Σχεσεις μεταξυ ζειμπεκικου χορου και ο τελετουργικος χορος των Δερβησηδων

Δεν κατάλαβα καλά… Πρόκειται γιά χιούμορ, ή ειρωνία;

Ο Όθων ήταν ένας κρετίνος ανήλικος κλαψούρης, που ονειρευόταν να γίνει Σουλτάνος!
Επίσης ήθελε να κάνει τον Παρθενώνα… παλάτι του. Ευτυχώς που τον πρόλαβε ο πατέρας του, και του τις έβρεξε στο κωλ…άκι!

Οι Βαυαροί Αντιβασιλείς, ήσαν αγροίκοι απατεώνες και φασίστες, κι αυτό τους τόπαν οι ίδιοι οι Βαυαροί!

Όσο γιά το ρεμπέτικο, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να “φταίει” κανείς…

Ντρεπομαι να το πω μα θα ντρεπομουν περσωτερο να μιν το πω ,κυριε Φερρη ,θα εισθε κουρασμενος απο ολα τα συνχαριτηρια για το εργο σας ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ αλλα επιδη ολες της φορες που το βλεπω κλεω μεχρι το δακρι να μενει στην ακρη του ματιου οπος ελεγε ο Αττικ ειναι ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ !!! Ειναι το καλιτερο ελληνικο κινηματογραφφικο εργο που ειδα μεχρι σημερα .
Φιλοι εμαθα πολλα απο ολους σας , και μπηκα σε μια απορια ,αυτος ο γερος τουρκομεριτης που με αυτον εμαθα να χορευω ηταν μυστιριοδις ανθρωπος ,μπορει να ανηκε σε κανενα μυστικο ταγμα ,εγω επηγενα για να μαθω φιγουρες χορου και αυτος μου της μαθενε με το σταγονομετρο μετα που ειχε δηγηθει διαφορους μυθους και την σημασια της φιγουρας και τροπους συμπερηφορας.
Παραδοξολογε κανενας πατρινος ποτε δεν μου εκανε τιποτα το κακο ,μονο προπαθω να πιραξω τον Ανδρεα μπας και μου απαντησει και τα διορθοσουμε γιατι ξερω πος του ηπα αραχνες και σαραντοποδαρουσες . . .Μα δεν το εκανα για να τον θυξω , ετσι για ψυχαγογια . . .

Κυριακή 21/1/08, στο μέγατο Γουλανδρή-Χορν, στους Αέρηδες στην Πλάκα, στις 6.00 το απόγευμα ίσαμε τις 8.00, θα μου επιδώσουν κάποιο (ακόμα) βραβείο… Θα προλογίσει ο παντοτεινός μου φίλος Κώστας Βρεττάκος.

Το ενδιαφέρον είναι πως θα προβληθεί μία ωριαία σύμπτυξη που έφτιαξε ο επίσης φίλος μου Νίκος Κανάκης, από την οχτάωρη ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ, που τέλειωσα πέρσυ.

Όποιος δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει, θα χαρώ πολύ να τον δω.

Φέρρης

Για όλους σας,

ελπίζω τα ελληνικά μου είναι αρκετά καλά για να εκφράσω αυτά που ένιωσα όταν διάβασα το μήνυμα του Κώστα Φέρρη σχετικά με το Όθωνα και την Βαυαροί Αντιβασιλείς παραπάνω.

Το μήνυμα άφησε κάθε αντικειμενικότης, είναι υπερβολικο και υπερβαίνει τα όρια, είναι γεμάτο βρισίες και πάρολες σε χαμηλότερο επίπεδο. Λυπάμαι, αλλά δυκολεύομαι να παίρνω τα λόγια του Κωστα Φέρρη για σοβαρά.

Λάθη λογώ διαφορών πολιτισμού και αποτυχίες μιας ολόκληρης εποχής καταλαβαίνουν εξατάζουν σοβαροι ιστοριοδιφοι σίγουρα και στην Ελλάδα.

Martha, μην πέφτεις τώρα εσύ στην ίδια παγίδα. Δια της υπερβολής, ο Κώστας Φέρρης προσπάθησε να υποστηρίξει μια διαφορετική πτυχή της καταγεγραμμένης ιστορίας. Όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε το Λάβαρο της Επανάστασης με την κουμπούρα του Καραϊσκάκη στην πλάτη και αυτό έγινε για πολιτικούς λόγους (για να πειστεί ο κόσμος ότι η Εκκλησία στηρίζει τον Αγώνα και να ξεσηκωθεί), έτσι και οι Βαυαροί Αντιβασιλείς δεν ήταν ακριβώς οι πεφωτισμένοι Δυτικοί που ήρθαν να διδάξουν πολιτισμό στους υπανάπτυκτους Έλληνες. Καλά θα είναι, πριν καταλήξεις σε συμπεράσματα, αφορισμούς και δογματισμούς να διαβάσεις όλες τις εκδοχές γύρω από ένα θέμα. Όλα αυτά στα λέω πολύ φιλικά.

Περίπου την ίδια συζήτηση έχουμε κάνει σε άλλο topic πριν από καιρό.

Για το γεγονός πως η Ελλάδα μεταβλήθηκε σε μια χώρα φάντασμα, προτεκτοράτο των εκάστοτε ισχυρών , μετά τον αγώνα του 1821, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και ο Όθων με τους Βαυαρούς του.

Όμως, Μάρθα μου, νομίζω πως εσύ δεν χρειάζεται και δεν υπάρχει κανένας λόγος να απολογηθείς για τα λάθη του Όθωνα.
Δεν συμφωνείς;

Webmaster και Ελένη, ξέρω πολύ καλά ότι η ιστορία από κάθε πλευρά την κοιτάζουν διαφορετικά, δεν μίλησα για αντικειμενική συζήτηση για ιστορικό θέμα, αλλά για το στυλ και για λόγια τις οποίες τις θεωρώ βρισίες (και όχι μόνο εγώ).

Λυπάμαι, Υψηλοτάτη, αν σας θίξαμε τους προγόνους. Δε φταίτε όμως εσείς γι αυτούς, όπως δε φταίνει οι Γερμανοί γιά τον Χίτλερ, ούτε οι Έλληνες γιά τον Μεταξά. Η Ιστορία δεν είναι υποκειμενική υπόθεση, αλλά γράφεται με ντοκουμέντα και μαρτυρίες. Και όλα όσα γράφω είναι ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ. Όπως ότι ο Λουδοβίκος, πατέρας του Όθωνα, προσευχήθηκε στην Ακρόπολη, και στη συνέχεια έχτισε ένα αντίγραφο, τη Walhalla. Όσο γιά το ύφος μου, συγνώμη αν είμαι πολύ λαϊκός γιά τα γούστα σας.

Ο ΟΘΩΝ ΤΟ 1839

Το καλοκαίρι του 1839 έφτασε στην Αθήνα η είδηση του θανάτου του Σουλτάνου Μαχμούτ. Τότε ο Όθωνας κάλεσε τον υπουργό Ναυτικών ναύαρχο Κριεζή και τον διέταξε να θέση αμέσως στην διάθεση του το ατμόπλοιο «Όθων». Όταν ο Κριεζής τον ρώτησε για την αιτία, ο βασιλιάς απάντησε με την αφέλεια που τον χαρακτήριζε, λόγω ηλικίας αλλά και λόγω των ρομαντικών εθνικών τάσεων του:

ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΙΑΣ, ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ!

- Δεν γνωρίζετε ότι απέθανε ο Σουλτάνος; Λοιπόν θα μεταβώ αμέσως στην Κωνσταντινούπολη. Όταν με ιδούν οι Έλληνες να φτάνω δεν θα σπεύσουν να με ανακηρύξουν αυτοκράτορα της Ανατολής;

Σπύρος Μαρκεζίνης

Ευτυχώς που το πλοίο βρισκόταν στον Πόρο για επισκευές και έτσι «πρόλαβε» ο Αβδούλ Μετζίτ να ανακηρυχθεί νέος Σουλτάνος και ο Όθωνας αναγκάστηκε να αναστείλει τα σχέδιά του προσωρινά.

Σημ. Ο Σπύρος Μαρκεζίνης είναι επί πλέον και φιλοβασιλικός, δηλαδή φιλο-Οθωνικός.

Η αλήθεια επίσης είναι πως όταν οι Αντιβασιλείς αποφάσισαν να εκτελέσουν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο Όθων έκλαιγε και τους παρακαλούσε να μην τον σκοτώσουν.

Και η αλήθεια είναι πως χρειάστηκε να γίνει άλλη μία επανάσταση γιά να καταδεχτεί να παραχωρήσει στους Έλληνες ένα Σύνταγμα στον τόπο τους! Και αυτή τη δεύτερη επανάσταση, την κάναν οι χασικλήδες, γιατί οι Αθηναίοι κλείστηκαν στα σπίτια τους, κι ο Μακρυγιάννης άνοιξε τον Μεντρεσέ γιά να φτιάξει τον στρατό της μιάς νύχτας.

Και η αλήθεια είναι πως ο Άρμαρσμπεργκ διώχτηκε από τους ίδιους τους Βαυαρούς, γιατί ήταν απατεώνας. Ξεβράκωτος ήρθε στην Ελλάδα (sic) και βρέθηκε με περιουσία στη χώρα του όπου… “εξορίστηκε” (από τον ίδιο τον Λουδοβίκο).

Άντε μην ανοίξω το στόμα μου…

(Όχι δηλαδή πως ο Γεώργιος ήταν καλύτερος, αλλά γιά την ώρα γιά τον Όθωνα μιλάμε.)

Για την ακριβεια, τον Μεντρεσε τον ανοιξε ο Καλλεργης.
Το μυστικο για την επανασταση της 3ης Σεπτεμβρη που ετοιμαζανε το ειχε “διαρρευσει” ο Κολοκοτρωνης, γι΄αυτο και χρειαζονταν οι ενισχυσεις απο τους χασικληδες του Μεντρεσε.
Στα “Απομηνμονευματα” ο Γερος του Μωρια στολιζει με πολλα πικαντικα τον Οθωνα και τα βαυαρακια του.

Μου αρέσει πολύ η λαικότητα και η αντικειμενότητα, αλλά όχι οι παρόλες (που είναι γενικεύχεις και συνολικές κρίσεις). Με αυτήν την βάση και με σοβαρές πηγές σίγουρα θα βρούμε έναν διάλογο γιατί συμφωνω απόλυτα με την φιλική άποψη του Webmaster πριν καταλήξω σε συμπεράσματα, αφορισμούς και δογματισμούς να διαβάσω γύρω από του θέματος.
Ζητώ υποστήριξη.

  1. Λοιπόν αρχίζω με το τελευταίο, σχετικά με το συνταγμα και με τους χασικλήδες. Γράφει ο Wolf Seidl στο βιβλίο Bayern in Griechenland: “ακόμα στη νύχτα της επανάστασης δεν υπήρχε καμία παρεκτροπή. Κανένα φυλακή ορμήθηκε και καμία τράπεζα…”
    ζητώ την πηγή σας για το γεγονός ότι ο Καλλέργης άνοιξε το Μεντρεσε, για να διορθώσω τη γνώμη μου και για να μάθω γιατί ο Seidl δεν έχει αναφέρει αυτά τα στοιχεία.

  2. Είναι γνωστά η ονειροπόλημα και ο ενθουσιασμός του Όθωνα για την Ελλάδα και είναι επίσης γωνστά και διεθνείς αναγνωρισμένα ότι ο Λουδοβίκος και ο Όθωνας ήταν Φιλέλληνες. Τι νόημα έχει εδώ που έκτισε (και) τη Walhalla? Τι θέλεις να πεις με αυτό, δεν κατάλαβα.

  3. Που είναι η πηγή ότι ο Όθωνας ήταν κρετίνος για να το διαβάσω με τα δικά μου μάτια?

  4. Που είναι η πηγή ότι “οι Βαυαροί Αντιβασιλείς ήσαν αγροικοί απατεώνες και φασίστες, κι αυτό τους τόπαν οι ίδιοι οι Βαυαροί”. Ποιοί Βαυαροί το είπαν για να ξέρω από τη “γωνιά” έρχεται αυτή η γνώμη.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

συνέχεια>

από το βιβλίο που ανέφερα> “ταυτόχρονα με τον κόσμο που είχε χυθεί από τα γράφηκα σοκάκια εμφανίστηκε και το πυροβολικό”
και …“μετά από πολλές ώρες ο κόσμος άρχιζε να την γκρίνια του”…

Ποιά είναι η πηγή που λέει ότι οι Αθηναίοι κλείστηκαν στα σπίτια τους?
Και από ποιόν κλείστικαν?

Πάλι ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

Μάρθα,

  1. Για το θέμα της Επανάστσης.
    Ούτε ο Λουδοβίκος που έκανε ουσιαστικά κουμάντο ούτε οι Αντιβασιλείς συμφωνούσαν με την παραχώρηση Συντάγματος στον ελληνικό λαό, αν και είχαν διαβεβαιώσει γι΄αυτό τον ελληνικό λαό και συμφωνούσαν σ΄αυτό και οι Μεγάλες Δυνάμεις.
    Έπρεπε να μη θιγεί με κανένα τρόπο το απολυταρχικό καθεστώς του Όθωνα.
    Άρα, η Επανάσταση στηρίχτηκε στο συνωμοτικό τρόπο δράσης.
    Η προετοιμασία της ήταν για τις 25/3/ 1844, για να συμπέσει με τον εορτασμό της εξέγερσης κατά των Τούρκων.
    Επειδή όμως ο Μακρυγιάννης το είχε διαδώσει, τα ονόματα των κινηματιών ήταν ήδη γνωστά στους Βαυαρούς και γίνονταν πολλές συμπλοκές στους δρόμους με άγριο ξύλο κατά των Ελλήνων.
    Ο λοχαγός του πυροβολικού Σχινάς είχε εντολή να καταστείλει το κίνημα, όποτε κι αν γινόταν, αλλά βέβαια, την κρίσιμη ώρα ενώθηκε με τους επαναστάτες Έλληνες.
    Ο Καλλέργης άνοιξε το Μεντρεσέ, για να χρησιμοποιήσει τους στρατιώτες - φύλακες, αλλά και τους κρατούμενους που δεν ήταν μόνο χασικλήδες. Ήταν και “δυσάρεστοι” στο οθωνικό καθεστώς, πρώην πολεμιστές, πεινασμένοι και ρακένδυτοι, που μούχλιαζαν εκεί μέσα.
    Αναγκάστηκε τελικά να παραχωρήσει Σύνταγμα ο Όθων…

  2. Μάρθα,
    Φιλέλληνας δεν είναι όποιος φορά φουστανέλα.
    Ούτε ο Λουδοβίκος ούτε ο Όθων υπήρξαν ούτε κατά διάνοια “φιλέλληνες”.
    Έφεραν στην Ελλάδα ένα τσούρμο άγνωστων Βαυαρών, παραγκωνίζοντας τους Έλληνες.
    Το 1834 οι Βαυαροί στρατιώτες είχαν φτάσει τους 5.000 !
    Και οι Κολοκοτρώνης, Πλαπούτας, Καρατάσος, Γρίβας και πολλοί ακόμα λιγότερο γνωστοί, πεταμένοι στο δρόμο, σέρνονταν σε δίκες ως συνωμότες!!!
    Δημιουργήθηκε ένα κράτος βαυαροκρατούμενο, με πρώην αγωνιστές σε απόγνωση. Ο “Ψωμοζήτης στρατιώτης” χαρακτηριστικό παράδειγμα.
    Ακόμα και ο τελευταίος υπάλληλος φρουρίου ή ναυστάθμου ήταν Βαυαρός, όχι Έλληνας…

  3. Να αναφερθώ σε λάθη - γκάφες στην εξωτερική πολιτική;
    Οδήγησαν στην αντιπάθεια των Μεγάλων Δυνάμεων προς τον Όθωνα , πράγμα που πλήρωσε η χώρα με αγγλογαλλική κατοχή (1854 - 1857) και με ναυτικό αποκλεισμό του Πειραιά που εκτός από την πείνα έφερε και την επιδημία χολέρας, που αποδεκάτισε τον ελληνικό λαό (και δημιούργησε ένα νέο επάγγελμα, τους μόρτηδες).
    Λάθη στην Παιδεία;
    Ξεκίνησε από …Πανεπιστήμιο, σε ένα λαό αμόρφωτο…
    Ας συγκρίνουμε μ ε τα αντίστοιχα μέτρα του Καποδίστρια για Αλληλοδιδακτικά σχολειά, Ορφανοτροφεία για τη στέγαση πεντάρφανων ανήλικων που ζούσαν από την επαιτεία μέχρι τότε, με την ίδρυση Τεχνικών Σχολών κλπ.

  4. Ο βίος και η πολιτεία των Αντιβασιλέων είναι γνωστή.
    Απολυταρχική η εξουσία τους, απομύζησαν ό,τι μπόρεσαν από την Ελλάδα και μισήθηκαν από τον ελληνικό λαό αλλά και από τον ίδιο τον Όθωνα, που έστειλε κακήν κακώς πίσω στη Βαυαρία τον Άρμανσμπεργκ.

  5. Με προσωπικούς χαρακτηρισμούς για τον Όθωνα δεν θα ασχοληθώ .
    Μια ματιά στην Ιστορία της εποχής είναι ιδιαίτερα ενδεικτική, έτσι που είναι περιττό να προσθέσουμε κάτι παραπάνω.

…“μετά από πολλές ώρες ο κόσμος άρχιζε να την γκρίνια του”…

Απ’ αυτή τη φράση καταλαβαίνεις τον… “φιλελληνισμό” του συγγραφέα.
Τον Άρμασμπεργκ τον έδιωξε ο ίδιος ο Λουδοβίκος, και λίγο έλειψε να τονε χώσει φυλακή.
Η Walhalla είναι τρανό δείγμα του πατροναρίσματος των μασόνων.
Η 3η Σεπτέμβρη έχει περιγραφεί με λεπτομέρειες από τους ίδιους τους πρωτεργάτες, Μακρυγιάννη, Καλλέργη, Δραγούμη κ.λ. και δεν επιδέχεται καμιάν αμφισβήτηση.
Ποιοί κλείνανε φυλακή επί 3 χρόνια τον Ορφανίδη και τόσους άλλους που ζητούσαν Σύνταγμα; Μήπως οι “μάγκες” του Ψυρρή;;;;;
Όσο γιά τον Λουδοβίκο, εντάξ, φιλέλλην-φιλέλλην, και ως εκ τούτου μάζευε τ’ αρχαία στο παλάτι του, ως άλλος Έλγιν. Κι από την άλλη δεν έχανε ευκαιρία να γκομενιάζει με την Λόλα Μοντέζ, ή να βιάζει τη Ρόζα Μπότσαρη…
Είναι δεκάδες τα κείμενα των “φιλελλήνων” που μας βρίζουν χυδαιότατα ως λαό.
Κι είναι γνωστό πως εξαφανίστηκαν τα σκυλιά από την Αθήνα, γιατί τα έτρωγαν οι άξεστοι και αγροίκοι Βαυαροί.
Άντε να μην πω και γιά τον πράκτορα Λόρδο Βύρωνα, που ζήτησε… ν’ αγοράσει την Κόρη των Αθηνών (καλά, αυτός δεν ήταν Βαυαρός…)
Όσο γιά κουλτούρα και πολιτισμό; Ίσαμε να φύγει ο Όθωνας, προωθούσε μόνο την Ιταλική Όπερα, και λογόκρινε με την αστυνομία του τα Ελληνικά θεατρικά έργα. Από τον Γεώργιο και πέρα, περάσαμε στην Γαλλική οπερέτα! Και τότε πιά, τον τσακίσανε τα Καφέ Σαντούρ και τα Καφέ Αμάν.

Θα μπορούσα να συνεχίσω γιά πολύ ακόμα, αλλά εμείς τα ξέρομε γιατί τα ζήσαμε στο πετσί μας, και τις επιπτώσεις τους ΑΚΟΜΑ ΤΙΣ ΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ. Άλλο αν αντί γιά Βαυαρούς έχομε Αμερικάνους, που είναι ακόμα πιό βάρβαροι.

Μάρθα, γλυκειά μου, η Ιστορία δεν γράφεται από τους ξένους, αλλά από τους ίδιους τους λαούς που τη ζήσανε. Κι όσο κι αν διαφωνούν μεταξύ τους, στα βασικά ντοκουμέντα όλοι συμφωνούν. Ακόμα κι ο Μαρκεζίνης, όπως είδαμε πιό πάνω.

Άσε, γιατί είμαστε αηδιασμένοι απ’ αυτά που ζούμε αυτές τις μέρες, και θα δαγκώσουμε κανέναν… Βαυαρό!

Ελένη, προτιμώ να μην συνεχίσουμε τη συζήτηση αυτή, γιατί δεν θα είχε αποτέλεσμα αν αμφισβητείς τα πάντα. Να είσαι σίγουρη ότι εγώ θα ευχόμουνα πολύ οι Έλληνες θα είχαν καταφέρει τα πάντα μόνοι τους και δεν θα υπήρχε τώτε φτωχεία, καυγά, χαός, και όλ’ αυτά. και είναι φυσικά ότι η κάθε πλευρά βλέπει και ερμηνεύει την ιστοριά διαφορετικά. Εδώ η δημοσιογράφοι μεταχειρίζουν το θέμα πολύ κριτικά, και φυσικά περιγράφουν και τα λάθη.

Μόνι μια σκέψη για σένα> το ζήτημα αν η μόρφωση πρέπει να αρχίζει από κάτω ή από πάνω δεν ξέρω αν εσύ έχεις τη η τελευταια σοφία. Εχεις μια γνώμη, άλλη έχουν μια άλλη… Ο λουδοβήκος ήθελε να σπουδάσουν Έλληνες στο Μόναχο, για να είναι σε θέση να κάνουν αλλαγές στήν Ελλάδα (πριν την επανάσταση το έκανε).

Και τώρα> stop
μέχρι θα λάβω τις πηγές που ζήτησα.

Σωστά όλα αυτά που γράφει η Ελένη και ο Κώστας, όμως η (σωστή) ρήση: “Οι λαοί γράφουν την ιστορία τους” έχει και την άλλη, την απαίσια ορισμένες φορές όψη της: [b]Τελικά η ιστορία από τους λαούς γράφεται!

[/b]Και έχει ενδιαφέρον να δούμε ορισμένες πτυχές αυτής της ιστορίας, που πολύ στο ντούκου τις περνάμε και πολύ εύκολα καταπίνουμε.

Να λίγα όπως μου έρχονται στο νου Κυριακάτικα:

Τι είδους… Ζαχόπουλος ήταν αυτός ο υπερτιμημένος τύπος που λεγόταν Μακρυγιάννης καθώς και ο κολαούζος του ο Παλαμήδης και κατά πόσον “εθνικό” ρόλο παίξανε με το αίτημα για “σύνταγμα” που προώθησαν χωρίς καθόλου να κρύβονται;

Η διάσημη λέξη του Παλαμήδη “βάλσαμο” (δλδ στις “πληγές του αγωνιστή”) καθιερώθηκε από τότε, για να αντικατασταθεί στις μέρες μας από το περισσότερο γλαφυρό “αρπαχτή”. Βαριέμαι να ψάξω και να αντιγράψω το σχετικό κείμενο, είναι σε όλα τα βιβλία.

Οι αντι-Οθωνικές λαϊκίστικες κορώνες τους, μοναδικό στόχο είχαν τα πτωχά δημόσια ταμεία. Και το αίτημα για Σύνταγμα, που κανείς δεν ήξερε τι είναι αυτό το φρούτο (ελάχιστοι λαοί είχαν τέτοιο πράμα τότε) δεν είναι παρά ένα ακόμα Αγγλοκίνητο “αίτημα”. Αίτημα που ο βλάξ πλην παμπόνηρος Μακρυγιάννης άρπαξε απ’ τα μαλλιά και τόκανε εθνικό θέμα, ανακηρύσσοντας έτσι τον εαυτό του ως τον πρώτο εν Ελλάδι Καρατζαφέρη.

Είναι τυχαίο που Αξελός, Ρέντης, Περαιβός, Βενέντζας κ.λπ. στάθηκαν απέναντί τους; Υπάρχουν αυτά τα ντοκουμέντα, καθώς και οι διάσημες ρήσεις του διδύμου Μακρυγιάννη - Παλαμήδη, αυτών φανατικών χριστιανών (δημαγωγών), Ελληναράδων και “εθνικών” έφιππων ηρώων (Καλλέργης - Μακρυγιάννης αυτή τη φορά!).

Αλλά και τα κίτρινα έντυπα της εποχής (τύφλα νάχει ο Μάκης, ο Θέμος και η Εσπρέσο) ξεπατώθηκαν να αποκαλύπτουν ροζ σκάνδαλα για το ζεύγος Οθωνα - Αμαλία. Είναι τυχαία αυτά;

Το τι ακριβώς συνέβη ΜΕΧΡΙ την έκπτωση του Οθωνα, για το δικό μου πτωχο μυαλό, ως ένα βαθμό αποκαλύπτεται (και ερμηνεύεται) από το ΤΙ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ. Ετσι δεν είναι; (όπως θα ρώταγε και ο Α.Γ.Παπανδρέου)

:107:
Αμα έχετε όρεξη, συνεχίζουμε μετά το φαγητό.

(Δεν παίρνω θέση υπέρ της Μάρθας, όχι τίποτα άλλο αλλά δεν πολυκαταλαβαίνω αυτά που γράφει. Λυπάμαι Μάρθα αλλά αυτά τα δύσκολα θέματα, γίνονται δυσκολότερα αν η γλώσσα στην οποία επιχειρηματολογείς δεν είναι η μητρική σου.)

Περιμένοντας την συνέχεια… άλλος να ξεθυμώσει, άλλος να συγκεντρώσει τις πηγές του κι άλλος να φάει (καλή όρεξη Κώστα!), θέτω ερώτηση με στόχο το δημιουργικό διάλειμμα.:090:

Είναι γεγονός, το υλικό από τις μισογκρεμισμένες αρχαιότητες χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή σπιτιών και άλλων κτιρίων, κυρίως στις αρχές του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.
Γνωρίζετε για ποιά κατασκευή έχει χρησιμοποιηθεί το σύνολο σχεδόν του ναού του Απόλλωνα στη Αίγινα;
Να σημειώσω ότι ο ναός (μέχρι τότε περίσευε μόνο μιά κολώνα πάνω από το χώμα) ήρθε στο φως(σχεδόν στο σύνολό του!!!) μετά από ανασκαφή που διέταξε ο Καποδίστριας.

η “γλυκειά” Μάρθα παίρνει άδια…δεν αντέχω πια

Συνονόματε, αν θυμάμαι καλά απ’ τα φοιτητικά χρόνια και δεν το μπερδεύω με κάναν άλλο ναό του Απόλλωνα, είναι του 6ου π.χ. αι. και γκρεμίστηκε από τον γνωστό “μπουλντόζα” Θεοδόσιο (a.k.a. Kill Bill). Τα ερείπια χρησιμοποιήθηκαν για το λιμάνι της Αίγινας.
Ξέρεις τίποτα πιο… γαργαλιστικό;

Για το αν οι ίδιοι οι λαοί γράφουν την Ιστορία τους, δεν είμαι τόσο σίγουρη.
Η ιστορία συνήθως γράφεται απ΄ αυτούς που έχουν την εξουσία και το χρήμα.
Ούτε οι σκλάβοι ούτε οι φτωχοί άνθρωποι έγραψαν ποτέ ιστορία.
Αυτά που διαβάζουμε ως "επίσημη "ιστορία είναι αυτά που κάποιοι αποφάσισαν ότι έπρεπε να διαβάσουμε.
Από εκεί και πέρα είναι θέμα προσωπικής αναζήτησης, διασταύρωσης πολλών πηγών και άσκηση κριτικής η αναζήτηση της αντικειμενικότητας στην ιστορική γραφή.

Είναι γεγονός πως η μορφή του Μακρυγιάννη είχε σχεδόν “αγιοποιηθεί” από τη γενιά του ΄30, στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν μια ιδεατή ελληνικότητα αποκολλημένη επιτέλους από τους “αρχαίους ημών προγόνους”.

Όμως, πώς μπορεί να εξισωθεί ο Μακρυγιάννης με το …Ζαχόπουλο; :112:
Και πριν από καιρό, σε συζήτηση με θέμα το Μακρυγιάννη, είχα θυμίσει την επιχείρηση αποδόμησης της Ιστορίας και ιστορικών προσωπικοτήτων και τους μηχανισμούς της.

Αλήθεια, τι να αμφισβητήσουμε από το Μακρυγιάννη;

  • Ότι έδωσε μεγάλο μέρος από το κομπόδεμά του, που με σκληρή εργασία είχε αποκτήσει για τις ανάγκες του ΄21
    Το είχαν (έχουν) κάνει πολλοί αυτό σε ανάλογες περιπτώσεις;

  • Το ότι πολέμησε και διακινδύνευσε την ίδια του τη ζωή στην πρώτη γραμμή, οδηγώντας σε σημαντικές νίκες στους Μύλους, στην Ακρόπολη και αλλού;
    Ήταν πολλοί εκείνοι που λούφαξαν σε μια γωνιά διεκδικώντας αργότερα μόνο αξιώματα φοβούμενοι για τη ζωούλα τους.
    (Εδώ, σ΄αυτό το ρόλο του εθελοντή πολεμιστή της πρώτης γραμμής δεν μπορώ με τίποτε να εντάξω το …Ζαχόπουλο, εκτός αν με διεύρυνση συμπεριλάβουμε και το πόλεμο όχι εναντίον εχθρών, αλλά και για τη ρεμούλα. :112: )

  • Η αντιπαράθεση του Μ. με τον Όθωνα και τους βαυαρούς δεν χωρά αμφισβήτηση.
    Ο ίδιος οργάνωσε την “Επανάσταση της 3ης Σεπτέμβρη” για παραχώρηση Συντάγματος.
    Ο όρος “Σύνταγμα” δεν ήταν και τόσο ασαφής για τους αγράμματους Μακρυγιάννηδες εκείνης της εποχής…
    εννοούσαν μ΄ αυτόν απλά να σταματήσει ο παραγκωνισμός των Ελλήνων από τη διοίκηση, όπως και οι υπερεξουσίες των βαυαρών, αν όχι να υλοποιηθούν τα οράματα της ελληνικής επανάστασης του ΄21.
    Ο Μακρυγιάννης ήταν ο συνειδητός Έλληνας, έβλεπε, άκουγε, οσμιζόταν το παράπονο των παλιών αγωνιστών, των απλών ανθρώπων.
    Είχε πρωτοστατήσει στη διοργάνωση αυτής της Επανάστασης, το σπίτι του φρουρείτο, ένοπλοι βαυαροί τον παραφύλαγαν, γιατί πάνω στον ενθουσιασμό του δεν τήρησε πλήρως τους συνωμοτικούς κανόνες.
    Αν δεν είχε παρέμβει ο Καλλέργης τότε, ο Μ. θα ήταν νεκρός…

  • Μετά και τη διάψευση της προσδοκίας για όποια αλλαγή θα επέφερε το “Σύνταγμα” , ο Μ. είχε αποτραβηχτεί από τη δημόσια ζωή.
    Δεν προσεταιρίστηκε τους βαυαρούς, ενώ υπήρξαν πολλές ευκαιρίες…
    Αντίθετα, οι βαυαροί βλέποντας την αγέρωχη στάση του και μη συγχωρώντας του τη συνωμοσία του 1843, θα του επιβάλλουν αρχικά κατ΄οίκον περιορισμό και μετά φυλακή στο Μεντρεσέ…μαζί με τους κακούργους. Τον κτύπησαν, τον εξευτέλισαν, τον καταδίκασαν σε θάνατο, μετά σε ισόβια και μετά μειώθηκε η ποινή…
    Ο γιατρός του, που εκφώνησε λόγο στην κηδεία του, είχε τονίσει πως οι πληγές από τον πόλεμο στο σώμα του είχαν κακοφορμίσει, τον εκλιπαρούσε να ζητήσει χάρη, αλλά αυτός δεν το καταδεχόταν, να πέσει στα μάτια των βαυαρών…

Είναι πολλά τα στοιχεία που διαθέτουμε για μια σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Μακρυγιάννη.
Θα ξαναπώ και πάλι πως αν βάλουμε τον όποιο Μακρυγιάννη ή Κολοκοτρώνη στο προκρούστειο κρεβάτι, βέβαια θα βρούμε έναν άνθρωπο με πάθη, ελαττώματα…, έναν Έλληνα της εποχής του ή της εποχής μας.
Πόσο,όμως, μπορεί να αμφισβητηθεί ο άδολος πατριωτισμός του ή η προσήλωσή του στα ιδανικά της ελευθερίας, ανθρώπινης αξιοπρέπειας, προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο;
Μήπως, τελικά, αυτή η απομυθοποίηση οδηγεί στην αποδόμηση της ίδιας της Ιστορίας;