Φωτογραφία του 1870

Φωτογραφία που βρίσκεται στην κατοχή του φίλου & συλλέκτη κ. Ανδρέα Χατζηπολάκη (http://anopolis72000.blogspot.gr/), ο οποίος τη χρονολογεί τη δεκαετία του 1870.

Κάθε άποψη θα είναι χρήσιμη, γιατί πρόκειται για μία από τις πρώτες φωτογραφίες που εμφανίζεται ταμπουρομπούζουκο (το βαστάει ο φουστανελοφόρος).

Αμετρητες οι παλιες φωτο και εγγραφα στο blog.

Ψαχνοντας να βρω την παραπανω επεσα σε αλλη μια φωτο με μπουζουκι…πιο προσφατη!

Την πρωτη πως θα τη βρουμε μεσα στο blog?

Πραγματικά, πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία στο μπλογκ. Ο κύριος όγκος των φωτογραφιών φαίνεται να προέρχεται από το αρχείο των Κούνδουρων, αλλά βεβαίως η φωτογραφία με το ταμπουροειδές δεν μπορεί να είναι από Κρήτη.

Τώρα, φίλε Σήφη, τι είδους απόψεις περιμένεις; Αναμενόμενο είναι, ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη φωτογραφία όπου μαρτυρείται σαφέστατα η ύπαρξη και χρήση ταμπουροειδών στον 19ο αιώνα, σε όλη την Ελλάδα. Η χρονολόγηση (1870), μήπως ξέρουμε πώς τεκμηριώνεται;

Κύριε Πολίτη,

Σαφώς και δεν είναι από την Κρήτη η φωτογραφία, καθώς οι φωτογραφιζόμενοι έχουν φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Το ενδιαφέρον της φωτογραφίας έγκειται στην χρονολόγησή της. Δηλαδή δεν έχω ξαναδεί τόσο παλιά φωτογραφία που να υπάρχει ταμπουρομπούζουκο. Έρχεται να επιβεβαιώσει, όπως λέτε, τις μαρτυρίες για την ύπαρξη του οργάνου τον 19ο αιώνα.

Την χρονολόγηση της την έκανε βάσει της εμπειρίας του ως συλλέκτης φωτογραφιών.

Παράθεση:
Υπάρχει άλλη φωτογραφία τόσο παλιά;

Στοιχεία για ταμπουρομπούζουκα έχουμε στη διάθεσή μας από ακουαρέλες με χρονολογία 1830 και 1850, ενώ ένα από τα παλαιότερα εικονιζόμενα μπουζούκια είναι του Μιλάνου, γύρω στα 1880.

Σήφη, πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία έχει το link που παρέθεσες!
Είδα την ιστορία της απαγωγής π.χ., όπως και το σχετικό τραγούδι που γράφτηκε (το οποίο αγνοούσα)

Για να είμαστε λοιπόν προσεκτικότεροι, ας τοποθετήσουμε τη χρονολόγηση ως “ύστερος 19ος αιώνας”. Για ύστερο 19ο υπάρχουν φωτογραφίες, ναι, όπως π.χ.η φωτογραφία που αναφέρει η Ελένη, με τον Μιλάνο έξω από το μαγαζί του Άνω Βόλου με παρέα, αλλά η ακριβής χρονολόγησή τους είναι δύσκολη, αν δεν γνωρίζουμε κάποια προσωπικά ή πραγματολογικά στοιχεία που θα βοηθήσουν την ακριβέστερη χρονολόγηση.

Για τη φωτογραφία, με το Μιλάνο έξω από το μαγαζί του Άνω Βόλου με παρέα, έχουμε στοιχεία.
Ο Στάθης Μιλάνος ανέφερε (υπάρχει και η συνέντευξή του στην “Κλίκα”) ότι ο γερο-Μιλάνος έπαιζε με το μπουζούκι αυτό ήδη από το 1880.

Ταμπουρομπούζουκο πάνω κάτω της ίδιας εποχής (και σίγουρα πριν το 1900) βρισκόταν και στην οικογένειά μου μέχρι το 1986.

Ο κ. Χατζηπολάκης βάσει των φωτογραφιών που έχει συλλέξει κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τεχνοτροπία της φωτογραφίας είναι της περιόδου 1860 - 70, χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί απόδειξη αλλά σαφώς αποτελεί ένδειξη.
Εσείς το εντάσσετε σε ένα γενικότερο πλαίσιο του “ύστερου 19ου αιώνα” και έχετε δίκιο.

Δυστυχώς όμως δεν έχει άλλες πληροφορίες αφού η φωτογραφία βρέθηκε, όπως πολλές άλλες, σε καταστήματα που πουλάνε τέτοια αντικείμενα.

Στην φωτογραφια διακρινονται η ροζετα ,η φιγουρα και τα στριφταρια που σημαινει οτι πιθανως το οργανο ηταν φτιαγμενο απο καποιον επωνυμο μαστορα μεταξυ 1860-1890,δεν θα το λεγα ταμπουρομπουζουκο αλλα κανονικο μπουζουκι της εποχης αυτης.Θυμιζει απο μακρια (αν και σε κακη κατασταση η φωτο για να κρινω,μαλλον αντιγραφο)μπουζουκι Ευαγγελιδη.

Χμ ο SDIMIS ισως μπορουσε να ριξει μια ωραια επεξεργασια στην εικονα!

Καλημερα, μολις τωρα ειδα το θεμα
θα κανω μια επεξεργασια και θα επανελθω

Η αναλυση της φωτογραφιας εγινε… δυστιχως το σημαντικοτερο μερος του οργανου, το καραολο, το οποιο θα μας εδινε σημαντικες πλιροφοριες, ηταν σχεδον αδυνατο να αναδημιουργηθει και να βγουν συμπερασματα.

Καποιες λιγες επιπλεον πληροφοριες ηταν δυνατον να εξαχθουν
Για πληροφοριες απο ολη την προοδο και την αναλυση παρακαλω ακολουθηστε το λινκ

ΥΓ¨εαν ειναι δυνατον ο κατοχος να μας δωσει τη φωτογραφια σε μεγαλυτερη αναλυση, τοτε ισως μπορεσουμε να εξαγουμε βασιμα στοιχεια

Τι σχεδόν αδύνατο; Ευκρινέστατα το δείχνεις! Κεφαλή τύπου σαζιού, με μερικά κλειδιά μπροστά και μερικά στο πλάι.

Αγαπητε Pepe,

αυτα τα ιχνη στη φωτογραφια που μοιαζουν να ειναι ξυλινα κλειδια στο καραολο, μπορει στο τελος να ειναι τιποτε αλλο απο διακοσμηση της φορεσιας της γυναικας στα δεξια.

Εαν η φωτογραφια υπαρχε σε λιγο υψηλοτερη αναλυση τοτε θα μπορουσαμε να βγαλουμε ισως ασφαλεστερα συμπερασματα.

Παντως το σχημα του ηχειου λαουτοφερνει παρα ταμπουροφερνει κατα εμε
( με βαση το σχεδιο μου σχετικα με το σχημα ηχειων μπουζουκιων του 1900)

PW.jpg

Παντως εμένα μου θυμίζει(¨οπως σωστα έγραψε στο μπλογκ του ο Σπύρος)το μπουζούκι που επισκευάζω(στα λούστρα είμαι).Γενικά Μοριάς μου μυρίζει.