Αγορά τζουρά και ήχος

Καλημέρα παιδιά! Μετά από ενασχόληση με έναν παλιο σκαφτό τζουρά που είχα αγοράσει πριν κάποια χρόνια, είπα να προχωρήσω σε αγορά ενός νέου καθώς ήταν φωνακλάς μεν αλλά δυσκολόπαικτος δε. Μετά από κάνα μηνα καθημερινής εξάσκησης τα δάκτυλα του αριστερού ξεκίνησαν κάλους, ξεφλούδισμα κλπ.

Πηρα λοιπόν ένα τζουραδάκι, αλλά μετά την αγορά του άκουγα τριξίματα ιδιαιτερα από το 3ο τάστο και κάτω, στο καντίνι και στη λα! Το πήγα λοιπόν πίσω, δεν δέχτηκα service γιατί, όργανο καινουριο ήταν, ήθελα να κάνουμε καλη αρχή.

Έκανα αντικατάσταση και με λίγα παραπάνω χρήματα πήγα στο αμέσως καλύτερο μοντέλο, τίμιο όργανο με δυνατό και γλυκό ήχο αλλα ρε παιδιά, παρατηρώ το εξης…

Στην 2η χορδή (ΛΑ) όταν παίζω είτε ανοιχτή, είτε τάστα κλπ ο ήχος ακούγεται αρκετά μπάσος όταν η πένα πάει κάτω.

Προς τα πάνω οι νότες βγαίνουν καθαρά.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Μπορεί να διορθωθεί κάπως;

Με συγχωρείτε αν είναι “χαζή” η ερώτηση μου αλλα είμαι αρχάριος :slight_smile:

θα σου έλεγα για αλλαγή χορδών, αλλά αν βγαίνει καθαρά ο ήχος στην άρση (πένα προς τα πάνω) τότε μάλλον φταίει ο χειρισμός της θέσης (πένα κάτω).
θέλει χαλαρό χέρι, κίνηση μόνο καρπό (όχι βραχίονα), κάτω-πάνω και όχι περιστροφική (μέσα-έξω). κράτημα της πένας με λυγισμένο τον δείχτη και από πάνω ο αντίχειρας. και όχι σφίξιμο, ας παίζει λίγο η πένα όπως ακουμπάει την χορδή.

Χμμμμ ευχαριστώ πολύ για την πρόταση θα το τσεκάρω αν και δεν νομίζω ότι είναι αυτό ρε γαμώτο… Εννοώ, και στον προηγούμενο τζουρά μου πάλι με τον ίδιο τρόπο έπαιζα και όπως λες με την πένα, δεν άλλαξα κάτι και ο ήχος ήταν αρκετά καθαρός.

Θα δοκιμάσω πάντως και δώσω feedback, ευχαριστώ και πάλι.

Αυτό είναι φυσικό νομίζω, δεν φταίει το όργανο.

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα Άγη, γενικά παίζω και κιθαρίτσα οποτε τα δάχτυλα ήδη είχαν κάποια προεργασία :wink:

Αυτό που έπαθα ήταν πραγματικά από το όργανο καθώς το πήγα για service και ναι, είχε σκευρώσει με αποτέλεσμα να έχουν αρκετά μεγάλη απόσταση πλέον οι χορδές από την ταστιέρα.

Μάλιστα ο μάστορας το ονόμασε αντίκα το οργανάκι και μου είπε να το κρεμάσω στο τζάκι χαχαχαχα
Αλλά ο ήχος του είναι αρκετά αλήτικος οπότε service και αγαπη για τον βλάμη μου.

μου ήρθε ιδέα… μήπως έχει μπουκώσει μόνο η πάνω χορδή από τις δύο λα; εννοώ είτε να είναι τζούφια η χορδή είτε να θέλει καθάρισμα το αυλάκι στον καβαλλάρη.
αν δεν παίζεις και τις δυο χορδές σε κάθε θέση και άρση όπως είναι το σωστό, αλλά παίζεις μόνο την πάνω στη θέση και μόνο την κάτω στην άρση, τότε το πρόβλημα θα εμφανίζεται μόνο στην θέση όπως λες.

υγ: άλλο αντίκα και άλλο χρέπι! τί όργανο έχεις;

Χμμμμ κάτσε να πάω σπίτι να το τσεκάρω…

Ο Βλάμης (το παλιο) είναι ένας σκαφτός τζούρας, μασίφ (δεν γνωρίζω το ξύλο) και καπάκι νομίζω έλατο. Τον είχα αγοράσει πριν κάνα 2 χρόνια, νομίζω δεν είναι επώνυμη κατασκευή αλλά ερασιτεχνική, κάποιος άνθρωπος έκατσε με μεράκι και ασχολήθηκε να τον φτιάξει.
Όταν τον πάρω την Δευτερα από το service θα ανεβάσω καμια φωτογραφιούλα :slight_smile:

Αυτόν που πηρα τώρα, είναι ένα μοντέλο από τον Μάτσικα, αυτό:
http://www.matsikas.gr/el/Product-Τζουρας-6χορδος-TZ6-201_1827

δεν θέλω να φανώ ξινός, αλλά με αυτά τα λεφτά έπαιρνες και χειροποίητο καινούριο, ακόμα και μεταχειρισμένο από επώνυμο κατασκευαστή. τα όργανα μαζικής παραγωγής (μάτσικας, στάμκος, κλπ) αξίζουν μόνο για τα πιο φτηνά τους μοντέλα.
αν κατάλαβα καλά, το πρόβλημα στο βγάζει ο τζουράς του μάτσικα; μια που είσαι κοντά το πας για έλεγχο απ’ευθείας εκεί.

Σε καταλαβαίνω απολυτα. Καταρχην δεν εδωσα τόσα χρηματα, μου έκαναν αρκετά γενναία έκπτωση, 100 κατω. Επισης, για φτηνό πήγαινα αλλα το ερωτεύτηκα το οργανακι και εκανα την (σχετική) υπέρβαση. Ειχα σκοπό να παρω κατι οντως πιο οικονομικό, τίμιο και ευκολόπαικτο ωστε μετα απο καποια χρονια να πήγαινα οπως λες σε κατι πιο ποιοτικό.

Παντως, δεν ξερω γενικα στα υπολοιπα υποκαταστήματα αλλα το συγκεκριμενο ηταν εξαιρετικά εξυπηρετικοί οι άνθρωποι, πρόταση δίκη τους να καταλάβετε, να κρατήσω αυτο που πήρα και οποτε θελω να παω να παρω αλλο καλυτερο καταβάλλοντας απλα τη διαφορά :slight_smile:

Θα το παω μια βόλτα, ναι, αν και μου αρεσει και η διαδικασία να το ψάξω, συζητώντας μαθαίνεις πολλα.

να το χαίρεσαι το οργανάκι σου! μακάρι να μην είναι τίποτα σοβαρό.

Ευχαριστώ πολύ φιλε!! Τελικά όλα ΟΚ, άλλαξα χορδές, καθάρισα και τους καβαλάριδες και ο ήχος βγαίνει καθαρά!
Πηρα και το άλλο οργανάκι, το μάζεψε αρκετά ο μάστορας και πλέον κελαηδάει και παίζει πιο άνετα :slight_smile:

Θα ανεβάσω και photos στο αντίστοιχο topic μπας και γινει κάποια αναγνώριση, έστω για τα υλικά κλπ :slight_smile:

ωραία λοιπόν, τέλος καλό όλα καλά! αναμένουμε με ενδιαφέρον το υλικό.