Ανθρακονήματα και βέργες

Θα πρέπει να το δεις και μακροπρόθεσμα. Έχεις δύο επιλογές:

α) Το αφήνεις ως έχει. Δεν παίζει κάθε μέρα, όμως τις μέρες που παίζει είναι καλό και σ’ ευχαριστεί, για τις άλλες έχεις (ας υποθέσουμε) δεύτερο όργανο. Μήπως όμως αυτό το άνοιξε-κλείσε, σε συχνότητα ανάλογη με τις ιδιοτροπίες του καιρού, μακροπρόθεσμα το φθείρει;

β) Εμφυτεύεις το ανθρακόνημα. Εξασφαλίζεις ότι δε θα «ανοιγοκλείνει», το θωρακίζεις από τις διαρκείς αλλαγές. Όμως, από πόσο παλιά υπάρχει αυτή η τεχνική, να μπαίνει εκ των υστέρων το ανθρακόνημα; Έχει περάσει αρκετός καιρός από την πρώτη εμφάνισή της, ώστε να έχει ελεγχθεί τι μακροπρόθεσμα αποτελέσματα φέρνει;

1 «Μου αρέσει»

Καλημέρα,

Το φόρουμ για όσους ανήκουν και ασχολούνται με τον ευρύτερο χώρο του ρεμπέτικου… οργανοπαίχτες, μουσικοί, δάσκαλοι, ερασιτέχνες οργανοποιοί, επαγγελματίες οργανοποιοί, συγγραφείς, συλλέκτες δίσκων, χομπίστες που διατηρούν προσωπικό αρχείο, ερευνητές κλπ κλπ… αποτελεί σημείο ακόμη αναφοράς και θα έπρεπε να εξακολουθεί και σημείο επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων…

Έχει πλούτο ιστορικών αναφορών, γνώσεων και απόψεων…

Ωστόσο μέσα από τις αυστηρές κριτικές, την ανθρωποφαγία και τις ανασφάλειες που βγαίνουν μέσα από την ανωνυμία του γραπτού λόγου πάρα πάρα πολλοί έχουν αποχωρήσει από την ενεργή συμμετοχή τους εδώ… Και αυτό είναι η πραγματικότητα… Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μείνει μια μικρή παρέα ανθρώπων που συμφωνούν, διαφωνούν, τσακώνονται, ανεβοκατεβάζουν τον τόνο και το ύφος τους μεταξύ τους…

Οι σιωπηλοί αναγνώστες, ανώνυμοι επισκέπτες, παλαιά μέλη που δεν κάνουν login παρακολουθούν με λύπη αυτή την παρέα που αυτοεπιβραβεύεται και στη συνέχεια μεταξύ των μελών της βγαίνει η χολή σε chat και τηλέφωνα…

Μέσα σε όλο αυτό κατακρίνονται από αυτόκλητους επιμελητές βιβλίων, ερευνητές/συγγραφείς/συλλέκτες.
Δικαστές μαθητές δικάζουν δάσκαλους, ειδικοί κριτές οργάνων για βέργες, ανθρακονήματα και “μανικετόκουμπα” στέλνουν στον Καιάδα οργανοποιούς, έμπειρους επαγγελματίες που ζουν κ παλεύουν για το βίος τους με τη δουλειά τους… Αλλά παλεύουν και για να κρατηθεί αυτή η τέχνη και να πάει λίγο παρακάτω…

Και οι ίδιοι κ οι ίδιοι άνθρωποι αλληλοβαπτίζονται με τίτλους και ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ και είναι έτοιμοι να ΦΑΝΕ όποιον διαφωνήσει… Αυτή η κακεντρέχεια έφαγε το φόρουμ, δείτε επιτέλους καλοσυνάτα νέες προσπάθειες, αγκαλιάστε νέα παιδιά που κάνουν σεμινάρια και ενισχύστε τα …

Δυστυχώς αυτό που περιγράφω εκπέμπει το φόρουμ προς τα έξω…

Και αυτό δεν είναι προσωπική κρίση, είναι συνολική πολλών ανθρώπων που απαξιούν να επανέλθουν και να συμμετέχουν…

Και πολλοί εξ αυτών θα είχαν πολλά να δώσουν…

Συγγνώμη αν δεν ακούγονται όμορφα τα λεγόμενα μου, συγγνώμη αν χαλάνε τον αλληλοναρκισιμό πολλών εδώ… Αλλά ας μην κρύβεται κάνεις πίσω από το δάχτυλο του…

Μπορείτε κ εμένα να φάτε και να με φιμώσει ελεύθερα η τρομολαγνία πολλών εδώ πίσω από την κουρτίνα της ανωνυμίας και την αυτοπεποίθηση που δίνει σε πολλούς μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο…

Φιλικά κάνω την παρούσα αναφορά…

Και εύχομαι να αλλάξει κάτι πριν αποχωρήσουν κ οι λίγοι που έχουν απομείνει κ το σκέφτονται κάθε φορά πριν γράψουν κάτι εδώ…

Καλή συνέχεια σε όλους…

8 «Μου αρέσει»

Λοιπόν, για την λάφτα τώρα. Δεν περίμενες να είμαι υπέρ του ανθρακονήματος και δεν θα είμαι. Το έχω δει σε παλιά όργανα (γερμανικό κιθαρόνι προπολεμικό) με ολέθρια αποτελέσματα, το όργανο σκέβρωσε και πήγε στράφι. Γενικά το θεωρώ μια ξένη παρέμβαση, με όργανο χωρίς επιθυμητές ηχητικές ιδιότητες, και θεωρώ ότι θα χάσει σε ποιότητα και προσωπικότητα.
Εξάλλου μιας τέτοιας κλίμακας παρέμβαση στο μπράτσο κατά κανόνα αλλάζει τον ήχο, και ας μην είναι σε σκάφος ή καπάκι. Και εφόσον ο κατασκευαστής δεν είναι πλέον ενεργός, καλό είναι να το αντιμετωπίζεις εν μέρει ως “διατηρητέο” όργανο.
Θα έλεγα να προσπαθήσεις λίγο ακόμα συντηρητικά. Εξάλλου, αν κάνεις τέτοιου μεγέθους παρέμβαση στο μπράτσο, το κάνεις και με ξύλο κοντρες ταστιέρα κλπ, δεν χρειάζεται να βάλεις ανθρακόνημα.

2 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ αλλά

Και με κόντρες έχουμε δει να βγαίνουν προβλήματα.Είναι να μη σου κάτσει.Ο κάθε μάστορας πιστεύω ξέρει τί κάνει αρκεί ο Αλέξανδρος να απευθυνεί σε κάποιον που εμπιστεύεται να τον καθοδηγήσει στα υπέρ και στα κατά τέτοιας παρέμβασης.

Όχι Νίκο, αυτό που λες δεν ισχύει. Έχει συζητηθεί αρκετές φορές και αυτά που αναφέρεις έχουν απαντηθεί από ανθρώπους που γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενο.
Είναι άλλο το δεν μ’αρέσει κάτι (που το ακούω και το δέχομαι) και άλλο το βγω και να ισχυριστώ ότι δεν δουλεύει κάτι.

1 «Μου αρέσει»

Προφανώς και υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή όλων μας από το μέλλον μιας διαδικτυακής παρέας αλλά γενικά ,καλό θα ήταν να ληφθεί πραγματικά υπόψη - ο ελέφαντας στο δωμάτιο - που περιγράφει ο Παντελής.

1 «Μου αρέσει»

Το θέμα στο τέλος της ημέρας είναι το τι μας εξυπηρετεί στο να μπορούμε να εκφραστούμε σαν εκτελεστές ή ερμηνευτές. Δεν υπάρχουν, ή κατά την γνώμη μου δε θα έπρεπε να υπάρχουν ιερά τοτέμ σε αυτά τα πράγματα….

3 «Μου αρέσει»

Παντελή, προσυπογράφω -ως σχετικά νέο μέλος- σε ότι προανέφερες. Το ζητούμενο δεν είναι οι προθέσεις, αλλά το αποτέλεσμα: Οι προθέσεις όλων των μελών -και ιδιαίτερα των παλαιότερων- που συμμετέχουν είναι σίγουρα οι καλύτερες. Το ξέρω γιατί το βίωσα πρώτο-χέρι. Ως “αλεξιπτωτιστής” αν θες. Από την άλλη, ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του και είναι τίμιο να τις παραθέτει νέτα-σκέτα. Αυτό δίνει αξία στο φόρουμ. Το θέμα της ανωνυμίας δεν θεωρώ ότι υφίστασται, μιας και μέσω των μαζώξεων στο παρελθον γνωριζόμαστε ο ένας με τον άλλον. Μα τον Τουτάτη ακόμα και όλοι να γράφαν ανώνυμα και να μην είχαμε γνωριστεί ποτέ, μέτα από 2-3 σχόλια όλοι θα ξέραμε ποιός είναι ποιός… Από την άλλη ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταντήσει το φόρουμ αυτοαναφορικό, χωρίς χώρο ενσωμάτωσης νέων μελών και ιδεών. Έχεις δίκιο!

Νομίζω ότι νέες μαζώξεις σε τακτά χρονικά διαστήματα θα βοηθήσουν να δώσουμε νέα πνοή στα υπάρχοντα μέλη και χώρο στα νέα μέλη -οργανικά (pun intended). Εγώ τουλάχιστον έτσι γνώρισα πολλά από τα μέλη από το μηδέν, έμαθα πολλά πράγματα για τα όργανα και τη μουσική και στη τελική έκανα και φίλους. Πολύτιμους φίλους.

2 «Μου αρέσει»

Κατά καιρούς μελετώ τις αναρτήσεις των μελών λόγω ενδιαφέροντος για το αντικείμενο και εν γένει τις κατασκευές.. έχω μιλήσει επανειλημμένα με οργανοποιούς και έχω συνεργαστεί άψογα με αυτούς.. είναι κρίμα να στηλιτευονται για την προσπάθεια που κάνουν ( δοκιμάζοντας νέα υλικά και τεχνοτροπίες)τον αγώνα που δίνει ο κάθε ένας μέσα από τις δικές του δημιουργίες και όργανα και πάνω απ’ όλα την ενδελεχή έρευνα σε κάθε τεχνική που τελικά θα εφαρμόσουν.. αν γνώριζαν όλοι όσοι σχολιάζουν με ευκολία τις αμέτρητες ώρες έρευνας που έχουν προηγηθεί σε εργαστήρια .. τόσο ίσως μόνο αναθεωρούσαν .. κι αυτό το λέω με πλήρη γνώση μετά από είκοσι χρόνια κατασκευών στον τομέα των ανθρακονημάτων CFRP, VRTM ..

Συγχαρητήρια για την ειλικρινή και όμορφη τοποθέτηση του Παντελή.. το μόνο που θα ήθελα να αφήσω εδώ κλείνοντας είναι πως ΔΕΝ είναι όλα τα ανθρακονήματα ίδια .. άρα το συμπέρασμα πως ‘ειδαμε κατασκευές και με ανθρακονήματα να στραβωνουν’ δεν έχει να κάνει με τα ανθρακονήματα αλλά με την επιλογή αυτών .. εν ολίγοις αν βάλεις λάθος υλικά θα έχεις εσφαλμένο αποτέλεσμα..

3 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα σας, χωρίς να θέλω να ανοίξω την κουβέντα εκ νέου καθότι όλα έχουν χιλιοειπωθεί εδώ, έχω να πω είναι κατακλείδι ότι κάθε καταξιωμένος οργανοποιός μετά από αρκετά χρόνια εμπειρίας και πειραματισμών έχει καταλήξει να έχει μία προσωπική μέθοδο και να εφαρμόζει τις τεχνοτροπίες που ταιριάζουν σε αυτόν.

Υπάρχουν εξαιρετικά όργανα με κόντρες των οποίων το μπράτσο μένει ακίνητο για δεκαετίες όπως επίσης υπάρχουν και εξαιρετικά όργανα με ανθρακόνημα στο μπράτσο που επίσης μένει ακίνητο και σταθερό. Το ίδιο θα έλεγα και για τον ήχο που παράγουν τα μεν και τα δε.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα εξαιρετικών οργάνων με ανθρακονήματα είναι του Χρήστου Σπουρδαλάκη με πολλά χρόνια εμπειρία στην ορθή χρήση, τοποθέτηση και εφαρμογή τους όπως και του Ανδρέα Παπαδάμου που από προσωπική εμπειρία κρίνοντας είναι εξίσου ποιοτικά.

Αμετακίνητα μπράτσα με κόντρες και με πολλές και ιδιαίτερες μεθόδους εφαρμογής τους είναι του Παναγιώτη Καφετζόπουλου, τα όργανα του οποίου είναι γνωστό τοις πάσι τι ηχοχρώματα παράγουν και πόσο ανθεκτικά και αμετακίνητα είναι τα μανίκια τους στην πορεία των ετών. Αντίστοιχα και άλλων οργανοποιών όπως του Στέλιου Τσιλιμίγκα των οποίων βλέπουμε ήδη και θα δούμε υπέροχα όργανα και στο μέλλον.

Η συνολική στατικότητα των μεν και δε οργάνων είναι εξίσου σταθερή παρότι έχουμε δει διάφορους τρόπους να εισάγονται τα μανίκια στον ντάκο όπου και διαφοροποιούνται ουσιαστικά τα μεν και τα δε όργανα και είναι ένα σημείο που θα επηρεάζονταν συνολικά η στατικότητα των οργάνων αλλά παρόλα αυτά και οι 2 μέθοδοι και τα 2 υλικά είναι εξίσου σταθερά και αποδοτικά.

Δε θέλω να μακρηγορήσω για αυτό και θα σύστηνα να είμαστε ανοιχτοί, χωρίς στεγανά και παρωπίδες και να μην σπιλώνουμε επαγγελματίες και κόπους πολλών ετών.

Εξάλλου μια κοινή αγάπη έχουμε όλοι εδώ για το ρεμπέτικο, τη μουσική αυτή, την ιστορία της, το τρίχορδο… Μια παρέα είμαστε εδώ, δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι πάρα μόνο να μοιράσουμε. Ας τα δούμε όλα πιο αγνά και ανθρώπινα.

@Majestic θα πρότεινα να μεταφέρεις τις γνώσεις σου στον Χρήστο Σπουρδαλάκη ο οποίος με χαρά και ενδιαφέρον θα σε ακούσει.

Καλές διακοπές σε όλους όσους έχουν φύγει.

Χαιρετώ σας.

Παντελής

5 «Μου αρέσει»

Πολύ σπάνια θα γράψω κάτι σε φόρουμ κυρίως γιατί είναι δύσκολο να αναλύσεις με λεπτομέρειες τις θέσεις και την οπτική,αλλά περισσότερο διότι είναι πιθανό κάτι να παρερμηνευθεί και να υπάρξουν παρεξηγήσεις όπως έχω δει μετά λύπης μου.. έχουμε χρόνια συνεργασίας με τον Χρήστο και μόνο όποιος έχει δουλέψει μαζί του κατανοεί τις γνώσεις και απαιτήσεις του.. δεν το συναντάς εύκολα στην Ελλάδα..βλέπω να γράφονται επανειλημμένα κάποιες ανακρίβειες για τα υλικά αυτά και ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να το προσπεράσω..

Και για να υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση η ομοιότητα των νημάτων είναι τόση όση και των ξύλων.. δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εφησυχάσει οποίος(ιδίως νέος οργανοποιος)τοποθετεί βέργες συνθέτες- carbon - διότι η ελαστικότητα ποικίλει.. εξού και η κάμψη οργάνων..

Για όσους τώρα λοιπόν επικοινωνούν για το τι πρέπει να τοποθετήσουν στο όργανο τους για να παραμείνει σταθερό.. θα πρέπει να υπολογίσουν τις δυνάμεις ώστε να τοποθετήσουν κάτι αντίστοιχο σε στρεπτική ακαμψία κλπ.. οποίος τοποθετεί ένα ht ύφασμα λυπάμαι αλλά πιθανόν καταστρέφει το όργανο και δημιουργείται μια φιλολογία που δεν ευσταθεί.

1 «Μου αρέσει»

Μια και είσαι ειδικός, έχω 2 ερωτήσεις:

Γνωρίζουμε τι περίπου χρόνο ζωής έχουν τα ανθρακονήματα και αν προκύπτει κόπωση στα υλικά στις συγκεκριμένες συνθήκες που συζητάμε;

η ερώτηση εντελώς άχρηστη βέβαια αλλά ανατωτιέμαι εφόσων υπάρχουν όργανα αιώνων, μπορεί στο μέλλον να δούμε και όργανα με carbon αιώνων;

Επίσης, υπάρχει τρόπος να εφαρμοστούν ρητινες με αναστρέψιμο τρόπο ή ο τρόπος συγκόλησης θεωρείται μόνιμος;

ευχαριστώ

2 «Μου αρέσει»

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0266353820314639/pdfft?md5=4d73016152f3418a79cd7ef4d3696827&pid=1-s2.0-S0266353820314639-main.pdf

Ελπίζω να ανοίγει.. εδώ αρκετά αναλυτικά.. σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα δούμε τέτοια όργανα στο μέλλον.. οσο για τις κολλήσεις.. ναι οι εποξειδικές δεν έχουν κάποιο εύκολο τρόπο να αποκόλληθουν .. χωρίς να βλάψουμε το ξύλο..

3 «Μου αρέσει»

Σε καθε περιπτωση ισχυει αυτο που ειπωθηκε παραπανω. Μανικια με την τυπικα μεθοδο της κοντρας και ενα δυο ακομα πραγματακια στην ενωση του μανικου με τον τακο, εχουν αποδωσει οργανα με σταθεροτητα δεκαετιων. Φυσικα υπαρχει τεχνικη στο να κανει καποιος ενα μανικι χωρις βεργα και ανθρακονηματα να μην επηρεαζεται ευκολα. Και οπως ειπαμε, με αποτελεσματα δεκαετιων! Αλλα το πιο σημαντικο ειναι να φροντιζεται το οργανο απο τον κατοχο. Οι κορυφαιοι μαστορες (της δικης μου παλετας, μην παρεξηγηθω), δε βαζουν βεργα σε μπουζουκι. Ουτε και σε κιθαρα! Υπαρχουν αποψεις. Οτι ενισχυει το μπρατσο και εχει αποδειχτει καλο, ειναι θεμα επιλογης μετα! Το πρωτο μου μπουζουκι, ειναι κατασκευη καλου οργανοποιειου, με βεργα. Σκεβρωσε. Το προσεχα αρκετα καλα. Το αλλο χωρις, δεν εχει δημιουργησει προβλημα.

Αυτός είναι ο λόγος που έγραψα εξ αρχής..

Αν η βέργα (ή όποια άλλη παρέμβαση ) δεν είναι σχεδιασμένη για τις τάσεις που ασκούνται στο εκάστοτε όργανο..τότε σαφώς μπορεί να στραβωσει..

Εδώ το πρόβλημα έγκειται στην απόσταση που υπήρχε. από ένα νέο υλικό και οι ελαχιστες πληροφορίες για αυτό ιδίως 15 χρόνια πρίν.. όπου ένας οργανοποιος δεν μπορούσε να γνωρίζει..

Αν όμως εχει υπολογιστεί η δύναμη (εφελκυσμού, τάσεις ξύλου κλπ..) τότε δεν θα στραβωσει ποτέ!!!

Επίσης όταν αναφερόμαστε στα ανθρακονήματα μιλάμε για κατασκευές με περιεκτικότητα σε άνθρακα (κάρβουνο δηλαδή-για να καταλάβει και ο κόσμος πάνω από 70% .. για παράδειγμα οι βέργες που έχουμε δοκιμάσει με απόλυτη επιτυχία (έχουν ήδη μελετηθεί στο εργαστήριο μηχανικής της σχολής ναυτικών δοκίμων και ΕΜΠ ) και έχουν ρητίνη λιγότερο από 25 γραμμάρια!!! Αν κάποιος μελετήσει τον άνθρακα (γαιάνθρακα, Ανθρακίτη, γραφίτη) και δει την προέλευση αυτών (ξυλώδη σύσταση) θα καταλάβει ότι όσα γράφονται τόσα χρόνια εδώ και σε άλλες σελίδες αφορούν ξεκάθαρα τις προσωπικές επιλογές του καθενός και μόνο.

Αξίζει λοιπόν οι γνώσεις να μοιράζονται και σταδιακά το ευρύ κοινό να μαθαίνει τι πραγματικά συμβαίνει.

3 «Μου αρέσει»

Μάλιστα, πολύ ωραία.

Μετά από τόσα χρόνια που γίνεται αυτή η συζήτηση (όχι μόνο σ’ αυτό το νήμα αλλά και σ’ άλλα του φόρουμ, ορισμένα πολύ παλιότερα ή μεγαλύτερα), είναι πρώτη φορά που τουλάχιστον εγώ βλέπω να μας παρουσιάζει κάποιος αυτή την οπτική των πραγμάτων, που είναι πιο συγκεκριμένη, οργανωμένη, μεθοδική.

Ευχαριστούμε @Majestic

Τώρα, το θέμα ποιο είναι:

Απ’ όσα μάς γράφεις, εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι «η λύση υπάρχει, δεν είναι όλα στον αέρα». Πράγμα φυσικά ευοίωνο.

Δε θα μπορούσαμε βέβαια να σε ρωτήσουμε «και αφού υπάρχει, ποια είναι;», γιατί τέτοια απάντηση δεν υπάρχει. Κανένας όμως μπούσουλας μήπως μπορεί να βγει; Του τύπου «όταν αυτό, υπολογίζουμε εκείνο» κλπ; Μια βοήθεια να ξέρει κι ο πελάτης τι να ζητήσει.

1 «Μου αρέσει»

Καταλαβα τι εγραψες! Αλλο ειπα! Και τοτε, πριν δεκαπεντε χρονια, ηξεραν οι καλοι μαστορες τι κανει η βεργα και τι εστι. Και τα ανθρακονηματα! Απλως πολλοι επελεξαν τον παραδοσιακο τροπο κατασκευης που αποδιδει σταθερα (αν γινει με μερακι και καποιες ρυθμσιεις) και δεν χρησιμοποιησαν την τεχνικη της βεργας και του ανθρακονματος! Ο λογος ειναι γιατι το αλλο δουλευει και δε θελουν να βαλουν κατι ξενο στο ξυλο! Αισθητικη και αποψη ειναι αυτο. Στη φαντασια του καθενα ειναι κατα βαθος. Αποδεδειγμενα οτι δουλευουν ειναι ολα.

Ο σημαντικοτερος παραγοντας για να μη σκεβρωσει το οργανο, ειναι-αφου εχει φτιαχτει γερα και σωστα, να το προσεχει ο κατοχος. Σε καμια περιπτωση η τοποθετηση των ανθρακονηματων, δεν ειναι αναγκαιο plus. Ουτε η βεργα. Ουτως ή αλλως η βεργα εχει εναν πιο ενεργο ρολο χρησης, στο να ρυθμιζει το curvature (νομιζω λεγεται) του λαιμου, κατ’επεκταση το action αναλογα τη θεληση του παικτη παρα να διορθωνει το σκευρωμα. Ισως λιγο! Αν σκεβρωσει βαρια το οργανο, δε σωζεται απο καμια βεργα! Και παλι η διορθωση του σκεβρωματος, δεν ειναι μια τοσο περιπλοκη κατασταση, που πρεπει να φοβαται τοσο ο μουσικος! Μπορει να διορθωθει απο την αλλαγη ενος απλου ταστου, εως πιο δραστικες αλλαγες αν ειναι πολυ κακια η κατασταση.

Μια καλη κατασκευη χωρις ή με βεργα και ανθρακονηματα πρεπει κυριως να προσεχθει απο τον κατοχο!

Στα μπουζουκια, η αφροκρεμα των κατασκευαστων (βαρλας, καρβουνης, καφετζοπουλος, κατσιφης, αλεξανδρης, καδογλου, μουντακης, τοφας, φρονιμοπουλος με τυχαια σειρα και αλλοι) δεν την προτεινουν και δεν την εχουν εισαγει στις κατασκευες τους! Αν κανω λαθος να με διορθωσουν οπωσδηποτε παρακαλω! Ο κυριος ΣΠουρδαλακης, φημισμενος μαστορας, βαζει ανθρακονηματα και εχω ακουσει και δει φοβερα οργανα! Και το αντιγραφο μουρτζινου ειναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ δουλεια. Αλλα…Αποψη!

Επισης, μπορει να γινει αυτο:

αλλα, δεν υπολογιζεται με τιποτα, τι μπορει νμμα κανει ο κατοχος! :slight_smile: :slight_smile:

Συγνώμη αλλά οφείλω να γράφω πως κάνετε λάθος. Αυτό .

Πρώτον διότι δεν μπορούσαν να γνωρίζουν τις ιδιότητες του υλικού αυτού (ακόμη και σήμερα πολλές εταιρείες τα εμπορεύονται χωρίς να αναγράφουν πουθενά χαρακτηριστικά κλπ)άρα δεν ήξεραν γιατί πολύ απλά δεν γινόταν να γνωρίζουν!!!

Δεύτερον δεν έχει σχέση ο άνθρακας με το ξύλο ?ας αναλογιστούμε λίγο τι ισχύει και αν όλα τα υπόλοιπα υλικά και μέρη που τοποθετούνται είναι μόνο φυσικά υλικά..

Είναι κρίμα που δεν υπάρχει μια απλή παραδοχή πως δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε μια τεχνική* που κάποιος αλλος εισήγαγε πρώτος. Και προφανώς θέλουμε να διαφοροποιηθουμε από τους άλλους, απόλυτα κατανοητό και θεμιτό.. όταν όμως υποτιμούμε τους άλλους που το εφαρμόζουν εκεί απλά βλαπτουμε τον χώρο συνολικά.. δύο πράγματα ακόμη θα σημειώσω, υπάρχουν σήμερα όργανα βιολί, τσέλο κλπ,που ξεπερνούν το εκατομμύριο!!! Με πρόκες και άλλες τεχνοτροπίες αναφέρομαι σε μελέτη της βασιλικής Ακαδημίας Λονδίνου αν βρω το άρθρο θα το παραθέσω ..

*(μέχρι φυσικά να μην υπάρχει άλλη επιλογή .. αν για παράδειγμα τα ξύλα που θα είναι διαθέσιμα σε 20-50 χρόνια μετά λόγω κλιματικών και άλλων μεταβολών δεν έχουν τις ιδιότητες του παρελθόντος) και αυτό το γράφω γιατί πρόσφατα μου ζήτησε οργανοποιος να τοποθετήσει νήματα σε όργανα του ενώ μέχρι πρότινος (για να το πω ευγενικά..) προσέβαλε αυτούς που το έκαναν..

Μια σκέψη θα αφήσω κλείνοντας.. μια όμορφη δουλειά, άρτια λειτουργικά και αισθητικά δεν θα χαθεί και ίσως αυτό να είναι το μόνο που θα άξιζε να αναζητούμε.. είναι τόσο κρίμα και άδικο να τρώγονται οι άνθρωποι μεταξύ τους..

Προέρχομαι από έναν άλλο χώρο και το έζησα από την αρχή μέχρι το τέλος.. αν πραγματικά θέλετε ο κλάδος να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει χρειάζεται αποδοχή , κατανόηση και ευγένεια.

Ευχαριστώ για το χώρο που δόθηκε να εκφράσω κάποιες σκέψεις ελεύθερα και κυρίως να ξεδιαλύνουμε λίγο το τοπίο.

Να είστε καλά.

1 «Μου αρέσει»

Δεν τρωγεται καποιος με καποιον! Υπαρχουν φυσικα μαιντανοι που ψαχνονται με ολους.. Η βεργα ειναι ενα παλιο εργαλειο της οργανοποιειας. Δεκαετιες τωρα. Οι μαστορες που ανεφερα, ξερουν ολοι μηδενος εξαιρουμενου, τι ειναι η βεργα και τι κανει ακριβως! Δεν την επιλεγουν απλα. Γιατι? Γιατι προτιμουν την κατασκευη με τον τροπο που εμαθαν και ειναι σωστος. Δεν κανει τη βεργα κακη αυτο. Ουτες τους αρνητες της, λιγοτερο καλους. Τα ανθρακονηματα δεν ξερω ποιος τα πρωτοεβαλε γενικα σε οργανο, αλλα σαν υλικο χρησιμοποιειται απο παλια και σε οργανα. Υπαρχουν και οργανα φτιαγμενα απο ανθρακονημα..

Δεν ειναι η επιστημονικα μονη σωστη επιλογη. Δεν ειναι επισης μια παραδοσιακη τεχνικη. Γιαυτο καποιοι τραβουν αλλο δρομο. Οπως σωστα λες, ενα αρτια κατασκευασμενο αριστουργημα, λιγο θα ενοιαζε εναν παικτη τι εχει το μανικι! Ο κλαδος κατα την ταπ[εινη μου αποψη ειναι καλυτερα αποτι τη δεκαετια του 70 και του 80. Εχουμε εξαιρετικους μαστορες και πολλους ερασιτεχνες. Η αποδοχη νεων τεχνολογιων, δε θα τον κανει αναγκαια καλυτερο. Να σαι καλα και συ.

3 «Μου αρέσει»