Στάμκος Παναγιώτης... έμεινα έκπληκτος!

Καλησπέρα σε όλα τα καλά παιδιά και τους φίλους του forum.
Θα σας πω εν ολίγης την εμπειρία μου.
Καταρχάς πριν ξεκινήσω να ζητήσω ένα συγνώμη απο φίλους τους οποίους με βοήθησανε με τις προτάσεις τους να λύσω κάποια μικροπροβλήματα με το μπουζούκι μου, αλλά τελικά λόγω άμεσης και έκτακτης ανάγκης να το φτιάξω βρέθηκα απο χθές στην όμορφη Θεσσαλονική.
Το μπουζούκι μου είχε ένα μικροπρόβλημα στον καβαλάρη (έφευγε η ντό χορδή απο τη θέσης της).

Βρισκόμουνα στο εξωτερικό και τελικά επέστρεψα χθες και βρέθηκα θεσσαλονική και επειδή το πρόβλημα γινότανε όλο και ποιό έντονο, αναγκάστηκα να ψάξω κάποιον κατασκευαστή στη Θεσσαλονική.
Βρέθηκα λοιπόν στο μαγαζί του Παναγιώτη. Ήμουνα απο τις 11:00 μέχρι τις 14:00.
Το μπουζούκι εκτός του προβλήματος απο το καβαλάρη, ήταν και κάπως σκληρό στο παίξιμο του.
Να μην μακρυγορώ…έφτιαξε τα παρακάτω και μάλιστα επιτόπου χωρίς απολύτως καμμία καθυστέρηση:

  1. Αλλαγή καβαλάρη (τσεκάραμε στο τέλος τον ήχο του μπουζουκιού σε σχέση με τον παλιό)
  2. Τρίψιμο τα τάστα.
  3. Κόλληση στην επένδυση του μανικιού.
  4. Αλλαγή χορδών.

Όλα τα παραπάνω κοστίσανε 40e παρακαλώ.
Περριτό να αναφέρω ότι το όργανο βγάζει πλέον διαφορετικο ήχο.
Είναι όργανο του Θεοδώρου με ήχο Παναγιώτη Στάμκου κυριολεκτικά. Δεν πίστευα στα αυτιά μου και στο παίξιμό του.

Στη διάρκεια της επισκευής του φυσικά έπαιξα όλα τα μπουζούκια που είχε έτοιμα και μάλιστα διαφορετικών τιμών. (1000€, 700€, 1200€, 1500€, 400€).
Συμπέρασμα; Ήταν όλα ΤΕΛΕΙΑ στον ήχο τους και μάλιστα ειδικά των 400€ δεν είχε απολύτως καμμία διαφορά στον ήχο με το ποιό ακριβό του. Τα ερωτεύτηκα όλα. Κόλλησα παντελώς με την ποιότητά τους και τον ήχο τους.

Για τον Παναγιώτη εάν και νέος στο χώρο ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ σε αυτό που κάνει.
Είναι περριτό να σας αναφέρω ότι μου έδειξε όλο το εργαστήρι και τους χώρους του.
Είμαι σίγουρος ότι θα πάει πάρα πολύ καλά.
Ήδη έχω αποφασίσει για το μελλοντικό μου όργανο.

Το ποιό σημαντικό απο όλα; Υπάρχει κατάστημα στην Αθήνα αποκλειστικά με δικά του όργανα. Αξίζει να το επισκεφτείτε μόνο και μόνο για να τα ακούσετε.
Βγάλτε συμπέρασμα απο φτηνά δικά του και ακριβά.

Δεν θα αναφέρω ποιοί επαγγελματίες και επώνυμοι αγοράζουνε απο τον Παναγιώτη αλλά θα δείτε την τάση που θα επικρατήσει σε λίγο καιρό.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο Παναγιώτη.

Έχω μπει πολλές φορές στο site του αλλά έχω μια απορία τρίχορδα μπουζούκια δεν κάνει ;

φυσικά και κάνει και πολύ καλά μάλιστα! αξίζει να δοκιμάσεις αυτά με το κέδρινο καπάκι! εγώ έχω τετράχορδο του Παναγιώτη με σκάφος μανίκι και κεφαλάρι από μπατούκ. απίστευτο όργανο κρυστάλλινος ήχος σε όλη την ταστιέρα! ο φίλος jkarabas το έπαιξε, ας μας πει τις εντυπώσεις του!

jkarabas το καταστημα στην Αθηνα που αναφερεις, μηπως ξερεις που ακριβως βρισκεται??

Πάντως το μόνο αρνητικό για εμένα που βλέπω στα όργανα είναι η βέργα στον μάνικο … :087:κατά τα άλλα πολύ προσιτές τιμές :088:

Βασίλη τι να πώ βρέ φίλε μου, έμεινα με το στόμα ανοιχτό.
Ήχος κρύσταλλο-τέλειο μανίκι έτσι όπως μου αρέσει-Όμορφο design…Με απλά λόγια κόσμημα φτιαγμένο απο τον Παναγιώτη.
Τι να πω βρε Βασίλη, εσύ τον Παναγιώτη τον ξέρεις καλύτερα…όπως ανέφερες σήμερα, κάτι έχει ανακαλύψει και βγάζουν τα όργανά του τέτοιον ήχο.

Ο Παναγιώτης για του φίλους μας κατασκευάζει οχτάχορδα-εξάχορδα-τζουράδες και μπαγλαμάδες.

Αιτωλικού και Ικτίνου
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
2104936316

Αποστόλη δυστηχώς την ίδια άποψη είχα παλιά με εσένα…πέρνα μία βόλτα απο τον Παναγιώτη να σου εξηγήσει απλά γιατί ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ πλέον η βέργα στο μανίκι.
Έχω αλλάξει και εγώ γνώμη.
Έχεις ακούσει πολλούς να σου δίνουνε εγγύηση στο μπουζούκι εφόρου ζωής;
Για το θέμα βέργα έχουν γραφτεί πάρα πολλά, μην να ξαναπούμε.
Δεν επηρεάζει καθόλου τον ήχο του μπουζουκιού.
Εάν μετά απο χρόνια σου “αρπάξει” το μουζούκι σου τι θα κάνεις; Μιλάμε για ξύλα φίλε μου τα οποία σε βάθος χρόνου υποφέρουν. Τέλοςπαντων είναι γνώμες και απόψεις.

Σε γενικές γραμμές με αυτά που είδα και άκουσα στον Παναγιώτη δεν με χαλάει καθόλου που υπάρχει βέργα στο μανίκι. Κάθε άλλο μάλιστα, σαν προστασία στο μανίκι το βλέπω εγώ προσωπικά.

καλησπέρα παιδιά! πριν λίγο καιρό μου μιλούσες και μένα για βέργα στο μανίκι και τρελαινόμουν να σου αποδείξω ότι σε καλό όργανο η βέργα δε στέκει! υπήρχε μάλιστα φίλος κατασκευαστής ο οποίος μου είχε εξηγήσει και τα δήθεν αρνητικά. σύντομα όμως και ο ίδιος άρχισε να βάζει βέργες στα όργανά του γιατί του το ζητούσαν πολλοί πελάτες του. Η ουσία όμως είναι τι είδους βέργα βάζεις και πως στήνεις όλο το μάνικο. Στα μπουζούκια του Στάμκου η βέργα δεν πιάνει όλο το μανίκι, και το επιπλέον βάρος μετριάζεται λεπταίνοντας το ξύλο! έτσι έχουμε δύο πλεονεκτήματα, λεπτό και ευκολόπαιχτο όργανο και σταθερό μανίκι στις αλλαγές του καιρού, δηλαδή μηδενικά τασταρίσματα. Περισσότερες λεπτομέρειες πιστεύω ότι θα είναι πρόθυμος να σας δώσει ο ίδιος ο Παναγιώτης. Πάντως αξίζει να δοκιμάσεται τα όργανά του, θα με θυμηθείτε!!!:088:

Πέστα Βασίλη γιατί και εγώ είχα τις αμφιβολίες μου για την βέργα αλλά τελικά ο Παναγιώτης και εσύ με διέψευσατε και άλλαξα γνώμη, εφόσον είχα ακούσει τα μπουζούκια του.
Εγώ πιστεύω ότι το όργανο πρέπει να εξελιχθεί και να πάει “μπροστά”, όλοι μας πιστεύω το θέλουμε αυτό για το καλό του, όπως λέει και ο Παναγιώτης οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολύ, κάτι πρέπει να κάνουμε για να κρατήσουμε το όργανο σε βάθος χρόνου.
Δεν είναι τυχαίο που όλοι σιγά-σιγά χρησιμοποιούν την βέργα.
Η βέργα είναι μία εξελίξιμη και αναγκαία πλέον κατάσταση για το μπουζούκι.
Είναι απαράδεκτο να αγοράζεις σήμερα χειροποίητο μπουζούκι και σε λίγους μήνες να σου σκευρώνει. Τι κάνεις σε αυτήν την περίπτωση;
Όλα αυτά λοιπόν με την βέργα δεν είναι καθόλου τυχαία.
Ειδικά ο Παναγιώτης είναι οργανοποιός που ψάχνεται πάρα πολύ επάνω στο όργανο, αυτό θα το καταλάβετε μόλις τον γνωρίσετε.
Δεν κάθεται στα αυγά του που λέμε, δοκιμάζει συνέχεια διαφορετικά πράγματα στις κατασκευές του και η πλάκα είναι ότι όλα του βγαίνουνε.
Κάνει τρελά πράγματα με τα ξύλα και δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει νέα και διαφορετικά πράγματα επάνω τις κατασκευές του.
Ειλικρινά τα όργανά του τα ερωτεύτηκα.
Ειδικά στο μπουζούκι μου άλλαξε τελείως τον ήχο του κάνοντας 3 πραγματάκια στο όργανο.
Δύο μέρες που πήγα στο εργαστήρι του “αρρώστησα” μακάρι να μπορούσα να μείνω περισσότερο στη Θεσσαλονίκη και να είμαι εκεί κάθε μέρα.
Συμπέρασμα η βέργα σήμερα στο όργανο (άποψή μου) είναι “MUST”.

Να το «μαλακώσω» λιγάκι; Να πούμε κάτι σαν «η βέργα είναι μία ενδιαφέρουσα λύση, αν πραγματικά εξελιχθεί ώστε να λείψουν οι αρνητικές παρενέργειες, για όργανα χαμηλότερου ή μέσου κόστους»;

Οι επαγγελματίες οργανοποιοί του φόρουμ ας σχολιάσουν. Αυτοί θα προσθέσουν και το “MUST” αν χρειάζεται.

Γειά σας και απο 'μένα.(Νέο μέλος),μέχρι πρίν απο λίγο πίστευα οτι είναι απαράδεκτη:087: η μεταλική βέργα στο μανίκι σε μπουζούκια.Πλέον έχω αλλάξει γνώμη και πιστεύω οτι είναι απαραίτητη σε μπουζούκια χαμηλού κόστους και σε 4χορδα μπ.
Εξακολουθώ βέβαια να πιστεύω οτι για να μπορέσει ένα 3χορδο να βγάλει ενα πλατύτερο φάσμα συχνοτήτων και ένταση(για κάποιους η ένταση δεν είναι τόσο σημαντική) δε θα πρέπει να έχει βέργα.
Έχω φτιάξει κάποια όργανα στον Καρβούνη (Νίκαια) τα οποία κελαηδάνε! Το πρώτο 3χορδο που έφτιαξα (είναι και στο avatar μου), μετά τα 2-3χρ. που “στέγνωσε” σκεπάζει κλασική κιθάρα με δύο μόνο χορδές!Όσο αφορά στο καιρό,δε καταλαβαίνει τίποτα.Ακόμα και σε περιόδους με πάρα πολύ υγρασία το μόνο που αλλάζει είναι οτι αποκτάει λίγο “τσιτσανίστικο ήχο”:088:.
Προσωπικά(για να μην παρεξηγηθώ) πιστεύω οτι πρέπει ο μάστορας να το ψάξει προς τον παραδοσιακό δρόμο της κατασκευής για να κάνει σωστή δουλειά.

Νίκο καλησπέρα καλά κάνεις και το μαλακώνεις λίγο αλλά όταν πιάνω στα χέρια μου μπουζούκια των 400? και τα ακούς λες και είναι των 1000 και πάνω λες εδώ τώρα τι παίζεται;
Είναι καιρός να “ξεκολλήσουμε” λίγο από τον φόβο της βέργα για αυτό και η έντονη χρησιμοποίηση της λέξης “MUST”.
Δεν είναι κακό να δεχόμαστε κάτι άλλο από αυτό που πάντα πιστεύουμε. Πριν μια εβδομάδα εάν μου έλεγες τη λέξη “βέργα” έβγαζα σπυριά. Πήγα… είδα… άκουσα με επιχειρήματα και με μεγάλη προσοχή τον Παναγιώτη και πείστηκα.
Αυτό εξάλλου σε λίγο καιρό θα φανεί το πόσο δίκιο έχει. Το συνεχές αποτέλεσμα όμως στα όργανά του είναι εντυπωσιακό.
Ρωτάω τον Παναγιώτη πες μου την διαφορά μπουζούκι των 400? με μπουζούκι των 1000? και μου λέει απολύτως καμία το μόνο που διαφέρει είναι τα στολίδια, βέργα μπαίνει και στα φτηνά του Παναγιώτη και στα ακριβά και σε όλα του τα μπουζούκια και ότι δεν το παραγγέλνεις το φτηνό του.
Εγώ προσωπικά έπαιξα μπουζούκι του των 400? και ήταν απλά άψογο.
Δεν θέλω να αναφέρω ποιος επώνυμος αγόρασε μπουζούκι του φτηνό, αλλά το αγόρασε για τους προφανείς λόγους που προανέφερα.
Σε λίγο καιρό πιστεύω ότι όλοι θα το γυρίσουν στη βέργα.
Μίλησα με κάποιον επαγγελματία στο μαγαζί του… ξέρεις τι είναι να σου ταστάρει το μπουζούκι και με ένα κλειδάκι να ρυθμίζεις το μπουζούκι από τη βέργα και όλα να είναι εντάξει;
Φυσικά το λέω για ακόμη μια φορά, καλό είναι να επισκεφτούμε και το μαγαζί εδώ στην Αθήνα λίγο πολύ όλοι τρέχουμε σε οργανοποιούς, θα έχει ενδιαφέρον να ακουστεί κι άλλη άποψη για τα όργανα του Παναγιώτη.

Νίκο καλώς ήρθες στη παρέα μας, ο παραδοσιακός τρόπος πάντα υπάρχει και δεν πρόκειται ποτέ να σβήσει, όμως δεν πρέπει οι κατασκευαστές να πάψουν να σκέφτονται την εξέλιξη του οργάνου πάντα προς το καλύτερο.
Η βέργα άποψη μου δεν σταματάει την παράδοση. Προς όφελος είναι και όχι για κακό.
Όλα τα πράγματα στον κόσμο εξελίσσονται, προς όφελος δικό μας. Τίποτε δεν μένει στάσιμο. Ψάχνουμε πάντα το καλύτερο για τα πάντα. Το ίδιο είναι για παράδειγμα τα αυτοκίνητα του 1970 με τα σημερινά; Η φιλοσοφία του κινητήρα παραμένει η ίδια με βελτιώσεις στο χρόνο.
Απλά προσπάθησα να αναφέρω ένα παράδειγμα.
Έτσι πιστεύω είναι και η βέργα ή ότι άλλο βγει στο μέλλον.
Εξάλλου να θυμίσω σε πολλούς, ότι οι αρχικές προσπάθειες από πολλούς κατασκευαστές να βάλουν βέργα στις αρχές δεν πετύχανε, για αυτό και η δυσπιστία που υπάρχει ή υπήρχε από πολλούς. Όμως τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει.
Αυτό είναι που γουστάρω στον Παναγιώτη (ψάχνεται), ακόμη και στη βέργα ο ίδιος έχει εξελιχθεί.
Η βέργα θέλει και αυτή τον τρόπο της. Τι βέργα θα βάλεις; Πως θα την βάλεις και πολλά άλλα που ίσως να μην τα γνωρίζω.

MUST NOT !!!:088:

Το ίδιο είναι για παράδειγμα τα αυτοκίνητα του 1970 με τα σημερινά; Η φιλοσοφία του κινητήρα παραμένει η ίδια με βελτιώσεις στο χρόνο.

Δεν έχω παίξει ποτέ με μπουζούκι που έχει βέργα. Άρα δεν γνωρίζω άμεσα. Αλλά…

…Τα ξύλα δεν έχουν αλλάξει εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Άρα στις βέργες που θα ενσωματωθούν, παίζεται το παιγνίδι. Θα πρέπει να έχουν συστολοδιαστολές αντίστοιχες του ξύλου, ιδιοσυχνότητες αντίστοιχες και ισχυρότερες του ξύλου, κλπ. Όσα τέτοια υλικά έχω ακούσει είναι ακριβώτερα από το ξύλο. Δηλαδή θα έπρεπε να ακριβαίνουν το όργανο…

Τί υλικό είναι τελικά αυτό που βάζουν;

Παντως - σε κάθε περίπτωση - άμα απολαμβάνεις το όργανο όλα τα άλλα περισσεύουν.

Βέργα χρησιμοποιούν οι οργανοποιοί οι οποίοι δεν είναι σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα των οργάνων που δίνουν στους πελάτες τους. Οι περισσότεροι θα έχετε δει ή ακούσει για μπουζούκια και κιθάρες άνω των εξήντα ετών που δεν έχουν πάρει ούτε χιλιοστό.

Εκεί ακριβώς είναι το θέμα και θα παρακαλούσα τον Νίκο Φρονιμόπουλο αν βρεί χρόνο, να γίνει κάπως λιγότερο λακωνικός. Θέλω να έχω ένα όργανο από το οποίο είμαι ευχαριστημένος, ναι. Αλλά να παραμείνω έτσι, και μετά από δεκαετίες. Ωραία είναι να το γυρίζει νοτιάς και να μην έχω να κάνω τίποτα άλλο από το να γυρίσω μιά πεταλούδα λίγες βόλτες. Αλλά εγώ τουλάχιστον, κάτι τέτοιο δεν το χρειάστηκα ποτέ τα τελευταία δέκα χρόνια, και ο οργανοποιός μου μου είχε εξηγήσει ότι, αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο, δεν θα το χρειαστώ, ακριβώς, ποτέ.

Αν και δεν είμαι φίλος της βέργας στα όργανα, νομίζω ότι το παραπάνω σχόλιο είναι κάπως υπερβολικό. Όπως έχει πει και ένας φίλος οργανοποιός με την υγρασία δεν τα βάζει ούτε ο ίδιος ο Χριστός!! Συμμερίζομαι αυτή την άποψη, γιατί πιστεύω ότι πραγματικά έτσι είναι. Το ότι μερικοί κατασκευαστές βάζουν βέργα στα όργανα δεν πιστεύω ότι το κάνουν για θέμα σιγουριάς. Το κάνουν για να μην ταλαιπωρούν τους πελάτες τους. Και μέσα στα πλαίσια της τεχνολογίας η οποία εξελίσσεται δεν το καταδικάζω. Όπως δεν καταδικάζω και την πρωτοπορεία του Χρήστου Σπουρδαλάκη που πειραματίζεται πάνω σε αυτό το θέμα με ανθρακονήματα, και μπορώ να πω ότι μέχρι στιγμής του έχει βγει μια χαρά!!!

Κώστα το δικό σου όργανο έχει βέργα ;

Όχι Ιορδάνη. Αλλά μην το κάνουμε τσατ τώρα :089:

Καλησπέρα σε όλους! Και το δικό μου μπουζούκι είναι του Στάμκου…των 400 Ευρωνίων:)Απόλυτα ικανοποιημένος. Απορώ μάλιστα που ένα όργανο με τόσο άψογο ήχο είναι τόσο φθηνό…
Όσοι μπουζουξήδες το έχουν δοκιμάσει(γιατί δεν είμαι) έχουν μείνει άφωνοι. Το μόνο στο οποίο υπολείπεται το όργανο είναι η μη εβένινη ταστιέρα, αλλά το όργανο είναι απίστευτα μαλακό και φυσικά με βέργα. Δεν μπορώ βέβαια να εκφέρω γνώμη για τη χρήση της βέργας. Όμως συμφωνώ φίλε jkarabas…κι εγώ έχω πάθει πλάκα με το μάστορα! Ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ:088: