Αστικολαϊκά παραλειπόμενα

Στα μύχια μπαίνει το μαρούλι και σ’ αλλάζει,
τερματιλέ και ούλτρα κούρα στα καπάκια
κι εγώ σε χίοσα επάνω στα τεζάκια
και νάσου τώρα τα ριλέ που κάνουν χάζι

Διαβάζω:… του γκάζ προς φωτισμόν της πόλεως. Δεν είχε ακόμα δημιουργηθεί η λέξη “φωταέριον”…

Μα τα τεζάκια σου, λυπάμαι, είναι από χαρτόκουτο∙
και το μαρούλι που με θάρρος λες πως μπήκε στα μύχια,
ήτο απλώς φυλλάδα τρίτης, με σάλτσα από τα λύχνα.

Ριλέ λοιπόν; Μα τι να κάνει το κοινό με τέτοιο δράμα,
όταν το κούρα-ούλτρα θυμίζει κρύα σάμα;

Τερματιλέ κι αν σ’ έπιασε η μανία της αποκάλυψης,
να ξέρεις: η μηχανή σου ρέγκει και βγάζει ανακύκλωση.

Όπισθεν ολοταχώς στο Δημοτικό, να μάθεις ρίμα και μέτρο :upside_down_face:

Ο Τσιτσάνης στον Βόλο (ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 5/5/1943)

1 «Μου αρέσει»

Η φωτό είναι από γνωστό άρθρο στη ΒΡΑΔΥΝΗ (8/6/1949)
Αναγνωρίζουμε κανέναν; Σαν την Εσκενάζι μού μοιάζει στο κέντρο, όχι;

2 «Μου αρέσει»

Τι μπουζούκι είναι αυτό; 1949, πολύ νωρίς για τετράχορδο, πολύ αργά για να έχουν τα τρίχορδα τόσο φαρδύ χέρι.

ΧΜ.. κατω δεξιά Βασιλόπουλος (με το Κλαρίνο) και πισω του με την κιθάρα ο Παπασιδέρης.

1 «Μου αρέσει»

Γκραν σουξέ ο Τσιτσάνης στα 1952 (Προοδευτική Αλλαγή 17/2/1952)

1 «Μου αρέσει»

ειναι αυτό που ελεγε ο Τσιτσάνης με αλλα λόγια “καθάρισα το λαϊκό τραγούδι “, ελεγε ο Τσιτσάνης

Ωραία εκπομπή της ΒΡΑΔΥΝΗΣ (24/3/1953)

1 «Μου αρέσει»

Ντοκουμέντο: ο Σύνδεσμος Μουσικών Αθηνών-Πειραιώς Η Αλληλοβοήθεια υποβάλλει υπόμνημα για ποσοστό φορολόγησης των φωνογραφικών δίσκων υπέρ των μουσικών (ΒΡΑΔΥΝΗ 11/4/1931)

Και το 1932 ο Τζόβενος κάνει γιορτή (ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 26/6/1932)

1 «Μου αρέσει»

Για τη Λιλή την αλανιάρα (ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ 29/1/1934)

Πολύτιμο ντοκουμέντο για τη χρήση του χασίς στον Πειραιά ένα χρόνο πριν αυτό απαγορευτεί (ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ 19/7/1889)

1 «Μου αρέσει»

Ναι, σίγουρα η Ρόζα είναι.

Δεν άκουσε πολύ καλά όμως, ο χρονογράφος. Πρώτη σκανταλιάρα δηλώνει σαφέστατα η Λιλή, όχι παιχνιδιάρα. Και για τους μάγκες γρόσι δε δίνει, όχι φράγκο. Επίσης, γιαλανιάρα είναι, με τη χαρακτηριστική εκφορά της Ρόζας. Τώρα, αν οι ματσαράγκες που δεν τρώγει, είναι τρίχες ή κρύγες, διαλέγετε και πέρνετε, εγώ κρύγιες ακούω.

Ωραίο χασισο-τραγουδο-ρεπορτάζ μέσα από την παλιά στρατώνα, αυτό το πρωτορεμπέτικο λίκνο
(ΠΑΤΡΙΣ 3/5/1921)

2 «Μου αρέσει»

Τα “Λεμονάδικα” μεταφραζόμενα εις την ομηρικήν!
(ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ 23/7/1940)

2 «Μου αρέσει»

Τς. :wink:

Λάθος χωρισμός, Νίκο. Ξανάκουσα τέτοιο λάθος εδώ στην Κρήτη, μεταξύ ηλικιωμένης κρητικιάς και Αθηναίου ο οποίος προσπαθούσε να προσαρμοστεί:
(κρ): -Οι γι’ όρνιθες…
(αθ): -Ποιες γιόρνιθες;
(κρ): -Όρνιθες μωρέ, όρνιθες, πώς τσι λέτε εσείς; Άκου γιόρνιθες!

Επομένως, αλανιάρα. Μονοκούκι.

Σωστά. Κι αυτός με το μπουζούκι όρθιος ο Μίμης Ανδριανός! Συντοπίτες Κουλουριώτες, φίλοι και συνεργάστηκαν πολλές φορές.
Ο γιος του Μίμη, Σιδέρης(Ισίδωρος) Ανδριανός ζει εργάζεται και τραγουδάει στις ΗΠΑ. Η κόρη του Σοφία διδάσκει μουσική και κιθάρα στη Σαλαμίνα.

1 «Μου αρέσει»