Θα κανω μια ερωτηση που ισως ακουστει τουλαχιστον αφελης !
Γνωριζουμε πληροφοριες σχετικα με τη γνωστη Φωτογραφια Ρεμπετων του 1933 Καραισκακη Πειραια;
Ποιος ο κατοχος της?,απο που ειναι σκαναρσμενη? που δημοσιευτηκε για πρωτη φορα ? ειναι υλικο Πετροπουλου?
Κοιτοντας να την καθαρισω, παρατηρησα πως περιεχει καποιοες χειρογραφες σημειωσεις στο πισω μερος της.Η τουλαχιστον αυτη ειναι μια ριψοκινδυνη υποθεση μετα απο μια μικρη ερευνα που εκανα με καποια post φιλτρα.
Λεπτομερειες απο την αποπειρα να βγαλω ακρη χωρις αποτελεσμα, εδω
Στη Βικιπέδια(γερμανική έκδοση) η έκδοση “Fόnf Griechen in der Hφlle“ (Πέντε Έλληνες στον άδη) περιγράφεται ως άλμπουμ με δύο δίσκους βινυλίου (LP) που εκδόθηκε στο Μόναχο το 1982. Δεν είναι βιβλίο, όπως αναφέρεις εσύ στο μπλογκ σου. Και επειδή, βεβαίως, το πρωτότυπο της φωτογραφίας που ψάχνεις δεν απόκειται σε κάποια βιβλιοθήκη του Μονάχου αλλά μάλλον σε κάποια ιδιωτική συλλογή στην Ελλάδα, σίγουρα η φωτογραφία σκαναρίστηκε “δεύτερο χέρι”.
Αν ήταν από το βιβλίο του Πετρόπουλου θα είχε το γνωστό λογότυπο ο οποίος δεν υπάρχει και πολύ δύσκολα απαλείφεται. Άρα, κάπου αλλού πρέπει να ψάξεις.
Για όσους θέλουν να ψαχτούν, η φωτογραφία σε μεγάλη ανάλυση βρίσκεται εδώ.
Πράγματι κάτι είναι γραμμένο. Με mirroring (vertical rotation) προσπάθησα να δω μήπως κατάφερνα να διαβάσω τίποτα, αλλά τα μάτια μου δε με βοηθάνε. Κάποιοι ίσως που έχουν μεγαλύτερες οθόνες ίσως μπορούν να κάνουν πιο πολλά!
Εγω δεν έκανα βερτικαλ μιρροου, αλλά οριζόντιο , μιας και εαν τα γράμματα γράφτηκαν στο πίσω μέρος της φωτογραφίας , δεν θα ήταν ανάποδα αλλά αντίστροφα
εξαρτατε βέβαια εαν η σημείωση έγινε με την ίδια φορά οπως η φωτογραφία η ανάποδα προς το πάνω-κάτω μέρος της
Η φωτογραφια ανηκει σημερα στην Γενναδειο βιβλιοθηκη οπως και το αρχειο με τις φωτογραφιες που μαζεψε ο Ηλιας Πετροπουλος.Σαφως καποιες εχουν το λογοτυπο του ,αλλα οχι ολες τουλαχιστον οι περισσοτερες απο οσο ξερω δεν το εχουν.
Ευχαριστω Σταυρο για την πληροφορία . Έγγραψα επίσης την πληροφορία σου με το όνομα σου
Τώρα ποιος καλός φίλος θα περασει απο τη βιβλιοθήκη ;:088:
Είμαι πολύ περίεργος να δώ τι γράφει ( εαν γράφει ) η σημείωση πίσω στην αυθεντική
Πισω απο το Μαρκο…ενας μακρυμαλλης;…μια γυναικα;…Ποιος ξερει;
Γυναικα αναμεσα σε τοσους αντρες;…Αλλα και μακρυμαλλης εκεινες τις εποχες;!
Ισως και απλη παραμορφωση.
Και ο τυπος δεξια απο το Μπατη με το καπελο…μοιαζει με το Βαγγελη Παπαζογλου,απο την αλλη κα ο τυπος με την τραγιασκα κατω απο το Μαρκο μοιαζει επισης με τον Παπαζογλου…
Δημήτρη δεν νομίζω πως ειναι γυναίκα
κάποια artifacts της φωτογραφίας λόγω του σκαναρισματος δημιουργούν κάποιες καμπύλες γραμμές -που νομίζεις πως ειναι το περίγραμμα μαλλιών (highlight curves )οπως και γύρω απο το πρόσωπο του Μάρκου εαν παρατηρήσεις
το το σκούρο χρώμα απο το τζαμί πίσω απο εκείνον που μοιαΕι με γυναίκα δίνει την αίσθηση μαύρων μακριών μαλλιών
Δεν ξέρω αν το 'χουν παρατηρήσει κι άλλοι αλλά μιας και δεν έχω δει να σχολιάζεται κάπου ας αναφέρω ότι η κιθάρα που κρατά ο Μπάτης είναι διπλομάνικη, δηλαδή τουλάχιστον 7χορδη. Δεν υπάρχουν βέβαια έξτρα χορδές στην κιθάρα τη στιγμή που λαμβάνεται η φωτογραφία ωστόσο το δεύτερο μανίκι φαίνεται ολοκάθαρα ενώ κάτω από το αριστερό χέρι του Μπάτη ξεχωρίζει η δεύτερη κλειδιέρα. Μάλιστα έτσι εξηγείται ο πλατύς καβαλάρης και το χωρίς μεγάλες καμπύλες σχήμα της κιθάρας για εκείνη την εποχή. Έλεγα κι εγώ, τι κιθάρα είναι αυτή; Ακουστική κι έχει τέτοιο σχήμα;
κατ’αρχήν δεν ήταν όλοι, και έτσι κι αλλιώς εκεί γύρω σύχναζαν κάθε μέρα. εξάλλου μια φωτογράφηση εκείνη την εποχή ήταν μεγάλο γεγονός, οπότε η είδηση θα είχε μαθευτεί γρήγορα! δεν ξέρω αν έγινε με αφορμή συγκεκριμένο γεγονός (πχ την συμμετοχή του μπάτη στην περαιοβύζιον του 1933)…
Αυτές οι κιθάρες έχουν πάντα δεύτερο μανίκι; Ρωτάω επειδή αυτή η λεπτή βεργούλα που λέει ο Νίκος Π. δε μοιάζει με κανένα τρόπο για μπράτσο οργάνου, και διερωτώμαι μήπως είναι κάποια άσχετη λεπτομέρεια που δεν την καλοδιακρίνουμε, ενώ από την άλλη νομίζω ότι έχω δει ευρωπαϊκά λαούτα με δεύτερη κεφαλή αλλά χωρίς δεύτερο μπράτσο, με τις έξτρα χορδές στον αέρα. Έτσι κι αλλιώς ανοιχτές παίζονται. Φυσικά η δεύτερη κεφαλή δεν είναι ιπτάμενη, είναι κολλημένη (ή μονοκόμματη [;]) με την κανονική.
Σε αυτή τη φώτο πάλι ο Μπάτης κρατά κιθάρα με δεύτερο μπράτσο, πιθανότατα την ίδια.
Η συγκεκριμένη κιθάρα μου έχει κάνει εντύπωση διότι το σκάφος της έχει σχήμα πολύ διαφορετικό από τις άλλες της εποχής. Περισσότερο παραπέμπει σε σκάφος dreadnought παρά σε μεγάλο οκταράκι όπως η ΠΑΠΖΙΑΝ που αναφέρει ο φίλος skatzoxoiros. Αλά ας μιλήσουν οι οργανοποιοί επ’ αυτού
Κάτι με κάνει να πιστεύω, εν τω μεταξύ, ότι όλες αυτές οι φώτο στην Πλατεία Καραϊσκάκη μπορεί να τραβήχτηκαν και την ίδια μέρα… σα να πέρασε μια φορά ένας φωτογράφος…
Η αλήθεια είναι ότι και με τη δεύτερη φωτο μάλλον που είναι μπράτσο αυτό που φαίνεται… Οπότε πρέπει να ήταν πολύ μπροστά απο τότε ο Μπάτης… Οργανοποιοί του forum, τα φώτα σας!
Μπράβο! Εδώ φαίνεται ολοφάνερα ποιά λύση εφαρμόστηκε ώστε να προσαρμοστεί, στηριζόμενη από ένα μεταλλικό σωλήνα, η επιπλέον μισή κλειδιέρα με τα κομματάκια ξύλου που την συνδέουν στην “κανονική” κλειδιέρα. Όμως το σχήμα του σκάφους αυτής της κιθάρας είναι διαφορετικό από εκείνης “του Μπάτη”, κλασικό οκτώ.