Nα μετατρεψω το 4χορδο μου σε 3χορδο;

Γεια σας φιλοι μου λα’ι’κορεμπετες…σκεφτομαι να μετατρεψω το 4χορδο μου σε 3χορδο,αλλαζοντας καβαλαρη και σετακι κλειδια…ειμαι λιγο στη διαδικασια επαναφορας μου στο παλιο,κλασσικο,ρομαντικο ρεμπετομπουζουκο…τι αποψη εχετε; Θα υπαρξει καποια αλλαγη στον ηχο; Eννοω σχετικα με το κουρδισμα πλεον σε χορδες 3χορδου και αναλογου σκαφους…Περιμενω τις σκεψεις και προτασεις σας! Ευχαριστω!

Το μπρατσο θα το αφησεις το ιδιο;;

ναι,θα το κρατησω…δε θα κανω καποια αλλαγη…

Συμβουλεψου και καποιον οργανοποιο παντως (και εδω μεσα εχουμε πολλους), γιατι νομιζω οτι θα χρειαστει να γινει αλλαγη στο μανικι…θα ειναι πολυ μεγαλο για 3 ζευγη χορδων…

πριν απο λιγο επεστρεψα απο οργανοποιο στον Πειραια ο οποιος μου ειπε να κρατησω τα κλειδια τα 8 και να μην αλλαξω σε 6 ,να κρατησω τον ιδιο καβαλαρη τον οποιο θα μου τον τροχισει για να τοποθετησει σωστα τις χορδες ανα ζευγη και να ισαπεχουν αλλα δε μου ειπε κατι για αλλαγη μπρατσου…βεβαια καταλαβαινω τι εννοεις με την εννοια οτι θα αυξηθουν οι αποστασεις μεταξυ των χορδων στο ιδιο πλατος μπρατσου…

Ειχα κανει ακριβως το ιδιο πραγμα στο πρωτο μου μπουζουκι. Φυσικα δε χρειαστηκε αλλαγη μπρατσου. Ενταξει, ειναι λιγο πιο ζορικο στο παιξιμο λογω αποστασεων, αλλα ειναι μια καλη λυση μεχρι να παρεις ενα κανονικο τριχορδο. Φυσικα μπορεις να κανεις και το εξης: να κουρδισεις λα-ρε-λα-ρε (απο μπουργανα σε καντινι) και να μην αλλαξεις ουτε καβαλαρη, ουτε τιποτα.

Εγω παλι φοβαμαι κατι αλλο (οι αποστασεις κουτσα στραβα μπορουν να διορθωθουν ) αφαιρώντας ενα ζευγαρι
χορδες για να το κανεις τριχορδο θα εχεις αρκετα μικροτερη ταση στο καπακι και στο μπρατσο
πραγμα καλο για το μπρατσο αφου θα ταλαιπωριεται λιγοτερο αλλα με το καπακι τι γινεται θα
βγαζει ηχο ? αφου ο κατασκευαστης του το εκανε να αντεχει τεσσερα ζευγη χορδων με τρια
πιστευω οτι δεν θα εχει ουτε ενταση ουτε ποιοτητα ( ας μιλησει και καποιος περισσοτερο ειδικος)

Ισως ενας φαρδυτερος καβαλαρης θα λυσει πιθανον προβλημα τετοιας φυσης. Ας γινει πρωτα η αλλαγη να δει πως θα ναι και διορθωνει τα υπολοιπα.

Παιδια εκανα την αλλαγη απο 4χορδο σε 3χορδο -τη διαδικασια εκανε ο γνωστος σε ολους κ.Τσαρικιαν στο Πειραια οπου μου εκανε και ενα γενικο service : )
Πραγματικα ομως οταν αρχισα να παιζω ενιωσα οτι επαιζα αλλο οργανο…αυτοματα τα δαχτυλα μου εψαχναν τουλαχιστον τη ‘‘ΦΑ’’ που πλεον δεν υπαρχει για να μην πω τη ‘‘ΝΤΟ’’…βεβαια ισως σε καποιους φανει αστειο αυτο που θα πω, αλλα το μεγαλυτερο προβλημα δε το συναντησα εκει που πιστευα και επισης μου ελεγαν ολοι δηλ. στο αριστερο χερι λογω αποστασεων αλλα στο δεξι οπου η πενα μου εψαχνε πιο χαμηλα τη ‘‘ΛΑ’’ και δεν την εβρισκε…θελω να πιστευω οτι θα το συνηθισω μετα απο λιγα παιξιματα…αντε καλη αρχη…

bourbou … Καταρχάς καλορίζικο το “καινούριο” σου όργανο. Το θέμα συνήθειας που λες ίσως είναι το μικρότερο θέμα και κάτι που λύνεται σχετικά εύκολα, με την πάροδο του χρόνου. Για το τυπικό του πράγματος όμως άλλαξε και τα στοιχεία του προφίλ σου από “Μπουζούκι 4χορδο” σε “Μπουζούκι 3χορδο (πρώην 4χορδο)”. :stuck_out_tongue:
Όσον αφορά το παίξιμο όμως, θα ήταν ωραίο να μας ενημερώσεις (όταν το συνηθίσεις κάπως) κατά πόσο είναι άνετο να παίζεις τρίχορδο με φαρδύ μανίκι.

αχαχαχα! πολυ καλη η παρατηρηση σου και ευστοχη φιλε μου alko101.
Kαι οντως θα το δηλωσω ακριβως οπως το αναφερεις…(πρωην 4χορδο)!
Κοιτα…επειδη επαιζα 4χορδο εμενα προσωπικα δε μου φανηκε δυσκολια στο μανικι…Ετσι κι αλλιως ανεβαινα στη 4η…απλα πλεον ανεβαινω στο ιδιο υψος για τη 3η…μπορω να σου πω οτι ισως λιγο πιο πολυ ψαχνω τη 2η.Αν και οπως προανεφερα κυριως η πενια μου ψαχνεται και οχι τα δαχτυλα μου… :slight_smile:
Eυχαριστω για τις ευχες αλλα και τη παρατηρηση και παλι!

Φιλε μου Μορφεα για να καλυψω την απορια σου η οποια και εμενα με προβληματισε μολις την ανεφερες…πρεπει να σου πω οτι αντιθετα πλεον το οργανο εχει πολυ πιο δυνατο ηχειο και νιωθω πολυ καλυτερη δονηση γενικως…νομιζω τελικα οτι οσο λιγοτερες οι χορδες εξασκειται και λιγοτερη πιεση αρα δε πνιγεται το ηχειο…ειναι ελευθερο για καλυτερο διαπασων.

Καλοριζικο φιλε μου, μακαρι να σε βολεψει. Εχω ομως καποιες ενστασεις-αποριες, οι οποιες μαλλον μονο πανω στο παιξιμο θα μπορουσαν να λυθουν. Η πρωτη ειναι για το πως θα γινει να παιζεις συγχορδιες ή και διφθογγους στη ρε(καντινι) και την λα, και η 2η ειναι λιγο βιωματικη-εμπειρικη, δες αν θα σε κουραζει και πες μας.

Τι αλλο θα ακουσουμε εδω μεσα λεω εγω…και το πλεον κουφο ειναι οτι το ανελαβε ο Τσακιριαν.Σαν να αγοραζεις 12αμετρο φουσκωτο και να του βαζεις 30 yamaha για να πηγαινεις για συρτη