Για λογαριασμό φίλου (που δε ασχολείται με υπολογιστές) επισυνάπτω τη φωτογραφία. Είναι περίπου στο 1880 στο Μαρκόπουλο. Ο δεύτερος από αριστερά λεγόταν Δρίτσας (προπάππους). Έχει κανείς κάποια πληροφορία για τη συγκεκριμένη φωτογραφία?
“Μια εκδοχή αυτής της φωτογραφίας βρίσκεται αναρτημένη στην ιστορική ταβέρνα «Ο Λίλης» στην Άνω Σύρο, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Μάρκο Βαμβακάρη”
Και σε εξώφυλλο βιβλίου.
Όποιος έχει το βιβλίο αυτό,ας ρίξει μια ματιά,μήπως υπάρχει κάποιο σχόλιο.
Αυτή δεν είναι η φωτογραφία που απεικονίζει παλιούς μπουζουξήδες στη Σϋρο; Αν θυμάμαι καλά πρέπει να έχει αναγνωριστεί μάλιστα και ο ένας είναι ο Τρεισίμισης και άλλος ο Στραβογιώργος. (Δεν έχω μπροστά μου την βιογραφία του Μάρκου, που τους περιγράφει και ίσως να κάνω λάθος στα ονόματα).
Φίλε Βασίλη, είσαι σίγουρος για το ότι είναι στο Μαρκόπουλο; Γιατί αν ισχύει τότε έχει καταχωρηθεί λάθος από διάφορους ερευνητές.
Οργανοπαίχτες της Σύρου στις αρχές του 20ού αιώνα με τζιβούρια και κλαρίνο.
Η φωτογραφία εντοπίστηκε από το συγγραφέα σε καφενείο στον ανήφορο της Σύρου το καλοκαίρι του 1972, οπότε και πληροφορήθηκε από τους θαμώνες ότι κάποιος από τους εικονιζόμενους τζιβουριτζήδες λεγόταν Μαούτσος, ενώ ο παρεμβαλλόμενος τραγουδιστής (όρθιος) λεγόταν Αντούγιας.
Σας ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες και κατατοπιστικές απαντήσεις. Μετά από ερώτηση, ο Δρίτσας (2ος απο αριστερά) ήταν από το Μαρκόπουλο Αττικής, χωρίς περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή. Ο συγγενής που είχε αρχικά την φωτογραφία ζει στο εξωτερικό με δύσκολη την επικοινωνία. Αν μάθω κάτι παραπάνω θα ενημερώσω σχετικά.
Κι εγώ το έχω το βιβλίο. Στο πίσω εσώφυλλο πράγματι γράφεται:
Φωτογραφία εξωφύλλου:
Οργανοπαίκτες της Σύρου στις αρχές του 20ού αιώνα με τζιβούρια και κλαρίνο. Η φωτογραφία εντοπίστηκε από τον συγγραφέα σε καφενείο στον ανήφορο της Σύρου το καλοκαίρι του 1972, οπότε και πληροφορήθηκε από τους θαμώνες ότι κάποιος από τους εικονιζόμενους τζιβουριτζήδες λεγόταν Μαούτσος (πρβλ. Βαμβακάρης 1973, σ. 106, 262), ενώ ο παρεμβαλλόμενος τραγουδιστής (όρθιος) λεγόταν Αντούγιας. Η φωτογραφία αντιγράφηκε το 1976 και παραχωρήθηκε ευγενώς στον συγγραφέα από την τότε φοιτήτριά του Joan Coates και τον αείμνηστο σύζυγό της Tom.
Θαύμα, θαύμα! Τώρα το λέει και στο δικό μου! Ο τίτλος λέει ξεκάθαρα «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ» με κεφαλαία γράμματα, και στο συγκεκριμένο σημείο (το αφτί του οπισθοφύλου) δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από αυτό το κείμενο.
Πριν μερικές ώρες είμαι σίγουρος ότι δεν υπήρχε…
Πάντως, αν υπάρχει συγγενής του Δρίτσα από Μαρκόπουλο που έχει κι αυτός τη φωτογραφία και επιμένει ότι ο 2ος, με τζιβούρι, είναι ο Δρίτσας, και από τη στιγμή που ο Γκώντλετ δεν προσδιορίζει ποιος από τους τρεις με τα τζιβούρια είναι ο Μαούτσας, μπορεί κάλλιστα να συμβαίνουν και τα δύο.
Οι δύο μεσαίοι φοράνε τα ίδια ρούχα, που (χωρίς να είμαι ειδικός) ταιριάζουν για κυκλαδονήσι. Ο τέρμα δεξιά, που κρατάει το τζιβούρι και δεν παίζει, θα μπορούσε ενδεχομένως να φοράει φορεσιά από αλλού.