“Προπολεμικός ήχος” σε μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά

Και αντιστρέφω το ερώτημα: Δεν θα ήταν ενδιαφέρον να πάρει κάποιος “σημερινό” μπουζούκι (σε στυλ παλαιού βέβαια) να το ηχογραφήσει με τις τότε συνθήκες για να ακούσει πως βγαίνει ο ήχος?
Μια φορά, γύρω στο 2003, έπαιξα και ηχογράφησα όλο το “Μινόρε του τεκέ” στο cubase με ένα μικρόφωνο στο home studio, και στο τέλος χρησιμοποίησα ένα εφέ “ηχογράφηση 78 στροφών” που είχε το πρόγραμμα. Μάλιστα είχα τη δυνατότητα για κάποιες ρυθμίσεις του στύλ “ήχος ρεύματος”, “σκράτς”, παραμόρφωση" κτλ, τα οποία τα ρύθμισα σε δυνατά επίπεδα. Για την ηχογράφηση χρησιμοποίησα ταμπουρομπούζουκο του Θεόφιλου Μπρα και μια κλασική κιθάρα με νάυλον μάλιστα χορδές. Ε, την πάτησε κόσμος και κοσμάκης, πολύ γέλιο, τους έλεγα ότι ανακάλυψα την δεύτερη εκτέλεση του Μινόρε του Τεκέ κτλ… Ο ήχος του μπουζουκιού τελοσπάντων, έμοιαζε καταπληκτικά με παλαιό μπουζούκι.

Γνωρίζουμε λοιπόν τον προπολεμικό/μεσοπολεμικό ήχο του μπουζουκιού;
Διότι, από τις ηχογραφήσεις 78 στροφών έχω μια επιφύλαξη για το τί ακούμε σε σχέση με τον πραγματικό ήχο. Αν λοιπόν το ζήτημα είναι να αποκαταστήσουμε τον ήχο και όχι το όργανο (ως κατασκευή), μου φαίνεται αρκετά δύσκολο να γνωρίζουμε τί ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε.

ΥΓ. Προς απογοήτευση όλων των ρεμπετόφιλων η… δεύτερη εκτέλεση του Μινόρε του Τεκέ χάθηκε μαζί με τον πύργο του τότε υπολογιστή μου, ο οποίος εκλάπη/χάθηκε στην μετακόμιση επιστροφής από Γαλλία…

1 «Μου αρέσει»