σε βλέπω αναποφάσιστο, όπως λέει κι ο λουκάς βγες και δοκίμασε ραπακούσιο τόφφα κατσίφη μουντάκη φρονιμόπουλο και ένα σωρό άλλους. για σπουρδαλάκη τα έχω ξαναπεί… 50% πάνω οι τιμές με προβλήματα σε βάθος χρόνου, και για μένα αδιάφορο σύγχρονο ήχο.
όσο δοκιμάζεις όργανα και ωριμάζεις παιχτικά, θα βλέπεις και τί σου αρέσει στο χέρι και στο αυτί.
Έχω δοκιμάσει όργανα μόνο από 2 κατασκευαστές για αυτό προσπαθώ να ψαχτω επίσης θα ήθελα να σου κάνω μια ερωτηση αν γνωρίζεις περιπου από τι τιμές αρχίζουν περίπου τα μπουζούκια από αυτούς τους κατασκευαστές? Επίσης μια ερώτηση ακόμα εφόσον οι ταστιερες είναι από εβενο πως γίνεται κάποιες να είναι τόσο μαλακές και άλλες όχι τόσο? Και στο θέμα ήχου είπα αυτό γιατι δεν έχω συγκεκριμένο ρεπερτόριο που παίζω δεν πιστεύω επειδή παίζω μπουζούκι τριχορδο θα πρέπει να παίξω μόνο ρεμπέτικα είναι ενα σολιστικο όργανο που μπορώ να παίξει κάθε είδος μουσικής ακόμα και έντεχνα. Αυτά είναι βέβαια προσωπική μου άποψη
Το αν ένα όργανο είναι μαλακό ή σκληρό δεν έχει να κάνει με το υλικό της ταστιέρας, (έβενος, παλίσσανδρος ή οτιδήποτε άλλο). Έχει να κάνει με την γεωμετρία του οργάνου. Την γωνία του μπράτσου σε σχέση με το σκάφος. Το ύψος των χορδών. Το λεγόμενο relief της ταστιέρας. Ακόμα και το είδος των χορδών που θα βάλεις.
Για τιμές καλύτερα είναι να επικοινωνήσεις με τους κατασκευαστές αλλά δεν θα υπολόγιζα κάτω από 1200 ευρώ.
σε ευχαριστω και παλι εχεις κανεναν στο μυαλο σου οπου κατα την γνωμη σου φτιαχνει μαλακά οργανα ?
Όλοι το κάνουν, γι αυτό είναι επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να φτιάξουν ένα όργανο κατά παραγγελία, με τις ιδιαιτερότητες που θέλει ο πελάτης. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει επαγγελματίας που να φτιάχνει “σκληρά” όργανα. Και αν υπάρχει τέτοιος, τότε δεν θα έπρεπε, τουλάχιστον μέχρι να μάθει καλά την τέχνη, να γίνει επαγγελματίας.
συνήθως εκτος απο το να σου αρεσει ο ηχος τι άλλο χρειάζεται ενα καλο όργανο ;
Στατικά να είναι σωστό και να αντέχει τις τάσεις. Και για μένα παίζει ρόλο και κάτι ακόμα. Η προσοχή στη λεπτομέρεια καθώς και το πόσο καθαρή δουλειά έχει γίνει. Αυτό δείχνει, για μένα πάντα, τον τρόπο σκέψης και δουλειάς του μάστορα.
μια που ανέφερες εξαρχής δυο από τους πρωτοκλασάτους κατασκευαστές, το συνέχισα στο ίδιο επίπεδο ποιότητας και τιμών. όπως λέει κι ο λουκάς, από 1300 και πάνω. υπάρχουν και πιο φτηνά, αλλά πιθανόν να θυσιάσεις κάτι σε ήχο, ποιότητα, ή απλώς και μόνο εγγύηση ονόματος.
το πώς ο καθένας θα χρησιμοποιήσει τα ξύλα που έχει, κρίνει τον μάστορα. ο απαρτιάν έφτιαχνε αξεπέραστες κιθάρες με τα πιο ευτελή υλικά.
προσωπικά πιστεύω πως το μπουζούκι έχει συγκεκριμένο ήχο και ρεπερτόριο, σε αντίθεση πχ με ένα μαντολίνο ή μια κιθάρα (ή ένα βιολί ή ένα ούτι). πάντως αν θες να παίξεις με πολύ διαφορετικά ηχοχρώματα, ή παίρνεις δύο όργανα ή διαλέγεις ένα μπουζούκι με πιο ξερό/πρίμο ήχο όπου μπορείς να τον διαμορφώσεις με την πενιά σου. ένα μπάσο/γεμάτο όργανο μπορεί να σε εντυπωσιάσει στην αρχή, αλλά στην πορεία θα δεις ότι δεν μπορείς να κάνεις πολλά με τον ήχο του.
απο τα ονοματα που μου ειπες στο youtube εψαξα και τα οργανα που μου αρεσουν ειναι του κατσιφη και του ραπακουσιου και οπως ειπα και του καρβουνη και το καφετζοπουλου πριμο ξερο εννοεις πιο ρεμπετικο ηχο ?
απο τα ονοματα που μου ειπες στο youtube εψαξα και τα οργανα που μου αρεσουν ειναι του κατσιφη και του ραπακουσιου και οπως ειπα και του καρβουνη και το καφετζοπουλου πριμο ξερο εννοεις πιο ρεμπετικο ηχο ?
αμα δωσω τοσα χρηματα ψαχνω καποιον που θα δωσει εμφαση στις λεπτομεριες αλλα επειδη δεν ειμαι και γνωστης ενα μπουζουκι σειρας εχω οπως προειπα για αυτο ρωταω για τα παντα
επισης οταν εννοεις 2 οργανα ; 2 μπουζουκια με διαφορετικα ηχοχρωματα δηλαδη ενα πριμο και ενα μπασο ?
Τότε αν θέλεις αυτό που σου προτείνω είναι να μην βιαστείς. Πάρε τον χρόνο σου και γίνε καλύτερος με το μπουζούκι που έχεις. Όσο βελτιώνεσαι το μπουζούκι σου θα σου δείχνει τις αδυναμίες του και εσύ θα κατανοείς καλύτερα τι ζητάς από θέμα ήχου και playability από ένα μπουζούκι. Στο διάστημα αυτό πήγαινε και δοκίμαζε όργανα, κάνε ερωτήσεις, απόκτησε όσο περισσότερες γνώσεις μπορείς. Αυτή η διαδικασία είναι και όμορφη και ενδιαφέρουσα. Και όταν καταλήξεις στο μυαλό σου το τι περίπου θέλεις τότε προχωράς στην οποιαδήποτε αγορά.
Και ναι, ο Νίκος εννοεί δύο διαφορετικά όργανα με διαφορετικά χαρακτηριστικά στον ήχο. Πολλοί το κάνουν αυτό καλύπτοντας έτσι τις διαφορετικές απαιτήσεις που μπορεί να έχουν ή να τους ζητηθούν ως επαγγελματίες ή ημι-επαγγελματίες. Όχι απαραίτητα πρίμο και μπάσο αλλά διαφορετικά. Το θέμα του ήχου είναι καθαρά υποκειμενικό.
Αλλά το βασικό για μένα είναι αυτό που παραδέχεσαι και εσύ στην αρχή. Ότι είσαι ακόμα νέος στο όργανο, οπότε προχώρησε με αυτό που έχεις. Φτάσε στο σημείο να θεωρείς ότι το έχεις εξαντλήσει ως όργανο και δεν έχει κάτι άλλο να σου δώσει και μετά με την απαραίτητη εμπειρία προχωράς σε άλλο.
αυτο σκοπευω απλα ρωτησα για να αποκτησω γνωμες σιγα σιγα να ψαχνωμαι απο τωρα και για κοστοι και για ολα οπως ειπα και εξαρχης φοιτητης ειμαι αρα τα χρηματα δεν μπορω ν τα εχω συντομα και μπηκα για να μαθω και γω ετσι και αλλιως το οργανο σκεφτομουν σε 1 2 χρονια επισης συγνωμη για τις τοσες ερωτησεις ξανα και ξανα 2 οργανα πχ το ενα να ειναι προπολεμικος ηχος και το αλλο το μοντερνο τριχορδο ? οταν ειχα παιξει με το μπουζουκι που ειπα και μου αρεσε ηταν απο κεδρο και ενιωθα οτι με καλυπτει σε πολλα βεβαια καποια ορχηστρικα αργοτερα δεν ξερω αν θα με καλυψει συγνωμη αν εχω κουρασει παιδια
Σε καταλαβαίνω και απλά θα σου πω ότι δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι τόσο μακρυά. Είναι σαν να θέλεις να τρέξεις πριν μάθεις να περπατάς. Όλα έχουν την ώρα τους. Μην σκέφτεσαι προπολεμικούς ή σύγχρονους ήχους. Όλα έχουν να κάνουν με το γούστο σου και το ρεπερτόριο που θα θελήσεις να παίξεις. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ούτε πιο σύντομες παρακάμψεις. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Πάρε τον χρόνο σου και χτίσε εμπειρία. Αν μπλέξεις από τώρα με λεπτομέρειες: προπολεμικός ή σύγχρονος ήχος, καπάκι από κέδρο ή έλατο, σκάφος από καρυδιά, παλίσσανδρο, μουριά, κελεμπέκι, καβαλάρη από έβενο ή παλίσσανδρο, ή οτιδήποτε άλλο, θα χαθείς γιατί πολύ απλά κάθε φορά θα ακούς και κάτι διαφορετικό και θα γίνουν όλα αχταρμάς.
Τα όργανα μπορεί να είναι πολύ παραπάνω από δύο. Πολλοί έχουν περισσότερα. Ξέρω επαγγελματία που έχει άλλο μπουζούκι για στούντιο, άλλο για ζωντανή ηχογράφηση, άλλο για καθημερινή δουλειά, και άλλο για όταν παίζει για το κέφι του.
Sky is the limit.
Στην ουσία «μαλακό» και «σκληρό» είναι αργκό των μουσικών, δεν είναι κυριολεκτικοί όροι. Στο σκληρό όργανο πρέπει να βάλεις περισσότερη δύναμη για να πατήσεις τη χορδή στο τάστο που θέλεις, στο μαλακό λιγότερη. Οι λόγοι που κάνουν ένα όργανο σκληρό είναι αυτοί που λέει ο Λουκάς, δηλαδή, ακόμη συνοπτικότερα: το πόσο ψηλά είναι οι χορδές από την ταστιέρα, πόσο τεντωμένες (θέμα συνολικής γεωμετρίας) και πόσο σκληρές από μόνες τους.
Το σκληρό όργανο είναι πιο κουραστικό, το πολύ σκληρό όργανο μπορεί έως και να εμποδίσει την πρόοδό σου, αλλά πάντως και κάποια λογική σκληρότητα έχει καλά αποτελέσματα στον ήχο.
Δοκίμαζε μπουζούκια και με τον καιρό θα καταλάβεις πιστεύω ποιός κάνει όργανα για τα δικά σου γούστα.Που να κάθεται σωστά στα δικά σου χέρια σου και να σου αρέσει ο ήχος με βάση αυτά που θα θέλεις να παίζεις.
Επειδή τα λεφτά είναι πολλά μην επηρεάζεσαι από γνώμες άλλων γιατί τα γούστα του καθενός ποικίλουν όπως επίσης μην επηρεάζεσαι από το νεαρό της ηλικίας και κάνεις αγορά που θα το μετανοιώσεις αργότερα.Υπομονή εγώ ξαναλέω.
κατ’αρχήν άσε τα βίντεο και πιάσε όργανα στα χέρια σου ή έστω άκου τα με τα αυτιά σου. πάρε σβάρνα τους οργανοποιούς και τα ρεμπετομάγαζα, άκου, δοκίμασε, πιάσε κουβέντα, δεν έχει τέλος αυτή η όμορφη διαδικασία.
αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για ένα όργανο, τότε δεν θα υπάρχει ούτε για δύο. εξάλλου είναι όμορφο να είσαι ευχαριστημένος από το όργανο που έχεις διαλέξει και σε συντροφεύει σε κάθε παίξιμό σου. προτιμότερο από το να συσσωρεύεις όργανα που κυριολεκτικά μαραζώνουν γιατί παίζονται σπάνια.
από την άλλη, σε βάθος χρόνου όποιος ασχολείται πιθανότατα έχει έστω δυο οργανάκια. το πρώτο που δεν πούλησε και το δεύτερο που πήρε για καλό, ένα για την παραλία και ένα που το προσέχει σαν τα μάτια του, ένα από σύγχρονο κατασκευαστή και ένα ιστορικό όργανο, ένα για ντουζένια και ένα για ρελαρε… και τέλος πιο κοντά στο ερώτημα σου, ένα με προπολεμικό ήχο και ένα με ήχο ζοζέφ '50.
όπως ειπώθηκε και παραπάνω, υπομονή και δοκιμή!
Σας ευχαριστω ολους για την βοηθεια σας να ειστε καλα αυτο που θα κανω για την ωρα θα ειναι μονο δοκιμες σας ευχαριστω και παλι να ειστε καλα και καλες πενιες
Εγώ διαφωνώ κάθετα.
Θεωρώ πολύ κορυφαία όργανα τα συγκεκριμένα, μια πολύ καλή επιλογή σε μεγάλο εύρος τιμών με πολύ υψηλό επίπεδο οργανοποιιας σε όλες τις κατηγορίες.