ΧΑΤΖΗ - ΜΠΑΧΤΣΕ στη Σαλονικη

Καθε Κυριακη μεσημερι μετα τις 14.00 στο Χατζη Μπαχτσε,το ρεμπετικο δινει την σκυταλη στο κλασικο λαικο
με μια επιλογη αγαπημενων τραγουδιων κυριως απο την δεκαετια του 60’ απο το ρεπερτοριο των μεγαλων ερμηνευτων που το υπηρετησαν.Την σφραγιδα τους στην επιμελεια του προγραμματος βαζουν οι
Φωτης Ιωαννιδης στο τριχορδο μπουζουκι και ο Λακης Ξανθοπουλος στην ερμηνεια,μαζι τους η Ζωη και ο Πανος Ξανθοπουλος στην κιθαρα.

Πήγα την παρασκευή με την γυναίκα μου
Και αν και κάτσαμε λίγο μείναμε ενθουσιασμένοι
Τόσο το σέρβις :107:όσο και οι μουσικοί
(αυτά τα μπουζούκια… αλλά και ο κιθαρίστας!!!)
Συγχαρητήρια!!!
:109::110:

χθες το βράδυ επισκέφτηκα το “Χατζή Μπαχτσέ” και πέρασα μια αξέχαστη βραδυά!
άκουσα τραγούδια του Τσιτσάνη που δεν παίζονται σε κανένα άλλο μαγαζί απ’ όσα ξέρω.
ο Πάνος Ξανθόπουλος έχει εξελιχθεί (ραγδαία θα έλεγα) σε εξαιρετικό κιθαρίστα και τραγουδιστή! Η Ζωή επίσης κάλυψε επάξια τον γυναικείο ρόλο και ανταποκρίθηκε στις υψηλές απαιτήσεις του ύφους αυτών των τραγουδιών.
Για τον Στρουθόπουλο δεν χρειάζονται σχόλια, είναι πασίγνωστος για την αγάπη που έχει στον Τσιτσάνη και για την προσφορά του στο λαικό μας τραγούδι!
Κόντρα στους καιρούς που ζούμε αυτά τα στέκια αποτελούν την έδρα του ρεμπέτικου τραγουδιού και την μοναδική ελπίδα να κρατηθεί ζωντανό κάτι που όλοι μας θέλουμε και πρέπει να επιδιώξουμε!
Να είστε καλά παιδιά, γούσταρα πάρα πολύ και με την πρώτη ευκαιρία πάλι σε σας θάρθω!

PARIS επειδή κάνεις ιδιαίτερη αναφορά στον Γιώργο Χουλιάρα θα ήθελα, αν γνωρίζεις, να μου πεις
κάποια πράγματα γιά τον συγκεκριμένο κιθαρίστα. Είχα γνωρίσει έναν Γιώργο Χουλιάρα στην Θεσσαλονίκη γύρω στο 1972 η 1973 ο οποίος επαιζε κιθάρα, έφυγε γιά σπουδές κιθάρας στο Βέλγιο,
ίσως να ξαναγύρισε Θεσσαλονίκη αλλά αυτό δεν το ξέρω σίγουρα. Μιλάμε γιά το ίδιο άτομο?

Καλως όρισες lena θα σου πω εγω μερικά στοιχεια για τον Χουλιάρα :Γεννήθηκε το 1949 στη Θυρεα Διδυμοτοίχου, έχει άλλα δυο μικρότερα αδερφια οι οποιόι υπήρξαν και αυτοί μουσικοί(αποστολης -κιθαρα, Μανώλης μπουζουκι). Χρόνια παικτης σε πολλά μαγαζια της Θεσνικης (και σε άλλες εποχές βέβαια), υπήρξε από τους σιωπηλούς πρωτεργατες της αναθερμανσης των ρεμπέτικων ακουσμάτων στην πόλη. Άνηκε στη μαγιά των μουσικών-κιθαρωδών της εποχής (Παλαιοδημόπουλος, Αλεξανδρής, Χουλιάρας, Τσακμακας) οι οποιόι σε συνδιασμό με μπουζούκια (Μητρέντζης, Κουτσούρας, Πάππος, Λάζαρος Χαριτίδης, Μανάρας) κοιτούσαν να περνάν πάντα καλά. Ο Γιωργος πρωτοστάτησε στην ιστορική συναυλία για την οικονομική βοήθεια της Σεβας Χανούμ το 1978 στο αμφιθεατρο της Νομικης με 2500 άτομα. Δούλεψε κάποια χρόνια στο “μπαλκονάκι” και το 1984 άνοιξε την "Όμορφη Νύχτα"ή “Ναός”, ένα απο τα μεγαλύτερα μουσικά “σχολεία” της πόλης. Αξιζει κανεις να διαβασει το βιβλιο του Θωμα Κοροβινη “όμορφη Νυχτα” για να πάρει γευση από την εποχή που μιλάμε.
Τομαγαζι έκλεισε το 2004 και από τότε ο Γιώργος δεν ασχολέιται με την μουσικοί αηδιασμένος όπως λέει από την αχαριστία των μεταγενέστερων. Δουλευει τωρα στην αρχαιολογική υπηρεσια του Μετρο Θεσνικης, κάθεται γραφει μουσικές και κομμάτια σπίτι του (α ρε Βιταλη τι σου ετοιμάζει!!!) και κανα απόγευμα μαζευόμαστε και κάνουμε και κανα παίξιμο. μεγάλη τρέλα με τα βότανα και την αρχαία Ελλάδα, μπορει να σε αφήσει άγαλμα με τις γνώσεις του. Θυμάμαι ανεβηκε κάποια στιγμη στην Πριγκηπέσσα να παίξει και τελείωνοντας με το στυλ του έριξε και κανα δυο ποιήματα 10λεπτα του Καβαφη.
Συγκινουμαι όταν μιλαω για τον Γιώργο, η σταση ζωής του είναι αξια σεβασμού και προβληματισμού.
Πάντως σίγουρα δεν πήγε Βέλγιο να σπουδάσει κιθάρα, το πεζοδρόμιο μάλλον του έφτασε, και παίζει περίεργη κιθάρα ο άτιμος . Μπορεί να το επιβεβαιωσει και ο Μυστακιδης αυτό. Θα τον χαρακτήριζα ίσως τον πιο δύσκολο κιθαρίστα που έχω δει τόσα χρόνια.
αντε και ένα όχι ηχογραφημενο http://www.youtube.com/watch?v=tnSLNx8Hd3M

Δισκογραφικά ο Χουλιαράς παίζει στο στουντιο cd της Παρέας του Τσιτσάνη. Πάντως το Θεε μου μεγαλοδύναμε σε ζειμπέκικο πρώτη φορά το ακούω!

Αρχικά συγνώμη για τα ορθογραφικά.
Φίλε Μπάμπη όχι μόνο έπαιξε κιθάρα στην Παρεα του Τσιτσάνη αλλά ήταν και ο μουσικός της παρέας. ο Γιώργος τους έβαλε στο κλίμα και όταν άρχισαν να ξεστρατίζουν την “έκανε”. Ζεϊμπέκικο το λέει και ο Πάππος στα μεράκια του, είναι δικιά τους παραλλαγή από το 1988 (νομίζω ότι το έπαιζε και ο Τσομίδης ζεϊμπέκικο), μάλιστα ξέρω μια ιστορία ότι ήθελε ο Μάλαμας (προσωπικός φίλος του Χουλιάρα και θαμώνας στην όμορφη νύχτα όπως πολλοί εξ’άλλου πχ Παπαζογλου, Ζήκας, Τσαλιγοπούλου) να το πει ζεϊμπέκικο σε προσωπικό του δίσκο και όταν ρώτησε τον Χούλιο, προφητικά του απάντησε “μην το κάνουμε σούπα και αυτό”.
Προσωπικά ονειρευόμουν δίδυμο Λιόσης- Χουλιάρας αλλά δεν προλάβαμε, απο κει και πέρα θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα κοινή συνάντηση Χουλιάρα- Στουραίτη. Η ψυχεδέλεια θα μας κατέκλυζε…

Εδώ το λέει ο Μανώλης http://www.youtube.com/watch?v=VPorRPzL6ME

Σ΄ ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου.Τελικά πρόκειται μάλλον για διαφορετικά άτομα.
Όταν ανέβω Θεσσαλονίκη και τύχει να παίζει κάπου περιστασιακά θα επιδιώξω να πάω να τον ακούσω γιατί απ’ αυτά που διάβασα πρέπει να είναι πολύ αξιόλογος άνθρωπος.
Καλό σου βράδυ και πάλι ευχαριστώ!

Απο την προηγουμενη εβδομαδα και με το τελος των πολλων βροχων εδω στο Χατζη Μπαξε το <<ριξαμε εξω>>.Οπως καθε καλοκαιρι ετσι και το φετινο,το υποδεχτηκαμε στον εξωτερικο χωρο της ταβερνας ο οποιος ανακαινιστηκε με περισσιο μερακι και προσωπικη δουλεια.Με τις τελευταιες ομορφες προσθηκες ολοκληρωθηκε η εικονα της παραδοσιακης εξοχικης ταβερνας, η οποια λειτουργει εξω με τραπεζακια αναμεσα σε φλαμουριες και ακακιες.Καπου εκει κοντα ειναι και το παλκο των μουσικων,απο οπου θα ακουγονται ρεμπετικα τραγουδια ολο το καλοκαιρι,εκτος απο την καθιερωμενη διακοπη κατα τα μεσα Αυγουστου.Η μουσικη εφοσον θα ειναι εξω,αλλαζει ωρα εναρξης και ληξης για να μην προκαλουμε προβλημα στους γειτονες…θα ξεκιναει τις καθημερινες 9.00 και θα τελειωνει 12.00 και Παρασκευη και Σαββατο 10.00 με 02.00.Θα ενημερωσω πιο αναλυτικα για το προγραμμα τις επομενες ημερες…
Ευχαριστουμε ολους οσους ηρθαν την περασμενη Κυριακη στην ταβερνα για την ρεμπετικη μαζωξη και για την παρουσια τους αλλα και για τα σχολια τους.
Ο αγωνας συνεχιζεται πλεον υπαιθριως…καλο μουσικο μας καλοκαιρι !!!

Το καλοκαιρινο προγραμμα του Χατζη Μπαχτσε…

ΔΕΥΤΕΡΑ
ΤΡΙΤΗ 9.00 - 12.00 Γ. & Π. Ξανθοπουλος, Ζωη Τσινιαρη
ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΕΜΠΤΗ 9.00 - 12.00
Νικος Στρουθοπουλος,Ζωη Τσινιαρη
Παναγιωτης Ξανθοπουλος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 9.30 - 01.30 Γ. & Π. Ξανθοπουλος, Ζωη Τσινιαρη

Ευτυχώς που υπάρχουν τα παιδιά με το εξαιρετικό " Χατζή-Μπαξέ " τους και μας δροσίζουν όλο το καλοκαίρι. :089:

Καραβοτσακίσματα

βαδίζω με παράπονο

του μεγάλου μπάρμπα-Γιάννη, σε εξαιρετική ερμηνεία από τον Γιώργο Ξανθόπουλο.

Του χωρισμού η μαχαιριά

από τον Πάνο Ξανθόπουλο (με την ιδιαίτερη αδυναμία στον μεγάλο Στ. Τζουανάκο).

Σημερα ημερα Σαββατο απο τις 8 μεχρι τις 10,το συγκροτημα του Χατζη Μπαχτσε (Γιωργος & Πανος Ξανθοπουλος,Ζωη Τσινιαρη)θα φιλοξενηθει στον 90.4 Αριστερα στα FM,ισως στην μοναδικη εκπομπη που ασχολειται αποκλειστικα με το ρεμπετικο τραγουδι…θα παιχτουν τραγουδια απο ολους τους σημαντικους συνθετες γνωστα και αγνωστα…

καλη ακροαση !!!

Τωρα που χειμωνιασε,το Χατζη Μπαχτσε ειναι ανοιχτο απο Τεταρτη μεχρι Σαββατο
βραδυ και Κυριακη μεσημερι…Καθε μερα ζωντανη μουσικη,τις καθημερινες απο τις 9 και Παρασκευη-Σαββατο απο τις 10.Την Κυριακη το μεσημερι απο τις 14.00
εως τις 18.00.Καθε Τεταρτη βραδυ το προγραμμα ειναι λαικο και απο Πεμπτη μεχρι την Κυριακη ρεμπετικο…Τα ονοματα οσων παιζουν και τραγουδουν εχουν
γραφτει σε προηγουμενα μηνυματα αν και φετος τον χειμωνα θα υπαρχουν εκπληξεις…!!!

Καλο χειμωνα σε ολους μας…!!!

Χρονια πολλα σε ολους με υγεια και αγαπη!!!

Το Χατζη Μπαχτσε αυτην την εβδομαδα θα λειτουργησει Τεταρτη,Πεμπτη και Παρασκευη…Παραμονη Πρωτοχρονιας (Σαββατο) και την πρωτη μερα του ετους (Κυριακη) το μεσημερι θα ειμαστε κλειστα.Τα προεορτια για την υποδοχη του νεου χρονου ξεκινουν απο αυριο,με μια αλλαγη στο προγραμμα.Μαζι μας αυριο θα ειναι ο Μανωλης Πορφυρακης,οπου μαζι με την Ζωη Τσινιαρη και τον Παναγιωτη Ξανθοπουλο θα επιμεληθουν του ρεμπετικου ρεπερτοριου.Την Πεμπτη και την Παρασκευη το εβδομαδιαιο προγραμμα συνεχιζει κανονικα,με επιμονη στα
ρεμπετικα τραγουδια .

Αυτη την Παρασκευη 27 και Σαββατο 28 Ιανουαριου μαζι μας στο Χατζη Μπαχτσε ο Σκοπελιτης Νικος Ξηροχειμωνας.

Για όσους ενδιαφέρονται, παραθέτω ηχητικό δείγμα !

Ολοι εμεις που ριξαμε δυναμεις και μερακι στο Χατζη Μπαχτσε απο τον Νοεμβριο του 2010 μεχρι και τις προηγουμενες ημερες,νιωθουμε την αναγκη να πουμε ενα μεγαλο ευχαριστω,σε ολους εκεινους που αγκαλιασαν την προσπαθεια μας για το ρεμπετικο και αυθεντικο λαικο τραγουδι και τη στηριξαν με την παρουσια τους.

Τωρα που δεν θα μας βρισκετε πια εκει, ο Παναγιωτης Ξανθοπουλος, η Ζωη Τσινιαρη και ο Λακης Ξανθοπουλος
σας ευχαριστουν πολυ για την υποστηριξη και την αγαπη σας.
Μεταφερω και τις ευχαριστειες των σταθερων συνεργατων μας στο παλκο, του Νικου Στρουθοπουλου,
του Φωτη Ιωαννιδη και του Ανασταση Σαρατση.Η μουσικη μας εργασια με τους προηγουμενους συνεχιζεται
με αμειωτο μερακι και πλεον αναζητουμε χωρους οπου μπορει να φιλοξενηθει.Για το που και το ποτε θα ενημερωσω με δημοσιευση.

                                         Απο ολοκληρη την μουσικη ομαδα του Χατζη Μπαχτσε,
                                   που πλεον θα υπηρετει το ελληνικο τραγουδι απο αλλο μετωπο,
                                                          ενα μεγαλο ευχαριστω !!!