Και για να προλάβω… “Σιεφταλιά και Τολμάδες” τα γράφει λάθος.
Νομίζω ότι το γράφει σε σωστά κυπριακά ελληνικά. Shεφταλιά προφέρεται, όσο για τους ντολμάδες νομίζω ότι το αρχικό d/b λέξεων που προέρχονται από τα τούρκικα συχνά γίνεται τ/π και όχι ντ/μπ όπως σ’ εμάς.
Και όπως παρατήρησαν οι σχολιαστές στο ΥΤ, είναι 10 χρόνια παλιότερο από το Dance me to the end of love, με το οποίο μοιάζει πάρα πολύ η μουσική.
Και ενας Στρατος για να ξεκινησει ωραια ο Μαης. Καλο μηνα.
Ουσάκ Μανές. μεγαλείο εκτέλεση !
διαβάζω στο ΥΤ.
Μπουζούκι, Δελιάς.
Αγνωστος μουσικός στο Ούτι…
μα ούτι παιζει ο ίδιος ο Δελιάς.
Αφήνει το μπουζούκι και όσο να “γυρίσει” ο Στράτος έπιασε το Ούτι.
το ταξίμι εχει την ίδια “φρασεολογία”.
Καλή Πρωτομαγιά !!
Σήμερα ο καιρός ήταν χειμωνιάτικος οπότε δεν τηρήσαμε τα έθιμα.
Ας ακούσουμε τουλάχιστον ένα Σχετικό Πολυφωνικό από τις Σέρρες:
Και τώρα θα αναλάβω για λίγο τον ρόλο του @Spyros_Tsianakas
Τραγουδούν οι αδελφές Μαρία Μπουρβάνη και Βασιλική Ζαφειριάδου-Μπουρβάνη, και η κόρη της πρώτης Άννα Τσιρονάρη. Οι Μπουρβάνηδες είναι μουσικόσογο στην Ορεινή (αν δεν είναι συνωνυμία, αλλά δεν πιστεύω, μες στο ίδιο χωριό), έχω γνωρίσει τον Μπλάγο (Βαγγέλη) Μπουρβάνη, γκαϊτατζή της παλιάς γενιάς, και τον εγγονό του Ζαχαρία, επίσης γκαϊτατζή.
Το τραγούδι είναι βέβαια μετάφραση, τα ντόπια της Ορεινής είναι σλαβόφωνα.
Αλλά δεν είχα ιδέα ότι έχουν κι εκεί αυτό το είδος πολυφωνίας. Το ήξερα για τον Βώλακα, στη Δράμα, που δεν είναι βέβαια και τόσο μακριά αλλά δε μοιράζεται ακριβώς την ίδια μουσική με την Ορεινή.
Το ίδιο τραγούδι υπάρχει όντως και σε σλαβόφωνες εκδοχές:
Οι σύνδεσμοι δεν δουλεύουν, αλλά εδώ είναι μερικά άλλα κλιπ από το youtube:
ευγε Τσίλα(Βασίλης).
για να μαθαίνουν οι νεότεροι πως λαϊκό δεν δεν είναι μόνο τα “πίνω και μεθώ” η “ηρωΐνη ως τα μπούνια…”
στην αλλη οψη το
Είναι κρίμα, Σπύρο, οτι περί Τσιτσάνη, η πλειοψηφία του κοινού “σκαμπάζει” μόνο από 5-6 γνωστά π.χ. “Κυριακή”, ενώ έχουν γραφτεί τόσα πολλά διαμαντάκια (υποκειμενική μου άποψη: κατά πολύ καλύτερα από τον “”“”“δεύτερο εθνικό ύμνο”“”“”" την Κυριακή - αυτό, βέβαια, είναι μια άλλη συζήτηση).
αφου γουστάρεις Τσιτσάνη, ακου και αυτο.
μου το εμαθε ενας πολυ παλιός τρίχορδος, 60 τοσα χρόνια πριν.
ευτυχώς ζει ακόμη. ο κύριος Βύρων Στράτος. μετα βέβαια βρήκαμε και την 1η εκτέλεση.
σκληρο ολιγον τι, αλλά αδικημένο και άγνωστο.
ο Χατζηχρήστος το πείρε “κατάκαρδα”
εχει μέσα Τσιτσάνη, Μάρκο, Χατζηχρήστο! τι αλλο να ζητήσουμε?
Μία από τις λίγες (δυστυχώς) συνεργασίες Τσιτσάνη-Χατζηχρήστου, αν θυμαμαι καλά τρεις στο σύνολο: αυτή και προπολεμικά το '38 το “Τρελοκόριτσο” και η “Ξενιτιά” στον ίδιο δίσκο.
καλη ιδέα..
ας τα ακούσουμε.