Ενδιαφέρουσες τηλεοπτικές / ραδιοφωνικές εκπομπές

Είδα τυχαια χθες το βράδυ στην ΕΤ3 (για λίγο) μια υπέροχη εκπομπή για τους μανέδες στη Μυτιλήνη. :)Μήπως ξέρει κανείς να μου πεί τίνος ήταν και αν πρόκειται για σειρά εκπομπών? Θα ήταν καλό όποιος γνωρίζει για τέτοιες ενδιαφέρουσες δουλειές να ενημερώνει σχετικά το forum…

:)Καλημέρα Tountas!
αι, την είδα κι εγώ την εκπομπή - πραγματικά καταπληκτική! Οι φοβεροί τύποι αυτοί μένουν στην Αγιάσσο. Μέχρι που σκέφτομαι το καλοκαίρι διακοπές στη Μυτιλήνη για να τους συναντήσω. Λοιπόν, η εκπομπή ονομάζεται “Ελλήνων Δρώμενα” και μάλλον, δεν είναι μουσικού περιεχομένου αλλά, ας πούμε, λαογραφικού. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό πρόγραμμα η χθεσινή εκπομπή ήταν σε επανάληψη. Τελικά, μάλλον πρέπει ν’ αγοράσω DVD - recorder…

Σ΄ευχαριστώ πολύ, Δημήτρη. όντως καταπληκτικοί οι Μυτιληνιοί…χορεύουν και υπέροχο απτάλικο! άσε οι μεζέδες τους… Όσο για το DVD recorder και εγώ που το πήρα, δεν βρήκα ακόμα χρόνο για να το μάθω… :082:

Φοβερή εκπομπή. Την πέτυχα στο τέλος. Οι μανέδες τους ήταν σαν αυτούς που ακούμε στους δίσκους με Ρούκουνα και λοιπούς. Θα κοιτάξω να την γράψω από την ΟΝ.

Αν καταφέρεις να την γράψεις, θα μπορούσες να την μοιραστείς και με μας που δεν προλάβαμε να τη γράψουμε ?.. :085:

Σαφώς.:089:

Ο Σόλων Λέκκας είναι πραγματικά πολύτιμο κεφάλαιο για την ανατολική μουσική, από τους ελάχιστους που μπορούν σήμερα να τραγουδήσουν αμανέ σωστά και σύμφωνα με την παράδοση. Του εύχομαι πολλές δεκαετίες προσφοράς ακόμα!

Παίδες απλά τέλειο

Εχω πάθει πλάκα
δείτε δείτε

http://www.youtube.com/watch?v=R0mOu1PoAIY

Ο Σόλων Λέκκας είναι λιθοξόος στο επάγγελμα, δηλαδή πετροπελεκητής. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που τον έχω ακούσει να τραγουδά ζωντανά. Ο άνθρωπος εκτός από εκπληκτικός τραγουδιστής έχει και μια φοβερή σκηνική παρουσία φορώντας τις παραδοσιακές βράκες και μια ζωντάνια που την μεταδίδει στο κοινό.

Η βραδυά που παραβρέθηκα είχε σαν αφορμή την προβολή ενός ντοκυμαντέρ με τον τίτρο “Μέθεξις” στο οποιο είναι ένα από τα τρία κεντρικά πρόσωπα. Τα άλλα δύο είναι ένας παπάς από την Ήπειρο (Παπα-Αναστάσης) που τραγουδά ηπειρώτικά και ένας καθηγητής από την Θεσσαλονίκη που κατασκευάζει μουσικά όργανα και τραγουδά ρεμπέτικα. Ο καθηγητής είναι ο Θανάσης Βαλαβάνης που όπως έχει αναφερθεί παλαιότερα στο φόρουμ, ήταν ο ιδρυτής της σχολής οργανοποιίας της ΝΕΛΕ Σερρών την δεκαετία του '80, με αποτέλεσμα οι Σέρρες να έχουν βγάλει πολλούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες οργανοποιούς (Κουκουρίγκος, Καραογλάνης, Σπαθάρας, Αφοί Τσονίδη και άλλοι).

Το νοτκυμαντέρ “Μέθεξις” πραγματεύεται την παράλληλη ζωή των τριών αυτών ανθρώπων (παπάς, λιθοξός, καθηγητής), που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και την σχέση τους με την τέχνη και την μουσική ειδικότερα. Μετά το τέλος των γυρισμάτων οι τρείς γνωρίστηκαν μεταξύ τους μέσω του σκηνοθέτη Γιώργου Μπότσου που τους έφερε σε επαφή.

Συνήθως όταν προβάλλεται το φιλμ σε εκδηλώσεις, γίνεται και μουσική βραδυά με τους τρείς επί σκηνής να τραγουδούν ο καθένας το είδος μουσικής που προτιμά.

Είναι παρά πολύ ενδιαφέρον και το συνιστώ ανεπιφύλακτα αν μπορείτε να το βρήτε ή να το δείτε σε περίπτωση που προβληθεί κάπου. Έχει πάρει βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ και κάποιες πληροφορίες μπορείτε να βρήτε εδώκαι μερικές φωτογραφίες των τριών εδώ.

1 «Μου αρέσει»

Φοβερός ε; Κάθε φορά που τον ακούω μου 'ρχεται στο μυαλό ο Ρούκουνας. Δεν μπορείς να το πεις για πολλούς αυτό.

Ο Ρούκουνας live:

Πελεκάνος είναι η λέξη. Αλλά δυστυχώς, είχαμε ενάμιση αιώνα καθαρεύουσα. Έτσι, η λέξη έμεινε μόνο για το γνωστό πουλί, περίπου ως απολίθωμα.

1 «Μου αρέσει»

Μπράβο παιδιά για τις πληροφορίες και το video, γι΄αυτό προτείνω όποιος γνωρίζει για τέτοιες εκδηλώσεις ή εκπομπές να ενημερώνει εγκαίρως το forum…Είναι σπάνιες παρόμοιες καταπληκτικές εμπειρίες…

παρτε κι αλλο ένα :245::245::245::245::245::245::245:Λέκκας οεο
http://www.youtube.com/watch?v=wK2qAuuxr8o&feature=related

Θαυμάσιος όπως πάντα, βέβαια, ο Λέκκας. Αλλά εγώ, τουλάχιστον, δεν μπορώ να απολαύσω αμανέ που συνοδεύεται από μπουζούκι, ιδιαίτερα όταν αυτό παίζει ταξίμι βασισμένο σε νοοτροπία κλίμακας και όχι σε τετράχορδα / πεντάχορδα. Και επειδή προβλέπω ότι ο Άρης θα παρέμβει, αυτό ισχύει και για το Στράτο.

Υπάρχει κατι σε δίσκο η cd με τον Σ. Λέκκα? Αν οχι επείγώντος πρέπει να γίνει κάτι.
Ο άνθρωπος αυτός ,μας έρχετε από πολύ βαθειά ,η φωνή του δηλ. και ο μοναδικός τροπος
που λέει τους αμανέδες .Και πρέπει να μείνει γραμμένος ,και γιατί οχι ,και σαν παραδειγμα
ερμηνείας.

Υπάρχουν 3 η 4 που έχουν σαν τίτλο ¨οι νόμοι του Σόλωνα¨ αλλά δεν είναι εταιρίας.Είναι απο ζωντανές ηχογραφήσεις εδώ στην θεσσαλονίκη.Τα πουλάει ο ίδιος στις συναυλίες που κάνει για να συμπληρώσει το εισόδημα του το οποίο δεν είναι και μεγάλο.Γι αυτό καλό είναι όποιος τα θέλει να προσπαθήσει να τα βρεί και να τα αγοράσει.
Πιστέψτε με είναι αδύνατο να ηχογραφήσει ο Σόλων σε στούντιο.Όσες προσπάθειες κάναμε δεν πλησιάζουν ούτε στο μισό την απόδοση του στο μαγαζί.Μέχρι και εικονική βραδυά σε μαγαζί οργανώσαμε με φορητό στούντιο αλλά δεν απέδωσε.
Έχω κρατήσει πά ντως μερικές καλές στιγμές.!!

…:016:

Το σχόλιο θα έπρεπε να το κάνω σε άλλο θέμα του φόρουμ όπου υπάρχει σχετική συζήτηση, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να καταχωρηθεί εδώ για να συνοδεύει το βίντεο αυτό.

Προσπαθώντας λοιπόν να απολαύσω όλη αυτή τη μαγεία (κατ’ εμέ) που έχει καταγραφεί σε αυτό το βίντεο, με χαλούσε από την αρχή αυτή η χάβρα που ακουγόταν από τους παρευρισκόμενους “λάτρεις” του είδους που “απολάμβαναν” την στιγμή.
Το ίδιο συναίσθημα μάλλον είχε και ο Δημήτρης Μυστακίδης :

  • “Λίγο ησυχία βρε παιδιά, δεν γίνονται κάθε μέρα αυτά. Λίγο!”
    Έλεος πια δηλαδή!!!

Στο “Ντόκτορ” έτρωγε λίγο το ρυθμό αλλά χαλάλι του.