4χορδο μπουζουκι. απορία

καλησπέρα. εχω ένα τετράχορδο μπουζούκι φτηνό μαζικής παραγωγής. το αγόρασα περίπου 250 ευρώ από ένα κατάστημα που βρίσκεται στο ηράκλειο της κρήτης. το είχα παρατήσει σε μια ντουλάπα για 8 χρόνια. κάποιες χορδές του έλειπαν και οι υπόλοιπες ήταν ξεκούρδιστες. Τώρα του έβαλα τις χορδές που έλειπαν το κούρδισα και κελαηδάει αν και νόμιζα ότι θα είχε σκευρώσει και θα ήταν άχρηστο. Έτσι λοιπόν αποφάσισα επειδή θα το χρησιμοποιώ από τώρα και στο εξής να το κουρδίσω μισό τόνο κάτω από τη διαπασών ώστε να μην το τραβάνε πολύ οι χορδές. Αυτόν τον τρόπο μου τον σύστησε ο οργανοποιός που μου έφτιαξε το λαούτο μου αλλά για το λαούτο. Μήπως όμως δεν πρέπει να το εφαρμόσω αυτό στο μπουζούκι και να το έχω κουρδισμένο στη διαπασών? ή μήπως να το ξεκουρδίσω ακόμα πιο πολύ?

Eν ολίγοις ρωτάς εάν θα παίζεις ξεκούρδιστος κατά μισό τόνο ή εάν θα το κουρδίζεις κανονικά για να παίζεις. Εγώ από την ελάχιστη πείρα που έχω θα σου πρότεινα ότι “εφόσον παίζεις συχνά να το έχεις πάντα κουρδισμένο στο σωστό τόνο”.

Κι εδώ μπαίνει ένα κρίσιμο ερώτημα, που μάλλον πρέπει να απαντήσεις μόνος: “Ποιανού τη γνώμη εμπιστεύεσαι περισσότερο; Τη δική μας ή του οργανοποιού σου;” και εάν θες σε δεύτερο χρόνο σκέψου: “Μήπως ο οργανοποιός είπε να το έχεις ξεκούρδιστο κατά μισό τόνο όταν δεν παίζεις για αρκετό καιρό; … γιατί μου φαίνεται απίθανο κάποιος οργανοποιός να έφτιαξε όργανο για το οποίο προτείνει να είναι το κουρδισμά του μισό τόνο χαμηλότερα επί μονίμου βάσεως!”

Ευχαριστώ πολύ alko101. Έχεις δίκιο. Το μπουζούκι φτιάχτηκε για ‘ρε λα φα ντο’. Θα το κουρδίσω στον σωστό τόνο τελικά