Arcus elite κλασική κιθάρα

Καλησπέρα σε όλους, βρηκα σημερα στην αποθήκη του συγχωρεμενου του πεθερου μου την παρακάτω κιθάρα. Η πεθερά μου απο όσο θυμάται η κιθάρα είναι στην κατοχή τους καπου στα 30 Χρόνια.
Το καρτελάκι της οπως θα Δείτε είναι σκισμένο.
Την αναγνωρίζει κανείς ? Ξέρει αν θα εκανε με τις σωστες χορδές για το δικό μας ρεπερτόριό και γενικα αν αξίζει την οποία συντήρηση ή τυχόν επισκευή που μπορεί να θέλει ?

1 «Μου αρέσει»

Φαίνεται απλή κατασκευή, από Ανατολική Γερμανία. Από το κόκκαλο μοιάζει να έχει ταλαιπωρηθεί από την τάση των χορδών, όμως το μπράτσο έχει βέργα και μπορεί να έχει αντέξει (και να εκτοκώθηκε αλλού η τάση). Λόγω της βέργας δες μήπως θα σήκωνε και σύρμα (με ασήμι εννοείται, ή άλλες χορδές χαμηλής τάσης).

2 «Μου αρέσει»

Με ευρωπαϊκή ξυλεία μαλλον, ίσως σφεντάμι για το πίσω μέρος του ηχείου; Ενώ οι περισσότερες σημερινές κλασικές κιθάρες είναι συνήθως με τροπικά ξύλα.

Και τώρα με όλη την συζήτηση με Σπύρο & Αλέξανδρο θυμήθηκα αυτή την κιθάρα.
Την πήγα σε μάστορα, η κιθάρα είναι όλη κελεμπέκι και κατόπιν service και αλλαγών χορδων παίζει αξιοπρέπεστατα.
Την έδωσα σε φίλο που παίζει κιθάρα να παίξουμε κανα τραγουδάκι και η μόνη του παρατήρηση ήταν ότι είναι φαρδιά η ταστιέρα.
Ιστορικές πληροφορίες και κόστος/αξία, δεν έχω ακόμα, ο μάστορας το κοστολόγησε όργανο των 400 ευρώ περίπου για μεταχειρισμένο.

4 «Μου αρέσει»

Αν ο φίλος σου είναι της ακουστικής κιθάρας, οι κλασικές έχουν όντως πιο φαρδιά ταστιέρα. Ή είναι πιο φαρδιά κι από τις συνηθισμένες κλασικές;

1 «Μου αρέσει»

Ο φίλος μου παίζει λαϊκή. Οπότε αυτή είναι στα πρότυπα της κλασικής εξου και του φάνηκε πιο φαρδιά.

1 «Μου αρέσει»

το όργανο ειναι λαϊκή κιθάρα και οχι κλασική, ας εχει φαρδύτερο μάνικο.
αυτο προδηλώνεται και απο τον αξωνα στα κλειδιά. ειναι μικροτερη η διάμετρος(για σύρμα) .
αν ειναι μασίφ , ισως εχει καλο λαϊκό ήχο!

1 «Μου αρέσει»

Στην Ανατολική Γερμανία η ακουστική κιθάρα ήταν λιγότερο κοινή από την κλασσική, θυμάμαι ένα βιογραφικό του μακαρίτη πλέον Steffen “Basho” Junghans που λέει ότι οργάνωσε το πρώτο μη κλασσικό φεστιβάλ κιθάρας.

Τώρα για τα κλειδιά της συγκεκριμένης δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αποδεικτικό στοιχείο, η γέφυρα δεν είναι κλασσικής; Το θέμα είναι τι τάσεις σηκώνει το μπράτσο και το όργανο γενικά.

1 «Μου αρέσει»

Ο μάστορας που την σεταρε και της έκανε service είπε ότι σηκώνει άνετα τάσεις για συρμάτινες χορδές, εξού ότι δεν έχει σκευρωσει με τόσες δεκαετίες εγκαταληψης.

1 «Μου αρέσει»

Με τα πολλά η κιθάρα αυτή έφτασε στα χέρια μου από τον Πάνο.

Δεν την έπιασα για επισκευή μιάς και είχα ανοίξει μεγάλο πόλεμο με ένα λαούτο Κοπελιάδη του 1890 που μου ήρθε σε πολύ κακή κατάσταση αλλά αφού τελειώνει τώρα είπα να πιάσω τώρα την κιθάρα.

Από τότε που άνοιξε το νήμα μέχρι να φτάσει στα χέρια μου η κιθάρα έβγαλε προβλήματα. Ξεκόλλησε το τακούνι και όλο το μπράτσο ήρθε προς τα μέσα με συνέπεια στο τελείωμα της ταστιέρας να βουλιάξει το καπάκι 2.5 με 3 χιλιοστά. Η όλη κίνηση του μπράτσου δηιμιούργησε και ένα σκεύρωμα στην ταστιέρα που λογικά αν έρθει το τακούνι στη θέση του θα επανέλεθει. Σε αυτήν τη φάση πρέπει να αποκολληθεί τελειώς το μπράτσο και να ξαναμπεί με τη σωστή κλίση πλέον. Ίσως να χρειάζεται και κάποια επιπλέον ενίσχυση το καπάκι αλλά αυτό θα το δούμε προχωρόντας πλέον την επισκευή. Λίγα λόγια όμως για την κιθάρα.

Δεν είναι κλασσική αλλά ακουστική. Δεν είναι μόνο τα κλειδιά που το καταδυκνείουν αλλά και άλλα στοιχεία όπως:

Παράλληλα καμάρια όπς οι parlor κιθάρες

Μέγεθος σκάφους πιο μικρό από κλασσική

Ταστιέρα - φάρδος πιο μικρό από κλασσική αλλά πιο μεγάλο από ακουστική.

Ο καβαλάρης είναι όντως κλασσικής αλλά έχω ξαναδεί τέτοιον καβαλάρη σε ακουστική .

Τα καπάκι είναι μασιφ έλατο bookmatched (όχι πρώτης ποιότητας όμως)

Τα πλαϊνά είναι κελεμπέκι μουαρέ μασιφ, ενώ η πλάτη δεν είναι μασιφ. ‘Εχει όμως μονοκόμματο καπλαμά κελεμπέκι μάλλον πάνω σε κόντρα πλακέ ή κάποια οξιά ίσως. Κατά την επισκευή θα μάθουμε περισσότερα.

Το καπλαμά στην πλάτη τον έχω ξαναδεί σε γερμανικό όργανο του 1930 (κιθαρόνι parlor) που επισκεύασα και είχε πλάτη και πλαϊνά κελεμπέκι και από πάνω καπλαμά κάποιο ξύλο σαν παλίσανδρο, αρα δεν μου κάνει εντύπωση.

Η ταστιέρα είναι παλίσανδρος. Στο μάνικο έχει κόντρα. Γενικά δεν είναι κακό όργανο τόσο σε κατασκευή όσο και σε ήχο.

5 «Μου αρέσει»

Να συμπληρώσω ακόμα γιατί ξέχασα να αναφέρω πως ο καβαλαρης είχε intonation (όχι μεγάλο περ. 2 χιλ.) κάτι που δεν συνηθίζεται στις κλασσικές. Τέλος για του λόγου το αληθές και εδώ στο φόρουμ έχουμε δει κιθάρες λαϊκές ας πουμε του Παναγή με καβαλάρη κλασσικής (εννοώ χωρίς pins) και όχι μόνο.

Παρεπιμπτόντως πολύ ωραία η δεύτερη κιθαρίτσα, ε;

3 «Μου αρέσει»

Οι Γερμανοί/γερμανόφωνοι είχαν τη δική τους παράδοση στην κατασκευή κιθάρας, με τον Stauffer στη Βιέννη του 19ου αιώνα, αυτό το στυλ έμαθε και ο γενάρχης των Martin πριν μεταναστεύσει στην Αμερική. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται στις γερμανόφωνες χώρες μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Τότε, δεκαετία 20 και 30 κάνουν τις περιοδείες τους οι ισπανοί Σεγκόβια και Llobet με νέο τύπο οργάνου (Torres και επίγονοι: Ramirez κλπ), και το νέο ισπανικό ρεπερτόριο. Ο κατασκευαστής Hauser θα μελετήσει προσεκτικά τα όργανα των ισπανών επισκεπτών, και θα φτιάξει καινούριες κιθάρες φανερά επηρεασμένες από τα ισπανικά πρότυπα. Για κιθάρες της εποχής εκείνης, δεν έχει νόημα να λέμε δεν είναι κλασική, απλά δεν είναι ισπανική νέου τύπου και είναι βιεννέζικου τύπου. Το αν το όργανο είναι φτιαγμένο για εντέρινες χορδές ή και για μεταλλικές είναι άλλη ιστορία, αλλά οι εντέρινες ήταν ακριβές και έσπαζαν εύκολα, οι μεταλλικές ήταν πιο χαμηλής τάσης από ότι σημερα, οπότε η ταξινόμηση δεν είναι τόσο εύκολη.

2 «Μου αρέσει»

Ωραίες οι πληροφορίες που μας έδωσες καθώς δεν τις γνώριζα και εν τέλει με διαφωτίζουν για τα γερμανικά όργανα. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω ψαχτεί τόσο πολύ με τις κιθάρες.

Ένα ακόμα σημείο διαφοράς από κλασσική κιθάρα που ξέχασα να αναφέρω είναι η ένωση μπράτσου με σκάφος που δεν είναι με το κλασσικό ισπανικό τρόπο αλλά με χελιδονουρά όπως και οι ακουστικές.

1 «Μου αρέσει»

ανατολικογερμανικά, εντάξει; DDR! (Deutche Demokratische Republik, όπως αυτοονομαζόταν, ή Zone, (ζώνη) όπως απαξιωτικά την ονόμαζαν οι Δυτικογερμανοί, υπονοώντας “ζώνη σοβιετικής επιρροής και διακυβέρνησης”).

Θα υπονοούσαν “ζώνη κατοχής” αφού μέχρι τον Βίλλυ Μπραντ και την Οστ Πολιτίκ δεν αναγνώριζαν την Ανατολική Γερμανία σαν κυρίαρχο κράτος, και κυρίως δεν αναγνώριζαν τα νέα σύνορα της Ανατολικής Γερμανίας με την Πολωνία. Ο Γκύντερ Γκράς που καταγόταν από το Ντάντσιχ γράφει χαρακτηριστικά ότι οι συγγενείς του, πρόσφυγες στη Δυτική Γερμανία, είχαν τις βαλίτσες έτοιμες για δεκαετίες, γιατί οι χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί τους υπόσχονταν ότι θα επιστρέψουν σπίτι τους. Κάτι μου θυμίζει αυτό …

Ε, περίπου αυτό υπονοώ κι εγώ! Αμέσως μετά τον (δεύτερο παγκόσμιο) πόλεμο η Γερμανία χωρίστηκε σε τέσσερις ζώνες κατοχής. Αμερικανική ζώνη, Αγγλική ζώνη, Γαλλική ζώνη, Σοβιετική ζώνη. Οι ζώνες των δυτικών συμμάχων έδωσαν την λεγόμενη Δυτική Γερμανία, που κάποια στιγμή οργανώθηκε ως ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ, με την ονομασία Βundesrepublik Deutschland (Oμοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας). Η ανατολική Γερμανία παρέμεινε, για τους Δυτικούς, «Ζώνη σοβιετικής κατοχής» και, συντετμημένα «Ζone». Δεν την αναγνώρισαν ως αυτόνομο κράτος.

(ως μικρό παιδάκι, απέκτησα ως δώρο ένα ωραιότατο κουρδιστό τζιπάκι μινιατούρα, που έγραφε από κάτω “Made in Germany, U. S. A. Zone”)

Σοβαρά τώρα; Θα εννοείς Νίκο ότι δεν την αναγνώρισαν αμέσως! Ή ποτέ;

Γιατί πάντως στην Ελλάδα, που ήταν Δύση (ΝΑΤΟ), λέγαμε κανονικά για την Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία και δεν είχα ακούσει ποτέ ότι αμφισβητείται η κρατική υπόσταση της Ανατολικής.

Ακριβώς! Ποτέ! Ενσωματώθηκε στη Δυτική Γερμανία. Στον ΟΗΕ δεν μπήκε ποτέ “Ανατολική Γερμανία”.

1 «Μου αρέσει»

Την αναγνώρισαν με την αλλαγή πολιτικης όταν ανάλαβαν οι Σοσιαλδημοκράτες, η Οστπολιτίκ που ανάφερα πιο πάνω Οστπολιτίκ - Βικιπαίδεια . Η επανένωση ναι ήταν ενσωμάτωση αντί για δημιουργία ενός καινούριου κράτους.

Μιας και ξεκίνησα την αναφορά στην κιθάρα αυτήν να σας ενημερώσω για την εξέλιξη της επισκευής και τα ευρήματα αφού αφαιρέθηκε το μπράτσο. Η κιθάρα τελικά είναι όλη ντυμένη καπλαμάδες τόσο και η πλάτη/πλαϊνά όσο και το καπάκι. Δεν είναι όμως κόντρα πλακέ αλλά κάποιο άλλο ξύλο (κερασιά ή οξιά ; - δεν μπορώ να πω με σιγουριά μόνο από το σοκορο). Η κιθάρα δεν θα ανοιχθεί θα προχωρήσει η επισκευή έτσι.

Μιας και όποιος είδε την κιθάρα του φάνηκε καλή αλλά με φαρδύ μπράτσο της μείωσα και το πλάτος στα 45 χιλιοστά στην αρχή της ταστιέρας. Αφου κολληθεί το μπράτσο θα το μορφοποιήσω και με λίγο πιο στρογγυλλεμένη διατομή.

Για όποιον ενδιαφέρεται να δει την εξέλιξη της επισκευής ανεβάζω αναλυτικά όλα τα στάδια της επισκευής στο luthiers.gr και συγκεκριμένα στο σύνδεσμο:

2 «Μου αρέσει»