Χειροποίητος μαγνήτης

Όπως είπα και στο προηγούμενο νήμα έγινε εχθές ένα ωραίο παρεάκι με δύο φίλους μου, ο ένας είναι κιθαρίστας ο άλλος μπουζουκτσής σε τρίχορδο (παρατσούκλι ψώνιο).

Ο φίλος μου ο ψώνιος λοιπόν στο τρίχορδο μπουζούκι του έχει ένα ξύλινο μαγνήτη που έγραφε με μεγάλα μαύρα γράμματα «ψώνιο» επάνω,στην αρχή δεν έδωσα σημασία.
Αργότερα όμως τον ρώτησα τη μάρκα ήταν ο μαγνήτης και πώς έχει το παρατσούκλι του επάνω.

Εκεί βέβαια με προβλημάτισε ο φίλος μου.
Μου είπε πως είναι χειροποίητος και όχι από οποιοδήποτε αλλά από τον ίδιο.
Μου το εξήγησε το πώς τον έφτιαξε με τι και πώς.

Δεν είχαμε κάτι να τον συνδέσουμε να δούμε αν δουλεύει αλλά αυτός μου είπε ότι δουλεύει καθώς τον έχει δοκιμάσει.
Η αλήθεια είναι πως ο ψώνιος δεν είναι ψεύτης (τον ξέρω χρόνια).

Τον έφτιαξε με 3 βίδες, η μία βίδα κάτω από ένα σετ χορδών δηλαδή μια βίδα κάτω από τις ρε, μια κάτω από τις λα και μια από τη χοντρή ρε.
Γύρω από τις βίδες έκανε κάτι σαν πηνίο με λεπτό σύρμα χαλκού που να μην εφάπτεται με τις βίδες.
Την αρχή του σύρματος την ένωσε με ένα μαύρο καλώδιο και το τέλος με ένα κόκκινο και μετά στην κάψα. Μετά απλά έβαλε το καλούπι και ήταν έτοιμο… Επίσης μου είπε πώς για τετράχορδο θέλει 4 βίδες…

Δεν ξέρω τι να πω!
Από τη μια έχω τα υλικά και σκέφτομαι να το δοκιμάσω…
Αλλά από τη άλλη φοβάμαι μην κάνω ζημιά στο στερεοφωνικό και στο μπουζούκι μου και γενικά δεν τα πάω καλά με τα ρεύματα…

Εσείς φίλοι μου τι πιστεύετε;
Θα ήθελα να μου πείτε την άποψη σας σε αυτό το θέμα.

Ευχαριστώ!

1 «Μου αρέσει»

Μιχάλη αν προχωρήσεις με αυτο το project, το όφελος σου ποιο θα είναι?
Θέλεις ηλεκτρικό ήχο στο μπουζούκι?
Το μπουζούκι σου έχει τρύπα?
Επίσης δεν θυμάμαι αν μας έγραψες ενα εισαγωγικό σου μήνυμα στην κατηγορία "νέα μέλη ", για να έχουμε μια εικόνα για την σχέση σου με το όργανο, την οργανοποιία και την ηλικία σου. Στο λέω γιατί αν ενα παιδί 14 χρόνων μπει και ρωτήσει " βάζω αυτό το καλώδιο στο ρεύμα ? " κατανοείς και μόνος σου πως θα τον παραπεμψουν σε κάποιον μάστορα ακομη και όσοι γνωρίζουν.

2 «Μου αρέσει»

Η αλήθεια είναι πως δεν έχω γράψει τέτοιο μύνημα δυστυχώς… συγγνώμη για αυτό!

Έχω ένα τετράχορδο μπουζούκι 1μιση μήνα τώρα,
Από οργανοποιία δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις.
Τώρα τελευταία προσπαθώ να φτιάξω ένα μπαγλαμά αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και είμαι 16 χρονών.

Το μπουζούκι μου δεν θέλω να το κάνω ηλεκτρικό και δεν έχει τρύπα ξέρω περί ηλεκτρισμού κάποια πράγματα αλλά το να συνδέω καλώδια σε μαγνήτη μετά σε κάψα και τέλος θύρα για ενισχυτή… εκεί δεν έχω ιδέα.

Το project θέλω να το κάνω για… Απλά για δοκιμή, μου αρέσει να πειραματίζομαι και να φτιάχνω πράγματα. Το όφελος μου θα είναι ίσως παραπάνω γνώσεις και λίγη χαρά αν όντως δουλέψει.

Επίσης στο μέλλον αν πάνε όλα καλά και δουλέψει ο μαγνήτης μπορεί να το πάω σε ειδικό να μου τον συνδέσει

Μιχάλη, μια και σου αρέσει να πειραματίζεσαι και βρήκες και παρεΐτσα για να παίζετε μαζί, θα σε προέτρεπα να εστιάσεις στους πειραματισμούς με την παρέα και το παίξιμο. Το όφελός σας σίγουρα θα είναι παραπάνω γνώσεις και αρκετή χαρά, η συνταγή θα δουλέψει και η ενασχόληση με τη μουσική είναι αποδοτικότερη από το πιθανότατο χάλασμα κάποιου οργάνου, μόνο για πειραματισμό…

8 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ μαζί σου! Δεν θα ήθελα να χαλάσει το οργανάκι! Ειδικά από τα ίδια μου τα χέρια!

Δεν πειραματίζομαι με πράγματα επικίνδυνα για μένα για τρίτους ή για το μπουζούκι!

Πιστεύω όμως πως ο μαγνήτης δεν έχει κάποιο τρόπο να μου χαλάσει το όργανο ή να κάνει γενικά ζημιά… Ούτως η άλλως θα είναι για μια χρήση, ούτε τρύπα θα κάνω ούτε θα τον βιδώσω μιας και δεν θέλω ηλεκτρικό ήχο ακόμα, στο μέλλον μπορεί (είχα ρωτήσει για μαγνήτη σε ένα προηγούμενο νήμα μου) και με βοηθήσατε πολύ!

Αλλά ξανά λέω πώς εγώ θέλω να δοκιμάσω να φτιάξω έναν μαγνήτη μόνος μου απλά για δοκιμή.
Ο πατέρας μου πάντα μου λέει πως ότι μαθαίνει κανείς καλό είναι… μπορεί να μου χρειαστεί αυτή η γνώση στο μέλλον ποτέ δεν ξέρεις… αλλά για τώρα όχι.

Όπως και να έχει σας ευχαριστώ που αφιερώσαμε χρόνο να διαβάσετε το νήμα και την πολυλογία μου και που μπήκατε στο κόπο να μου απαντήσετε!

Μου αρέσει να μοιράζομαι στιγμές, ερωτήσεις και γενικά…πράγματα μαζί σας!

3 «Μου αρέσει»

Όχι μόνο ο πατέρας σου, όλοι το λέμε αυτό! Υπάρχουν όμως πάντα διαβαθμίσεις: αυτό είναι καλό, το άλλο είναι κάπως καλύτερο και ανάλογα επιλέγουμε. Ε, αν νομίζεις ότι το να ξοδέψεις χρόνο για να μάθεις πώς φτιάχνεται κάτι που, αν δεν το φέρει η ζωή να γίνεις επαγγελματίας κατασκευαστής μαγνητών, ποτέ δεν θα σου χρειαστεί, φτιάξε μαγνήτη!

1 «Μου αρέσει»

Νίκο δεν διαφωνώ.
Καλοκαίρι είναι… έχω απεριόριστο χρόνο και βαριέμαι, παίζω μπουζούκι πρωί βράδυ διαβάζω βλέπω βίντεο και εξασκούμε με αυτό.

Αλλά δυστυχώς υπάρχουν στιγμές δεν μου κάνει όρεξη (σπάνια βέβαια) και θέλω να κάνω κάτι άλλο…το να διαβάσω για ήλεκτρο μαγνητικά κύματα μπορεί να μην μου χρειαστεί σε τίποτα στη ζωή μου παρά από το να φτιάξω ένα μαγνήτη που μπορεί να μη χρειαστεί ποτέ στη ζωή αλλά…
Νομίζω πως είναι πιο χρήσιμο από τη βιολογία που κάνουμε στο σχολείο ή από κάποια ανόητα project και πιο διασκεδαστικό και… άσε που άμα δουλέψει…δεν θα χρειάζεται να αγοράσω μαγνήτη στο μέλλον.

Θα ήταν και ένα ωραίο δώρο για κάποιο αγαπητό πρόσωπο(αν βέβαια δουλεύει θεοτικά).

Όπως και να 'χει, θα προσπαθήσω και να αποτύχω δεν έγινε και τίποτα…από τα λάθη μαθαίνεις και δεν θα ναι και η μόνη φορά που αποτυχάνω σε κάτι οπότε…

Κάποιοι προτιμούν να παίζουν playstation όταν βαριούνται, ε εγώ προτιμώ να κάνω χαζά και άχρηστα πειράματα και κατασκευές… τουλάχιστον κάτι θα μάθω από αυτά.

2 «Μου αρέσει»

Ααααχ… Μακάρι να μπορούσα να το ισχυριστώ αυτό για μέναν, έστω για μία στιγμή της μέχρι σήμερα επαγγελματικής και μετεπαγγελματικής ζωής μου…

2 «Μου αρέσει»

Νίκο με συγχωρείς που το είπα αυτό…
Σε νιώθω… είτε το πιστεύεις είτε όχι…
Βλέπω τους γονείς μου όλη μέρα στη δουλειά με υπερωρίες απλήρωτες χωρίς ρεπό να έρχονται σπίτι…(ας μην την πούμε την λέξη) κουρασμένη χωρίς χρόνο όρεξη και ενέργεια για τίποτα!

Αλλά… μάλλον έτσι είναι η ζωή…και 'γω με τη σειρά μου… Σε αυτό τον ψεύτη και άδικο ντουνιά…που δίνεις καλό και παίρνεις κακό…

Ας χαρούμε ότι μπορούμε όσο μπορούμε και προλαβαίνουμε!

4 «Μου αρέσει»

Φίλοι μου όπως είχα πει σε ένα προηγούμενο νήμα μου, ξεκίνησα να φτιάξω ένα μαγνήτη για μπουζούκι τετράχορδο. Πρέπει να είναι ένας μήνας τώρα αλλά όπως και να 'χει τελείωσα πριν τέσσερις μέρες.
Φίλοι μου μην κάτσετε να το δοκιμάσετε και μην ξοδέψετε χρόνο σε κάτι τέτοιο αν πότε είχατε σκοπό.
Ας ξεκινήσω με τα υλικά που χρησιμοποίησα…
4 βίδες, ένα μαγνήτη ορθογώνιο μικρό κοντά στα 3cm, μια ξύλινη βάση που έφτιαξα εγώ για να μπούνε οι βίδες και ο μαγνήτης και τέλος… πάρα… πολύ χαλκό σύρμα…!

Ας ξεκινήσω λοιπόν… έβαλα τις βίδες στη βάση να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και η κάθε μία να είναι κάτω από ένα σετ χορδών. Και μετά… ξεκίνησα να τυλίγω το σύρμα χαλκού γύρω γύρω…(φίλοι… πολύ σύρμα). Ήταν πολύ λεπτό και έσπαγε συνέχεια! Το έβγαζα από παλιούς πολλαπλασιαστές και πολλές φορές δεν ξετύλιγε από τα κουτάκια και έσπαγε!
Πρέπει πως τύλιξα πάνω από…8μιση κουτάκια με το κάθε κουτάκι να έχει περίπου 230 μέτρα χαλκό σύρμα…δεν του φαινόταν!

Τέλος πάντων το πέτυχα μετά από πολύ προσπάθεια και εκνευρισμό και ήρθε η ώρα για τη μόνωση. Το γέμισα λιωμένο κερί για να μην πιάνει εξωτερικά σήματα και παρεμβολές.
Από κάτω έβαλα τον μαγνήτη (πρέπει να εφάπτεται με τις βίδες). Και κόλλησα εν καλώδιο στην αρχή και στο τέλος του σύρματος!
Ήταν έτοιμος (έτσι νόμιζα). Έπρεπε να το συνδέσω σε καλώδιο με 3.5 jack… είχα αλλά δεν ήξερα πως… Οπότε μίλησα με τον φίλο μου τον ψώνιο μου είπε και το κατάφερα το έφτιαξα.

Δοκίμασα με να κατσαβίδι να χτυπήσω μια από της βίδες και έβγαλε ήχο οπότε το έβαλα στο μπουζούκι (το κόλλησα δεν έκανα τρύπες).
Το συνδέω λοιπόν στο ήχο σύστημα παίζω μια πενία… Ναι νταξει ακούστηκε πολύ λίγο αλλά τσαχαλιζε πιο πολύ από οτι ακουγόταν. Το ανέβασα την ένταση παίζω πενία, λίγο καλύτερα αλλά δεν μπορούσες να σταθείς λόγο του τσάχαλου! Απαίσιο! Και άσχημο σε όψη!

Μίλησα με το φίλο μου, συναντηθήκαμε και κρατούσε και τον δικό του μαγνήτη, τον βάζει στο ήχο σύστημα και δούλευε κανονικά και τέλεια… έβγαζε καλό ήχο.
Όταν του έδειξα τον δικό μου μου είπε πιο είναι το πρόβλημα… Φταίει που δεν είναι ίσα μοιρασμένος ο χαλκός! Εγώ άρχισα και τύλιγα προσπαθώντας να γεμίσω όσο γίνεται τα καινά και να είναι ίσα γεμάτο σε όλα τα μέρη!

Αλλά αυτό θέλει ο χαλκός να είναι ομοιόμορφα τυλιγμένος! Ο ένας δίπλα και κάτω από τον άλλο και πάει λέγοντας.

Οπότε φίλοι το παράτησα το project! Δεν μπορώ να κάθομαι να τυλίγω συρματάκι 250 μέτρων σιγά σιγά γύρω γύρω…

Οπότε φίλοι μου μην το δοκιμάσετε! Μην ξοδέψετε χρόνο για αυτό!
Όπως μου είπαν και κάποιοι συντονιστές θα ήταν καλύτερα να αφιερώσω τον χρόνο που έδωσα στο μαγνήτη, στο μπουζούκι μου αλλά… Έπρεπε να τους είχα ακούσει!

Του δίνω 2/10 χάσιμο χρόνου, πολλά νεύρα και κακό αποτέλεσμα… Το 2 απλά επειδή βγήκε ήχος!
Μην το δοκιμάσετε.

Το ομοιόμορφο τύλιγμα με το χέρι είναι και δύσκολο και πολύ χρονοβόρο, ειδικά για πειράματα.
Θα χρειαστείς κάποιο μηχάνημα περιέλιξης, για γρήγορο και αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

2 «Μου αρέσει»

Προφανώς αλλά εγώ δεν έχω σκοπό να φτιάξω άλλους οπότε θα μου είναι άχρηστο το μηχάνημα.
Αν και από κάτι βίντεο που έχω δει συμφωνώ μαζί σου! Είναι όντως πολύ πιο γρήγορο και εύκολο.

Εγώ θα πω ένα μπράβο για τη προσπάθεια, αλλά και για την αποδοχή της κατάστασης και του αποτελέσματος!
Παρεμπιπτόντως, οι καλύτεροι και ακριβότεροι μαγνήτες είναι τυλιγμένοι στο χέρι, είναι μια δυσκολη και απαιτητική τέχνη.

3 «Μου αρέσει»

Από απλή περιέργεια ρωτάω. Από τι υλικό είναι ο μαγνήτης που χρησιμοποίησες; Ευχαριστώ.

Σε ευχαριστώ φίλε Νίκο!
Το πιστεύω φίλε μου! Μιας και από ότι διάβασα η ποσότητα του χαλκού, το πάχος του και οι απόσταση μεταξύ τους καθορίζει το ποσό καθαρός, ποσό πρίμος και πόσο μπάσος θα είναι ο ήχος!

1 «Μου αρέσει»

Ένας απλός μαγνήτης ήταν… προφανώς παίζει ρόλο το είδος η δύναμη και πολλά άλλα για την ποιότητα του ήχου και την δύναμη του μαγνήτη!

Από ότι διάβασα οι καλύτεροι μαγνήτες για αυτή τη περίπτωση είναι οι νεοδυμίου…δεν είχα όμως.

Θα ανέβαζα φωτογραφία αλλά δεν ξέρω πώς…

1 «Μου αρέσει»

Μιχάλη μπράβο και απο εμένα για την προσπάθεια αλλα και για το feedback.
Επίσης δεν υπαρχει λόγος να μετανιώνεις, κατι πηρες και απο αυτη την εμπειρία.
Καλη μελέτη στο όργανο απο εδω και πέρα :wink:

1 «Μου αρέσει»