Ψάχνω δάσκαλο για λαούτο

παίδες καλησπέρα,

Ονομάζομαι Γιώργος, 27, και είμαι φρέσκος στο forum αλλά και στην μουσική γενικότερα. Ενδιαφέρομαι πολύ να ξεκινήσω μαθήματα λαούτου αλλά κατάλαβα ότι είναι κομματάκι δύσκολο να βρώ κάποιον καθηγητή (αθήνα). Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει συστήνοντας μου κάποιον καλό δάσκαλο θα του είμαι ευγνόμων. Αν και μου αρέσει ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΟΛΥ το κρητικό λαούτο και τα κρητικά γενικά, θέλω να ασχοληθώ πιο πολύ με λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, ιδιαίτερα με τα ηπειρώτικα. Έχω ήδη αγοράσει ένα καλό στεριανό λαούτο και απλώς περιμένω έναν χριστιανό να μου ανοίξει τα στραβά μου:241:…

thnx προκαταβολικά

Καλώς όρισες φιλαράκι, για ρίξε μια ματιά εδώ : :089:
http://portal.kithara.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=126&mode=&order=0&thold=0

΄Μακράν ο καλύτερος δασκαλος του λαούτου και γενικά της παραδοσιακής μουσικής είναι ο Ζώτος.
Δες και το βιβλίο του Μυστακίδη σχετικά με την εκμάθηση του οργάνου.Είναι αναλυτικό και κατανοητό.

ο Ζώτος είναι τρομερός.απ’ όσο γνωρίζω διδάσκει στην ομόνοια στο ωδείο του?μήπως γνωρίζει κανείς το όνομα του ωδείου ή το τηλ γιατί σαν Ζώτος Χρήστος δεν μπόρεσα να το βρω στο net.

Δεν έχει ωδείο.Ένα δωματειάκι έχει όπου και διδάσκει.Το τηλ .μπορώ να το βρω αν σε ενδιαφέρει.Βέβαια καλοκαιριάτικα δεν νομίζω να τον πετύχεις αλλά δεν χάνεις αν δοκιμάσεις

και βέβαια φίλε μου, αν μπορείς να το βρείς να τον πάρω και αν δεν τον πετύχω δοκιμάζω από σεπτέμβρη.σε ευχαριστώ πολύ

ολε! το βρήκα το τηλέφωνο και την διεύθυνση του ζώτου και μάλιστα τον πέτυχα και κανονίσαμε και ώρα. και μάλλον είναι και πολύ λεβεντιά ο άνθρωπος, τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε στο τηλέφωνο

Έχει φοβερό χιούμορ!

Καλησπέρα! Είμαι καινούρια στην παρέα (καλώς σας βρήκα). Πήρα το θάρρος να σε ρωτήσω για το Ζώτο, μιας και ενδιαφέρομαι να μάθω λαούτο και είδα το σχόλιό σου. Αν ισχύουν ακόμα όσα προαναφέρεις και δεν σου είναι κόπος, θα ήθελα να με βοηθήσεις στην προσπάθειά μου.
Ευχαριστώ προκαταβολικά…

Το τηλέφωνο του Κυρ Χρήστου είναι 6932330460.

Σ’ευχαριστώ πολύ…θα ήταν καλύτερα να πω ότι πήρα το τηλεφωνό του από εσένα ή δεν υπάρχει πρόβλημα?

Πές του άν θές αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα,ο δάσκαλος είναι δύναμη.!!

Δάσκαλε και οι δυό Δασκάλοι είσαστε δύναμη! Γειά σου Άρτα!

Έγινε…να’στε καλά…

Παιδιά καλησπέρα,

Κρίμα είχα καιρό να μπω και δεν είχα δει το μήνυμα σου. Ευτυχώς που στο έδωσε ο Δημήτρης το τηλέφωνο.Και βέβαια, συμφωνώ με τον κώστα ότι είναι δύο οι δάσκαλοι σε αυτήν τη κουβέντα…
Δε ξέρω αν έχεις ήδη πάει στον Ζώτο. Αν όχι, ένα σου λέω πήγαινε. Ο άνθρωπος είναι εξαιρετικός, σαν χαρακτήρας κατ΄ αρχήν.Το λαούτο όταν το πιάσει ζεσταμένος, απλά το κάνει να κελαηδάει.

Βέβαια αν είσαι αρχάρια όπως είμαι εγώ ίσως να συναντήσεις κάποιες δυσκολίες αλλά δεν μασάει ο δάσκαλος, θα τα μάθεις :044:. Πρώτο μάθημα ματζόρε και χιτζάζ, δεύτερο μάθημα τα υπόλοιπα 13-14 βασικά μακάμια, μουστάρ, νιγρίς, νιαβέντ κ.α. τρίηχα πάνω κάτω. Αφού δεν το έκαψα το λαούτο τις πρώτες εβδομάδες πάλι καλά. Κρίμα που σταμάτησα με τον δάσκαλο αλλά άρχισε να παίζει σε μαγαζί τη μέρα που είχαμε μάθημα. Βρήκα ευτχώς εξίσου καλό δάσκαλο και χρύσο παιδί. Αν δεν έχει χρόνο τώρα θα σου έλεγα να ξαναδοκιμάσεις μετά από λίγο καιρό. Θα δεις και θα ακούσεις πολλά μες στη σφηκοφωλιά…:slight_smile:

Σ’ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και τον κόπο να μου απαντήσεις έστω και “αργά”…Αργά φυσικά και δεν είναι…Μίλησα με το δάσκαλο, αλλά προέκυψαν τότε διάφοροι λόγοι που με εμπόδισαν να πάω. Φαντάζομαι από τον επόμενο μήνα θα μου είναι πιο εύκολο…Είχα επικοινωνήσει μαζί του, με είπε να περάσω από εκεί, αλλά δεν είχαμε πει ούτε για ώρες ούτε για τιμές…Και όταν του είπα ότι είμαι αρχάρια, απάντησε “Καλύτερα, δεν θα ήταν εύκολο να ξεμάθεις παλιές -κακές ίσως -τεχνικές.” Εγώ ούτε καν λαούτο έχω, αλλά όταν ακούω τον ήχο του, νιώθω ότι πρέπει να “μιλήσει” και στα δικά μου χέρια (γιατί να κελαηδήσει είναι πολύ νωρίς, και υπερβολή να το πιστεύω)…Σ’ευχαριστώ και πάλι…

Δεν χρειάζεται να με ευχαριστείς καθόλου. Χαρά μου να ακούω ότι ενδιαφέρονται κι άλλοι άνθρωποι γι αυτό το όργανο, το οποίο το αγαπώ από μικρό παιδί.
Σε αυτό που σου είπε ο Ζώτος έχει δίκιο. Αρκετοί μουσικοί με πείρα πάνε στον δάσκαλο για να τους διδάξει το σύστημα του και το βρίσκουν “περίεργο” στην καλύτερη. Εγώ, λαούτο εκεί μέσα κράτησα πρώτη φόρα, οπότε αυτά που μου έλεγε μου φάνηκαν απόλυτα λογικά και εύκολα να τα κατανοήσω. Και το παιδί που κάνω τώρα μάθημα συμφωνεί ότι είναι πολύ καλός τρόπος παιξίματος και έτσι συνεχίζουμε και με αυτόν.
Μη στα λέω εγώ…να πας και να δεις. Νομίζω αξίζει απ όλες τις απόψεις.

Καλημέρα!
Επιτρέψτε μου, επειδή τυχαίνει να ήμουν μαθήτρια του Ζώτου για 4 έτη, να εκφέρω άποψη.
Νομίζω πως ο Ζώτος είναι από τους κορυφαίους μουσικούς, με άπειρες γνώσεις και έχει διευρύνει τις δυνατότητες του οργάνου που χειρίζεται.
Οστώσο, πιστεύω πως για να πάει κανείς να κάνει μαθήματα στο Ζώτο, θα πρέπει να έχει μία κάποια εξοικείωση πάνω στο όργανο.
Η γνώση που παρέχει ο συγκεκριμένος δάσκαλος είναι από ένα επίπεδο και πάνω, κι έτσι για να την ανακαλύψει κανείς, θα πρέπει να ξεκινήσει από εκεί.
Όχι βέβαια πως εάν πάει κάποιος αρχάριος δε θα μάθει τίποτα.
( Μιλώντας εντελώς υποκειμενικά), το καλύτερο θα ήταν να ξεκινήσει κανείς με ένα δάσκαλο με πιο τυποποιημένο σύστημα διδασκαλείας, ώστε να μάθει τα βασικά, και έπειτα να απορροφήσει τις γνώσεις του μεγάλου αυτού δασκάλου και καλλιτέχνη.

Πολύ σωστά.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 00:17 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 00:11 —

Κι αυτό … σωστότερο. Μπράβο Πελαγίτσα !

Πάντως γενικά για μαθήματα κρητικού λαούτου γίνονται σε όλους τους Κρητικούς συλλόγους…

Στο σύλλογο Κρητών Γαλατσίου που είμαι εγώ, διδάσκει λύρα και λαούτο ο Γιώργος ο Σκορδαλός