Κούρδισμα μπουζουκιού

γιατί το μπουζούκι κουρδίζετε συνήθως με των γνωστό τρόπο και όχι σε τετάρτες αφού έτσι είναι πιο απλό και οι συνχορδίες δεν είναι και πολύ δύσκολες

Τα συγκεκριμένα κουρδίσματα σε όλα τα όργανα, έχουν καταλήξει εκεί που έχουν καταλήξει, περνώντας από “σαράντα κύματα”. Αν σε βολεύει καλύτερα ένα κούρδισμα σε τέταρτες, δεν έχεις παρά να το εφαρμόσεις. Κάποια στιγμή, μάλλον όταν θα παίζεις μαζί με άλλους, θα καταλάβεις το γιατί.

δηλαδή τι αλλάζει όταν παίζεις μαζί με άλλους?
έχω και άλλη μια ερώτηση… ξέρω ότι το μπουζούκι όπως και το μαντολίνο θα μπορούσε να φτιαχτεί χωρίς το σκάφος να είναι βαθύ και χωρίς να αλλάξει πολύ ο ήχος. Ο λόγος που δεν τα φτιάχνουμε έτσι είναι για λόγους παράδοσης?

Υπαρχουν πολλα ειδη σκαφων απ’οσο ξερω, και αυτο διαφοροποιει τον ηχο, αλλιως ακουγεται ενα μπουζουκι με βαθυ και αλλιως με ρηχο ηχειο. Δεν ξερω βεβαια κατα ποσο σε αυτη την κατηγορια εμπιπτουν τα μισομπουζουκα, αλλα ενα δειγμα μπορεις να το παρεις απο τον ηχο ενος τζουρα π.χ. που εχει μικροτερο ηχειο. Το ξερω οτι η συγκριση ειναι κακη (μιας και ειναι ανομοια), αλλα μια ιδεα θα την παρεις θεωρω.

Παλιοτερα το μπουζουκι κουρδιζοταν με πολυ περισσοτερους τροπους απο οτι το γνωστο ρε-λα-ρε η το κουρδισμα με τεταρτες . Μακαρι να επανελθουν και σημερα τα κουρδισματα του μπουζουκιου ισως μας δωσουν πολυ περισσοτερα ηχοχρωματα απο το ιδιο οργανο . Αρκει να ξεκολησουμε απο το παγιομενο ρε-λα-ρε που σημαινει σε ενα κουρδισμα ολοι οι δρομοι .

να υποθέσω πως είσαι κιθαρίστας; κάπως έτσι σκέφτηκε ο χιώτης και έφτιαξε το τετράχορδο με κούρδισμα κιθάρας!
στα γρήγορα, το μπουζούκι είναι κουρδισμένο σε τέταρτη (λα-ρε τα καντίνια), η μπουργάνα (ρε) είναι κυρίως για ισοκράτημα. πιο πολλά θα βρείς σε παλιότερες σχετικές συζητήσεις του φόρουμ, βάλε “ντουζένια” η “κουρδίσματα” στην αναζήτηση πάνω δεξιά, στη μπλέ μπάρα.
για το σκάφος που ρωτάς, επηρρεάζει τον όγκο του αέρα μέσα στο ηχείο (σκάφος). πιο πολύ σημασία όμως έχει το καπάκι, παρά το βάθος του σκάφους. αν δεν κάνω λάθος, ο ισίδωρος παπαδάμου και ο δημήτρης ραπακούσιος έχουν φτιάξει μπουζούκι και τζουρά αντίστοιχα, με σκάφος κιθάρας.