Χήρα μαυροφορεμένη!

Ευχαριστώ Νίκο για τις πληροφορίες. Ενδιαφέρον φαίνεται και το ντουζένι που χρησιμοποιεί καθώς δε νομίζω ότι είναι το ευρωπαϊκό ρε-λα-ρε.

Διόνυσε αν προσέξεις, η ηχογράφηση ξεκινάει ως εξής:

Μάρκος: - Συριανό.
Κοπέλλα (μάλλον η Κική Καλαμαρά;): - Συριανό ντουζένι.
Μ. - Συριανό ντουζένι. (περνάει ο Στέλιος, ο γιός του). - Ο Στελλάκης μου. Τον είδες;
Κ. - Τον είδα. Και τον χαιρέτησα.

Και λίγο αργότερα, σχόλιο του Μάρκου πάνω στο κομμάτι: - Βαριά ντουζένια. Βαριά ζεϊμπέκικα.

Προφανώς η κοπέλα του είχε ζητήσει, εκείνη τη φορά, να ηχογραφήσει μερικά ντουζένια. Φανταστείτε τι πλούτος θα είχε διασωθεί αν τα νέα παιδιά που έκαναν αυτές τις ηχογραφήσεις είχαν και κάποιες γνώσεις εθνομουσικολογίας, ώστε να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις για να παίρνουν ενδιαφέρουσες και πολύτιμες απαντήσεις. Πάντως, σε άλλα αποσπάσματα από τις μπομπίνες αυτές ακούγονται και τα κουρδίσματα για τη μετάβαση από ένα ντουζένι σε άλλο, που καθοδηγούν τον ερευνητή σαφέστερα για το πως είναι κουρδισμένα τα τέλια.

Οντως Νίκο, πάλι καλά που σώθηκαν κι αυτά… Με βάση λοιπόν αυτά που λέει ο Μάρκος πρέπει να είναι το συριανό ντουζένι ρε-σολ-λα# όπως αναγράφεται στο άρθρο του Σταύρου Κουρούση στην Κλίκα με τίτλο “Τα κουρδίσματα (ντουζένια) του τρίχορδου μπουζουκιού”.
http://www.klika.gr/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=220&Itemid=171
Ενδιαφέρον δε είναι ότι στο παράδειγμα του άρθρου έχουμε την ίδια μελωδία παιγμένη αυτή τη φορά από τον Στέλιο Κερομύτη.

εγω απο τι εχω διαβασει μαλλον σε σι υφεση κουρδιζαν την ρε.
τις αλλες δυο δεν ξερω.
το δοκιμασα μια φορα στο δικο μου να δω πως ακουγεται και μαλλον ετσι ειναι.

υπαρχει πολυ υλικο ακομα κλεισμενο στα συρταρια. τι στον π… περιμενουν για να το βγαλουν…?

Έχεις κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες για υλικό, Μιχάλη, που σε ωθούν να ανεβάσεις αυτό το μήνυμα; Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας τις κοινοποιήσεις!

δηλαδη αυτα που ακους κατα καιρους στο γιουτιουμπ, δεν κανουν μπαμ οτι ειναι αποσπασματα…? και το υπολοιπο υλικο παραμενει κρυμμενο. εχω και διαφορες πληροφοριες αλλα τι να τις κανω αφου δεν εχω το ιδιο το υλικο να το δημοσιευσω. παρε παραδειγμα τον γιο του τζακ χαλικια…

Ειδικά οι μπομπίνες από τις μαγνητοφωνήσεις του Μάρκου από τους «φοιτητές του», όπου και τα περί χήρας μαυροφορεμένης και περί συριανού ντουζενιού, κατέληξαν δυστυχώς στα κατεχόμενα της Κύπρου μέσω του Νέαρχου Γεωργιάδη, και χάθηκαν. Όσο για το υλικό του Χαλικιά πράγματι, περιμένουμε μια δεκαετία να δημοσιευτεί το υλικό που περιήλθε στον Χαλικιά τζούνιορ, μέσω του «Ιδρύματος Χαλικιά» που την πραγματοποίησή του ανακοίνωσε το 2011. Περισσότερα εδώ.

1 «Μου αρέσει»

αφου χαθηκαν πως τα ακουμε τωρα…? υπαρχουν και δεν τα βγαζουν… οι πληροφοριες μου λενε οτι, γνωστος μαρκικος, εχει τη συναυλια απο το ‘‘κεντρικον’’ . αποδειξη οτι υπαρχουν δυο-τρια τραγουδια που ανεβηκαν στο διαδυκτιο…

Αν είναι να κριτικάρετε τα τυχών λάθη στα μέτρα προβλέπω να μένουνε για καιρό στα συρτάρια :smiley:

2 «Μου αρέσει»

Ε δεν είπαμε και τίποτα. Μια χαρά είναι τα μέτρα σε τελική ανάλυση. :wink:

1 «Μου αρέσει»

Ό,τι ακούμε, είναι ό,τι διασώθηκε. Η μόνη ελπίδα είναι αν, στο μέλλον, κάποιος καταφέρει να ψάξει και να τα βρεί στα κατεχόμενα, πράγμα φοβάμαι σχεδόν ακατόρθωτο, αφού μάλλον κάηκαν. Την πληροφορία για την τύχη τους έχω από πηγή ασφαλέστατη, που όμως δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί.

Η συναυλία στο κεντρικόν, κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη δεν είναι Μάρκος. Είναι Δομένικος, κυρίως, και λίγο Στέλιος, και ένας Μάρκος κουρασμένος, άβουλος, που κάνει ό,τι του λένε να κάνει… Αυτό όμως που πράγματι είναι ανεκτίμητο κειμήλιο, είναι η φωνή του, δεδομένης της ηλικίας και της κατάστασής του.

Το ξέρω Περικλή πλάκα κάνω.Ήθελα να τσιγκλίσω λίγο τον κ.Νίκο :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»

Μα το κατάλαβα! Γι’ αυτό έγραψα:

1 «Μου αρέσει»

…είναι ότι επιτέλους ακούσαμε το “Χαϊδάρι” και αυτό και μόνο εμένα μου φτάνει και μου περισσεύει με τόσα που διαβάζαμε ότι έχει κηρυχθεί σε αφάνεια…

1 «Μου αρέσει»

Εδώ στο Χαϊδάρι, ποια είναι που παίζει κιθάρα?
Και οι άλλοι μουσικοί?

Σπύρο, το ηχογράφημα δεν έχει καμμία σχέση με τη φωτογραφία που βρήκε ο ανεβάστορας και κόλλησε, να βγάλει “βίντεο” από όντιο.

Κατάλαβα. Anyway ποιοι είναι οι μουσικοί?

Η σίγουρη φάτσα είναι ο Ροβερτάκης, ακορντεόν.
Ο άλλος μπουζουξής μήπως είναι ο Λουκάς Νταράλας…