“Ξυπνά η κόρη την αυγή σα μήλο μαραμένο, / βρίσκει τον κόρφο τς ανοιχτό.. "
μας το θύμησε η Νεφέλη στο λήμμα παρακάτω. δυστυχώς δεν υπάρχει στο ΥΤ, αλλα υπάρχει μια αξιόλογη παραλλαγή με τον αξέχαστο λαουτιέρη Δημοσθένη Βλαχαγγέλη(απο το Γαρδίκι Τρικάλων).
περιλαμβάνει μία συμβουλή για τις έμορφες..
"… τον Μάη κρασί μην πίνετε
εξω μην κοιμηθείτε…”
VIDEO
Στο εν λόγω λήμα διαβάζουμε: «Ανώφελα, μάταια, κάτι που γίνεται ή που ξοδεύεται ανώφελα, χωρίς να το αξίζει ή χωρίς να υπάρχει κάποιο κέρδος.»
Ωστόσο, δεν παραπεμπόμαστε σε κάποιους στίχους.
Εδώ θα πρότεινα να μπει η φράση «χαράμι να σου γίνει γίνει», που σημαίνει: να μην το απολαύσεις/να μην το χαρείς
Ακούγεται στο τραγούδι του Τσιτσάνη «Εσύ που με ξεμυάλισες» (1951)
Να σου γίνουνε χαράµι
τα όσα σου ‘κανα βρε βλάµη
να σου γίνουνε χαράµι
2 «Μου αρέσει»
Nefeli
Δεκέμβριος 24, 2025, 9:53μμ
3068
Ωραίο! Και κλαρίνο ο Βαγγέλης Σούκας!
Και η συμβουλή για τον Μάη!!! Να το έχουν υπόψη τους οι έμορφες λοιπόν!
1 «Μου αρέσει»
Nefeli
Δεκέμβριος 24, 2025, 10:01μμ
3069
Εδώ μια ακομα παραλλαγή με την Ρόζα Εσκενάζυ
VIDEO
2 «Μου αρέσει»
πολύ καλό που αναδύονται τα παλαιότερα θέματα οπως αυτό
In another post, Nikos Politis suggested I look at this book to find some information on the death of Kamvisis. I’m on a deadline, so finding it online and getting it sent to Canada might take too long. If anyone has it, perhaps you can find this small piece of info for me? I’d be very grateful.
(And I read Greek, so you can answer in Greek.)
Thanks in advance.:043:
K
ας ακούσουμε τον “χαρτοπαίχτη” και την Φωνή του Γιώργου Καμβύση.
Σχίζας Ι.
Του Ιερόθεου Σχίζα. Αν και ακούγεται η προσφώνηση "Γεια σου Σπυράκη με τον μπαγλαμά σου" ο Περιστέρης παίζει με κιθάρα. Στη σελίδα υπάρχει ήδη η εκτέλεση με τον Δημητριάδη. Στην άλλη όψη το ''Ο Γιάννης χασικλής'' του Δραγάτση με τον Καμβύση, που υπάρχει στη σελίδα. Δίσκος PARLOPHON ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ B 21543-II Αρ. Μήτρας 101131.
💿 Δίσκος: B-21543
3:09 ⏱
1966
Γιώργος Ζαμπέτας -
“ Θυμήσου τα παλιά μας “
(Τραγούδια Κινηματογράφου)
25 χρόνια μετά, το ξαναέκανε ο Πολυκανδριώτης(με λιγότερα όργανα)
VIDEO
1 «Μου αρέσει»
η μόχλευση κανει καλό..
http://www.ert-archives.gr/V3/public/pop-view.aspx?tid=7987&tsz=0&act=mMainView
Εκπομπή-αφιέρωμα στον ΜΑΡΚΟ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ και τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ. Πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος, φίλοι και συνεργάτες μιλούν για τους δύο μεγάλους ρεμπέτες, το ξεκίνημα και την πορεία τους στο τραγούδι και τη σύνθεση, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τις δουλειές με τις οποίες ασχολήθηκαν προκειμένου να επιβιώσουν. Γίνεται αναφορά στα νυχτερινά κέντρα της εποχής ενώ παράλληλα παρακολουθούμε ρεμπέτικη …
“πριν το χάραμα “ αρχείο ΕΡΤ
με Οδυσσέα Μοσχονά και πάλι, αλλα με Δημ Κοντογιάννη Κιθάρα, Δημητριανάκη Μπουζούκι, Γιώργο Κοντογιάννη μπαγλαμά και άλλους..
VIDEO