Ψάχνω εκπαιδευτικό κανονάκι σε καλή τιμή (2012)

Γειά σας.

Μία φίλη θέλει να ξεκινήσει κανονάκι, αλλά ψάχνει κάτι αξιοπρεπές για αρχή, χωρίς να ξοδέψει πολλά λεφτά.
Από μία γρήγορη αναζήτηση που έκανα, η αλήθεια είναι ότι οι τιμές που βρήκα είναι κάπως ΄ζόρικες (ειδικα για τις εποχές αυτές)

Προσωπικά δεν έχω σχέση με το κανονάκι, απλά υπέθετα , ότι όπως για το ούτι με 500 € παίρνεις κάτι πολύ καλό , ότι κάπως έτσι είναι και στο κανονάκι !
Αλλά μάλλον κάνω λάθος !

Αν ξέρει κάποιος φίλος να βοηθήσει θα είμαι υπόχρεος.
Μιλάμε για τιμή κάτω από 1.000 €

Κι εγώ δεν ξέρω από κανονάκι, αλλά ξέρω ότι είναι, από τα “παραδοσιακά”, το ακριβότερο σε κόστος κατασκευής (μαζί με το σαντούρι, ίσως). Έτσι λοιπόν φοβάμαι ότι θα πρέπει η ενδιαφερόμενη να δώσει κάποιο σίγουρα αξιοπρεπές ποσόν για ένα αξιοπρεπές όργανο και αμφιβάλλω αν, για τα όργανα αυτά, υπάρχει “εκπαιδευτική” ποιότητα. Ας μιλήσει όμως και κάποιος που ξέρει τη συγκεκριμένη αγορά καλύτερα.

Καποια στιγμη που ψαχτηκα για κανονακι ενας δασκαλος μου ειπε να αποφυγω το φτηνο οργανο. Κι ο λογος ηταν το κουρδισμα. Σε οργανο χαμηλης ποιοτητας που δε μπορεις να το κουρδισεις με τιποτα, δεν προκειται να μαθεις και να παιζεις.

Κάποτε φιλοξενούσα ένα παλιό σαντούρι, μέτριας κατασκευής και μέτριας συντήρησης (μηδενικής μάλλον). Είχε το ίδιο πρόβλημα. Το είχα πάει σε μάστορη να μου το σουλουπώσει λίγο, και πράγματι μου έκανε μία επίδειξη. Το κούρδισε, του πήρε πόσα λεπτά παίρνει αυτή η διαδικασία, και όταν τέλειωσε την τελευταία χορδή η πρώτη ήταν ήδη αλλού γι’ αλλού.

Αυτά τα πολύχορδα όργανα, αν δεν είναι φτιαγμένα έτσι ώστε οι τάσεις των χορδών να εξισορροπούνται, γίνονται απελπιστικά. Φαντάζομαι ότι στο κανονάκι, όπου οι καβαλάρηδες κάθονται πάνω σε τεντωμένο δέρμα, αυτό το ζήτημα θα είναι ακόμη πιο δύσκολο απ’ ό,τι στο σαντούρι που είναι όλο ξύλινο.

Συμφωνώ απόλυτα με τα οσα ειπώθηκαν στην προκειμένη περίπτωση όμως , επειδή δεν ξέρουμε αν ο νέος μαθητής θα γουστάρει και δεν θα βαρεθεί μετά από λίγο , είναι λίγο ρίσκο το καλό όργανο (δεν κρεμιέται κ εύκολα το κανονάκι στον τοίχο!!)

Μια αλλη ερώτηση για όποιον ξέρει :

εχω μια πρόσβαση για αραβικό κανονάκι από Αίγυπτο , που φυσικά εχει λιγότερα μανταλάκια, αλλά είναι και φτηνότερο ,
το θεμα είναι : μπορεί μετα να γίνει τροποποίηση ή προσθεση μανταλιών?

Ε ναι, έτσι είναι. Τα παίρνεις τα ρίσκα σου.

Όποιος σκέφτεται να πάρει πιάνο τι κάνει; Ήδη το φτηνό κάνει τόσα λεφτά που ίσως τελικά το ακριβό να έρχεται οικονομικότερα.

Και αν τελικά δε γίνεις πιανίστας, σίγουρα δεν το κρεμάς στον τοίχο. Απλά το κρατάς εκεί και περιμένει μήπως γίνουν πιανίστες τα παιδιά σου ή τα εγγόνια σου. Αν γίνουν, καλό θα ήταν να έχεις πάρει εξ αρχής ένα καλό όργανο.

και κάτι ακόμα: ένα καλό όργανο μπορείς πάντα να το πουλήσεις και να πάρεις πίσω κάποια από τα λεφτά σου, ενώ ένα μέτριο σου μένει αμανάτι…

Πάνω σε αυτό που λέει ο Λιγκα Ρόσα: είναι σωστό, αλλά όπως είναι οι εποχές, η μεταπώληση συνήθως γίνεται σε τιμές που τελικά, χάνεις. Οπότε καλύτερα να ψάξεις να αγοράσεις καλό μεταχειρισμένο -χάνει ο πωλητής- παρά να επενδύσεις πολλά λεφτά και μετά να τρέχεις να το σκοτώσεις.
Επιστρέφοντας στο θέμα, επειδή το κανονάκι είναι σπάνιο όργανο, κι όχι τρομερά διαδεδομένο, θα πρότεινα στη φίλη του κόρτο μαλτέζε να βρει πρώτα έμπειρο δάσκαλο, ο οποίος ίσως θα μπορεί να την κατευθύνει και για την αγορά,ή να απευθυνθεί σε κάποιο μουσικό σχολείο και να ρωτήσει τους μαθητές και τους δασκάλους (που σίγουρα έχουν προβληματιστεί πάνω στο θέμα) κάποια συμβουλή ή πρόταση αγοράς.

Μα φυσικά! Είναι τόσο προφανές, κι όμως κάθε φορά που γίνεται η ίδια συζήτηση το ξεχνάω. Και συνήθως το ξεχνάει και ο ερωτών.

Μεταχειρισμένο, και βέβαια να ψάξει κανείς. Πολύ συχνά η τιμή πέφτει κατά υπολογίσιμο ποσοστό ενώ το όργανο είναι σαν καινούργιο, απλώς δεν έχει τη “ζελατίνα”. Αν είναι έτσι και είναι και καλό όργανο, τότε δεν ισχύουν οι παραπάνω επιφυλάξεις.

σωστοί οι συντονιστές (γλειψ), κι εγώ ξέχασα τα μεταχειρισμένα. αν και σε ένα μη διαδεδομένο όργανο, υποθέτω πως είναι ελάχιστες οι επιλογές.

ευχαριστώ όλους τους φίλους εδώ για το ενδιαφέρον τους και τις προτάσεις τους
η αλήθεια είναι ότι ούτε εγω είχα λησμονήσει τα μεταχειρισμένα, αλλά επειδή δεν κατέχω στο ελάχιστο το συγκεκριμένο όργανο, μου είναι δύσκολο να αξιολογήσω μεταχειρισμένο (όπως και καινούργιο!) κανονάκι.

το θέμα πάντως είναι ότι καινούργιο ή μεταχειρισμένο το κανονάκι φαντάζει πανάκριβο σε σχέση με τα υπόλοιπα όργανα

Θα την πείσω να μαθει καμια λύρα ή νευ !!!

Ναι αλλά… το κανονάκι είναι ο βασιλιάς των οργάνων! Της Οθωμανικής, τουλάχιστον, γιατί υπάρχει και το (ινδικό, όχι το πέρσικο) σιτάρ…

και κάτι που δεν έχει σχέση με το κόστος, αλλά τις διαφορετικές ιδιαιτερότητες κάθε οργάνου:

στη φοιτητική ροκ μπάντα της Γερμανίας, είχαμε τελειώσει τη βραδυνή δουλειά και, έβαλε ο καθένας το όργανό του (σαξόφωνο, κιθάρες κλπ.) στη θήκη του, να φύγουμε (η μικροφωνική παρέμενε). Ο ντράμμερ πηγαινοερχόταν για περίπου ένα τέταρτο της ώρας πάνω κάτω, σκαλιά, κακό, και εμείς τον περιμέναμε. Κάποια στιγμή, αφήνοντας έξω κάποια κομμάτια των ντραμς πακεταρισμένα και ανεβαίνοντας για τα υπόλοιπα, τον ακούσαμε να μουρμουρίζει “Μωρέ, καλά κάνω και μαθαίνω φλάουτο!” (για τους κατόχους της γλώσσας “Ich weiss warum ich floete!”).

Μα ακριβώς: για να γίνεις “βασιλιάς” πρέπει να το σκεφτείς και να το κλωθογυρίσεις, χωρίς βιασύνη. Μέχρι να γίνει μια καλή έρευνα αγοράς, να εντοπιστούν τυχόν μεταχειρισμένα όργανα (δε θα ξεφυτρώνουν και κάθε μέρα) κλπ., προλαβαίνετε να γνωρίσετε και κάποιον κανονιέρη που να προσφερθεί να σας βοηθήσει στην επιλογή. Άλλωστε και για λύρα ή νέυ πάλι χρειάζεται δοκιμαστής. Φαντάζομαι ότι αν η κουβέντα ξεκινάει τώρα, η προοπτική θα είναι να αρχίζει η κοπέλα μαθήματα από Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Και μιλάμε σε κάθε περίπτωση για όργανα πολύ εξειδικευμένα, που δεν μπορεί να τα δοκιμάσει π.χ. ένας μπουζουξής ή κιθαρίστας, όπως θα μπορούσε (οριακά βέβαια) να δοκιμάσει ένα ούτι.

Όσο για τον ντράμερ, ο καθένας πληρώνει τις επιλογές του. Λένε ότι στις συμφωνικές συναυλίες ο αρπιστής πηγαίνει καμιά ώρα νωρίτερα από τους υπόλοιπους για να κουρδίσει!!

Στην τιμή που ψάχνεις ένα πολύ αξιοπρεπές όργανο γύρω στα 1000 ευρώ θα βρείς από εδώ:
www.cankayamuzikevi.com
Εχω πάρει από το παράρτημα Tunel Instanbul και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Του άλλαξα χορδές PVF που έχουν πιο καλή τάση και είναι άψογο στα μαντάλια του.

Ωραία, σ’ ευχαριστω πολύ.

οι Sandi είναι πολύ αξιόπιστοι τουλάχιστον στα ούτια τους που ξέρω.

Καλησπέρα σας.υπαρχει κανονάκι αν ακόμα ενδιαφέρεστε σε προσιτή τιμή και σε πολύ καλή κατάσταση.τιμη700ευρω.

Καλησπέρα @Aggelakis_Konst, το συγκεκριμένο θέμα άνοιξε 8 χρόνια πριν (Απρίλιο του 2012). Οπότε μάλλον δεν θα ενδιαφέρεται ακόμη ο αρχικός αναρτητής.

Αν θέλεις να πουλήσεις το κανονάκι σου, μπορείς να ανοίξεις ένα νέο θέμα στην κατηγορία “Μικρές Αγγελίες

Καλωσόρισες στην παρέα μας! :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»