Η Ρόζα δεν είχε την παραμικρή σχέση με την Κρήτη.
Το ξέρω Νίκο. Αλλά είναι το ίδιο γλωσσικό φαινόμενο. Η Ρόζα δεν είπε «γιαλανιάρα», ούτε η καταγραφή «αλανιάρα» ήταν λάθος ή ανεπαρκώς πιστή, παρόλο που όλοι ακούμε το ίδιο ακριβώς μ’ εσένα.
(2.23) κι η γιαγάπη μου τον καρσιλαμά χορεύει.
Αν θέλεις, μπορώ να βρώ και άλλα. Πολλά.
Εξάλλου, διαβάζοντας πιο προσεχτικά το κειμενάκι στο #813, βλέπω ότι η Ρόζα δεν είπε τίποτε. Ρομβίες αναφέρονται, όχι δίσκοι, ούτε λάιβ. Στη ρομβία αν τραγουδήσει κανείς θα είναι ο λατερνατζής, ή το κοινό, ή δεν ξέρω μήπως συνήθιζαν οι λατερνατζήδες να συνοδεύονται και από τραγουδίστριες. Σε κάθε περίπτωση, ή το τραγούδι το έλεγε ο ένας και ο άλλος τυχών, οπότε είναι εύλογο να μην είναι κάθε λέξη όπως στον δίσκο (και φυσικά να μην τηρείται και η ιδιωματική προφορά της Ρόζας, αυτό έλειπε!), ή δεν το έλεγε κανείς και ο συντάκτης το ξέρει από μόνος του, εξ ακοής.
Απλώς, αν είναι να μεταφέρουμε τη συζήτηση στην προφορά της Ρόζας, να τα γράφουμε σωστά.
Επομένως, με βιολί σαν του Ροβιόλη;
Διάβαζε πιο προσεχτικά Νίκο. Δεν είπα ότι δεν το ακούς σωστά. Άντιθέτως, είπα:
Εδώ ναι, θα συμφωνήσω: η καταγραφή των στίχων δεν θα γίνει με γιαλανιάρα. Την εκφορά επισημαίνω.
Ο καπετάνιος, και βέβαια ήταν παληός λύκος της θάλασσας, ο γράψας το πόνημα μάλλον όχι, αφού γράφει για την τράτα:
«Η τράτα μας [ … ] να πάμε να καλμάρουμε …».
Δύσκολα θα καλμάρει (από βάσανα της ζωής ή ό,τι άλλο…) όποιος κι αν πάει με την τράτα. Να καλάρει ψάρια όμως ναι, θα το καταφέρει, αν είναι καπάτσος.
Έχουμε ματαξαναεπισημάνει ότι τότε (και όχι μόνο τότε…) άλλα έγραφε ο γράψας και άλλα ο τυπογράψας
16 μηνύματα διαχωρίστηκαν σε ένα νέο θέμα: Συνταγή Παραδοσιακής Κακκαβιάς
Βεβαίως! Αλλά ο γράψας (τότε και πάντα) θα έπρεπε να ελέγξει και ματαξαναελέγξει τον τυπογράψαντα, πριν εκείνος τυπογράψει.*
( * )
ο θειός μου ο Γιώργος, ψείρας μέχρι που να μην παίρνει άλλο, ζήταγε τα αρνητικά του τυπογράψαντος τόσο συχνά, που είχε εξασκηθεί να διαβάζει το αρνητικό σχεδόν με την ίδια άνεση που διάβαζε εφημερίδα.
Πωωωω! Ευχαριστώ πολύ Ανθιμε! Όμορφη και κατανοητή η εξήγηση του μάστορα!