Λόγω της ημέρας, Χρόνια Πολλά στις Μαμάδες!!
Ωραιος ο Κορακακης.
Κατα τη γνωμη μου ο τελευταιος που γραφει λαϊκα τραγουδια και τα υπηρετει με σεβασμο. Φετος τον ακουσα 2 φορες στο μαγαζι του. Ωραιο σχημα, καλοι μουσικοι, ενορχηστρωσεις καθαρες λαϊκες, καθαρος ηχος οχι ηλεκτρικος και το προγραμμα με ολη την γκαμα του καλου τραγουδιου λαϊκο, εντεχνο, ρεμπετικο και δικα του.
Πάντα επίκαιρο κι ας γράφτηκε πριν 90 και χρόνια.
Δε νομίζω ότι η ιδιαίτερη τέχνη του μπάλου (μουσικά μιλώντας, για χορό δεν ξέρω) καλλιεργείται πουθενά τόσο όσο στην Άνδρο:
Είναι βέβαια ο γνωστός «Σμυρναίικος μπάλος». Ευχάριστο είναι, φυσικά, να ενθαρρύνονται προσπάθειες για τη διατήρηση και μεταλαμπάδευση της μουσικής μας παράδοσης. Εδώ, έχω ένσταση: το βιολί παίζει έντονα συγκερασμένα, αγνοώντας πλαστικότητα και προσαρμοστικότητα, έλξεις και συναφή χαρακτηριστικά της μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου.
Ποιας ανατολικής Μεσογείου, ματζόρε είναι το κομμάτι. Συγκερασμένο από τη σύνθεσή του. Τα διαστήματα είναι εκεί που είναι η θέση τους, αλλά για την πλαστικότητα δε βρίσκω ότι του λείπει, μια χαρά βρίσκω ότι κυλάει. (Αν γίνεται σαφές αυτό που θέλω να πω…)
Είναι πράγματι ο Σμυρναίικος μπάλος, αλλά πλέον το εν χρήσει όνομά του είναι Μπάλος Ντο Ματζόρε, και παίζεται πάντα από Ντο. Νομίζω ότι στις παλιές ηχογραφήσεις αυτό δεν ήταν σταθερό.
Συμπλήρωση: Εδώ έχει άλλα διαστήματα ή περισσότερες έλξεις;
πολυ ωραία!
4/10/1948
Κιθάρα: ΚΑΡΙΠΗΣ ΚΩΣΤΑΣ,
Μπουζούκι: ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Μπουζούκι: ΧΡΥΣΙΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Καλησπερα σε ολους, ως καινουργιος στο φορουμ σκεφτηκα να δημοσιευσω ενα τραγουδι του Στεφανου Βεζου μιας και τον εχω ως αβατορ. Ενας σπουδαιος τραγουδιστης του Σμυρνιωτικου τραγουδιου που δεν ειναι πολυ γνωστος δυστηχως. Τραγουδαει με το αυθεντικο ιδιωμα του ΄Σμυρνιωτη τενορου¨ που δυστηχως πλεον κανενας δεν φαινετε να μπορει να το μιμηθει πλεον
Μπράβο που τον ξεχώρισες!
Είναι πράγματι μάλλον αφανής, αλλά δεν έχει ηχογραφήσει και λίγα. Είχα ακούσει μερικά τραγούδια του χωρίς να τον ξεχωρίσω και να τον θυμάμαι, μέχρι κατά σύμπτωση χτες, που εξ αφορμής του διαλόγου εδώ παραπάνω για τον Σμυρναίικο μπάλο (Μπάλο Ντο ματζόρε) έκατσα κι άκουσα καμιά δεκαπενταριά παλιές ηχογραφήσεις αυτού του μπάλου, μεταξύ των οποίων και του Βέζου. Έλεγε ότι προέρχεται από τον παρακάτω δίσκο, …
…που είναι του 1980 και που δεν είχα μπορέσει να καταλάβω αν είναι με επανεκδόσεις παλιών ηχογραφήσεων 78στρ ή μεταγενέστερος. Τελικά εντόπισα την ιστορία του δίσκου στην περιγραφή του παρακάτω βίντεο:
…και είναι ενδιαφέρουσα. Πρόκειται για ηχογραφήσεις που έκανε στο ΕΙΡ τη δεκαετία 1950.
Αξιόλογος τραγουδιστής. Αξίζει να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Στις καταγραφές του ΕΙΡ άφησε μια σειρά από πολύ καλές εκτελέσεις όλων των πιο κλασικών σμυρναίικων τραγουδιών, ενώ στην αρχική του καριέρα στις 78 στρ. έκανε διάφορες δυνατές συνεργασίες: αρκετά τραγούδια του Τούντα, κάποια μαζί με Ζ. Κασιμάτη κλπ.
Νομιζω ολες του οι ηχογραφησεις ειναι απο το 1951. Γεννημενος το 1905 δικαιολογει και τον τιτλο του ¨αυθεντικου Σμυρνιου¨ που του απεδιδαν. Απεβιωσε το 1970. Τα περισσοτερα τραγουδια του ειναι στο τυπικο αργο 7/8 της Σμυρνης αν θυμαμαι καλα, εξαιρετικος τραγουδιστης
Νομίζω ότι είδα και κάποια με παλιές χρονολογίες, του '30.
Θυμάται κανείς ένα λάιβ, που το είχαμε δει ανεβασμένο ολόκληρο στο φόρουμ (γύρω στη μία ώρα νομίζω), με μια εξαιρετική τραγουδίστρια και σαντουριέρισσα, Αμερικάνα πολλών γενεών με καταγωγή από τη Σμύρνη; Αυτήν μου θύμισε ο Βέζος. Ήταν ό,τι πιο «πραγματικά σμυρναίικο» έχω δει στα πρόσφατα χρόνια, αλλά δεν έχω συγκρατήσει ούτε το όνομα της τραγουδίστριας ούτε κανένα άλλο στοιχείο για να το ξαναβρώ…
Ναι εχεις δικιο εννοουσα τα τελευταια τραγουδια που ηχογραφησε ειναι το 51. Εχει και παλαιοτερα ομως.
Μάλιστα, σμυρναίικη καταγωγή! Το αναγνωρίζεις αμέσως απ΄ τη φράση
“για ‘πο τον Μπουρνόβα, για ΄π’ το Κορδελιό”
(αυτό το «για / για» (αντί για το «ελληνικότερο» «ή / ή» το είχα πρωτοσυναντήσει «διαβάζοντας» (πλέον!!) εφημερίδα, σε ηλικία μονοψήφια, όταν είχα πέσει επάνω στην «Εστία» του πατέρα μου, που στην τελευταία της σελίδα είχε πάντα πέντε φωτογραφίες. Το μόνο που μπορούσα να «διαβάσω» ήταν οι φωτογραφίες, αλλά και μόνο το γεγονός ότι κράταγα με ύφος την εφημερίδα ανοιχτή και την κύτταζα, εμένα μου αρκούσε… Μία λοιπόν απ’ τις φωτογραφίες ήταν απ’ τις διαμαρτυρίες (κάποιων) Τουρκοκυπρίων (προφανέστατα δασκαλεμένων απ’ την Άγκυρα) που διαμαρτύρονταν, στη Λευκωσία, κρατώντας πανώ. Τα πανώ έγραφαν “ya taxim ya ölüm” που εγώ το φωτογράφησα βέβαια στο μυαλό μου, αλλά δεν μπορούσα να ξέρω τί σημαίνει. Όμως η επικεφαλίδα της εφημερίδας έγραφε «Διχοτόμησις ή θάνατος» και, κάτι κατάλαβα…)
ε καλά ορχήστρα με ούλα της!
Ακορντεόν: ΜΑΡΓΑΡΩΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, Κιθάρα: ΔΕΔΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,
Μπουζούκι: ΜΗΤΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Μπουζούκι: ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Το ένα εκ των τριών με τον ίδιο τίτλο (τα άλλα δύο 1)Χάρμας με Μπέλλου και Στελλάκη και 2)Περιστέρης με Χασκίλ και Σταμούλη)
Του μπάρμπα-Γιάννη ίσως το καλύτερο: