Αγορα 4χορδου

καλησπερα κ απο εμενα κ χρονια πολλα σε ολους.επειδη ειμαι κ εγω στην αναζητηση νεου 4χορδου κ εχω βρει καποια μπουζουκια στο καταστημα του κ.Πολυδωρου που μου αρεσουν εχω παρατηρησει οτι τα οργανα μεχρι περιπου 1200 ευρω τα εχει τα ιδια κ το καταστημα του κ.Ματσικα.ξερει κανεις γιατι γινεται αυτο?η αγορα ενος τετοιου οργανου αξιζει?εχω να διαθεσω γυρω στα 1000 ευρω κ εχω μπερδευτει.εχω επισκεφτει καποιους οργανοποιους κ βλεπω οτι κατω απο 1500 ευρω δυσκολα θα βρεις,ενω αυτα τα 2 καταστηματα εχουν μεγαλη ποικιλια για τιμες μικροτερες των 1500 ευρω.μηπως τα μπουζουκια απο 500-1200 ευρω ειναι σχεδον ιδιας ποιοτικης αξιας κ αλλαζει απλως το σχεδιο?κ κατι ακομα,πως γινεται ενας οργανοποιος να πουλαει μπουζουκι στα 1500 ευρω κ να εχει γυρω στις 30 ντουγες κ ενας αλλος να πουλαει μπουζουκι 1000 ευρω κ να εχει 60 ντουγες.τι ειναι πιο πιθανο,ο πρωτος να ειναι ακριβος ή στον δευτερο να μην ειναι πραγματικες οι ντουγες κ στην πραγματικοτητα να εχει λιγοτερες το οργανο.

Δεν ειναι πραγματικες. Αλλα καμια σημασια δεν εχει.ουτε στο πρωτο ειναι πραγματικες και οι 30. Ασχολησου με τον ηχο και οχι με τις δουγιες.απολυτως καμια σημασια δεν εχουν.

δεν έχω ιδέα τί παίζει στην αγορά με 4χορδα, αλλά αφού δίνεις τόσα λεφτά είναι καλύτερα να πας σε φτηνό όργανο από μάστορα και όχι σε ακριβό από βιοτεχνία.
μια που είσαι αθήνα δοκίμασε στον γιώργο τον καρανδρέα, φτιάχνει γερά όργανα και με πολλή καλή φροντίδα μετά από την αγορά για ό,τι χρειαστεί. επίσης έχει αρκετά μεταχειρισμένα σε καλές τιμές. δεν θέλω να φανεί σαν διαφήμιση, απλά για οικονομικά 4χορδα δεν μπορώ να σκεφτώ άλλον στην αθήνα.
αλλιώς πας σε ένα από τα αρχικά μοντέλα μάτσικα για να μην πληρώνεις τζάμπα φιγούρες-δούγιες κλπ, που δεν έχουν σχέση με τον ήχο. σου μένουν και τα φράγκα γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι.
άσε που θα σου χρειαστούν, γιατί το βλέπω σε λίγο να το γυρίζεις σε τρίχορδο! η ιστορία αυτό δείχνει, ρώτα και τον από πάνω!

Φίλε μου, αν είναι να διαθέσεις γύρω στα 1000 ευρώ, ποσό καθόλου μα καθόλου ευκαταφρόνητο, φρόντισε να δεί το όργανο στο οποίο τείνεις να καταλήξεις και κάποιος που να ξέρει. Αλλοιώς, ο κίνδυνος να πάρης φύκια και όχι μεταξωτές κορδέλες είναι υπαρκτός (προσοχή, δεν αναφέρομαι στα συγκεκριμένα καταστήματα που ανέφερες, γενικά μιλάω). Εκτός από το πλήθος των ντουγιών (που συνήθως τις χαράζουν από την έξω πλευρά, να φαίνονται διπλές, τριπλές ή τετραπλές , υπάρχουν και άλλα θέματα διακόσμησης ή φινιρίσματος, αλλά το βασικό ρόλο παίζει το κλικ που θα σου κάνει εσένα, σε συνδυασμό πάντα με τη συμβουλή κάποιου πιό έμπειρου.

όντως πολύ βασική η βοήθεια κάποιου έμπειρου, και παράλειψή μου που δεν το έγραψα πριν.

Πάντως Μάνθο, βλέποντας ότι ο αγαπημένος σου συνθέτης είναι ο Μάρκος, δεν μπορώ παρά να αναρρωτθώ γτ θες να αγοράσεις τετράχορδο. Άκου τι σου λέει ο Ρόζα ότι θα γυρίσεις σε τρίχορδο και σκέψου το καλύτερα…Αν θες να παίζεις τα τραγούδια του Μάρκου θα χρειαστείς κάποιες βασικές ποιότητες του τρίχορδου όπως το κούρδισμα του και τις σχετικές αρμονίες. Άλλες συγχορδίες (αν και ελλειπείς θεωρητικά) σε τρίχορδο και άλλες στο τετράχορδο. Άλλοι ήχοι ρε παιδί μου. Εκτός αν κουρδίσεις ανάλογα το τετράχορδο χάνοντας ουσιαστικά αυτά που σου προσφέρει σαν οργάνο. Επίσης το τρίχορδο έχει πολλά κουρδίσματα στη δισκογραφία που βγαίνουν πολύ ωραία σε αυτό και όχι στο τετράχορδο (εκτός από κάποια). Αν και πρέπει να κάνεις ότι θες σου συνιστώ να το ξανασκεφτείς καλά. Όσον αφορά τα 1200, μπορείς να βρεις ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ όργανα, με μια σχετική αναζήτηση. Δε θα πας στο Βαρλά που έχει μίνιμουμ 1500, θα βρείς έναν καλό οργανοποιό να σου φτιάξει όργανο σε αυτα τα λεφτά που θες και θα πας με έναν σχετικό (μπορεί και κάποιος από το φόρουμ να σε βοηθήσει) να βρεις το καλύτερο όργανο στα λεφτά αυτά.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 19:34 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 19:32 —

Επιπλέον, ο κολλητός μου παίζει με ένα όργανο του Μητρέντζη (είμαστε Θεσσαλονικείς) που το πήρε στα 1200-1300 και εγώ προσωπικά δεν έχω βρει ακόμα καλύτερο μπουζούκι τρίχορδο. Πανάλαφρο με άψογο ήχο, εμφανισιακά και από άποψη σχήματος, πανομοιότυπο με τα ζοζέφ του 50’. Με 1200 ευρώ βρίσκεις όργανο αν θες…

Το 1000ρικο είναι πλέον - και λόγω των οικονομικών συγκυριών - υπεραρκετό ποσό για την αγορά ενός πολύ καλού οργάνου. Έχω την εντύπωση πως όποιον κατασκευαστή και να επιλέξεις με αυτά τα χρήματα θα πάρεις αξιολογότατο όργανο. Τώρα το θέμα τετράχορδου - τρίχορδου είναι γνωστό. Και 'γω απο τετράχορδο ξεκίνησα και μέσα σε 6 μήνες παρακάλαγα να το δώσω για να πάρω τρίχορδο. Μια δεύτερη σκέψη δεν θα έβλαπτε…Εκτός και αν για συγκεκριμένους δικούς σου λόγους είσαι πλέον κατασταλαγμένος…

παιδια παιζω αρκετα χρονια μπουζουκι 4χορδο σε ερασιτεχνικο επιπεδο.σε αυτο εχω καταληξει αν κ να πω την αληθεια ποτε δεν ασχοληθηκα με το τριχορδο για να εχω μια ολοκληρωμενη αποψη-συγκριση.Απλα τοσα χρονια ειχα ενα μπουζουκι τελειως μαθητικο-φθηνο κ δεν ασχοληθηκα ποτε με την αγορα καλυτερου οργανου.γενικα δεν εχω ψαχτει πανω στο θεμα αυτο.αρα απο οτι καταλαβα αν θελω να μην την πατησω γιατι δυστυχως δεν εχω καποιον γνώστη να με βοηθησει ,θα πρεπει να αγορασω απο καποιον οργανοποιο οργανο κ οχι απο βιοτεχνια ή αλλιως καποιο φθηνο απο βιοτεχνια.

Εαν παιζεις αρκετα χρονια, δεν εισαι σε θεση να εκτιμησεις και μονος σου μερικα βασικα πραγματα οπως το ηχοχρωμα, την ενταση, το “σκασιμο”, το βαρος και το πως σου καθεται στο χερι?
Νομιζω οτι με μερικες συμβουλες απο το φορουμ -κατασκευαστικης φυσεως κυριως- θα εισαι σε θεση να κρινεις αρκετα καλα.

Αφου λοιπόν υπάρχει εμπειρία ερασιτεχνική νομίζω πως μπορείς πιο εύκολα να προχωρήσεις στην επιλογή σου. Μην επηρεάζεσαι απο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις συγκρίσεις τετράχορδου - τρίχορδου. Ο καθένας κάνει την επιλογή του με βάση τα ακούσματα, τις εμπειρίες, την αισθητική του. Το τετράχορδο έχει άλλη κατασκευαστική φιλοσοφία, ψάξου λίγο με το είδος της ξυλείας, επισκέψου όσους περισσότερους κατασκευαστές μπορείς, μην ενθουσιαστείς με το πρώτο όργανο που θα πέσει στα χέρια σου, μην παρασυρθείς απο στολίδια και μπιχλιμπίδια, μην αφήσεις το λεγόμενο “brand name” να σε επηρεάσει, κάνε όσο το δυνατόν περισσότερες “χαζές” ερωτήσεις μπορείς (…υπάρχουν μόνο “χαζές” απαντήσεις και όχι “χαζές” ερωτήσεις) και ΚΥΡΙΩΣ - αν πρόκειται για ήδη κατασκευασμένο όργανο - άσε τις αισθήσεις σου να αποφασίσουν…Αυτά τα ολίγα απο έναν τρελαμένο ερασιτέχνη, περιπλανόμενο στους δρόμους του μπουζουκιού εδώ και μια τριετία (και όλο μεγαλώνει η τρέλα…).

οπως το ειπες φιλε μου,σε αυτα τα βασικα πραγματα δεν εχω προβλημα.το θεμα μου εναι απο τη κατασκευαστικη πλευρα .ειδικα βλεπω διαφορα μεγαλη στη τιμη μεταξυ βιοτεχνιων κ οργανοποιων σε φαινομενικα ιδια μπουζουκια.

Το κατα ποσο ειναι “ιδια”, θα το καταλαβεις μολις τα δοκιμασεις :wink:

μπορει και να είναι ακριβως ιδια…
Πολλοι πουλανε φτηνα μπουζουκια αλλων…

Ισως να είναι ο ιδιος κατασκευαστης , ιδιο μπουζουκι με αλλο (ή χωρις) ταμπελακι…

επίσης διορθώστε με, αλλά νομίζω ότι υπάρχει πιο μεγάλη τυποποίηση στα 4χορδα. με μεγάλες διαβαθμίσεις στην ποιότητα και στην ορθότητα του οργάνου, αλλά όχι τόσο μεγάλη ποικιλία στον ήχο και στις διαστάσεις όσο στα 3χορδα.

μηπως αυτο ομως αυτοματα τους κανει κακους οργανοποιους απο τη στιγμη που πουλανε ξενα οργανα?

έχει ξαναγίνει η κουβέντα, νομίζω η λεπτή γραμμή είναι στο τί δηλώνει τελικά το χ όνομα και πόσο το κοστολογεί. αν σου λέει “δεν είναι δικό μου, αλλά το έχω σενιάρει λίγο, γιαυτό είναι φτηνότερο” είναι οκ για μένα. αν στο πουλάει για δικό του σε τιμή υψηλή΄ή χαμηλή, εκεί υπάρχει πρόβλημα. αν είναι χαμηλή, ας πρόσεχε ο πελάτης που νομίζει ότι παίρνει 100% όργανο του “τάδε”, ενώ αν είναι υψηλή διακινδυνεύει και ο “τάδε” το όνομά του! το βρήκα, νά το!
www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=25071

Να πω και εγώ τη δική μου άποψη στο φίλο, έχοντας κάνει ο ίδιος λάθη σε αγορές οργάνων και έχοντας δώσει αρκετά… λεφτά.
Αν είσαι κοντά στα 1000 που λες ότι μπορείς να διαθέσεις, περίμενε, κάνε λίγη υπομονή ακόμα, κράτα τα να γίνουν 1500 - 1600 (εφόσον μπορείς βέβαια), πήγαινε σε έναν “top” οργανοποιό - μη λέμε ονόματα - ο καθένας πάνω κάτω ξέρει ποιοι είναι οι 5 top στην Αθήνα.
Του λες στα ίσα : “μάγκα ΤΟΣΑ έχω και θέλω να μου κάνεις το μπουζουκάκι μου”

Στο λέω αυτό γιατί μετάνιωσα αγορά που έκανα 5 μήνες μετά τον πρώτο ενθουσιασμό και όχι γιατί το όργανο δεν ήταν καλό, αλλά γιατί είχα δώσει 1000 ευρώ, ενώ με 1600 μου έκανε ο Καρβούνης ένα αξιοπρεπέστατο λιτό όργανο, αλλά αρκετά επίπεδα πάνω σε ήχο και ταστιέρα.

Τώρα οι συστάσεις που γίνονται, - πάρε τρίχοδο αντί για τετράχορδο ή το ανάποδο - για μένα είναι τελείως άκυρες. Το καθένα έχει τη γλύκα του και το χάσιμό του, αρκεί να μην έχεις παρωπίδες.

Καλή τύχη εύχομαι φίλε

αρα φιλε μου για ακομη μια φορα καταληγουμε στο συμπερασμα οτι το να δωσεις 1000 ευρω δεν αξιζει (μπρος γκρεμος κ πισω ρεμα),2 ειναι οι λυσεις
1)ανεβαινεις 1500 ευρω τουλαχιστον που εχω ακουσει απο πολλους οτι ειναι το οριο για ενα αξιολογο οργανακι ή
2)καταληγεις παλι στα φθηνα μπουζουκια που οτι κ αν σου βγει δεν θα κλαις τα λεφτα σου.
Ευχαριστω πολυ φιλαρακι για την συμβουλη σου.

Προσωπικά θα έπαιρνα όργανο μόνο αν το έβλεπα, το δοκίμαζα και το άκουγα και μου έκανε κλικ.
Δύσκολα θα έκανα παραγγελία λόγω ανασφάλειας.

Εννοείται πως και με 1000 ευρώ, μετά από αρκετό ψάξιμο και χωρίς βιασύνες όπως σου είπαν και οι προηγούμενοι θα βρεις ΚΑΛΟ όργανο, δε το συζητάμε.
Εγώ σου είπα τη δική μου άποψη, ότι δηλαδή αξίζει να κάνεις λίγη υπομονή ακόμα για να ανέβεις μια κατηγορία και να το έχεις μια ζωή χωρίς να θες το κάτι παραπάνω και δεδομένου ότι δε γίνεται να αλλάζεις όργανο κάθε ένα ή δύο χρόνια.(εννοείται πως δεν είμαι σε θέση να ξέρω σε πόσο χρονικό διάστημα θα μαζέψεις τα άλλα 500)

Είναι η προσωπική μου πάντα άποψη !