7χορδο μπουζούκι;

Αληθεύει οτι υπήρχαν 7χορδα μπουζούκια που είχαν ή 3 ρε ή 3 λα??

Από το δάσκαλό μου, τον παλιό μπουζουξή Θανάση Μπάστα «Συριανό» έχω ακούσει γιά παλιά (προπολεμικά ) 7χορδα μπουζούκια με στριφτάρια, που υπήρχαν στη Σύρο .
Σ`αυτά τα όργανα η μπουργάνα συνοδεύονταν από δύο καντίνια, γιά να έχουν - κατά το Θανάση -πλουσιότερο ήχο όταν έπαιζαν σε ανοιχτά ντουζένια.
Σε διάφορους τύπους σάζ επίσης ,συναντάμε πολλές φορές τριπλές χορδές ( όχι πάντα στη μπουργάνα).

Και 8χορδα ρε λα ρε. Με δύο καντίνα στη μπουργάνα και τρεις λα. Εχω δει έναν ηλικιωμένο μπουζουξή να παίζει με τέτοιο μπουζούκι. Πολύ “ντουζένι” στις ανοιχτές!
Κι ο Σπόρος λέει (βλ. συνέντευξη στην Κλίκα) ότι πρόλαβε τέτοια μπουζούκια.

Στα σάζια όταν μία χορδή “είναι τριπλή” αυτή είναι συνήθως η πρώτη, δηλαδή η κάτω. Αν έχει και ακόμα μία τριπλή είναι σηνύθως η μπουργάνα.

Μια που το αναφέραμε σχετικά με την προέλευση της λέξης “μπουργάνα” έχω ακούσει δύο εκδοχές, η μεν πρώτη ότι προέρχεται από τον ήχο της χορδής που είναι μπάσος και ακούει κανείς (με λίγη φαντασία) “μπου” και η μεν δεύτερη ότι την πάνω χορδή συνήθιζαν να βάζουν μπάσα οι βούλγαροι (σε μερικά μέρη της Κρήτης την λένε και βουργάρα) και από εκεί πήρε το όνομα της. Αυτές οι εκδοχές βέβαια μπορεί να μην έχουν αποδεδειγμένα επιστημονικό υπόβαθρο αλλά έχουν ενδιαφέρον ως παραδοσιακές. Τον κρητικό ταμπουρά πάντως τον ονομάζουν μπουλγαρί.

Σε μπουλγαριά βλέπεις και την πρώτη χορδή τριπλή, όπως και το σάζι. Όσο για τη λέξη μπουργκάνα, τείνω να ασπαστώ την δεύτερη εκδοχή (βούλγαροι).

Ο παλιός μπουζουκσής Ζουριδάκης έπαιζε μπουζούκι με τριπλή την μπουρκγάνα.

Αυτό που λέει ο Πάνος ισχύει… το επιβεβαιώνω και εγώ καθότι είμαι εγγονός του και έχω το μπουζούκι του. Και όντως ο ήχο στις ελέθερες γεμίζει πάρα πολύ…

Σου ειναι ευκολο να μας ανεβασεις κανα δυο φωτο απο το μπουζουκι του Φ.Ζουριδακη;