Αστικολαϊκά παραλειπόμενα

Η Ρόζα δεν είχε την παραμικρή σχέση με την Κρήτη.

Το ξέρω Νίκο. Αλλά είναι το ίδιο γλωσσικό φαινόμενο. Η Ρόζα δεν είπε «γιαλανιάρα», ούτε η καταγραφή «αλανιάρα» ήταν λάθος ή ανεπαρκώς πιστή, παρόλο που όλοι ακούμε το ίδιο ακριβώς μ’ εσένα.

(2.23) κι η γιαγάπη μου τον καρσιλαμά χορεύει.

Αν θέλεις, μπορώ να βρώ και άλλα. Πολλά.

1 «Μου αρέσει»

Εξάλλου, διαβάζοντας πιο προσεχτικά το κειμενάκι στο #813, βλέπω ότι η Ρόζα δεν είπε τίποτε. Ρομβίες αναφέρονται, όχι δίσκοι, ούτε λάιβ. Στη ρομβία αν τραγουδήσει κανείς θα είναι ο λατερνατζής, ή το κοινό, ή δεν ξέρω μήπως συνήθιζαν οι λατερνατζήδες να συνοδεύονται και από τραγουδίστριες. Σε κάθε περίπτωση, ή το τραγούδι το έλεγε ο ένας και ο άλλος τυχών, οπότε είναι εύλογο να μην είναι κάθε λέξη όπως στον δίσκο (και φυσικά να μην τηρείται και η ιδιωματική προφορά της Ρόζας, αυτό έλειπε!), ή δεν το έλεγε κανείς και ο συντάκτης το ξέρει από μόνος του, εξ ακοής.

Απλώς, αν είναι να μεταφέρουμε τη συζήτηση στην προφορά της Ρόζας, να τα γράφουμε σωστά.

Επομένως, με βιολί σαν του Ροβιόλη;

Διάβαζε πιο προσεχτικά Νίκο. Δεν είπα ότι δεν το ακούς σωστά. Άντιθέτως, είπα:

Εδώ ναι, θα συμφωνήσω: η καταγραφή των στίχων δεν θα γίνει με γιαλανιάρα. Την εκφορά επισημαίνω.

1911: χασισική επιτέλεση και αδέσποτα δίστιχα (ΚΑΙΡΟΙ 23/2/1911)

1 «Μου αρέσει»

τραγούδια της τράτας (ΜΠΟΥΚΕΤΟ 3/8/1939)

1 «Μου αρέσει»

Ο καπετάνιος, και βέβαια ήταν παληός λύκος της θάλασσας, ο γράψας το πόνημα μάλλον όχι, αφού γράφει για την τράτα:
«Η τράτα μας [ … ] να πάμε να καλμάρουμε …».

Δύσκολα θα καλμάρει (από βάσανα της ζωής ή ό,τι άλλο…) όποιος κι αν πάει με την τράτα. Να καλάρει ψάρια όμως ναι, θα το καταφέρει, αν είναι καπάτσος.

Έχουμε ματαξαναεπισημάνει ότι τότε (και όχι μόνο τότε…) άλλα έγραφε ο γράψας και άλλα ο τυπογράψας :slightly_smiling_face:

2 «Μου αρέσει»

ΕΛΠΙΣ (Ελληνολατινοαμερικανική περιοδική εφημερίς) 7/3/1952

2 «Μου αρέσει»

Ο Νώντας φτιάνει ραδιοφωνικό πρόγραμμα μέγκλα! (ΕΣΠΕΡΙΝΗ 14/4/1930)

16 μηνύματα διαχωρίστηκαν σε ένα νέο θέμα: Συνταγή Παραδοσιακής Κακκαβιάς

Βεβαίως! Αλλά ο γράψας (τότε και πάντα) θα έπρεπε να ελέγξει και ματαξαναελέγξει τον τυπογράψαντα, πριν εκείνος τυπογράψει.*

( * )
ο θειός μου ο Γιώργος, ψείρας μέχρι που να μην παίρνει άλλο, ζήταγε τα αρνητικά του τυπογράψαντος τόσο συχνά, που είχε εξασκηθεί να διαβάζει το αρνητικό σχεδόν με την ίδια άνεση που διάβαζε εφημερίδα.

1 «Μου αρέσει»

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 16/6/1934

1 «Μου αρέσει»

ΕΘΝΟΣ 29/5/1935

1 «Μου αρέσει»

Τι ειναι η “στραπάτα”?

Εδώ μας εξηγεί ο μάστορας αυτή τη βιολιστική τεχνική:

2 «Μου αρέσει»

Πωωωω! Ευχαριστώ πολύ Ανθιμε! Όμορφη και κατανοητή η εξήγηση του μάστορα!

Ωραίο ρεπορτάζ του 1938 για τον Σύνδεσμο των λαϊκών μουσικών (ΕΘΝΙΚΗ 7/10/1938)
Φωτό και συνέντευξη Χρυσαφάκη

1 «Μου αρέσει»