Αγορά τρίχορδου μπουζουκιού ή τζουρά;

Καλησπέρα σε όλους. Είμαι καινούργιος στο φόρουμ και είναι η πρώτη φορά που ανοίγω κάποιο θέμα για να ζητήσω την γνώμη όλων σας. Ασχολούμαι αρκετά ερασιτεχνικά με την μουσική και κυρίως με κιθάρα και 8χορδο μπουζούκι. Πρόσφατα για πρώτη φορά έπεσε στα χέρια μου ένας τζουράς ο οποίος με ενθουσίασε με τον ήχο του. Γενικά εξεπλάγην με το “περίεργο” για κιθαρίστα κούρδισμα ρε-λα-ρε και την “βυζαντινή” χροιά του ήχου. Για να μην τα πολυλογώ, σκέπτομαι την αγορά του ενός τρίχορδου και θα ήθελα την γνώμη σας. Ενθουσιασμένος με τον τζουρά αλλά μήπως θα έπρεπε να επενδύσω σε τρίχορδο μπουζούκι; Είναι πλεονασμός η συνύπαρξη του με το τετράχορδο; Και μιας και μιλάμε για εντελώς ερασιτεχνική ενασχόληση τί ποσό θα μπορούσα να διαθέσω για την απόκτηση ενός αξιόπιστου οργάνου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια.

Καλησπερα!
Ειμαι επισης εντελως ερασιτεχνης και επαιζα ακορντεον.Οταν επιασα και εγω πρωτη φορα ενα λαικο οργανο στα χερια μου ηταν ενας κακοσυντηρημενος τζουρας που μουχλιαζε επι χρονια στη ντουλαπα του θειου μου.Επαθα εκριβως οτι μας λες…μαγευτικα απο τον ηχο και το κουρδισμα.Καποιες φορες επιασα στα χερια μου μετα απο αυτο τετραχορδα μπουζουκια τα οποια δεν μου εκαναν εντυπωση.3 φορες αγγιξα τριχορδα αλλα μα την αληθεια σαν το τζουρα ποτε δεν αισθανθηκα οτι >ταξιδευα> με τη μελωδια.Μετα απο καιρο αναγκαστηκα να αγορασω αλλο οργανο και φυσικα αγορασα ενα καινουριο τζουραδακι σκαφτο.
Ωραιο και το μπουζουκι αλλα μιας και εχεις συνηθισει τα ποιο μπασα οργανα θα σου ελεγα να παρεις τζουρα για αλλαγη.
Χαιρετισμους!

Λεβεντιά να πάρεις ό,τι σου γουστάρει καλύτερα σαν ήχος και σε συγκινεί.

Για λόγους τακτικής πάντως και χωρίς να θέλω να επηρρεάσω, θα επέλεγα το (3χορδο) μπουζούκι…αν το καλομάθεις, θα τον μασάς τον τζουρά μετά!

Καλές αγορές!

Με τον τζουρα σε λιγο καιρο θα καταπιέζεσαι… Αλλο το τριχορδο… Σκαει η πενια…
Γνωμη μου τριχορδο…

Είναι πλεονασμός η συνύπαρξη του με το τετράχορδο;

Σαφεστατα ναι…
Πουλα το τετραχορδο αμεσα!!! :019:
οταν πιασεις το τριχορδο στα χερια σου θα καταλαβεις οτι δε σου χρειαζεται το “αλλο” :089:

ΥΓ Πλεονασμος δεν ειναι με την εννοια οτι μπορει να ειναι και τα δυο μπουζουκια αλλα έχουν άλλο τροπο παιξιματος…
Αλλα ο καθε ενας επιλεγει πως θα παιξει…Επομενως δε θα θελεις να το πιασεις αργοτερα το ενα απο τα δυο… Τωρα πιο θα είναι αυτο σου ειπα παραπανω…

Καλημέρα! Υπάρχει και η ενδιάμεση λυση. Μπορείς να απευθυνθείς σε κατασκευαστή οργάνων, ώστε να σου φτιάξει ένα “μισομπούζουκο”, το οποίο έχει σχετικά οξύ ήχο, αλλά δεν θα σε περιορίσει αργότερα, όπως ο τζουράς. Το μισομπούζουκο έχει μακρύ μάνικο και συνήθως μακρόστενο σκάφος, λίγο πιο μεγάλο από του τζουρά.

Ο τζουράς θα σε περιορίσει τεχνικά στο μέλλον. Αν έχεις εξέλιξη στην πορεία, τα χέρια σου προοδεύουν και το ρεπερτόριο σου εξαπλώνεται σε διάφορα και ποικίλα δεξιοτεχνικά πράγματα, με τον τζουρά θα καμπουριάζεις και θα τσαλακώνεις τα χέρια και τον σβέρκο σου… Απ’ την άλλη, έχει χρώμα και ύφος σίγουρα… Αν δεν είχα την πολυτέλεια (όπως εγώ πχ που δεν την έχω) να έχω απ’ όλα (για όποτε χρειαστεί το καθένα) θα επέλεγα τρίχορδο μπουζούκι δαγκωτό!!!

Αν θελει υ ψυχη σου εξαχορδο μπουζουκι παρτο και δεν θα το μετανιωσεις . Τα χρηματα δεν καθοριζουν το αξιοπιστο οργανο ουτε τη χρεια της φωνης του . Δες οσα ποιο πολλα οργανα μπορεις και παρε αυτο που θα σου αρεσει ποιο πολυ η φωνη του πρωτα απ ολα και μετα ολα τα υπολοιπα .

Τρίχορδο δαγκωτό!
Η επιλογή τζουρά ή τρίχορδο μου θυμίζει λίγο την επιλογή αρμόνιο ή πιάνο. Κάποιος που μπορεί να παίξει αρμόνιο δυσκολεύεται στο πιάνο και από ένα σημείο και μετά περιορίζεται τεχνικά, ενώ κάποιος που παίζει πιάνο, αρκεί μία μικρή περίοδο προσαρμογής και είναι φίνα με το αρμόνιο.

Η κατηγορία Μπουζούκι-τζουράς-μπαγλαμάς διαβάζεται από δεξιά προς τα αριστερά κατά τη γνώμη μου. Είναι εύκολο να πας από δεξιά στα αριστέρα, το αντίθετο είναι πολύ πιο δύσκολο. Ας μου επιτραπεί να πω ότι είναι ο βασιλιάς των οργάνων στη λαϊκή μουσική των πόλεων.

Οσο για το ηχόχρωμα, υπάρχουν μπουζούκια και μπουζούκια με διαφορετικά ηχοχρώματα. Ενα μπουζούκι από αυτά που λέμε ότι έχουν “ρεμπέτικο” ήχο θα σε καλύψει αρκετά. Στην πορεία παίρνεις και το τζουραδάκι σου.

Υ.Γ.1 Προσωπικά δεν έχω τζουρά αλλά πολύ θα το ήθελα. Κάποια στιγμή θα κάτσει βέβαια, αλλά τίποτα δεν με εμποδίζει να εξελίσσομαι τεχνικά όπως θέλω. Ο λόγος; έχω τρίχορδο…

Υ.Γ.2 Αν είσαι ερωτευμένος με τον τζουρά και τον ήχο του να πάρεις τζουρά φυσικά, γιατί το βασικότερο είναι να ευχαριστιέσαι όταν παίζεις μουσική. Αν όμως το βλέπεις και με λογική, ισχύουν τα παραπάνω!

Καλές αποφάσεις!!

Αφού ο φίλος παίζει τετράχορδο και κιθάρα, θα έλεγα να πάρει τζουρά κατευθείαν αφού του αρέσει τόσο ο ήχος! Άλλωστε και ο τζουρας σιγά σιγα μπαίνει και σε νέα ρεπερτόρια (μερικές φορές δυστυχώς), οπότε ακόμα και ρεμπέτικα να μην παίξεις (να παίξεις!), δεν θα πάει χαμένος…

Σας ευχαριστώ όλους για τις απόψεις σας. Προς το παρόν θα πάρω το βάπτισμα του πυρός (όσον αφορά) τα τρίχορδα με ένα εξαιρετικό σκαφτό μπαγλαμαδάκι που μου πούλησε (στην ουσία μου το δώρησε) ένα καλό φιλαράκι. Βλέπετε ήταν τέτοιο το κόλλημα εξαιτίας της εμπειρίας με τον τζουρά που δεν μπορούσα να περιμένω!!! Αφού μπόρεσα και τοποθέτησα τα δάχτυλά μου στην ταστιέρα δεν έχω ξεκολλήσει!!!. Πάντως όπως καταλαβαίνετε δεν θα αργήσει και η επόμενη αγορά. Και μάλλον (μπαγλαμά παρόντος πλέον) θα καταλήξω στο τρίχορδο. Συμφωνώ με όσα ειπώθηκαν για το τρίχορδο, αλλά βλέπετε το τετράχορδο, για έναν επι χρόνια ασχολούμενο με την κιθάρα (αρχικά κλασσική μετέπειτα ακουστική και ηλεκτρική αλλά πάντοτε σε φοιτητο - ρεμπετο παρέες), ήταν πολύ πιο προσιτό και για μένα προσωπικά αρκετά πιο εύκολο. Να είστε όλοι καλά! Υπόσχομαι να ενημερώσω μόλις αποφασίσω για την αγορά!

Φίλε μου είχες απόλυτο απόλυτο δίκιο!

Ασχολούμαι με το τετράχορδο απο φοιτητής. Το κόλλημα που έχω φάει με το τρίχορδο είναι απίστευτο! Κατόπιν των προτροπών όλων σας (στο δίλημμα τζουράς ή τρίχορδο) αγόρασα ένα τρίχορδο (μεταχειρισμένο) και εδώ και είκοσι ημέρες το “αλλο” δεν υπάρχει! Και δεν νομίζω να ξανά-υπάρξει!!! Ναι σωστά το τετράχορδο είναι πιο βολικό για έναν κιθαρίστα - έχει οπωσδήποτε και αυτό την αξία του σαν όργανο - αλλά το τρίχορδο είναι άλλο πράμα! Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είμαι βιαστικός στα συμπεράσματα λόγω ενθουσιασμού. Δεν νομίζω. Το τρίχορδο είναι το “γνήσιο”. Στο μάτι, στο αυτί, στο χέρι! Ευχαριστώ για την προτροπή σας! Νομίζω ότι έπρεπε απο την αρχή να αγοράσω τρίχορδο. Το “άλλο” να φανταστείτε είναι ολοκαίνουργιο, το αγόρασα το Νοέμβριο του 2010!.

Υ.Γ. Το “αλλο” έχει βγεί ήδη για πούλημα