Γνωρίζετε πού βρίσκει κανείς χορδές για μικρό παιδικό βιολί 1/4, που να είναι σχεδιασμένες γι’ αυτό;
Στον τοπικό Νάκα που είχα ρωτήσει άλλη φορά, είχαν απλώς χορδές για κανονικό βιολί, κομμένες κοντύτερες. Φυσικά, για να βγάλουν τον ίδιο τόνο σε τόσο μικρότερη κλίμακα, είναι τόσο χαλαρές που μετά βίας παίζονται. Επομένως, χρειάζονται χορδές μικρότερης διατομής.
Συνηθως βγαίνουν για 1/2 και τις ίδιες φοράμε στο 1/4.
ναι, υποθέτω έχουν άλλη διάμετρο. Περίεργο που δεν τις φέρνει ο Νακας.
Αν δε δεις καλο εκει, πες μου να σου στείλω
Το σκεφτόμουν μια ώρα και παραπάνω, περπατώντας σήμερα. Ήταν λίγο εγκεφαλικό κάψιμο, αλλά τελικά το βρήκα:
Πιο χοντρή θέλει, όχι πιο λεπτή.
Στο βιολί 1/4, αν το φέρεις μούρη με μούρη μ’ ένα κανονικό βιολί, και οι καβαλάρηδες να αγγίζονται, η ανοιχτή χορδή φτάνει περίπου μέχρι το σημείο όπου στο κανονικό παίζουμε το δεύτερο ημιτόνιο. Εκεί π.χ. που στη χορδή Μι παίζουμε Φα# (άκρες μέσες). Αλλά το 1/4 (και όλα γενικώς τα μεγέθη) κουρδίζονται όπως το κανονικό βιολί, Μι-Λα-Ρε-Σολ.
Είναι λοιπόν σαν να έχω βάλει στο πλήρες βιολί καποτάστο στο δεύτερο ημιτόνιο, αλλά να θέλω να παίζει τον τόνο της ανοιχτής, Μι. Δηλαδή να το χαμηλώσω έναν τόνο. Τι θα κάνω; Είτε με την ίδια χορδή θα ξεκουρδίσω έναν τόνο, είτε θα χοντρύνω τη χορδή.
Η πρώτη λύση οδηγεί σε χορδές κανονικού βιολιού (απλώς κοντύτερες), ξαλασκαρισμένες όμως τόσο που δεν παίζουν, κάνουν κοιλιά. Και νομίζω ότι προξενούν κι άλλα λειτουργικά προβλήματα, γιατί τα όργανα ναι μεν δε θέλουν να τα παραζορίζουμε αλλά και μια κάποια τάση τη χρειάζονται.
Η δεύτερη λύση είναι χορδές ειδικά σχεδιασμένες για μικρά μεγέθη βιολιού, τις οποίες και βρήκα τελικά.
(Τα κλάσματα 1/4. 1/2, 3/4 κλπ. δε σημαίνουν όργανο που να είναι κυριολεκτικά στο ένα τέταρτο ή στο μισό κλπ. του μήκους του πλήρους βιολιού. Δεν ξέρω πώς προκύπτουν, πάντως πρακτικά δηλώνουν κατά σειρά τα διάφορα τυποποιημένα παιδικά μεγέθη. Και 1/8 υπάρχει, έμαθα!)