Τετράχορδο Μπουζούκι με κούρδισμα Λαούτου

Έχω ένα τετράχορδο μπουζούκι το οποίο δεν χρησιμοποιώ (λόγω του ότι έχω και 2 τρίχορδα). Σκέφτομαι να του αλλάξω τις χορδές με χορδές λαούτου και να το κουρδίσω ως λαούτο μπας και αρχίσω να το ξαναπαίζω. Το έχει δοκιμάσει κανείς σας?

Κάπου στο διαδίκτυο είχα δει μπουζουκι με κούρδισμα λαουτου να συνοδεύει φλογέρα. Σίγουρα μπορεί να γίνει αλλά δεν είμαι σίγουρος αν οι χορδές λαούτου είναι κατάλληλες για το όργανο. Γιατί δεν το κουρδίζεις με 11αρες η ακόμα καλύτερα να συμβουλευτείς έναν όργανοποιο ως προς το μέγεθος.Καλή επιτυχία!

3 «Μου αρέσει»

Για στεριανο αμα θες, ειναι βαριες οι χορδες για μπουζουκι, δεν κανουν. Και για κρητικο, ακομα πιο βαριες. Θα το χαλασεις το οργανο. Καλητερα ανταλλαξε το με ενα λαουτο η πουλα το και βαλε και κατι παραπανω αμα χρειαστει και να παρεις ενα καλο λαουτο να το χαιρεσαι. Αλλιως μπορεις να κανεις το εξης… θα βαλεις κατω στη ρε νουμερο 10 και θα την κανεις μι. Στην φα νουμερο 22 11 θα την κανεις ρε, και πανω νουμερο 30 14 και θα την κανεις σολ. Ετσι θα εχεις κουρδισμα λαουτου, του κρητικου ομως, και θα μπορεις να παιζεις οριζοντια καθως η απανω σολ θα ειναι πιο χαμηλη απο την ρε και οχι πιο ψιλη απ’ οτι ειναι στο λαουτο, και δεν θα σου τραβηξει και το μανικι. Τετοιο κουρδισμα εχουν οι ιρλανδοι στο δικο τους μπουζουκι και στο τενορο μπαντζο. Ιδανικο για σολο αλλα και συνοδεια. Αλλα και για εναλλακτικα κουρδισματα αμα θες.

2 «Μου αρέσει»

Μήπως υπάρχουν πιο απλοί και ασφαλείς τρόποι να το κουρδίσεις σαν λαούτο στον τόνο του μπουζουκιού; Δηλαδή Ρε-Σολ-Ντο-Φα… (Ρε=1η, το καντίνι)

Νομίζω ότι απλώς θα ξεκουρδίσεις τις δύο Λα στο Σολ, και θα βάλεις τις χορδές Φα στη θέση των Ντο και τις Ντο στη θέση των Φα. Δεδομένου του άλματος που κάνει το κούρδισμα του λαούτου (η 4η πιο ψηλά από την 3η κι ένα τόνο κάτω από τη 2η, κι όχι η 4η πιο μπάσα απ’ όλες) δε θα έχεις προβλήματα στατικής, ούτε πιστεύω οι Σολ να είναι υπερβολικά χαλαρές. (Εν ανάγκη βάζεις για Σολ πιο βαριές χορδές Λα.)

Πείτε και κάνας άλλος γιατί το σκέφτομαι εντελώς στον αέρα, χωρίς εμπειρία από 4χ.

1 «Μου αρέσει»