Αγορά Τσουμπούς (cumbus)

Καλησπέρα στην καλύτερη ρεμπέτικη παρέα!

Η αγάπη μου για την Τούρκικη μουσική συνδυαζόμενη με την γοητεία που καταβάλλει την ιστορία του οργάνου αυτού και… την οικονομική μου κατάσταση, αποφάσισα να κάνω μια μικρή έρευνα σχετικά με αγορά τσουμπούς (cumbus). Προφανώς αναφέρομαι στην κλασική εκδοχή του οργάνου, δηλαδή αυτή που παραπέμπει στο ούτι…

Απ ‘όσο γνωρίζω τσουμπούς στην Ελλάδα υπάρχουν στο κατάστημα του Ζαρανίκα, παρόλαυτα γνωρίζω ότι μπορεί κανείς να προμηθευτεί τσουμπούς απ’ την Τουρκία, μάλιστα και σε καλή τιμή… Συνήθως δεν αγοράζω όργανο πριν το πιάσω στα χέρια μου, αλλά ίσως είναι μια ευκαιρία να επισκεφτώ την Πόλη…

Γνωρίζει κανείς αν μπορώ να βρω τσουμπούς στην Θεσσαλονίκη, ή γενικότερα υπάρχει κανείς που να έχει τσουμπούς στην κατοχή του και να μπορεί να με διαφωτίσει λίγο σχετικά με το που μπορώ να βρω, πώς είναι γενικότερα σαν όργανο, τα κουρδίσματα του κλπ.

Ευχαριστώ!

Τζιμη για ρίξε μια ματιά εδώ

1 «Μου αρέσει»

Έχοντας διαβάσει αυτό:

σου υπενθυμίζω απλά, αφού ήδη το ξέρεις, ότι τα Τζουμπούς είναι βιομηχανικά προϊόντα και επομένως, δεν αναμένονται διαφορές σε κατασκευή, εμφάνιση, ηχόχρωμα κλπ. από κομμάτι σε κομμάτι. Αν πάς ούτως ή άλλως στην Πόλη, εκεί θα αγοράσεις και το όργανο, αλλά ρίξε πρώτα μια ματιά για τιμές και με το μαγαζάτορα της επιλογής σου κάνε σκληρό παζάρι, θα πέσει αρκετά η αρχική τιμή. Αν πάς ειδικά για να αγοράσεις όργανο, το ταξίδι θα σου κοστίσει πολλά περισσότερα από το κέρδος που σίγουρα θα έχεις σχετικά με αγορά στην Ελλάδα.

1 «Μου αρέσει»

κοίταξε το τσυμπούς που θα πάρεις να έχει μεμβράνη κι όχι φυσικό δέρμα, Αυτά με την μεμβράνη ηχούν καλύτερα,.

1 «Μου αρέσει»

Έχε υπόψη σου Τζίμη μια ιδιαιτερότητα-δυσκολία του τζουμπούς, που δεν τη βρίσκουμε σε άλλα όργανα:

Νομίζω ότι δεν είναι και τόσο περιορισμένη, έχει αρκετό εύρος. Απ’ όσο έχω καταλάβει, μπορείς πρώτα να κουρδίσεις το όργανο σε κάποιον στάνταρ τόνο και μετά, αν κάποια ανάγκη το απαιτεί, να το ανεβάσεις από τη βίδα όλο μαζί έναν τόνο ας πούμε. Ίσως μετά να χρειαστεί και λίγο φινίρισμα στο κούρδισμα της κάθε χορδής (όπως συνήθως χρειάζεται και με το καποτάστο), αλλά οπωσδήποτε είναι γρήγορο και πρακτικό.

Πού είναι όμως το πρόβλημα:

Κάποιος που ξέρει από κιθάρες, όταν αρχίσει να νταλαβερίζεται με μπουζούκια μπερδεύεται που ο καβαλάρης είναι κινητός. Δε θ’ αργήσει όμως να μάθει να βρίσκει τη σωστή θέση, με μπούσουλα τα σταθερά τάστα.

Κάποιος που ξέρει από μπουζούκια, αν πιάσει ένα λαούτο μπορεί αντίστοιχα να μπερδευτεί με τα κινητά τάστα. Και πάλι όμως, ο σταθερός καβαλάρης βοηθάει.

Με το σάζι είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα. Κινητά τάστα, κινητοί μπερντέδες, δεν υπάρχει κάτι σταθερό για να ρυθμίσουμε με βάση αυτό τα υπόλιπα; Τέλος πάντων, κι εκεί μαθαίνεις ότι ο τελευταίος μπερντές, ακριβώς στην ένωση, είναι σταθερός (πολλές φορές και στερεωμένος σε εγκοπή), και δίνει αυτός τον μπούσουλα.

Ε λοιπόν, στο τσιμπίσι τάστα δεν υπάρχουν ολωσδιόλου, ο καβαλάρης είναι κινητός, πατάει πάνω σε μια μεμβράνη που τεντώνει και ξετεντώνει, και επιπλέον και η κλίση του μπράτσου δεν είναι ούτε αυτή σταθερή. Κι από πάνω, είναι και το κούρδισμα μεταβλητό! Αυτό είναι χάος και, μετά από κάποια προσπάθεια εξοικείωσης με ένα τσιμπίσι που έχω, την άκρη δεν τη βρήκα. Μπορεί μεν για μία κλίση Χ ο σωστός τόνος κουρδίσματος να είναι Ψ (ή αλλιώς: ότι για το στάνταρ κούρδισμα η κλίση πρέπει να είναι Χ), αλλά πώς να μετρήσεις την κλίση; Μόνο αν σ’ την έχουν δώσει μετρημένη και δεν την πειράξεις.

Δεν αμφιβάλλω ότι θα υπάρχει κάποια διέξοδος από αυτό τον λαβύρινθο, αλλά μάλλον πρέπει κάποιος να σ’ τη δείξει. Υποθέτω βέβαια ότι σ’ ένα μαγαζί θα ξέρει ο έμπορας να σου πει πού κουρδίζει το όργανο με τη συγκεκριμένη κλίση που έχει αυτή τη στιγμή.

1 «Μου αρέσει»

Έχω κι εγώ ένα τζουμπούς, με λειτουργικότητα αυστηρά διακοσμητική. Κι εγώ πειραματίστηκα, όπως ο Περικλής, με διάφορα κόλπα κουρδίσματος και τελικά το κρέμασα οριστικά στον τοίχο. Το κούρδισμα του συνόλου των χορδών μέσω της ειδικής επί τούτω βίδας θα ήταν θεωρητικά ιδεώδες, όταν π.χ. ένας τραγουδιστής θέλει ένα τόνο χαμηλότερα / ψηλότερα, (ή και ημιτόνιο), αφού δεν χρειάζονται διαφορετικοί δακτυλισμοί (συχνά δυσκολότατοι) παρά μόνο ένα βιδωματάκι. Όμως, η ακρίβεια σ’ αυτού του είδους τη δουλειά είναι τόσο απαγορευτικά χαμηλή που στην πράξη δεν επιτρέπει αυτή τη θεωρητικά πολύ εύκολη και γρήγορη αλλαγή τονικής βάσης.

1 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ όλους πολύ για τις κατατοπιστικές πληροφορίες! Απ’ ότι κατάλαβα, δεν αξίζει να ταξιδέψω μόνο για αγορά τσουμπούς προφανώς, παρόλαυτα διαπιστώνω ότι οι τιμές των τσουμπούς στη Ελλάδα είναι τσιμπημένες σε σχέση με αυτές στην Τουρκία… Εφόσον τα διάφορα μοντέλα δεν διαφέρουν πολύ και είναι και ανθεκτικά, δεν έχω θέμα να παραγγείλω, ένα, έξαλλου όσον αφορά και το ρεπερτόριο και το ρέτζιστρο δεν ενδιαφέρομαι να διερευνήσω τρομερό ρεπερτόριο, το πολύ πολύ να παίξω με κάναν φίλο βιολονίστα…

Προτείνετε κάποιον Έλληνα οργανοποιό ή κάποιο κατάστημα που να προμηθεύεται τσουμπούς, ή να αρχίσω τα τηλεφωνήματα στα τουρκικά καταστήματα; Ευχαριστώ και πάλι!