Τζουμπους (cümbüş)

τέλος της εβδομάδας θα πάω για ένα τετραήμερο στην Πόλη. Σκοπεύω να αγοράσω ένα τσουμπούς. Γνωρίζετε μήπως τι να προσέξω κατά την αγορά? Έχει επισκευτεί κανείς από εσας την Πόλη για αγορά οργάνου, και μήπως ξέρει κανείς κάποιο κατάστημα για να γλυτώσω το τουριστικό όργανο?

ευχαριστώ

Η κατασκευή του Cumbus δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολη συνεπώς δεν χρειάζεται να ψάξεις και πολύ τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οργάνου για λεπτομέρειες. Μόνο να μην είναι χτυπημένο ή σκισμένη η μεμβράνη. Το πιο ακριβό που είχα βρει είχε γύρω στα 100$ αλλά ήταν πάρα πολύ καλό! Για μουσικά όργανα μπορείς να κοιτάξεις γενικότερα στην περιοχή του Πέρα. Στην αρχή της Istiklal Cadesi απέναντι από την έξοδο του Tunel είναι γεμάτο τέτοια μαγαζιά. Από την μεριά της πλατείας Taxim που κοιτάει προς το Besiktas υπάρχουν επίσης αρκετά. Υπάρχουν επίσης μαγαζιά από την άλλη μεριά του Κεράτιου και συγκεκριμένα στην περιοχή Aksaray στο Umkapani. Μην σε μπερδεύουν οι ονομασίες, όποιον και να ρωτήσεις θα σου δείξει που είναι. Αν παρ’ όλ’ αυτά το μετανιώσεις και το γυρίσεις στο ούτι τότε πάρε το καραβάκι, πέρνα το Βόσπορο και βγές στο Uskudar. Εκεί είναι το μαγαζί του καλύτερου κατ’ εμε κατασκευαστή ουτιών, του Faruk. Επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχω μαζί μου την διεύθυνση θα σου πρότεινα να ρωτήσεις σε κάποιο κατάστημα με μουσικά όργανα να στην δώσουν.
Προσοχή (DIKKAT!)
Mην πάρεις όργανο χωρίς πρώτα να το παζαρέψεις. Έκτός από το ότι θα το πάρεις φτηνότερο, θα καταλάβεις και το ποιόν του οργάνου από την ευκολία ή την δυσκολία που θα κατεβάσει ο έμπορας την τιμή. Πάντως επειδή κυκλοφορούν πολλές μπουρούχες όργανα που φαίνονται καλά, θα σου πρότεινα εάν δεν γνωρίζεις αρκετά , να σε συνοδέψει κάποιος πιο ειδικός. Αλλά και μάπα να πάρεις δεν πρόκειται να την χρυσοπληρώσεις.
Καλό ταξίδι
Γιάννης

Papaioanou?

Το Τσουσμπούς που πήρες, τι υλικό ήταν το σκάφος του;

πολύ ενδιαφέρον site για το cumbus (το ούτι των φτωχών):

http://www.uweb.ucsb.edu/~ederer/cumbus/index.html

Κατατοπιστικό και το άρθρο του για τη σχέση του όργανου με το ελληνικό, αρμένικο, εβραικό, κουρδικό και roma στοιχείο στην Τουρκία.

Για αγορά cumbus καλύτερα απευθείας από τους κατασκευαστές του ( www.cumbusmusic.com) που είναι και οι απόγονοι του εμπνευστή του οργάνου.

Γιώργο, κατά σύμπτωση κι εγώ φεύγω αύριο γιά την Άγκυρα.
Δεν είναι αυτό το σημαντικό, μα που θα βρεθώ από την πρώτη στιγμή με του καλλιτέχνες και τους μουσικούς του Εθνικού Θεάτρου της Άγκυρας, σε στενή μουσική συνεργασία.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα τους ρωτήσω, είναι γιά το τσουμπούς.
Δεν ξέρω αν αυτό θα σε βοηθήσει, αλλά αν έχω κάτι σημαντικό, θα σου στείλω μήνυμα στο Φόρουμ.
Οπότε κράτα επαφή… και από την Πόλη, αν μπορείς.

Αν έχεις επαφή με τον Νικηφόρο και τη Βασιλική, φιλάκια.

καλησπέρα σας! έπεσα πάνω σε αυτό το όργανο στο youtube και ψάχνω περισσότερες πληροφορίες! απίστευτο ηχόχρωμα (αν και σαν το τζουρά τίποτα). θέλω να μάθω για αγορά και ότι άλλο θα μου φανεί χρήσιμο.
ευχαριστώ Στράτος!

Αν και είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν τζουμπούς προς πώλησιν σε ελληνικά μαγαζιά, φυσικά η μεγαλύτερη και χαμηλότερου κόστους αγορά είναι στην Κων/λη, όπου υπάρχει και το μαγαζί της οικογένειας που το επινόησε και συνεχίζει να το κατασκευάζει. Στην όψη και το ηχόχρωμα μοιάζει με το μπάντζο. Οι βασικές πληροφορίες είναι ότι πρόκειται για νεώτατης (σχετικά) επινόησης όργανο που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά μέσα στο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα, από μεταλλουργό (κατασκεύαζε στρατιωτικά σπαθιά) και γρήγορα έγινε δημοφιλές στην Τουρκία, πιθανότατα και λόγω της σχετικά χαμηλής τιμής του. Σήμερα υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών και αρματωσιάς καθώς και ηχοχρωμάτων, αφού μαθαίνω ότι υπάρχουν πλέον “τζουμπούς” με σκάφος μαντολίνου, κιθάρας κλπ. καθώς χαρακτηριστικό του είναι ότι το σκάφος “κουμπώνει” με πατενταρισμένο τρόπο στο μάνικο και μπορεί να αντικατασταθεί. Το “καπάκι" του είναι από δέρμα ή πλαστικό και ο καβαλάρης ακουμπάει πάνω του όπως περίπου και στο κανονάκι. Η πατέντα του επιτρέπει επίσης την (περιορισμένη) αλλαγή ύψους κουρδίσματος σε όλες συγχρόνως τις χορδές, με μία βίδα που μεταβάλλει τη γωνία του μπράτσου σε σχέση με το σκάφος.

Παιδιά αυτό δεν δουλεύει:

http://www.uweb.ucsb.edu/~ederer/cumbus/index.html

Δοκίμασε http://www.uweb.ucsb.edu/~ederer/cumbus/cumbus.html

Για εμας που δεν μπορουμε να περασουμε απο την Πολη, μηπως γνωριζει κανεις που μπορουμε να βρουμε αξιολογο οργανο στην Ελλαδα?
Ευχαριστω προκαταβολικα!

Νίκο, μήπως εννοείς με χέρι μαντολίνου κλπ.;

Δεν έχω δει τίποτα, Περικλή. Δίκιο έχεις, λογικό το βλέπω αυτό. Πιθανόν να υπάρχουν και συνδυασμοί. Ένας φίλος Τούρκος με πληροφόρησε ότι υπάρχουν πλέον τα πάντα και ρώταγε αν αξίζει να αγοράσει τζουμπούς – μπουζούκι. Φυσικά, τον απέτρεψα.

Για την ιστορία, ο οργανοποιός Καφετζόπουλος το 2008 μου είχε προτείνει να δοκιμάσω ένα δικής του κατασκευής τσουμπους τρίχορδο μπουζούκι, το οποίο είχε εξαιρετικό ήχο αλλά το βρήκα πολύ ιδιαίτερο ηχόχρωμα για ρεμπέτικο.
Βέβαια, κι αυτό είναι σχετικό, διότι, ακούστε πως παίζει ο Βασίλης Σκούτας το “Παραπονιούνται οι μάγκες”, “Διαμάντω Αλανιάρα” και τους “Αδικοπνιγμένους” σε ένα τσουμπους σαζ και μπορεί να ζηλέψετε… (στο www.902.gr κλικάρετε “εκπομπές”, έπειτα “Τραγούδια και άσματα” και μετά “31-05-2011”, στο τρίτο μέρος από το 4:30)

Για την ιστορία, ο οργανοποιός Καφετζόπουλος το 2008 μου είχε προτείνει να δοκιμάσω ένα δικής του κατασκευής τσουμπους τρίχορδο μπουζούκι, το οποίο είχε εξαιρετικό ήχο αλλά το βρήκα πολύ ιδιαίτερο ηχόχρωμα για ρεμπέτικο.
Βέβαια, κι αυτό είναι σχετικό, διότι, ακούστε πως παίζει ο Βασίλης Σκούτας το “Παραπονιούνται οι μάγκες”, “Διαμάντω Αλανιάρα” και τους “Αδικοπνιγμένους” σε ένα τσουμπους σαζ και μπορεί να ζηλέψετε… (στο www.902.gr κλικάρετε “εκπομπές”, έπειτα “Τραγούδια και άσματα” και μετά “31-05-2011”)

ο σκούτας είναι μεγάλο ταλέντο - και το cumbus-saz βγάζει τη κατάλληλη φονή για το διαμαντώ αλανιάρα. ευχαριστώ μπάμπη για το link του 902fm!

Επειδή το φόρουμ μόλις μου απένειμε παράσημο για δημοφιλή σύνδεσμο, αλλά δε δουλεύει, δοκιμάστε Eric Ederer: Cümbüs