Σμυρναίικα από τη Μασσαχουσέτη

Συναυλία-παρουσίαση της σμυρναίικης παράδοσης στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου από τη Σοφία Μπιλίδη, ελληνοϊταλικής καταγωγής Αμερικανίδα, απόγονο Μικρασιατών προσφύγων.

Συνιστώ να ρίξει κανείς μια ματιά στην περιγραφή και να κάνει 5 λεπτά υπομονή στην αρχή και ν’ ακούσει τους παρουσιαστές της συναυλίας, ώστε να μπει στο κλίμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Η Σοφία Μπιλίδη (τραγούδι, σαντούρι, ζίλια) μεγάλωσε με Μικρασιάτες πρώτης γενιάς από τους οποίους έμαθε πρώτο χέρι αυτή την παράδοση.

Τρία σημεία που με συγκινούν ιδιαίτερα είναι:

[ul]
[li]η μπρούκλικη προφορά που θυμίζει Κατσαρό[/li][li]το γεγονός ότι ο ουτίστας που τη συνοδεύει είναι Αρμένης (και ίσως και ο τουμπελεκιτζής)[/li][li]η αντιμετώπιση αυτής της παράδοσης από τους διοργανωτές της συναυλίας ως μιας από τις ρίζες της σημερινής Αμερικής.[/li][/ul]Ακούγονται τραγούδια επώνυμα και παραδοσιακά, μεταξύ των οποίων αρκετά που δεν έχω ξανακούσει.

Παρόλο τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα της εκδήλωσης βρίσκω το ιβέντ συναρπαστικό. Δεν είναι η μεγαλύτερη φωνή που άκουσα στη ζωή μου, αλλά πιστεύω ότι αν τ’ άκουγα αυτά ιδίοις όμμασι θα ήταν σημαντική εμπειρία. Και από ΥΤ καλή είναι αναλόγως.

Διάρκεια περίπου 1 ώρα.

ήταν φοβερή γυναίκα…και τώρα λόγω αλτσχαϊμερζ δεν αναγνωρίζει κανέναν…

Πω, πω!!! Μόλις ενάμιση χρόνο μετά! Κρίμα.

Ας τραγούδαγα εγώ τον αμανέ έτσι, Περικλή μου, και δεν ήθελα τίποτ’ άλλο… Πώς να πεθάνει η Σμύρνη, με τέτοια κληρονομιά…

ποοο φοναρα χαθηκα, εντελος δεν τοχα προσεξη, αυτο,
τη λες τορα, (εχη δηκιο ο νηκολας), φοβερη, δηνατη φονη,
δεν την ηξερα, καθολου,