Ανθρακονήματα και βέργες

Ναι έτσι είναι, μου ξέφυγε αυτή η γενίκευση.

Με μια μικρή αναζήτηση στο φόρουμ,θα βρεθούν πολλές συζητήσεις για την χρήση βέργας,ανθρακονημάτων,κλπ.Πολλοί σοβαροί φίλοι οργανοποιοί, έχουν καταθέσει τις απόψεις τους,με διάφορα επιχειρήματα.Για να κάνω όμως και ένα σχόλιο,συμφωνώ με τον Νίκο τον Πολίτη, μετά από τόσα χρόνια παραγωγής μπουζουκιών,ένα καλό μπουζούκι κατασκευαστικά, δεν,έχει ανάγκη από βέργα ή ανθρακόνημα.Παρ,όλα αυτά συμφωνώ και με τα λεγόμενα του φίλου μου του Μάνου,που μετέφερε τα λεγόμενα του άλλου φίλου του Τάσου.Αν δεν καινοτομήσης δεν θα πάει η τέχνη σου ένα βήμα παραπέρα.Προσωπικά η κανέλλα (βέργα) στον μουσακά δεν μου αρέσει.Μου αρέσει σε άλλα φαγητά Η κανέλλα είναι εύκολη λύση, γιατί αρωματίζει τα φαγητά με τα πιο φθηνά υλικά, και χωρίς πολλά πολλά στην τεχνική του μάγειρα.Ένα μεγάλο ενδιαφέρον έχει το κύμινο (ανθρακόνημα) γιατί δίνει “άλλη” διάσταση στο φαγητό.Πάντως επειδή είμαι υπέρμαχος της παραδοσιακής γεύσης,τον μουσακά τον προτιμώ, χωρίς κανέλλες και κύμινα.Ο παραδοσιακός μουσακάς έχει μόνο μπαχάρι.:wink::wink::wink:.

4 «Μου αρέσει»

Νομίζω ο @nikosn το έθεσε πολύ ωραία, βέβαια μην ξεχνάμε και τις τοπογραφικές προτιμήσεις στα φαγητά, μερικές φορές ο καιρός παίζει τον ρόλο του στο τι “χρειαζόμαστε” όπως στο χωριουδάκι μου στην Αριδαία απ’ έξω, όπως και στο Βουκουρέστι που θυμάμαι να κόβεται η ομίχλη με το μαχαίρι και οι σούπες να είναι πιο καυτερές από μεξικάνικο.
Οπότε προσωπικά έχοντας μουσακά παραδοσιακό και μουσακά με κύμινο θα έλεγα πως είναι άλλη η αίσθηση του παραδοσιακού αλλά το κύμινο στο υπόστεγο με καταρρακτώδη βροχή είναι πιο γευστικό από όλα.

3 «Μου αρέσει»

Αγαπητοι φιλοι κ συναδελφοι, λιγα λογια θα σας πω για την βεργα ανθρακονηματος, εγω την τοποθετω σε ολα μου τα μπουζουκια εδω και χρονια, φυσικα αλλη δiασταση στα εξαχορδα κ αλλη στα οχταχορδα. Φυσικα παιζη ρολο ο τροπος συνκολλησης κ διαφορα αλλα για ενα καλο αποτελεσμα. Ο λογος αυτου του τροπου κατασκευης ειναι οταν διαπιστωσα πως οταν ερχονται τα οργανα απο ελλαδα στην Ελβετια οπου βρεισκομαι, με τις αλλαγες του καιρου αρχειζουν τα διαφορα σκευρωματα ( κατασκευαστες δεν ονομαζουμε ). Η φιλοι ερχονται σε εμενα, και αρχιζουν οι αλλαγες στα κοκαλακια, τους καβαλαριδες, στα καινουρια οργανα τους στελνω παντα πισω στον κατασκευαστη.
Η βεργες ανθρακονηματος ειναι παντα μασιφ, κ ζυγιζουν ως 50 γραμαρια, δηλαδη δεν επιβαρινουν το μανικο αλλα ουτε εχει αρνητικες επιπτωσεις στον ηχο. Δινει σταθεροτητα με την αναγκαι ελαστικοτητα στο μανικο, συνεπως μακροζωια και ευχαριστηση στον παιχτη - πελατη. Ονομαζομαι Λαμπης Τσαρτακιδης, FB: lambis tsartas

4 «Μου αρέσει»

Θα φανεί αστεία ερώτηση αλλά πραγματικά δεν ξέρω

την βέργα την ρυθμίζεις με ένα κλειδί ας το πούμε

Με το ανθρακόνημα κάνεις το ίδιο ; Το ρυθμίζεις σαν την βέργα ; Η απλώς κάθεται αμετακίνητο;

Δεν έχει ρύθμιση, αν σκεβρώσει το μπράτσο την πάτησες, γιατί αχρηστεύεται και θέλει άλλαγμα (μαζί με ταστιέρα κλπ). Το έχω δει σε κάποια όργανα…

1 «Μου αρέσει»

Μα πως δεν σκευρωνει ?
Δεν είναι όλο από ανθρακόνημα το μανίκι έχει και ξύλο
Αυτό το ξύλο που έχει θα σκευρωσει και θα σπρώξει το ανθρακόνημα και αυτό με την σειρά του θα σπρώξει την ταστιέρα

Περίεργο

Οντως περιεργο, να ομως που συμβαίνει σε 100νταδες μπουζουκια με ανθρακονημα να μην εχουν τετοια προβλήματα.

4 «Μου αρέσει»

Επίσης όταν σκευρωνει ένα μπουζούκι δεν ειναι ότι σκευρωνει όλο ομοιόμορφα…μπορεί να σκευρωσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο πχ στο ντο με ρε της ρε χορδής… εννοώ η βέργα μετακινείται ομοιόμορφα
Δεν ξέρω κατά πόσο λειτουργεί η βέργα σε αυτό το σημείο

Ίσως πρέπει η συντονιστική επιτροπή να κάνει μια αναδρομή στην παραπάνω παράθεση κ να συγκρίνει το τρέχον μήνυμα με όσα έχουν ειπωθεί στο παρελθόν επανειλημμένα από συγκεκριμένα πρόσωπα…

Όλοι γνωρίζετε τι υπονοώ… Η ιστορία έστω κ έμμεσα και καυστικά κ πάλι επαναλαμβάνεται όπως συχνά συμβαίνει εδω…

Θα πρέπει λοιπόν να εξετάσετε κ πάλι αν θίγονται ή όχι συγκεκριμένοι οργανοποιοί…

Λυπάμαι αλλά δεν αλλάζει κάτι δυστυχώς…

Νόμοι, κανόνες κ αποφάσεις συντάσσονται, ψηφίζονται κ δημοσιεύονται σε ΦΕΚ κ ΔΙΑΥΓΕΙΕΣ με σκοπό να εφαρμόζονται αλλιώς δεν έχουν νόημα όσες επιτροπές κ αν υπάρξουν…

3 «Μου αρέσει»

Παντελή καλησπέρα.
Πριν ξεφύγει πάλι το θέμα, ας θεσω κάποιες σκέψεις (ως Αλέξανδρος, οπως αντιλαμβανομαι εγω τον ρόλο μου)
Πάντα προσπαθούμε να μην παρεμβαίνουμε αν μπορούμε να το αποφύγουμε. Δεν εχει νόημα να είμαστε με βουρδουλα που συνεχως τονίζει το εσείς-εμείς.
Προσπαθούμε η παρουσία της ομάδας να προτείνει και μια άλλη άποψη και αν γινει όμορφα δεν θα καταλάβεις καν οτι εγινε…Και αν δεις παραπάνω ήδη έγινε :slightly_smiling_face:

Σε διαβεβαιώ πως πέφτει πολύ σκέψη για την κάθε κίνηση.Αν παρόλα αυτά έχεις προτάσεις ή οτιδήποτε σχόλια, τα inboxes μας είναι πάντα ανοικτά. Αν συμφωνείς ας επιστρέψουμε στο θέμα

2 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα κ από μένα, είναι κατανοητά κ σεβαστά τα λεγόμενα σου… Ωστόσο, προφανώς όλοι καταλαβαίνουν τι εννοώ… Καλό βράδυ σε όλους.

Και μια και φλυαρω:
έχω μια λαφτα καποιας ηλικίας (20 ετων, ο κατασκευαστης όχι πλέον ενεργός) που παρότι πολυ ομορφη έχει καποια κόπωση που εμφανίζεται ως αστάθεια στο μανίκι.Δηλαδή με Λονδέζικες βροχές μπορεί οι πρώτες νοτες να τριξουν.
Πως θα βρίσκατε ηθικά το να έμπαινε ραβδος ανθρακονημα;
Ανηθικο γιατί χαλάω το οριτζινάλιτι ή…δικό μου είναι…αν θελω το βάφω και μπλε; (όχι δεν θα το βαψω μπλε)

1 «Μου αρέσει»

Παντελή, εννοείς ότι η φράση του Λίγκα «το έχω δει σε κάποια όργανα» σημαίνει «όλοι ξέρετε ποιανού όργανα εννοώ»;

Ίσως είναι πολύ προφανές για όποιον παρακολουθεί στενά ολες τις συζητήσεις για οργανοποιούς, αλλά για μένα που δεν το κάνω σημαίνει απλώς «το έχω δει σε κάποια όργανα». Οπότε το ζήτημα είναι πόσοι από όλο το δυνητικό αναγνωστικό κοινό του φόρουμ, μέλη ενεργά ή σιωπηλά ή απλούς αναγνώστες, είναι τόσο μπασμένοι στον μικρόκοσμό μας ώστε να μυγιάζονται.

1 «Μου αρέσει»

Παντελή, πλέον ακούω για αρκετούς οργανοποιούς που βάζουν ανθρακονήματα (και ο καθένας προκρίνει την δικιά του μέθοδο). Και πέρα από τον γνωστό που έχουμε κουβεντιάσει εδώ, έχω δει και περιπτώσεις από άλλους που έβγαλαν προβλήματα. Δεν είχα κανένα σκοπό να παραθέσω ονόματα ή περιπτώσεις, απλά ανέφερα ένα γεγονός που αφορά όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.
Δεν μίλησα προσβλητικά για κάποιον, και δεν μου αρέσει να ανεβαίνουν οι τόνοι. Εξάλλου πιστεύω ότι η διαχειριστική και συντονιστική ομάδα κάνει σωστά την δουλειά της, οπότε αν θεωρηθεί ότι έκανα κάτι λάθος ευχαρίστως να το συζητήσουμε.

1 «Μου αρέσει»

Το ερώτημα είναι εκ των ουκ άνευ. Δικό σου το καρπούζι δικό σου και το μαχαίρι. Θέλεις ένα όργανο με “ιδιοτροπίες;” Το κρατάς ως έχει και όταν βρέχει το βάζεις δίπλα σου και μοιράζεστε το τσάι. Θέλεις ένα όργανο παντός καιρού; Κάνεις τις κατάλληλες διορθώσεις - επισκευές - αναβαθμίσεις και έχεις ένα όργανο για τα χιόνια και την παραλία.
Τώρα, είναι ιστορικό όργανο αξίας; Αν ναι το κοιτάς διαφορετικά. Κοιτάς να μην έχει παρεμβάσεις και να είναι όσο το δυνατόν στην πιο γνήσια μορφή του ακόμα και με τις ιδιοτροπίες του.
Αλήθεια, τώρα παρουσίασε την αστάθεια στο μανίκι; Δεν είχε δώσει σημάδια πιο νωρίς;

1 «Μου αρέσει»

Το πήρα πρόσφατα.Το βρήκα κάπου στην Αμερική ξεκούρδιστο και σκεβρωμένο. Το πήγα αθήνα και μαζευτηκε αλλά σαν να σοκαρίστηκε απο το ξεσκευρωμα/τρίψιμο και τις τάσεις, έχοντας κάτσει παροπλισμένο για το μεγαλυτερο μέρος της ζωης του. Κάποια στιγμή άνοιξε και η κεντρική ραφη στο καπάκι. Γενικά, χάζεψε για ένα χρόνο περίπου και ο μάστορας συμβούλεψε να παιχτεί και να επιστρέψει για τελικό σετάρισμα μετά απο κάποιο χρόνο. Είναι εξαιρετικό ως ποιότητα και θεωρώ πως αν σεταριστεί όπως του αξίζει θα γίνει ακόμα καλύτερο. Είμαι λοιπόν σε σημείο που έχω ρίξει και κάποιες ώρες παίξιμο οπότε σα να σταθεροποιείται με μόνο κάποια μικρά τριξίματα σε άθλιο καιρό. Είναι Τουρχάν, ίσως ο καλύτερος κατασκευαστής λαύτας των τελευταίων δεκαετιων οπότε ως χρηματική επένδυση, το ανθρακόνημα θεωρώ πως δικαιολογειται.
Οπως και να το κάνουμε όμως, ηθικά αποκλίνει απο το ύφος του κατασκευαστή και πιθανών να έχει ακουστικές συνέπειες που δεν μπορώ να προβλέψω.
Απο την άλλη ομως αφαιρεσα μιζραπλίκι/ροζέτα γιατι ήταν χελώνα και τα αντικατέστησα με ξυλο για να μην έχω προβλήματα μελλοντικά.

1 «Μου αρέσει»

Άρα ήδη έχει παρεμβάσεις το όργανο από την αρχική του μορφή. Από την άλλη βέβαια σύμφωνα με αυτά που λες το όργανο ήδη έχει αρχίσει και στρώνει με μόνο ένα μικρό πταίσμα και μάλιστα σε ιδιαίτερες συνθήκες. (Άθλιο καιρό).
Εφόσον η λαύτα είναι σε διαδικασία σταθεροποίησης, γιατί δεν περιμένεις ένα εύλογο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να δεις πώς θα συμπεριφερθεί σε βάθος χρόνου;
Τώρα για το ηθικό θέμα εξαρτάται. Τα όργανα είναι για να παίζονται και όχι για να φυλάγονται σε θήκες, άρα πρέπει να είναι σε μάχιμη κατάσταση.
Να γίνεται η συντήρηση και η τυχόν επιδιόρθωση με σεβασμό, στον κατάλληλο μάστορα. Όταν αυτοί οι όροι τηρούνται τότε και το ανθρακόνημα (ή οποιοδήποτε άλλο νέο υλικό δίνει λύση), είναι δεκτό.
Επαναλαμβάνω δεν μιλάω για ιστορικά όργανα.

2 «Μου αρέσει»

Τί ακριβώς εννοείς, Αλέξανδρε; Ως γνωστόν, ανθρακόνημα σε όργανο δεν εμφυτεύεται μετά την κατασκευή του.

η τεχνική τοποθέτησης ράβδου ανθρακονήματος έχει κάποια χρόνια ύπαρξης, είτε ως μέρος αρχικης κατασκευής είτε ως επισκευή. ο Baris
εδώ και χρόνια βάζει στις λαύτες του.
εδώ η διαδικασία τοποθέτησης σε επισκευή

1 «Μου αρέσει»