Ακριβό μπουζούκι; Αξίζει;

Καλησπέρα παιδιά! Καλώς σας βρήκα, καταρχάς, σʼ αυτόν τον ξεχωριστό και όμορφο διαδικτυακό τόπο.
Παίζω εδώ και 2-3 χρόνια περίπου ερασιτεχνικά μπουζούκι. Το μπουζούκι μου άρχισε να σκεβρώνει πολύ ήδη μετά από ένα χρόνο που το πήρα. Άλλωστε ήταν ήδη λίγο σκεβρωμένο όταν το αγόρασα (Δεν είχα ιδέα τι έπαιρνα… γουρούνι στο σακί που λέμε…)
Τέλος πάντων, έκανα πέρσι και πρόπερσι μαθήματα με δάσκαλο. Κάποια στιγμή είχα φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, απέκτησα ταχύτητα στα δάχτυλα και μου άρεζε αρκετά να ασχολούμαι. Σταδιακά έβλεπα ότι μου είναι πολύ δύσκολο από κει και περά να εξελιχτώ. Προσπαθούσα να βγάλω συγχορδίες κτλ αλλά λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος που είχε το όργανο δεν ήταν και πολύ εύκολο… και άρχισα να ξενερώνω. Βέβαια ώρες ώρες δεν είχα το χρόνο να παίζω και το άφηνα, λόγω της αυξημένης πίεσης από τη σχολή μου.
Σήμερα το μπουζούκι έχει σκεβρώσει πολύ, δεν μπορείς να παίξεις, γιατί σου πονάνε τα δάχτυλα μετά από 5 λεπτά. Το πήγα σε μάστορα και λέει με το που κατεβάσεις τον καβαλάρη δεν αλλάζουν και πολλά και ότι θέλει πρέσα (φαντάσου δλδ από τι υλικό είναι….)
Το δίλημμά μου αυτή τη στιγμή είναι το εξής: ή παίρνω καινούργιο (καλό μπουζούκι) ή το παρατάω μια για πάντα…
Από την μια σκεύτομαι ότι αν είναι να πάρω ένα καλό μπουζούκι ας πάρω ένα μεν λίγο πιο ακριβό αλλά άνω του μετρίου (περίπου 800 ευρώ από τον μάτσικα). Από την άλλη σκεύτομαι ότι ίσως παν χαμένα τα χρήματα. Αυτό το λέω διότι αν είναι μεράκι αξίζει να τα δώσει κάνεις… αν είναι όμως στιγμιαίος ενθουσιασμός που το είδα το εν λόγο μπουζούκι και απλά μου άρεσε;
Θέλω να πω πως δεν ξέρω τι κάνω… δεν μπορώ να αποφασίσω… πείτε καμία άποψη

Και μονο οτι μπηκες στον κοπο να σκεφτεις οτι ξεπερασες το προηγουμενο και θες να κανεις κατι καλυτερο με το οργανο, τοτε δεν ειναι πηγαιος ενθουσιασμος (χωρις να βαζω το χερι μου στη φωτια…) Παντως τα χρηματα που θες να δωσεις ειναι ικανοποιητικα κατ 'εμε…Μονη συμβουλη: παρε οτι σου κανει καλυτερα στα αυτια σου, και ας κανει πιο πολλα ή πιο λιγα.

καλώς ήρθες!
με τρία χρόνια παίξιμο και δυο χρόνια μαθήματα αξίζεις ένα μπουζουκάκι να χαίρεσαι να παίζεις, αφού βλέπεις και αποτελέσματα. με 800 ευρώ βρίσκεις μια χαρά μεταχειρισμένο, δες και τις αγγελίες εδώ στο φόρουμ.

Σωστός!
Για κάποιον ανεξήγητο λόγο στην Ελληνική αγορά,μόλις ένα μπουζουκάκι παιχτεί λίγο και στρωθεί, και πάρει τελος πάντων τον δρόμο του…κοστίζει λιγότερο! Δεν ειναι υπέροχο;

Γεια σου Γιώργο και καλώς ήρθες στο Φόρουμ. Πήγαινε και σήμερα και ξαναδές το. Αν συνεχίζει να σου αρέσει πάρτο. Ετσι κι αλλιώς από τη στιγμή που θα μπορείς να παίζεις και όχι να το παρατάς μετά από 5 λεπτά σημαίνει ότι δεν θα πάνε χαμένα τα χρήματα. Προσωπικά με στιγμιαίο ενθουσιασμό αγόρασα μπουζούκι και ακόμα είμαι ενθουσιαμένος… :slight_smile:

Γιωργο καλησπερα κι απο μενα.
Η γνωμη μου ειναι να φτιαξεις ενα οργανο σε καποιο μαστορα οπως το θες και με τα λεφτα που θες.
Τα περισοτερα μπουζουκια της αγορα τα…ετοιμα ειναι απο καριδια ξυλο ετσι κι ετσι,ενω μια παραγγελεια απο κελεμπεκι η εβενο χωρις πολλα στολιδια,
δεν στοιχηζει πανω απο 1000 ευρο και δεν εχει καμια σχεση με το βιομηχανοποιημενα οργανα.
Σκεψου οτι μια φορα παιρνεις καλο οργανο.

Τα περισοτερα μπουζουκια της αγορα τα…ετοιμα ειναι απο καριδια ξυλο ετσι κι ετσι,ενω μια παραγγελεια απο κελεμπεκι η εβενο χωρις πολλα στολιδια,

αυτο δεν ισχυει…

Δηλαδη εχεις δει σκαφος απο εβενο ποτε;
Γιατί καρυδια με εβενο δε μπορεις να τα βαλεις στην ιδια κατηγορια… Με το ενα φτιαχνεις σκαφη και με το αλλο ταστιέρες…

Ή δεν υπάρχουν απο καρυδιά οργανα που είναι αστερια;
Το οτι τα περισσοτερα φτηνα φτιάχνονται απο καρυδιά δε λέει κατι…

Εγω εχω δυο απο καρυδιά που είναι αστερια…

Πολλά μπουζούκια κατασκευάζονται όντως με σκάφος από καρυδιά. Είναι από τα φθηνά ξύλα, ευκολοδούλευτο και βολεύει - συμφέρει τους οργανοποιούς.
Τα πιο ποιοτικά ξύλα είναι πιο δύσκολο να τα προμηθευτεί κάποιος, δυσκολότερα στη χρήση τους, κοστίζουν πιο ακριβά οπότε συνήθως τα αποφεύγουνε.

Υ.Γ. Υπάρχουν μπουζούκια όπως κι άλλα όργανα με σκάφος από έβενο, χρησιμοποιείται ελάχιστα.

Φιλε καλημερα.Εγω εχω δυο μπουζουκια απο εβενο.
Ο λογος που μερικοι λενε παραμυθια ειναι γιατι ο εβενος ειναι πολυ δυσκολο ξυλο και με μικρα περιθωρια κερδους για τον κατασκευαστη.
Αντιθετα η καριδια ειναι φτηνω ευκολοδουλεφτοω ξυλο που εχει μεγαλα περιθωρια κερδους για τον κατασκευαστη.
Πραγματικα λυπαμε που καπια παλια μελη δεν εχουν και μεγαλη ιδεα γαι το μπόυζουκι.

Φιλε xorxe δε νομιζω πως καποιοι εχουν καποιες ιδεες… Οφειλεται κατα την αποψη μου στην αγνοια πολλων (δε γινεται ολοι οι παιχτες να ξερουν ολα τα ξυλα!) και στη γενικοτερη πρακτικη των οργανοποιων να χρησιμοποιουν στανταρ ξυλα σε στανταρ “θεσεις”… Ετσι εχει επικρατησει, ετσι το μαθαινουμε…

Δηλαδή φίλε xorxe προτείνεις στον φίλο που θελει ενα οικονομικό μπουζούκι να παει σε ενα κατασκευαστή, να του επιβάλει (αφου δεν τα προτιμανε οπως λες) να φτιάξει ενα οργανο απο ενα δυσκολο ξύλο (οπως λες), με πολλά εργατικά επομένως, πολύ βαρύ (φαντάζομαι) αφού είναι απο τα πιο βαρια ξύλα (δε γνωρίζω πολλά, οπως λες, οποτε μπορει να κανω και λάθος) απο το να πάει στο πιο διαδεδομενο ξυλο. Ευκολοδουλευτο, φτηνό και χωρις μεγαλη σημασία αφου τη δουλειά την κανει το καπακι.

Ετσι εχει επικρατησει, ετσι το μαθαινουμε…

Καλησπερα guvs. Ακριβώς.
Και φυσικά για κάποιο λόγο εχουν επικρατήσει… :089:

Γεια σου xorxe και καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Αν δεν έχεις πρόβλημα, θα μπορούσες σε παρακαλώ να ανεβάσεις εικόνες από τα 2 εβένινα σκάφη των μπουζουκιών σου?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Φίλε Giorgo3 νομίζω ότι καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου αν θέλεις να συνεχίσεις με τ’ όργανο ή όχι. Αν έχεις δίλημα να συνεχίσεις ή όχι η εμπειρία μου λέει να μην αγοράσεις νέο μπουζούκι για να το παρατήσεις και να πετάξεις τα λεφτά σου.

Αν τελικά αποφασίσεις ότι το γουστάρεις και θέλεις να συνεχίσεις 800 ευρώ -παρότι σεβαστό ποσό- θα σου εξασφαλίσουν ένα όργανο ευκολόπαιχτο και θα κάνουν την εξάσκηση και το παίξιμο σου απόλαυση και όχι καταναγκασμό.

Συμβουλευτικά πάλι από την εμπειρία μου να σου προτείνω αν αποφασίσεις να συνεχίσεις και πριν αγοράσεις όργανο, επισκέψου πολλά μαγαζιά, κοίτα μεταχειρισμένα-στρωμένα όργανα και αν μπορείς πάρε μαζί σου κάνα φίλο με γνώσεις να σε βοηθήσει στην τελική σου επιλογή.

Παντως και στο σαϊτ του ο Δεκαβαλας αναφερει πως τα 4χορδα στην τιμη των 2500-3000?, μπορουν να εχουν και καπακι απο εβενο…

http://kostas.dekavalas.gr/el/Οκτάχορδα-Μπουζούκια.html

μόνο για το σκάφος αναφέρει, δεν νομίζω να έβαζε κανείς έβενο στο καπάκι.
από τα λίγα που έχω καταλάβει: μια χαρά ξύλο είναι η καρυδιά (άβαφη εννοείται), όταν μιλάμε για σκάφη. αντίστοιχα ο έβενος είναι κατάλληλος για ταστιέρες, λόγω της σκληρότητας. κάθε ξύλο έχει τα χαρακτηριστικά του, που το κάνουν κατάλληλο για μια δουλειά (ή και παραπάνω). από καπάκι οργάνου, μέχρι… καυσόξυλα!

Κι ομως το αναφερει στο σκαφος!! Ενω ολα τα αλλα δεν το εχουν, σε αυτο μονο αναφερεται…Τυπογραφικο λαθος, η πειραματισμοι;
Φιλε μου, και εγω αυτο που εμαθα και οσο μπορω να ξερω, τα ξυλα που “ισχυουν” για μια κατασκευη με αφηνουν πληρως ικανοποιημενο!

συμφωνώ (ακόμα μια φορά!) με τον φίλο liga rosa
ο έβενος είναι δύστροπο ξύλο και η υγρασία το κάνει ακόμα δυσκολότερο. Δεν φημίζεται καθόλου(απο όσο γνωρίζω) για τις ακουστικές του ιδιότητες και χρησιμοποιείται περισσότερο γιατι είναι ένα συμπαγές και όμορφο ξύλο. Στα βιολιά χρησιμοποιείται στα κλειδιά και χορδοστάτες, μερη που χρειάζονται ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά και όχι ακουστικές ιδιότητες. Αυτό θα έπρεπε να λέει κάτι. Υπαρχουν βεβαια εξαιρέσεις οπως το εβένινο μαντολίνο του Μούρτζινου (που ακόμα δεν εχω δει) αλλα γενικά μιλώντας, άλλο εμφάνιση και άλλο ακουστικές ιδιότητες.Και λίγα τα λόγια σας για την καρυδιά (ειδικά την Ελληνική) για είναι καλό ξύλο.
Ολα αυτά με την επιφύλαξη του ερασιτέχνη…

Πρέπει να κάνεις λάθος σχετικά με το καπάκι από έβενο, εκτός εάν εννοείς κέδρο.

2..jpg4..jpg3..jpg
Καλημερα σε ολους.Οι φωτο ειναι απο δυο οργανα που εχω με σκαφος απο εβενο,ταστιερα απο εβενο(παντα απο εβενο κατασκευαζεται) και καπακι απο μουρια.(Το καπακι δεν γινεται ποτε απο εβενο διοτι το εν λογο ξυλο ειναι πολυ σκληρο και δεν εχει την καταληλη ελαστικοτιτα).Εδω κι ενα μηνα εχω και ενα καινουργιο με σκαφος απο κελεμπεκι αν θελετε μπορω να ανεβασω φωτο κι απο αυτο.Ευχαριστο για το χρονο σας.

Φίλε xorxe είσαι απολύτως σίγουρος ότι το καπάκι, ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ξαναλέω που βλέπουμε στην φοτό, είναι μουριά;
Και αν θες πες μας και τον κατασκευαστή των οργάνων.