Βοήθεια για 3χορδο του Μούρτζινου (Σπουρδαλακης)

Καλημέρα,

Θα ήθελα κάποια σχόλια/γνώμη, εαν κάποιος έχει παίξει (η ακούσει αρκετά) το μοντέλο του Μουρτζινου του Σπουρδαλακη σε σχέση με τα άλλα.
Το ηχόχρωμα τείνει σε προπολεμικά; (οτι κι’αν σημαίνει αυτό…)
Είναι πιο πρίμο/μπάσο, διαφορετικό κλπ.

Ξέρω ότι παίζουν ρόλο πάρα πολλοί παράγοντες. Θα ήθελα απλά κάποια σχόλια για το μπουζούκι αυτό καθεαυτό από ηχητική καθαρά άποψη.

Ευχαριστώ προκαταβολικά την ομάδα!

Πριν 3 βδομάδες ήμουν πάλι εκεί, λόγω του ότι παίρνω χορδές, και με την ευκαιρία έπαιξα με ότι είχε έτοιμο
Δεν βρήκα ούτε ένα που να μην μου άρεσε ο ήχος και σίγουρα το επόμενο θα είναι από εκεί

Το μοντέλο που λες μου φάνηκε πιο πριμο και πιο γλυκό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υστερούν τα άλλα, εμένα πχ μου άρεσε πολύ ένα που είχε που ήταν το πιο φτηνό μέσα στο μαγαζί, αλλά αν είχα μαζί μου χρήματα θα το έπαιρνα

2 «Μου αρέσει»

Υπάρχουν αρκετά θέματα στο φόρουμ σχετικά με τα συγκεκριμένα μπουζούκια, προσωπικά θεωρώ ότι είναι υπερτιμημένα και ότι δεν πλησιάζουν τον προπολεμικό ήχο. Ίσως κάποια στοιχεία του καντινιού, σίγουρα όχι η μεσαία και η μπουργάνα.

Γιατί δεν κάνεις μια επίσκεψη στο εργαστήριο να πιάσεις το όργανο να παίξεις και να βγάλεις ο ίδιος συμπέρασμα?Πιστεύω θα έχει διαθέσιμα όργανα.

Ευχαριστώ για τα σχόλια και τις απόψεις! Καταλαβαίνω οτι όλα είναι υποκειμενικά αλλά μια “δεύτερη γνώμη” από έναν που κατέχει το άθλημα και έχει εμπειρία από κοντά με το συγκεκριμένο σίγουρα βοηθάει.

@Lambros.L Σωστά. Έπρεπε να το είχα αναφέρει: είμαι στο εξωτερικό, όποτε μαζί με τα βίντεο που ακούω ζητάω και κάποιες (υποκειμενικές) γνώμες.

@liga_rosa Ίσως “βιάστηκα”… θα κάνω άλλη μια πιο λεπτομερή έρευνα στο φόρουμ. Ευχαριστώ και για το σχόλιο - πολύ ενδιαφέρουσα άποψη. Θα τολμήσω να πω ότι και στο δικό μου ατάλαντο και ανεκπαίδευτο αυτί έτσι μου φέρνει…

2 «Μου αρέσει»

Αν θέλεις να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματά και δεν έχεις την δυνατότητα επίσκεψης απο κοντά θα σου πρότεινα να ακούσεις στρωμένα όργανα του απο επαγγελματίες.

Ενδεικτικά κάποια όργανα του

3 «Μου αρέσει»

Σωστή σκέψη αλλά μάλλον θα ήταν καλύτερο να ακούσει κάποιο στρωμένο με σκάφος Μούρτζινου.
Εάν κάποιος φίλος του Φόρουμ έχει αντίστοιχο όργανο θα ήταν ωραίο να ανέβαζε κάποιο βίντεο.

2 «Μου αρέσει»

Σωστή η παρατήρηση σου, τότε πρέπει να ψάξει να ακούσει μπουζούκια που είναι με τσάκιση απο αυτόν τον κατασκευαστή γιατί αυτά βγάζει συνήθως στο συγκεκριμένο καλούπι.

Εγώ όχι μόνο βρίσκω ότι έχει αποδώσει 100% τον προπολεμικό ήχο (ειδικά τον πιο μαντολινάτο, διότι και τα προπολεμικά μπουζούκια δεν είχαν όλα τα ίδια ηχητικά χαρακτηριστικά ) αλλά μάλιστα πιστεύω ότι ένα τέτοιο όργανο κάνει μόνο για τέτοια παιξίματα, δλδ, αν πάς να παίξεις Χιώτη, νταξ, γίνεται, αλλά θα σε ξενίζει. Πρέπει να ξέρεις τι συχνότητες αναζητάς.

Αυτό ήταν το δικό μου:

Ήταν το πρώτο που είχε βγάλει, ένα πολύ γλυκόλαλο οργανάκι.
Το κράτησα για κάποιο καιρό, περίπου 1-2 χρόνια, αλλά μετά το αντάλλαξα στον Χρήστο, μιας και είχα πια αποκτήσει 2 αυθεντικά προπολεμικά μπουζούκια εποχής, ενώ δεν είχα πια τον σύγχρονο ήχο μπουζουκιού που τον χρειαζόμουνα κι αυτόν.
'Εχω επίσης παίξει κατά καιρούς κι άλλα τέτοια αντίγραφα, όλα φέρουν αυτά τα ηχητικά χαρακτηριστικά.
Πριν το καλοκαίρι έβγαλε και ένα άλλο καλούπι πάνω σε αυθεντικό μπουζούκι Μούρτζινου του 1917

το οποίο όμως δεν έχω δοκιμάσει ακόμα δυστυχώς.

3 «Μου αρέσει»

Εχω γράψει εγώ για αυτο το όργανο στο νήμα του οργανοποιου.
Πολυ ωραίο ήχο και πολύ άνετο στο παίξιμο.

1 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ όλους. Είναι τεράστιο θέμα. Ειδικά από απόσταση, με ηχογραφήσεις από κινητά και αναπαραγωγή σε φτηνά λαπτοπ και (σημαντικό) απο διαφορετικούς παίκτες.

Πάντως χαίρομαι οτι υπάρχει καποια σύγκλιση απόψεων εως ένα βαθμό και παράλληλα με προβληματίζει λίγο ότι ίσως είναι και “περιοριστικό”. Οχι οτι φιλοδοξώ να παίξω Χιώτη! (και δεν μ’ενδιαφέρει προς το παρόν) Αλλά πχ το Ανοιχτο Ραστ του Πετρινιωτη το θεωρώ κορυφαίο! Και αυτό ακριβώς έχω σαν βάση. Το Μινορε του Τεκε ειναι αλλο, πχ.

Αναρωτιέμαι πόσο διαφορετικά θα ακουγόντουσαν με του Μουρτζινου. Εδω κατ’εμε ειναι το κλειδί.
Και δεν μιλάω για ξύλα, παίκτη, χορδές κλπ που σίγουρα παίζουν ρόλο.
Το ιδανικό θα ήταν αν μπορούσα να βρω ιδιοκτήτη Μουρτζινου να μου στείλει ένα απο τα δυο σε ηχητικό…
Δλδ … καληνυχτα… :slight_smile:

Ενα σχόλιο αλλού, που μου φαίνεται ισχύει, είναι οτι το συγκεκριμένο,“τζουραδιζει” κάμποσο με αρκετό μαντολινάτο ηχόχρωμα.
Ακούω προσεκτικά το Μουρμουρικο που έστειλε ο @icetelli και σε πολλά σημεία σχεδόν δεν θυμίζει μπουζουκι! (στ’αυτια μου τουλαχιστον)

Του μουρτζινου το έχει ο ίδιος ο Χρήστος Σπουρδαλακης.
Αλλά, ποίος σου είπε ότι θα ακούς τον ήχο του;
Θα ακούς τον ήχο του τώρα που είναι 105 χρονών, οχι τον ήχο που ειχε πριν 100 χρόνια!!

1 «Μου αρέσει»

Εννοούσα με καινούργιο!
Επί τη ευκαιρία, έψαξα στο κανάλι σου και νομίζω με του Μουρτζινου έχεις μόνο το δυο που έβαλες και στο νήμα, ισχύει;

Δες και εδώ.
Θα συμφωνήσω με τον Μπάμπη για εμένα είναι από τους τύπους σύνχρονων οργνάνων που έχουν αποτυπώσει όσο πιο γνήσια γίνεται το προπολεμικό ήχο.
Το σημαντικότερα απο όλα θα ήταν να επισκεφθείς και να δοκιμάσεις ο ίδιος το όργανο καθώς απο χέρι σε χέρι ο ήχος θα αλλάζει.

2 «Μου αρέσει»

@Manolis_Taouxis Σίγουρα, αλλά δυστυχώς είμαι εξωτερικό.

Το είχα δει αυτό το βίντεο.
Μιας και το ανέφερες, να επαναλάβω με άλλα λόγια αυτό που προσπάθησα να πω προηγουμένως:
(υπ’οψην οτι είμαι άσχετος…)

Με εκπλήσσει η μεγάλη διάφορα που ακούω στο τέλος αυτού του βίντεο με το άλλο πιο πάνω του Σπουρδαλακη (πάλι !) και με το Μουρμουρικο του @icetelli . Δλδ ακούω σχεδόν 3 διαφορετικά μπουζούκια τρόπος του λέγειν.

Τώρα σε τι ποσοστό (στα δικά μου αυτιά πάντα!) συνεισφέρουν σε αυτή τη διαφορά: το κομμάτι - δλδ ποσοστό καντίνια με μεσαίες κλπ, ο παίκτης, οι χορδές, το μικρόφωνο, κλπ… είναι ένα ατελείωτο θέμα που με (πολύ) ψάξιμο στο φόρουμ μπορεί κανείς να διαβάσει σοβαρές απόψεις από γνώστες.

Στο προκείμενο: εάν το παραγγείλω και “δεν μου βγει”, το ρητορικό ερώτημα στον εαυτό μου είναι: θα “φταίω” εγώ η το μπουζούκι;;; :rofl:

(Να μην παρεξηγηθώ! Εννοώ το ηχόχρωμα. Κατά την ταπεινή μου άποψη ο Σπουρδαλακης είναι κορυφή.)

Για να σου φταίει το όργανο, θα πρέπει να ξέρεις τι ηχο βγαζεις εσυ σαν παίχτης και σε τι όργανα, να εχεις εμπειρία απο κατασκευαστές, να εχεις παρατηρησει ποια οργανα σου ταιριαζουν ηχητικα και να ψαξεις λιγο τα ξυλα τους, να ακους οργανα του ιδιου μαστορα απο διαφορετικους παιχτες και παει λέγοντας.

1 «Μου αρέσει»

Στο προκείμενο: εάν το παραγγείλω και “δεν μου βγει”, το ρητορικό ερώτημα στον εαυτό μου είναι: θα “φταίω” εγώ η το μπουζούκι;;; :rofl:

Δες λιγο καλύτερα στο site του Σπουρδαλάκη γιατι έχει δυνατότητα αλλαγής του οργάνου οπότε σε περίπτωση που δεν σου κάτσει μπορείς να δοκιμάσεις άλλο Μουρτζινο ή άλλο τρίχορδο.
Σε ποια χωρα είσαι ?

@Panos Πολύ λογικό και σωστό! Και αυτός είναι και ο φυσιολογικός τρόπος.

Η λεπτομέρειες που κρύβεται ο διάβολος όμως είναι:

  • είμαι έξω και τα ακούσματα κατά 95% δεν είναι ζωντανά, μόνο ΥουΤυβε κλπ.
  • το συγκεκριμένο είναι σε χαμηλότερη τιμή (2ο χέρι)
  • είμαι αρχάριος στο τετράγωνο - δεν παίζω ουσιαστικά. Γρατζουνάω ένα παλιό 4χορδο εδώ και ένα χρονο.
  • τα χρήματα είναι περιορισμένα
  • Ανθρακονημα: προτιμώ να μειώσω τις ανάγκες επίσκεψης σε οργανοποιό εδώ ΚΑΙ το ρίσκο της αγοράς μεχ/νου (σκέβρωμα)

Έχω ακούσει και άλλα από ΠΟΛΥ αξιόλογους οργανοποιους, φοβερά όργανα ηχητικά (και φατσικα). Κάπου πρέπει να καταλήξω και τείνω σε αυτο. Απλα “φοβάμαι” μήπως τελικά δεν είναι ο ήχος που ψάχνω. Αυτό προσπαθώ να επιβεβαιώσω και είχα μεγάλη βοήθεια!

@Manolis_Taouxis Ναι. Και είναι ένας από τους λόγους που τείνω εκεί.

Ξέφυγα από το βασικό θέμα και ζητάω συγνώμη.

Τότε με όλο το θάρρος εφόσον εισαι αρχάριος και δυνατό όργανο να πιάσεις ήχο δεν θα βγάλεις, για παράδειγμα αν πιάσεις στα χέρια σου το μπουζούκι του Πετρινιωτη που σου άρεσε, πιθανόν ούτε μια νότα ιδια δεν θα βγάλετε.
Επίσης είναι σωστό αυτό που λες περι ίντερνετ και ποιότητα ηχου, απο κοντα αλλάζουν όλα.
Η δικιά μου πρόταση θα ήταν να πάρεις ενα μπουζουκάκι τρίχορδο γυρω στα 400 καινούργιο απο Ματσικα η Στάμκο, βεργατο που να μην χαμπαριαζει και πολλά εκει στα ξένα μεχρι να μάθεις.
Οσο προχωρας θα πειραματιζεσαι με την πενια σου, με τα δαχτυλα σου, το υφος σου, τα αναλωσιμα του οργανου κ.τ.λ., μεχρι τότε πιθανον να εχεις μαζεψει και ενα μεγαλυτερο ποσο και να εισαι πιο κατασταλαγμενος για το τι ειναι μπουζουκι και πως ακριβώς το θέλεις!
Επισης το αρχικο σου οργανο θα μπορεσεις να το πουλησεις η να το κρατησεις για ζορικες εξωτερικες καταστάσεις.
Στην τωρινη σου φάση, εκει στα ξένα, και όργανο των 4ων χιλιαδων ευρω να πάρεις, το πολυ πολυ να καταλαβεις αν τασταρει, δεν θα εχεις εμπειρια και άποψη αν ειναι μαλακια η ταστιερα, αν σε βολευει το καλουπι του σκαφους η οχι, αν ο χορδοστατης ειναι μικρος η μεγαλος, κ.τ.λ.
Σκεψου τα ολα αυτα, διαβασε οσα περισσοτερα μπορεις εδω μέσα και σκέψου το καλυτερο δυνατο για σενα πριν δωσεις 1 ευρω.

3 «Μου αρέσει»

@Panos Σ Ω Σ Τ Ο Σ !

Και αν μου επιτρέπεις, γνωστή και σωστή συμβουλή.

Αλλά το μικρόβιο και η απόσταση (απο πρακτικής άποψης) και η ηλικία μου λέει:
“Δε … ! Δεν φτωχαίνω με 1000 ευρώ λιγότερα” .

Όσο για διάβασμα εδώ και αλλού… έχω κατεβάσει τόμους… :wink:

1 «Μου αρέσει»