🎵 Τι τραγούδι ακούμε... τώρα!

1 «Μου αρέσει»

1 «Μου αρέσει»

“Ξυπνά η κόρη την αυγή σα μήλο μαραμένο, / βρίσκει τον κόρφο τς ανοιχτό.. "

μας το θύμησε η Νεφέλη στο λήμμα παρακάτω. δυστυχώς δεν υπάρχει στο ΥΤ, αλλα υπάρχει μια αξιόλογη παραλλαγή με τον αξέχαστο λαουτιέρη Δημοσθένη Βλαχαγγέλη(απο το Γαρδίκι Τρικάλων).

περιλαμβάνει μία συμβουλή για τις έμορφες..

"… τον Μάη κρασί μην πίνετε

εξω μην κοιμηθείτε…” 

2 «Μου αρέσει»

Ωραίο! Και κλαρίνο ο Βαγγέλης Σούκας!

Και η συμβουλή για τον Μάη!!! Να το έχουν υπόψη τους οι έμορφες λοιπόν!

1 «Μου αρέσει»

Εδώ μια ακομα παραλλαγή με την Ρόζα Εσκενάζυ

3 «Μου αρέσει»

Καλά Χριστούγεννα ! :christmas_tree:

3 «Μου αρέσει»

πολύ καλό που αναδύονται τα παλαιότερα θέματα οπως αυτό

ας ακούσουμε τον “χαρτοπαίχτη” και την Φωνή του Γιώργου Καμβύση.

1966

Γιώργος Ζαμπέτας -

“ Θυμήσου τα παλιά μας “

(Τραγούδια Κινηματογράφου)

25 χρόνια μετά, το ξαναέκανε ο Πολυκανδριώτης(με λιγότερα όργανα)

1 «Μου αρέσει»

1 «Μου αρέσει»

η μόχλευση κανει καλό..

“πριν το χάραμα “ αρχείο ΕΡΤ

με Οδυσσέα Μοσχονά και πάλι, αλλα με Δημ Κοντογιάννη Κιθάρα, Δημητριανάκη Μπουζούκι, Γιώργο Κοντογιάννη μπαγλαμά και άλλους..

2 «Μου αρέσει»

με αφορμή αυτό

και έφτασα στη Βιβή Βουτσελά.

“Απόψε τα μεσάνυχτα “(Καππαδοκίας)

Προπομπός του Κηλαηδόνη. Πάντως κάπου θυμάμαι κατάλογο ελληνικών παρτιτούρων για πιάνο κλπ να περιλαμβάνει δημώδη, κλασικά, κλπ και ένα cakewalk. Ότι γινόταν μόδα στο Παρίσι περνούσε και στην Αθήνα.

Τόσα κυπριακά τραγούδια αλλά μόνο η γυναικοκτονία κάνει σουξέ, γιατί άραγε; Πήραμε τη μανία των παλιότερων για τα εγκλήματα “τιμής” και προσπαθούμε να τη μετατρέψουμε σε φεμινιστική καταγγελία

Ωραίοι πάντως, ο κιθαρίστας είναι σε ανοιχτό Σολ ματζόρε, και προσέχει να μήν ακουστεί το σι.

υπονοείται: απ’ το Μάη και μετά.

χαίρομαι που σου άρεσε. Ναι είναι ωραίο τραγουδάκι για να μη θυμόμαστε μόνο τις όμορφες στιγμές του παρελθόντος. αλλά να ξέρουμε και να τα βλέπουμε όπως ήταν . Δυστυχώς ή ευτυχώς ένας άντρας δε θα χρειαστεί να προβληματιστεί για τέτοια ζητήματα ούτε και θα τα νιώσει στο πετσί του.

Στις 16/1/2026 έφυγε ένας σπουδαίος καλλιτέχνης του λαούτου, ο Γιάννης Ξυλούρης, Εδώ ερμηνεύουν Μουντάκη με τον Ψαρογιώργη.

Χαιρετώ σας.

2 «Μου αρέσει»

Όχι δεν πρόκειται να το νιώσω στο πετσί μου και το αναγνωρίζω αυτό. Όμως αυτό το τραγούδι και οι άπειρες φυλλάδες των ποιητάρηδων της εποχής για παρόμοια εγκλήματα γράφτηκαν κυρίως για να πουλήσουν, και παράλληλα αναπαράγουν τον τρόπο σκέψης που οδήγησε στα ίδια τα εγκλήματα, αντί να τον αμφισβητήσουν ή να τον υπονομεύσουν. Κάτι που έκαναν και τα μέσα ενημέρωσης μέχρι πρόσφατα, με τίτλους όπως “τη σκότωσε γιατί την αγαπούσε” κλπ.

1 «Μου αρέσει»

Έχεις δίκιο το σεξ και η βία πουλάει, και το ανθρώπινο ένστικτο τραβάει προς τα εκεί. Αλλά ελπίζω η μέση αντίδραση να μην ήταν το “καλά της έκανε” ..Δε βρίσκω κάτι κακό στο να έχει κάτι κάτι εμπορική επιτυχία από τη στιγμή που θίγει κακώς κείμενα και περνάει κάποιο κοινωνικό μήνυμα . Πολύ καλά κάνουν και δημοσιοποιούνται αυτά τα εγκλήματα . Στους τελευταίους στίχους αναφέρει “μικροί - μεγάλοι κλαίγαν…” και “..είχαν το κρίμας της”, διακρίνεται το σχόλιο του ποιητή. Όπως και στο “έσπαγαν τα φλυτζάνια…” Είναι και ένα πολύ ωραίο τραγούδι , σύμφωνα πάντα με το δικό μου αισθητικό κριτήριο.

Καλημερίζω σας ..

Τα ποντιακά άρχισα να τα εκτιμάω σχετικά πρόσφατα , μου φαινόντουσαν πολύ τραχιά. Ένας φίλος με συμβούλεψε να προσέξω τους ρυθμούς και τότε έγινε το κλικ.

Η ιστορία της Αντρονίκης είναι αρκετά δακρύβρεχτη ώστε να εξηγείται γιατί διαδόδθηκε σ’ όλο τον ελληνισμό το τραγούδι της, τόσο σε εποχές όπου σύσσωμη η κοινωνία αποδεχόταν την έννοια του εγκλήματος τιμής (οπότε λέγαν απλώς «τι κρίμα!») όσο και σήμερα που συχνά το τραγούδι ανανοηματοδοτείται.

Πέραν αυτού όμως, το ότι ειδικά η κυπραίικη Αντρονίκη, απ’ όλο το κυπραίικο ρεπερτόριο, είναι σουξέ στην Ελλάδα νομίζω ότι οφείλεται στο μουσικό άκουσμα: αντίθετα από τον έντονο ιδιωματισμό που έχουν τα περισσότερα κυπραίικα, είτε τραγούδια είτε οργανικά, αυτό είναι απλώς ένας συμβατικός καρσιλαμάς, εύκολα κατανοητός από τον μέσο Έλληνα (Ελλαδίτη) ακροατή «παραδοσιακών». Επιπλέον, και τα λόγια παρακολουθιούνται εύκολα, δε χρειάζονται ειδικές γνώσεις στην κυπριακή διάλεκτο όπως σε άλλα.

Φυσικά, και τα δύο αυτά (εύληπτη μουσική, εύληπτοι στίχοι) θα οφείλονται προφανώς στο ότι πρόκειται για προσαρμογή ελλαδίτικου τραγουδιού.

Είναι σαν να λέμε: «εμείς εδώ δεν ακούμε κυπραίκια γιατί είναι παράξενα και δεν τα καταλαβαίνουμε, εκτός από την Αντρονίκη που δεν είναι πολύ παράξενη γιατί… δεν είναι πολύ κυπραίικη»!

Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που με απωθούν, γλωσσικά δεν είναι δουλεμένο σωστά ούτε κυπριακό, ούτε δημοτική ούτε τίποτε, ότι νάναι για να βγει ο στίχος.