Τη Βοήθειά Σας !

Όπως ήταν φυσικό κόλλησα κι εγώ τον ιό της οργανοκατασκευής (σιγά μην τη γλύτωνα).

Εδώ και κάποια χρόνια (τουλάχιστον 8), έχω δυο κομμάτια από ένα άγνωστο, τόσο σε μένα όσο και σε όσους ξυλουργούς και επιπλοποιούς το έδειξα, ξύλο. Είναι επίσης άγνωστο και στο μουσικοδάσκαλό μου που είναι και οργανοποιός.
Κάποιος από τους ξυλουργούς μου είπε ότι του θυμίζει στρωτήρα για ράγες τραίνου (το έψαξα αλλά όσα ξύλα είδα δεν έμοιαζαν).
Οι διαστάσεις του είναι 0.65 χ 0.22 χ 0.15, είναι πάρα πολύ σκληρό και βαρύ (έχει ειδικό βάρος περίπου 1,18 γρ/κ.εκ.), το χρώμα του είναι καφεκόκκινο, δεν έχει ρόζους και δεν έχει ιδιαίτερα νερά όπως βλέπετε και στη φωτογραφία του.
Επίσης δε φεύγουν εύκολα σκλήθρες (σε τομή με κοίλο σκαρπέλο έσπασε κομμάτι χωρίς να ξεκολλήσει μεγάλη σκλήθρα), δε μυρίζει κάποιο ρετσίνι, φαίνεται “ξερό” ξύλο και σε τρίψιμο-κάψιμο με σβουράκι DREMEL ο καπνός μύριζε άσχημα (καμία σχέση με τη μυρωδιά του καμμένου από τρίψιμο παλλίσανδρου).
Ένα άλλο που με παραξένεψε είναι ότι το πριόνισμά του με γιαπωνέζικο ARS είναι δύσκολο, δίνει ξερό, ψιλό πριονίδι και στομώνει εύκολα το πριόνι.
Καθώς έχει ελάχιστες επιφανειακές ραγάδες, θέλω να ξεκινήσω φτιάχνοντας ένα σκαφτό μπαγλαμαδάκι.
Θέλω λοιπόν να ρωτήσω αν κάποιος απ’ την παρέα γνωρίζει τι ξύλο είναι ή έστω αν κάνει για μπαγλαμαδάκι.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Βρέ Κούρε, χαρά στο κουράγιο σου! Είμαι άσχετος των ασχέτων από οργανοποιία αλλά, διαβάζοντας όλες τις αρνητικές σου εμπειρείες για σκάψιμο, τρίψιμο, πριόνισμα κλπ. θα έλεγα από μόνος μου ότι τέτοιο ξύλο, για όργανο δεν κάνει, ιδιαίτερα σκαφτό.

Ελπίζω να πάρεις απαντήσεις και από αρμόδιους.

ισως να ειναι νιαγκον.ισως να ειπα και κοτσανα.αν μυριζε ωραια και ηταν λιγο πιο καφεκιτρινο,θα ταιριαζε να ειναι ιροκκο.ας αποφανθουν οι ειδικοτεροι!γεια σου πατριδα!

Κύριε Νίκο, το σκάψιμο δεν το πολυφοβάμαι γιατί όταν τελικά το αποφασίσω θα δείτε και έναν πρωτοποριακό έως ακραίο τρόπο σκαψίματος (πέραν των υπολοίπων είμαι και ελαιοπαραγωγός).

Πατρίδα, δεν είναι ούτε νιαγκόν ούτε ιρόκο. Αυτά τα ξέρω γιατί τα δουλεύω. Αυτό που με έχει τρελλάνει είναι ότι αν και ξερό είναι τόσο βαρύ που βυθίζεται στο νερό (δεν πίστευα το ειδικό βάρος του και το “κολύμπησα”). Θα ΄χει ενδιαφέρον τελικά αντί για μπαγλαμά να φτιάξω κανα ρόπαλο. Στη σημερινή εποχή πολλά κεφάλια χρειάζονται σπάσιμο.

Για σου Κουρο ειμαι απο Αγιο Νικολαο.Για το ξυλο που αναφερεις νομιζω ειναι δυσκολο αν δε το δει καποιος ναεχει γνωμη.Αλλα μια και εισαι ελαιοπαραγωγος εχετε βεντεμα φετος γιατι εδω λιγα πραματα.Σε χαιρετω

Καλησπερα!
Μιας και λες οτι μυριζει ασχημα υποψιαζομαι μηπως ειναι καποιος ειδος αφρικανικης καρυδιας!

Ειναι πολυ σκληρο ξυλο και ειναι καταλληλο και για κοντρες στο μανικο!

Καλησπερα Δημητρη.Μπορει να ειναι κ αυτο που λες θα του ελεγα ας ξεκινησει να το επεξεργαζεται κ θα βλεπει πως συμπεριφερεται.Εισαι Τσιτσανικος κ συ βλεπω.Αντε καλο βραδυ

Φίλε μου γειά σου και καλώς ήρθες στην παρέα μας.
Γνώριζα εκ των προτέρων ότι αφού δεν απέδωσαν “επιτόπιες αυτοψίες” μια “τηλεαυτοψία” πολύ δύσκολα θα απέδιδε αποτελέσματα. Το προσπάθησα γιατί δεν θέλω το μπαγλαμαδάκι μου να είναι από υλικό αγνώστου ονόματος και προελεύσεως (όπως λέμε “αγνώστου πατρός”).
Αν υπάρχει και κάποιο άλλο στοιχείο του ξύλου που δεν σκέφτηκα και μπορώ να δώσω, είμαι όλος αυτιά.

'Οσο για βεντέμα και εδώ έχουμε λίγα πράγματα φέτος. Ανέφερα ότι είμαι ελαιοπαραγωγός γιατί έχει άμεση σχέση με το εργαλείο που θα σκάψω το μπαγλαμαδάκι, την οποία διαδικασία θα δείτε σε ταινία με το που θα ξεκινήσω.

Φίλε Δημήτρη καλησπέρα και σε σένα.
Παρότι καινούργιος και εγώ στην παρέα, παρακολουθώ πολύ στενά όλες σου τις δημιουργίες διαβάζοντας όλα τα άρθρα που αφορούν την κατασκευή οργάνων και μπορώ να πω ότι λυπάμαι γιατί ανακάλυψα αργά το χώρο μας.
Όσο διαβάζω (ξενυχτώντας πολλές φορές) παλαιότερα άρθρα, συνειδητοποιώ ότι λύνονται τόσο πολλές απορίες και δίνονται λύσεις σε θέματα που ούτε καν θα είχα σκεφτεί ότι μπορεί να ανακύψουν στην πορεία κατασκευής ενός λαουτοειδούς. 'Ετσι μπορώ να προλάβω πολλά λάθη στην πορεία κατασκευής του μπαγλαμά μου.
Θα πω τη γνώμη σου σε ένα φίλο που ασχολείται και αυτός ερασιτεχνικώς με την οργανοποιία (αλλά είναι παντελώς άσχετος με υπολογιστές) και ο οποίος μου πρότεινε να μου το ανταλλάξει με καρδιά μουριάς για το μπαγλαμά. Μου είπε ότι θα το χρησιμοποιήσει για ταστιέρες.
Επειδή όπως προαναφέρω έχω δύο μάλλον θα ανταλλάξω το ένα.
Ευχαριστώ και να είσαι καλά.

Φιλε Κούρο καλησπερα!
Πριν μια βδομαδα ημουν στα Χανια για 5 μερες. Κριμα να μην ειχαμε γνωριστει πιο πριν και να βρεθουμε απο κοντα! Οσον αφορα το ξυλο ανταλλαξε το ενα κομματι και κανε τον μπαγλαμα απο μουρια που θα ειναι πιο ομορφο και πιο ευκολοδουλευτο!

Περιμενουμε και το εργαλειο για το σκαψιμο του σκαφους με πολυ ενδιαφερον!

Καλησπερα Κουρο ξεκινα το μπαγλαμα κ οταν τελειωσει θα σμιξομαι να τονε παιξουμε να πιουμε κ μια ρακι

ΕΥΡΗΚΑ !!! (Που μακάρι να μην έβρισκα) !!

Νομίζω ότι είναι EKKI !!


Κοιτάξτε εδώ σας παρακαλώ για επιβεβαίωση : http://www.wood-database.com/lumber-identification/hardwoods/ekki/
(μην σας ξεγελάει που απ’ το φλας κοκκινίζει περισσότερο στη φωτογραφία. Είναι πιο πολύ καφέ).

Κοιτάξτε τώρα και εδώ : http://www.youtube.com/watch?v=t-cYgwHLyIc
και πείτε μου αν θα επιχειρούσατε να το κάνετε μπαγλαμά.

Κύριε Νίκο, πόσο δίκιο είχατε !!

Φίλε Περικλή, έβρισκα ή εύρισκα, ποιο είναι το σωστό ;

Για την αστεία πλευρά του πράγματος και μόνο, εάν είχα χρόνο ίσως και να το προσπαθούσα και ό,τι έβγαινε. Δεν νομίζω ότι έχεις να χάσεις κάτι (εκτός από χρόνο φυσικά), αλλά σε περίπτωση που βγει κάτι αξιόλογο θα είσαι σίγουρος ότι έχεις φτιάξει κάτι καλό και ανθεκτικό. Για ήχο δεν είμαι σίγουρα ειδικός για να σου πω, αλλά βλέποντας το βιντεάκι που έχεις παραθέσει, μπορώ να πω με αρκετή σιγουριά ότι το όργανο θα είναι ανθεκτικό.