Μαθήματα μέσω Διαδικτύου

παιδιά δε ξέρω καν τι να γράψω…μόλις ανακάλυψα ότι κάποιοι έχουν τη φαεινή ιδέα να βάζουν τον εαυτό τους στο youtube και να κάνουν μαθήματα μπουζουκιού…πέτυχα μάλιστα και έναν που έχει βίντεο με σειρά μαθημάτων και τραγουδιών…τα παιξίματα δε τα σχολιάζω…απορώ αυτός δε ντρέπεται που κάποιοι γνώστες τυχαίνει να δουν το βίντεο να το παίζει δάσκαλος…
Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι πολύ εκείνοι που αρχίζουν παρακολουθώντας τον υπολογιστή…

www.trigas.gr/gr/vidless.html
Ρίξε μια ματιά

Ο Τρίγκας εδώ και πολύ καιρό παραδίδει μαθήματα με βίντεο on line. Και μάλιστα είναι λίγο τσιμπημένες οι τιμές του απ ότι ξέρω.

Η διδασκαλία είναι πολύ προσωπική υπόθεση, είμαστε όλοι διαφορετικοί και δυστυχώς το βίντεο δεν προσαρμόζεται σε κάθε μαθητή. Δεν νομίζω οτι θα υπάρξουν ποτέ βίντεο (ή ακόμα και βιβλία) που θα αντικαταστήσουν τον δάσκαλο…
Το να γίνεται όμως ένα μάθημα με κάμερα και μικρόφωνο δεν το βρίσκω κακό…η τεχνολογία μπορεί να είναι και με το μέρος μας αν χρησιμοποιηθεί σωστα…

αναφερθηκα σε βιντεακια που ετυχε να δω στο youtube και οχι σε on line μαθήματα,αν και πιστευω και για το δευτερο ότι ο μαθητης με το δασκαλο πρεπει να εχουν προσωπική επαφή, ειδικά στη περίπτωση που ο μαθητευόμενος είναι παιδί ο εκάστοτε δάσκαλος έχει και το ρόλο του παιδαγωγού…κατά τη δική μου άποψη φίλοι μου είτε διδάσκει ο τρίγκας είτε άλλος μέσω υπολογιστή δε γίνεται δουλειά…

Ωραία είναι η ιδέα με τα online μαθήματα που άρχισε ο τρίγκας. Η γνώμη μου είναι όμως ότι το net ποτέ δεν θα αντικαταστήσει την διδασκαλία του να έχεις μπροστά σου τον δάσκαλο και να στα δείχνει από κοντά

Μήπως ξέρει κανεις τιμές για τα online του τριγκα?

Περσι νομιζω ηταν 40 ευρω το μαθημα!

έλεος!! νομίζω ότι δεν χρειάζονται πολλά λόγια! είμαι και υπερτασικός!!!

Άλκη γιατί αυτή η τοποθέτησή σου? Ρωτάω γιατί στο ποστ με την αγορά οργάνου από τον Κλεφτογιάννη τοποθετήθηκες με [u][b]αυτό[/b][/u] τον τρόπο. Τι πουλάει ο ένας και τι ο άλλος για να σε κάνει να εκφραστείς αντίθετα? (Ίσως είναι και μία καλή ερώτηση για να ξεκινήσει καινούριο ποστ).

Κώστα,
Σε ό,τι αφορά τον Τρίγκα δεν αμφιβάλω, ότι είναι ένας πολύ καλός μπουζουξής με πληρότητα γνώσεων.
Όμως αυτή η ικανότητά του, πιστεύω πως δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να μεταδοθεί, μέσω των ιντερνετικών μαθημάτων. Νομίζω ότι ο δάσκαλος πρέπει να είναι κοντά στον μαθητή, να παίζει μαζί του, να τον διορθώνει στη πένα, να κουβεντιάζει μαζί του μεταδίδοντας τη φιλοσοφία του, την αισθητική του κλπ. Η αγανάκτησή μου λοιπόν έχει να κάνει 1) γιατί έχω ΑΡΝΗΣΗ στο εξ αποστάσεως μάθημα και 2) γιατί θεωρώ την τιμή εξωφρενική για κάτι που μου φαίνεται εντελώς αποτυχημένο. Συμφωνώ ότι το ιντερνετ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, όμως τη ζωντανή σχέση δάσκαλου και μαθητή δεν μπορεί να την υποκαταστήσει.

Για τους οργανοποιούς:
δεν νομίζω ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των γραφόμενών μου στα δύο ποστ. Ο συγκεκριμένος οργανοποιός πουλάει αξιόπιστα όργανα σε φτηνές και ακριβές τιμές ανάλογα τη δουλειά του όπως αυτός την κοστολογεί. Δεν έχω λοιπόν λόγο να διαφωνήσω μαζί του από τη στιγμή που αν τον πληρώσω θα μου δώσει ένα ανάλογο προς τα χρήματά μου όργανο…

Όμως το πληρωμένο ιντερνετικό μάθημα (ας φανώ απόλυτος… δεν πειράζει) το θεωρώ πεταμένα λεφτά και κοροιδία, διότι δίνεις χρήματα και δεν παίρνεις τίποτα…
30 ευρώ παίρνουν απ’ όσο γνωρίζω πολύ καλοί δάσκαλοι, για μία ώρα μάθημα στο σπίτι τους!
Με 75 ευρώ το μήνα υπάρχουν ωδεία με “ηχηρούς” μπουζουκοδιδάσκαλους που δεν ξέρω αν πρέπει να πω τα ονόματά τους.

Η λογική μου λέει , πως μαθήματα για να μάθει να παίζει κάποιος ένα όργανο
δεν γίνονται μέσω ίντερνετ , δεν είναι δυνατόν και συμφωνώ με τον 'Αλκη …
Επομένως μη δεχόμενη αυτό τον τρόπο εκμάθησης , η όποια τιμή , μου είναι αδιάφορη …

Και στο δεύτερο σκέλος συμφωνώ , εφ όσον ο Χ οργανοποιός δύναται να καλύψει
κατασκευαστικά “όλα” τα βαλάντια και να μη “σνομπάρει” τον αδύναμο οικονομικά πελάτη !
Αν θυμάστε φίλος της σελίδας , είχε ποστάρει περίεργα και πανάκριβα λόγω στολισμού
μπουζούκια , αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πουλήθηκαν …
'Αλλος έχει και την τρέλα και το αρζάν , οπότε παραγγέλνει ό,τι γουστάρει η καρδιά του …

Άλκη καμία αντίρρηση σε αυτό. Είμαι και γω από αυτούς που πιστεύουν ότι το ιντερνετικό μάθημα δεν προσφέρει στο έπακρο αυτά που πρέπει να πάρει ο μαθητής από τον δάσκαλο. Για την τιμή όμως όταν μιλάμε για προσφορά και ζήτηση ο κάθε δάσκαλος μπορεί να κοστολογεί όσο θέλει όπως ακριβώς και οι οργανοποιοί. Εκεί ήταν η ένστασή μου. Υπάρχουν οργανοποιοί που πουλάνε μπουζούκια με 3.500 χιλιάρικα και υπάρχουν μουσικοί που πληρώνονται την ώρα 50 ευρώ. Ποσά για μένα απαγορευτικά είτε στην μία περίπτωση είτε στην άλλη. Απλά δεν τους κατηγορώ αλλά ούτε και ασχολούμε μαζί τους.

κωστα πολυ σωστή η παρατήρηση σου μόνο που κατά τη γνωμη μου δε μπορουμε να συσχετίσουμε απόλυτα τις αμοιβές της οποιασδήποτε επαγγελματικής απασχόλησης με οποιασδήποτε άλλης, άνοιξα το θέμα για να γίνουν κάποιες τοποθετήσεις και να διαβάσουν ειδικά μικροί που πρόκειται να ασχοληθούν ή γονείς που πρόκειται να πάνε τα παιδιά τους να μάθουν ένα όργανο πως μέσω οθόνης δε γίνεται, όλα μεσω νετ δε γίνονται…

Κι εγώ θεωρώ σωστή την τοποθέτησή του κ. KwstaP και συμφωνώ μαζί του.

Διαφωνω.
Αν αφησουμε τον καθενα και πουλαει οσο γουσταρει επειδη ειναι δικαιωμα του θα φτασουμε σε σημειο να πληρωνουμε και 10.000ευρω για ενα μπουζουκι.
Μπορει να πληρωνω φορο 1 ευρω στο κρατος για καθε λιτρο καυσιμου αλλα δεν θα αφησουμε και τους οργανοποιους να πουλανε νταβανζιλικι .

Δεν μπορει τωρα εμενα να μου χρεωσει ενας οργανποποιος ενα μπουζουκι 1.200.000 δρχ επειδη εβαλε αυτα χαζοσχεδια στο καπακι.

Το ιδιο ισχυει και για τα μαθηματα γιατι αν χρεωνει ο Τριγκας 40 ευρω μεσω ιντερνετ για κανονικο μαθημα ποσα ζηταει 100ευρω;

Tα καλά μπουζούκια από τότε που θυμάμαι (30 χρόνια πίσω δηλ) ήταν πάντα τσουχτερά. Αυτό δεν νομίζω να μπορεί ν’ αλλάξει…
και για τους ρεμπέτες απ’ ό τι έχω διαβάσει το χρηματικό αντίτιμο ήταν δυσβάσταχτο …

Τα μαθήματα είναι εντελώς άλλο πράγμα. Νομίζω ότι γενικά υπάρχουν τιμές προσιτές. τώρα για τα ιντερνετικά πληρωμένα μαθήματα μία λέξη έχω να πω: ΚΟΡΟΙΔΙΑ!

Αρχάριε αν είναι νταβατζιλίκι το δικαίωμα του κάθε οργανοποιού να κοστολογεί τα όργανά του, τότε αυτό που προτείνεις εσύ τι είναι; Ευτυχώς που δεν είναι στο χέρι σου να μην αφήνεις κανέναν ελεύθερο να πουλάει όσο γουστάρει κι ας είναι δικαίωμά του. Αν μπει πλαφόν στην τέχνη, ξέχασέ την. Μήπως έχουμε την απαίτηση ο οργανοποιός να τρώει την σκόνη και τις αναθυμιάσεις (άραγε πόσοι έχουν αρρωστήσει ή έχουν πεθάνει εξ’ αιτίας τους) και να μοιράζει μπουζουκάκια σε τιμές κόστους σ’ εμάς τους μάγκες που θα του κάνουμε την χάρη να τ’ αγοράσουμε;
Εγώ πάντως τζάμπα μάγκας δεν θέλω να γίνω.
Τη σχέση βενζίνης και οργανοποιού δεν την κατάλαβα καλά, γι’ αυτό δεν τη σχολιάζω.

Συμφωνώ και επαυξάνω!!! (μού’λειψε το μπραβόκουμπο σε αυτήν την φάση)

Στην αρχή είπα να μην πάρω θέση αλλά…

Παρακαλώ, πριν να λέγονται τέτοια πράγματα (και έτσι απόλυτα) να σκεφτόμαστε όλα τα πιθανά σενάρια.

Προσωπικά ούτε εγώ συμφωνώ με το μάθημα μέσω ίντερνετ. Εγώ βέβαια, αρκετές φορές, διαφωνώ και με το μάθημα γενικώς (γιατί ποιός έμαθε π.χ. στον Ζαμπέτα, ή ποιός έμαθε π.χ. στον Τρίγκα;; και γιατί εγώ είμαι τόσο χαζός και ανίκανος που δεν μπορώ να μάθω μόνος μου από το τόσο ηχογραφημένο ορχηστρικό και μή υλικό που υπάρχει στις μέρες μας;;), αλλά κατανοώ απόλυτα, μα ΑΠΟΛΥΤΑ, το γεγονός ότι ο δάσκαλος θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αλλά και να μάθεις πράγματα πολύ πιο σύντομα και με λιγότερη προσπάθεια σε σχέση με αυτό που θα έκανες μόνος σου.

Τώρα, έχει σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα μαθήματα θα βοηθήσουν κάποια άτομα που πιθανώς βρίσκονται σε χώρες που δεν υπάρχουν δάσκαλοι (όπως π.χ. σε κάποιες από τις πολιτείες της Αμερικής αλλά και Ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν πολλούς Έλληνες μετανάστες). Δεν μιλάω για αρχάριο επίπεδο που δεν ξέρει να πιάσει ούτε την πένα. Όμως μιλάω για παίκτες-μαθητές που έχουν μία Α σχέση με το όργανο, και μέσω ίντερνετ ο δάσκαλος θα μπορεί να τους παρακολουθεί και να βελτιώνει την πρόοδο τους.

Γιατί όπως και να το κάνουμε, εάν π.χ. έρχεται κάποιος 2 φορές τον χρόνο Ελλάδα και πηγαίνει στον δάσκαλο, αυτός από κοντά θα του δείχνει τα βασικά (πένα δακτυλοθεσία κλπ κλπ) και θα τον φορτώνει ασκήσεις μέχρι την άλλη φορά. Όμως, εάν μετά από λίγο καιρό ο δάσκαλος δεν τον ελέγξει και ο μαθητής τα παίζει λάθος, θα έρθει την δεύτερη φορά στην Ελλάδα και θα πάρει πάλι σχεδόν το ίδιο υλικό για διάβασμα. Συνεπώς η πρόοδος θα είναι ελάχιστη.

Επίσης, στις μέρες μας οι ταχύτητες του ίντερνετ (πλέον και σε -σχεδόν- όλη την Ελλάδα) αλλά και τεχνολογία κατασκευής απλών μικροφώνων φωνής και web cameras έχει προχωρήσει. Έτσι, κατά 90% δεν υπάρχει καθυστέρηση μεταξύ Live μετάδοσης φωνής και εικόνας, καθώς επίσης και η εικόνα μεταδίδεται άνετα χωρίς να χάνονται “καρέ” (όσοι χρησιμοποιούν Skype με καλές γραμμές και εξοπλισμό μπορούν να το δουν). Συνεπώς, ο δάσκαλος θα μπορεί να παρακολουθήσει τον μαθητή που παίζει ένα κομμάτι και στο αριστερό και στο δεξί χέρι.

Γιατί λοιπόν να μην σκεφτόμαστε και αυτές τις περιπτώσεις;

Τώρα το θέμα τιμή δεν το θίγω καθώς είναι ακριβώς αυτό που λέει ο Κώστας. Επειδή (εν μέρει) δεν έχουμε να κάνουμε ακριβώς με ανταγωνισμό (διότι τότε θα είχαμε την ίδια τιμή σε όλους τους δασκάλους), ο κάθε παραγωγός-δάσκαλος ορίζει την τιμή του και όποιος καταναλωτής-μαθητής θέλει/μπορεί αγοράζει.

Υ.Γ.: Ακόμα, μάθημα μέσω ίντερνετ είναι μία καινοτομία. Μπορεί να μην αρέσει σε όλους, μπορεί να μην βοηθάει και κανέναν, αλλά δεν παύει να είναι καινοτομία. Εάν το απορρίψουμε δεν χρειάζεται και να το καταδικάσουμε. Γιατί κάποιος άλλος θα βρεθεί, και αυτήν την δύσχρηστη-καινοτομία ίσως την προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική. Αυτό ονομάζεται πρόοδος και μόνον έτσι πάμε μπροστά.

1 «Μου αρέσει»

Εντάξει, μάθημα μέσω διαδικτύου δεν είναι ό,τι καλύτερο, ή μάλλον δεν είναι τόσο καλό όσο το κοντινό.
Όμως, σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Ζούσα 6 χρόνια στο Στρασβούργο, έπαιζα μπουζούκι πολλές ώρες, ήθελα να μάθω πράγματα, να διορθώσω την τεχνική μου σε κάποια σημεία και δεν είχα κανέναν να με κατευθύνει. Τότε δεν έπαιζε ούτε YouTube, ούτε μαθήματα μέσω διαδικτύου. Θα έδινα τα πάντα τότε να μπορούσα να κάνω μάθημα συστηματικά με κάποιο καλό, έμπειρο μπουζουξή, καθηγητή κι ας ήταν μέσω ιντερνετ. Σίγουρα κάτι θα άλλαζα προς το καλύτερο.
Και νομίζω πως αυτές οι απόπειρες από μπουζουξήδες απευθύνονται κυρίως στους έλληνες του εξωτερικού.
Ας μην είμαστε τόσο κάθετοι, λοιπόν.