνατό ήχο.

Το ζεϊμπέκικο της ευδοκίας μπορεί να παιχτεί με όλα,τώρα το που ακούγεται καλύτερα είναι θέμα πως θα “κάτσει” το όργανο. Εντάξει υπάρχουν κάποια στάνταρ, πχ. σε μπαγλαμά ακούγεται έτσι,σε μπουζούκι έτσι,σε τζουρά έτσι. Νομίζω πως ο τζουράς έτσι κι αλλιώς προσφέρεται για αυτό και για συναφή κομμάτια,ιδιαίτερα ο εξάχορδος. Μπορείς να ακούσεις δείγματα από youtube,πάντως γνώμη μου είναι να πας να ακούσεις από κοντά τα διαθέσιμα όργανα,χρόνο έχουν να σου διαθέσουν μπόλικο,και δε δεσμεύεσαι κιόλας να αγοράσεις…ακούς και κρίνεις. Τυχόν κατασκευαστικη ατέλεια τη βλέπεις κιόλας,σπάνιο βέβαια γιατί (εκεί τουλάχιστον) δεν τα προωθούν αν έχουν πρόβλημα. Ή τα βάζουν με αισθητά μικρότερη τιμή από τα ομοειδή τους,οπότε καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά.

Όσον αφορά τη δική μου αγορά,ικανοποιημένος είμαι.Μόνο κούρδισμα από καιρό σε καιρό κάνω,κάτι που αφορά όλα τα όργανα και μία θήκη πήρα για προστασία απο χτυπηματα. Μέχρι στιγμής δεν μου έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα,και σε κάθε περίπτωση με την απόδειξη αγοράς μπορούν άμα πάθει κάτι να σου κάνουν service.

Καλό συνέχεια

Οχτάχορδο τζουρά ; !
Τι να περιμένουμε μετά;
Τριανταπεντάχορδο μπαγλαμά;
:019:
Αυτό το “περί ορέξεως κολοκυθόπιτα” τελικά δεν έχει όριο.
Τι να πω;

Βέβαια και ο Μάτσικας έχει τις ευθύνες του, αλλά αυτόν (και μόνον αυτόν) τον καταλαβαίνω. Πάει ο κάθε αδαής και του ζητάει ό,τι αηδία του κατέβει στο απαίδευτο κεφάλι του. Σου λέει κι ο μάστορας, τι να κάνω, θα του το φτιάξω, αφού το ζητάει και έχω λογαριασμούς να πληρώσω.

… Δεν θα πω για τα όργανά του, αλλά απατεώνας ΔΕΝ είναι σίγουρα.

…Με συγχωρείς αλλά είναι ερώτηση αυτή?

Μάλλον δεν έγινα κατανοητός.
Δεν υπάρχουν εξάχορδοι και οχτάχορδοι τζουράδες.
Υπάρχουν οι τζουράδες κι ίσως και κάποια άλλα όργανα με 8, 10, 12, …300 χορδές που μοιάζουν με τζουράδες. Η φράση “οχτάχορδος τζουράς” είναι αντίστοιχη της ιστορικής ρήσης του Βαμβακούλα: “Να φτιάξουμε μια τριμελή επιτροπή από πεντέξι άτομα…”.

:019: Τί θυμήθηκε ο άνθρωπος…

Χαιρετώ την παρέα και το θέμα…

Μέγα ατόπημα ή κοινώς μεγάλη μπαρούφα…με το συμπάθιο βρε παιδιά
Το παίξιμο στις “ανοιχτές” είναι ένας τρόπος να παίζεις τζουρά και με τίποτα δεν χαρακτηρίζεται
το όργανο από αυτόν τον τρόπο.
Είναι ένα όργανο σαν όλα τα άλλα, απλά μικρότερης κλίμακας και πιστέψτε με έχω ακούσει να παίζονται με αυτό ασύλληπτα πράγματα.
Ο ρόλος του στην ορχήστρα κατά την γνώμη μου μπορει να ειναι ακομα και πρωταγωνιστικος
αν πέσει στα χέρια κάποιου έμπειρου οργανοπαίχτη. Αντιθέτως στα χέρια κάποιου “καλαμπόρτζη” θα μπορούσε να συμβεί οτιδήποτε.

Συμπάθα με φίλε Kostas αλλά μάλλον και για το οκτάχορδο μπουζούκι κάτι τέτοια λέγανε,
όπως και για τον Zοζέφ, όπως και η Ιερά Εξέταση στον Γαλιλαίο για το αν γυρίζει η γή ή όχι.
Δεν ξέρω αν κάποιος αδαής είχε την ιδέα του οκτάχορδου τζουρά αλλά υπάρχει και ο ήχος
του είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν του εξάχορδου και στα χέρια κάποιου έμπειρου οργανοπαίχτη μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά.
Αλαζονικούς συναισθηματισμούς πιστεύω ότι δεν χρειάζεται η ελληνική μουσική του λαού
ούτε και καυτές επικρίσεις οι πρωτότυπες κατασκευές.
Χρειαζόμαστε μουσικούς να σέβονται και να μελετάνε την ηχητική και οργανολογική παράδοση, να σέβονται να μελετάνε και να παίζουν καλά τα όργανά τους ακόμα κι αν αυτό είναι αφρικανικό μονόχορδο ή 35χορδος μπαγλαμάς.
Όποιοι λοιπόν παίζετε κάποιο όργανο να μελετάτε όσο πιο πολύ μπορείτε και να μιλάτε όσο
πιο λίγο γίνεται.

Σκεφτείτε πρώτα αυτά που γράφω και μετά πιάστε να “πετάξετε πέτρες”.

Με εκτίμηση Ιωσήφ Σαρασίδης

Υ.Γ. Ο Μάτσικας φτιάχνει πολύ καλά όργανα και για όλα τα βαλάντια να τον προτιμάτε και
μην “τρώτε παραμύθι” από “βεντέτες” οργανοποιούς.

Είτε οκτάχορδος είτε εξάχορδος είναι οργανο που όπως είπε ο Ιωσήφ ο παίκτης παίζει.
Η προσθήκη των δύο επιπλέον χορδών είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης και των αναγκών της αγοράς πράγμα που δεν είναι και απαραίτητα κακό.
Η οργανοποιία είναι τέχνη που εξελίσσεται.Αλλιώς δεν θα υπήρχε π.χ.12χορδη κιθάρα,resonator,κοντραμπάσσο,πιάνο ή και εξάχορδο Μπουζούκι.Άλλωστε προ καιρού ο Άρης έχει κατοχυρώσει την πατέντα για το μπουζούκι με ανθρακονήματα ανοίγοντας νέους δρόμους.:088:

…Κι εμείς θα τρώγαμε τις μπανάνες μας σε κανα τροπικο δάσος.
Αυτή λοιπόν είναι η μαγεία της εξέλιξης …τώρα απλώς τρώμε ΚΑΙ μπανάνες για ποικιλία.
Διαφωνώ μόνο για το “…και των αναγκών της αγοράς”.
Όλα είναι, θέμα καλλιτεχνικής ανησυχίας … Εσο ανησυχος