Service τρίχορδου στον Στάμκο Παναγιώτη

Αφού προσφάτως έγινα κάτοχος μεταχειρισμένου τρίχορδου του κ. Στάμκου, αποφάσισα να επισκεφτώ το εργαστήριο του, να του δείξω το μπουζούκι για να μου πει τη γνώμη του και να κάνει όποιες ρυθμίσεις και εργασίες απαιτούνται.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω εμπειρία απο επισκέψεις σε ανάλογους χώρους και οργανοποιούς οπότε δεν υπάρχει το απαραίτητο μέτρο σύγκρισης. Οπωσδήποτε όμως δεν γίνεται να μην σχολιάσω την συμπεριφορά του συγκεκριμένου επαγγελματία απέναντι σε έναν άνθρωπο που για πρώτη φορά έμπαινε στο μαγαζί του.

Καταρχήν, παρόλο που δεν αγόρασα το όργανο απο τον ίδιο, έδειξε άμεσο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη θέρμη. Παράτησε την εργασία που μέχρι εκείνη τη στιγμή έκανε και προχώρησε στο απαραίτητο service. Έτριψε την ταστιέρα και τα τάστα, διόρθωσε τον καβαλάρη, επιδιόρθωσε τη θέση του μαγνήτη, άλλαξε χορδές και ρύθμισε το μάνικο. Θυμήθηκε την ιστορία του οργάνου (κάθε μερακλής δημιουργός αναγνωρίζει τα δημιουργήματα του!), μου εξήγησε λεπτομέρειες της κατασκευής του και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μου…

Αυτό λοιπόν το service το πλήρωσα λιγότερο απο τον καφέ που ήπια στην Αριστοτέλους λίγο πιο μετά, αλλά αυτό στην προκειμένη περίπτωση είναι το λιγότερο. Αυτό που έχει αληθινή αξία είναι η ευγένεια, η εγκαρδιότητα και ο επαγγελματισμός με τον οποίο ήρθα αντιμέτωπος και που σίγουρα είναι είδη προς εξαφάνιση στην εποχή μας. Σε μια εποχή που το απρόσωπο, το πολυεθνικό και το franchise κυριαρχούν, τέτοια παραδείγματα πρέπει να αναφέρονται και να εκθειάζονται.

Μιας και το αναεφερε ο φιλος.Ας πω και εγω τη δικη μου ιστορια.
Εχω ενα τριχορδο 10ετιας απο τον Τσαντουλη,μπουζουκι που μου χαρισε ενας φιλος.
Ειναι ενα απλο και ωραιο μπουζουκι.
Το εστειλα στον κ Σταμκο για αλλαγη ταστων και οποια αλλη εργασια μπορουσε να δει.
Μου αλλαξε ταστα,πανω και κατω καβαλαρη,κλειδια και χορδες σε μια χαρα τιμη.(οποιος θελει του λεω μεσω π.μ.)
Ηθελε να μου τριψει και την ταστιερα αλλα λογω ιδιαιτερης κατασκευαστικης φυσεως ηταν αδυνατον.

Τελος παντων,παρελαβα το οργανο με βελτιωμενο ηχο,αρκετα πιο ευκολοπαιχτο και κατα αρχες φθινοπωρου θα το στειλω ξανα για τις τελικες μικρορυθμισεις,χωρις εξτρα επιβαρυνση.
Ειμαι ικανοποιημενος απο την ως τωρα συμπεριφορα του οργανου αλλα και απο την συμπεριφορα του κ Σταμκου στο ολο θεμα.

Θα ήταν εύλογη μια ερώτηση - απορία, πως για όργανο ενός Α κατασκευαστή κάποιος επιλέγει έναν Β για την επισκευή του;

Όλοι είμαστε κάτοχοι αυτοκινήτου. Όλοι μας πάμε στην μαμά αντιπροσωπεία ή κάποιοι απο εμάς προτιμούν το ανθρώπινο πρόσωπο του “μάστορα” της γειτονιάς; Ή μήπως μετά απο μια “έρευνα” αγοράς απαγορεύεται το μπουζούκι του Α να το δει ο Β; Εξάλλου οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις οφείλονται σε πειράματα και δοκιμές και επαφή με το “άγνωστο”…

Θα έλεγα ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως πχ:

  • χιλιομετρική απόσταση μεταξύ αγοραστή-μάστορα

  • γενική κατάσταση του οργάνου, δλδ πόσο αναγκαία είναι η επισκευή σε συνάρτηση με το χρόνο

  • αν ο μάστορας βρίσκεται ακόμα εν ενεργεία και αν αυτό ισχύει, κατά πόσο δικαιώνει ή όχι τη φήμη του, τόσο σαν κατασκευαστής όσο και επισκευαστής

  • ποιά ήταν η αρχική συμφωνία κατά την αγορά, δλδ αν το όργανο αγοράστηκε εξαρχής και ο μάστορας συμπεριέλαβε την ευθύνη σε περίπτωση service κλπ. Τίθεται και το ερώτημα αν το ίδιο ισχύει στην μεταπώληση κάποιου δικού του οργάνου (περίπτωση Μπλέκου, όπου το όργανο χαρίστηκε)

  • απόφαση μετά από έρευνα αγοράς σε συνάρτηση με την τιμή και την αξιοπιστία του μάστορα

  • διάφοροι ψυχολογικοί/συναισθηματικοί παράγοντες του κατόχου του οργάνου, πχ τί σημαίνει γι αυτόν το όργανο και πόσα διατίθεται να δώσει για να έχει το κεφάλι του ήσυχο

    κλπ κλπ κλπ. Διαπιστώνεις λοιπόν και μόνος σου Νικήτα, ότι η συζήτηση είναι σχετική και ατέρμονη.

    Καλημέρα!

Είναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ του κάθε κατόχου,να επιλέγει και τον όποιο τεχνίτη θέλει. Πάντως στον Συλ.Φίλων.Καλλ.Οργανοποιίας,προτρέπαμε τα μέλη να μην αναλαμβάνουν επισκευές άλλων συναδέλφων,όπου αυτό βέβαια ήταν εφικτό.

Δηλαδή, εν προκειμένω, ο Τσαντουλής είναι η αντιπροσωπεία και ο Στάμκος ο μάστορας της γειτονιάς; (συγνώμη Κε Στάμκο)
Δεν απαγορεύεται καμία έρευνα από κανέναν, πόσο μάλλον από μένα ούτε το servise από οποιονδήποτε μάστορα ασχέτως κατασκευαστή. Δεν εξέφρασα ούτε υποστηρίζω κάτι τέτοιο. Μια ερώτηση έκανα και περίμενα απάντηση πρώτα απ’ όλα από τον BLEKOS, διότι - από ότι αντιλήφθηκα ούτε τον ξέρει ούτε μίλησε με τον κατασκευαστή Τσαντουλή και ίσως να μη μπήκε καθόλου σ’ αυτή τη διαδικασία. Ο λόγος προφανής.
Αν το όργανο είχε ταμπέλα Ζοζέφ τα πράγματα θα αντιμετωπίζονταν εντελώς διαφορετικά. Συμφορουμίτης -γνώστης των συνθηκών - σε άλλο θέμα έχει αναφέρει πως ήταν από τους προμηθευτές (ο κυρίως λέω εγώ σύμφωνα με όσα έχω ζήσει και δει με τα μάτια μου) του Ζοζέφ τα τελευταία του χρόνια. Πολλοί από αυτούς που έχουν ταμπέλα Ζοζέφ στην πραγματικότητα έχουν όργανο Τσαντουλή και χωρίς καμιά επέμβαση από τον Ζοζέφ.
Για χρόνια έβλεπα κρεμασμένο στο εργαστήριο ένα ημιτελές όργανο, μουγκό όπως το έλεγε γιατί ήταν μόνο για ηλεκτρικό, “ονόματος” και ημιτελές έμεινε γιατί το τσάμπα πέθανε όπως και το “όνομα” μας άφησε χρόνους, καλό του ταξίδι. Θέλω να πω πως δεν είχε - έχει καλές σχέσεις με το τσάμπα για τις φίρμες άρα και όχι διαφήμιση. Είναι από τους παλαιότερους αν όχι ο παλαιότερος εν ζωή κατασκευαστής με χιλιάδες κατασκευές. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Μάλλον ήταν ατυχές αυτό περί αντιπροσωπείας αυτοκινήτου και μάστορα της γειτονιάς…(σίγουρα ήταν γιατί δεν υπάρχει καμιά αντιστοιχία στο θέμα μας). Το παίρνω πίσω…Αυτό που ήθελα να πω είναι πως ο καθένας κάνει την επιλογή του (η οποία επηρεάζεται απο πολλούς παράγοντες όπως πολύ σωστά ανέφερε ο φίλος Πικίνος) και δεν είναι αναγκαίο αυτή να σχετίζεται με τον κατασκευαστή.

Να μαι κι εγω!
Λοιπον,δεν γνωριζω πολλα για την ιστορια του Τσαντουλη ειναι η αληθεια παρα μονο πως μια σειρα μπουζουκιων του βρισκοταν στα σταντ του Νακα και οτι αυτο που κατεχω ειναι κατασκευης του,αγορασμενο απο το εργαστηριο του.Επειδη δε βρηκα στοιχεια γι αυτον…δε μου εκατσε καλα.

Ξεκινησα να διαβαζω τις διαφορες συζητησεις του φορουμ και να ζητω γνωμες απο διαφορα ατομα.Τελικα συγκρινοντας τα οσα ειχα διαβασει κλπ κλπ κατεληξα στον κ.Σταμκο.

Τυχαία ΄διάβασα το σχόλιο σου, δεν έχω ιδία αντίληψη για το εν λόγω οργανοποιό,αλλά δεν άκουσα και κάτι άρνητικό ποτέ γι’ αυτόν (δεν είναι και …άγγελοι όλοι οι συνάδελφοι του και ιδίως αν καταλάβουν ότι δεν είσαι σχετικός). Τα τάστα δεν τρίβωνται πάντα (π.χ. στα μπουζούκια με βέργα βάζουν πολύ λεπτά και αν τρίψεις την ταστιέρα θα χειροτερέψεις την απόδοση του οργάνου.


Αυτές οι φωτό και τα video προορίζονταν για άλλο θέμα. Τα πράγματα ήρθαν έτσι που… καιρός να γνωρίσετε τον κατασκευαστή Κο Τσαντουλή. Το όργανο που βλέπετε και ακούτε είναι για μένα. Προτελευταίες ρυθμίσεις (οι τελευταίες μετά τα λούστρα) και ηχητικά δείγματα από τον συμφορουμίτη Νίκο Ν…

Πάντως Νικίτα εγώ δεν βλέπω τον λόγο να βάλεις το μήνυμα αυτό στο συγκεκριμένο post. Θα μπορούσες να κάνεις με αυτές τις φωτό και τα βίντεο μία ωραία παρουσίαση της δουλειάς του εν λόγω οργανοποϊού. Και αυτό γιατί πρώτον δεν πρόκειται για service αλλά για κατασκευή, και δεύτερον δεν σύγκρινε κανείς τους δύο οργανοποϊούς και δεν νομίζω να είχε κανείς αυτή την πρόθεση.

Φιλε Νικητα θα μπορουσες καλλιστα να τις δημοσιευσεις εδω…
http://www.rembetiko.gr/forums/showthread.php?t=19632

Δεν εθιξε κανενας τον κ.Τσαντουλη,ουτε απαξιωσα ποτε το οργανο που εχω,απεναντιας λεω οτι εχω ενα απλο και καλο οργανο.

Ωστοσο ο κ.Τσαντουλης δεν εχει καποια ιστοσελιδα,εμενα δε θα με ενοχλουσε να εβλεπα δειγμα της δουλειας του στο αντιστοιχο θεμα.

Πριν απο μια βδομαδα παρελαβα στο νησι, το μπουζουκακι μου που ειχα αφησει στον Παναγιωτη για ενα λιφτινγκ-σερβις. Αλλαχτηκε ολο το μπρατσο, και η φιγουρα του οργανου, ιδου το αποτελεσμα. Οσο για τον ηχο του το πηρα πολυ καλυτερο απ οτι ηταν, ενα μεγαλο ευχαριστο στον Παναγιωτη που με το μερακι του κανει θαυματα

Πριν από μια εβδομάδα και διαβάζοντας το forum αποφάσισα να πάω το ταλαιπωρημένο τριχορδάκι μου στον κύριο Παναγιώτη για service (είναι άλλωστε και κοντά στο σπίτι μου και είχα διαβάσει πολύ καλά σχόλια στο forum για τον κ.Στάμκο).
Το μπουζούκάκι είχε μείνει με χορδές σφιγμένες για 2-3 χρόνια μέχρι να θυμηθώ να τις χαλαρώσω και γενικά δεν ήταν σε καλή κατάσταση (10 χρόνια παρατημένο θα μου πεις, πώς να ήταν?).

Ο κύριος Παναγιώτης ευγενέστατος, μου απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μου (ακόμα και για τον τρόπο παιξίματος, μιας και είμαι τελείως αρχάριος). Μάλιστα μου είπε πως το μπουζούκι αυτό θα το έχω για μια ζωή γιατί είναι πολύ γερό οργανάκι. Πράγμα που θα μπορούσε κάποιος επιτήδειος να μην κάνει, αν έβλεπε έναν άσχετο υποψήφιο πελάτη…
Το όργανο που παρέλαβα δεν είχε καμία σχέση με το όργανο που θυμόμουνα. Πολύ μαλακότερο και ευκολόπαικτο. Άλλαξε χορδές, πάνω και κάτω καβαλάρη κι έτριψε τα τάστα. Η τιμή επίσης άκρως χαμηλή.

Ευχαριστώ πολύ κ. Παναγιώτη για όλα!!
Χάρη σε εσάς θα κάνω τη δεύτερη προσπάθεια μου να μάθω μπουζούκι, πλησιάζοντας τα -άντα αυτή τη φορά…

Για την ανθρώπινη πλευρά του Παναγιώτη (δεν τον αποκαλώ “κύριο Στάμκο” όχι επειδή δεν είναι κύριος, αλλά επειδή τον θεωρώ φίλο και επειδή αποκαλούμε κυρίους διάφορα πολιτικά υποκείμενα σε σημείο που η λέξη έχασε το νόημα της) όποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία ας επικοινωνήσει μαζί μου με πμ και τότε θα του εξηγήσω τη δική μου εμπειρία με τον Παναγιώτη. Είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ και επαγγελματίας.

Γιατί με pm? Τα καλά δεν πρέπει να ακούγονται;
Και εγώ είχα πάει το δικό μου μπουζούκι για service (αλλαγή καβαλάρη, αλλαγή κοκαλάκια, χαμήλωμα χορδών) σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή. Θα συμφωνήσω με το rinikero. Ο Παναγιώτης είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ και επαγγελματίας.

Ο κ. Στάμκος είναι παράδειγμα επαγγελματία. Για όσους τον γνωρίζουν μπορούν να καταλάβουν οτι δεν υπάρχουν λόγια για να χαρακτηρίσουν τον άνθρωπο. Κάθε επίσκεψη στο εργαστήριο του είναι και σεμινάριο ανθρώπινης συμπεριφοράς και επαγγελματισμού! Και κάτι ακόμη που το θεωρώ πολύ σημαντικό: Έχει δημιουργήσει την δική του φιλοσοφία για αυτό που κάνει και προσπαθεί να την υπερασπιστεί με πράξεις…Τόσο στην ποιότητα όσο και στις τιμές…

ΥΓ. Πάντως για να είμαι ειλικρινής και δίκαιος, στην Θεσσαλονίκη μόνο καλά λόγια για τους οργανοποιούς που επισκέφτηκα μπορώ να πω…Τόσο στο εργαστήριο του κ. Στάμκου, όσο και σ’ αυτό των Παλάβρατζη - Στραβέλα στην ίδια γειτονιά ή σε αυτό του κ. Δεκαβάλα στο κέντρο, συνάντησα ζεστούς, φιλόξενους και φιλικούς ανθρώπους αλλά και άψογους επαγγελματίες…