Χήρα μαυροφορεμένη!

Απο όσο ξέρω το παραπάνω είναι ανέκδοτο τραγούδι του Μάρκου…Γνωρίζει κανείς όλους του στίχους του τραγουδιού εκτός από το “Χήρα μαυροφορεμένη, τη καρδιά μου έχεις καμμένη…”
Ευχαριστώ…

Ξαναεπαναφέρω αυτο το ποστ μήπως και κανένας έχει πληροφορίες για το τραγούδι. Ο φίλος kotsos32 στο youtube έχει ένα ωραίο βιντεο οπου ο Μαρκος το τραγουδαει.

Το τραγούδι δεν είναι βεβαίως σύνθεση του Μάρκου, παραδοσιακό και «αδέσποτο» δίστιχο είναι. Δεν το έχω ακούσει πουθενά αυτοτελώς, εκτός από την ηχογράφηση που παρατίθεται και στο youtube αλλά κυκλοφορεί «κάτω από το τραπέζι» γενικώς, αφού κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει που βρίσκονται οι όποιες διασωθείσες μαγνητοταινίες από τις μαγνητοφωνήσεις των «φοιτητών του».

Ευχαριστώ Νίκο για τις πληροφορίες. Ενδιαφέρον φαίνεται και το ντουζένι που χρησιμοποιεί καθώς δε νομίζω ότι είναι το ευρωπαϊκό ρε-λα-ρε.

Διόνυσε αν προσέξεις, η ηχογράφηση ξεκινάει ως εξής:

Μάρκος: - Συριανό.
Κοπέλλα (μάλλον η Κική Καλαμαρά;): - Συριανό ντουζένι.
Μ. - Συριανό ντουζένι. (περνάει ο Στέλιος, ο γιός του). - Ο Στελλάκης μου. Τον είδες;
Κ. - Τον είδα. Και τον χαιρέτησα.

Και λίγο αργότερα, σχόλιο του Μάρκου πάνω στο κομμάτι: - Βαριά ντουζένια. Βαριά ζεϊμπέκικα.

Προφανώς η κοπέλα του είχε ζητήσει, εκείνη τη φορά, να ηχογραφήσει μερικά ντουζένια. Φανταστείτε τι πλούτος θα είχε διασωθεί αν τα νέα παιδιά που έκαναν αυτές τις ηχογραφήσεις είχαν και κάποιες γνώσεις εθνομουσικολογίας, ώστε να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις για να παίρνουν ενδιαφέρουσες και πολύτιμες απαντήσεις. Πάντως, σε άλλα αποσπάσματα από τις μπομπίνες αυτές ακούγονται και τα κουρδίσματα για τη μετάβαση από ένα ντουζένι σε άλλο, που καθοδηγούν τον ερευνητή σαφέστερα για το πως είναι κουρδισμένα τα τέλια.

Οντως Νίκο, πάλι καλά που σώθηκαν κι αυτά… Με βάση λοιπόν αυτά που λέει ο Μάρκος πρέπει να είναι το συριανό ντουζένι ρε-σολ-λα# όπως αναγράφεται στο άρθρο του Σταύρου Κουρούση στην Κλίκα με τίτλο “Τα κουρδίσματα (ντουζένια) του τρίχορδου μπουζουκιού”.
http://www.klika.gr/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=220&Itemid=171
Ενδιαφέρον δε είναι ότι στο παράδειγμα του άρθρου έχουμε την ίδια μελωδία παιγμένη αυτή τη φορά από τον Στέλιο Κερομύτη.

εγω απο τι εχω διαβασει μαλλον σε σι υφεση κουρδιζαν την ρε.
τις αλλες δυο δεν ξερω.
το δοκιμασα μια φορα στο δικο μου να δω πως ακουγεται και μαλλον ετσι ειναι.