Φωτογραφία Μοναστηράκι 1880

Nikos Voyager
ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΤΟ 1880…ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ Η ΠΛΑΤΕΙΑ - Από την ομάδα στο Facebook “Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ

Την βρήκα στο facebook δεν ξέρω αν έχει ανέβει ξανά. Αν ξέρει κανείς να μας πει, αν το μακρόστενο κτίριο μεταξύ του τζαμιού και του ρολογιού, ή το κτίριο που φαίνεται πίσω από το ρολόι, είναι ο Μεντρεσές ή Παλιά Στρατώνα,

Σύνδεσμος στην ανάρτηση: https://www.facebook.com/photo?fbid=452591245862884&set=gm.1756671111178060 (για να προβληθεί η ανάρτηση πρέπει να είσαι μέλος της ομάδας αυτής)

5 «Μου αρέσει»

Στο facebook υπάρχει η ομάδα ‘‘Παλιες φωτογραφιες της Ελλάδας- Old photos from Greece’’ και τακτικά ανεβαίνουν τέτοιες φωτογραφίες, συνήθως με ένα μικρό σχετικό κειμενάκι με πληροφορίες, όπου υπάρχουν. Έχω πετύχει και απο Πειραιά και το Μεντρεσέ και διάφορες άλλες. Αξίζει να την τσεκάρετε.

ΥΓ: Αν εκεί παραπέμπει το λινκ δεν φαίνεται, βγάζει ‘‘Αυτό το περιεχόμενο δεν είναι διαθέσιμο προς το παρόν’’.

Βρήκα ποιο είναι ποιο σε συνάρτηση με μια άλλη παλιά φωτογραφία από εδώ. Η Παλιά Στρατώνα είναι το λευκό κτήριο που φαίνεται πίσω από τις κολώνες του Τζαμιού στην δεξιά πλευρά της φωτογραφίας.
Και ο Μεντρεσές είναι το άσπρο κτήριο πίσω από το ρολόι του Έλγιν.
Βρήκα και στοιχεία για την φωτογραφία. Είναι του William James Stillman και είναι του 1869 όχι του 1880 όπως λέει ο αναρτητής.
https://www.mixanitouxronou.gr/pos-vgike-i-frasi-doxa-patri-ke-ti-schesi-echi-me-to-roloi-tou-elgin-stin-palia-agora/

5 «Μου αρέσει»

Για την Παλιά Στρατώνα θα συμφωνήσω, για τον Μεντρεσέ νομίζω όχι.

Ο Μεντρεσές θεωρώ ότι είναι εκτός πλάνου στη συγκεκριμένη φωτογραφία, είναι ακόμη αριστερότερα. Άλλωστε το κτίσμα που φαίνεται πίσω από το Ρολόι του Έλγιν είναι ισόγειο κεραμοσκεπές, αν διακρίνω καλά, ενώ ήδη την εποχή της φωτογραφίας (1880), και μάλιστα από εικοσαετίας, ο Μεντρεσές είχε μετασκευαστεί σε διώροφο κτίριο.

Παραθέτω επιβοηθητικά σχετικό χάρτη όπου φαίνονται και οι αποστάσεις, καθώς και σχετική φωτό του Μεντρεσέ περί το 1870.

ΥΓ. Για να έχουμε μια εικόνα, ως προς την Παλιά Στρατώνα, αυτή ξεκινούσε ακριβώς μετά την τελευταία κολόνα της Βιβλιοθήκης του Αδριανού.

Άνθιμε, πιθανότερα έχεις δίκιο.
Και εδώ ένα σχόλιο από το facebook προς εμένα που έκανα την ερώτηση και εκεί:
“Το Μακροστενο ήταν παλάτι και σεράι του Χασεκη,επί Όθωνα έγινε στρατωνα και τέλη 1900 φυλακές με την ονομασία “Παλαιά Στρατωνα”. Εκεί που είναι ο Μεντρεσες στους αέρηδες έγιναν φυλακές επί Όθωνα στην φώτο εκεί που φαίνεται ο πύργος ρολόι δωρεά του Έλγιν.”

Βλ. λήμματα στο Ρεμπέτικο Γλωσσάρι

1 «Μου αρέσει»

i have a picture with a KOUTSAVAKIS in front of the pirgos :wink:

Αυτή με το βαρέλι έξω στον ήλιο, να λιαστεί;

1880

3 «Μου αρέσει»

Ναι, η γνωστή φωτογραφία. Ακόμα αριστερότερα, φαίνεται ένα βαρέλι ταβέρνας, οριζόντια τοποθετημένο. Προφανώς είναι αργά μέσα στο καλοκαίρι (Άυγουστος, αρχές Σεπτεμβρίου) και βγήκε να καθαριστεί για τις καινούργιες μουστιές.

1 «Μου αρέσει»

image

2 «Μου αρέσει»

Thanks @Simon_Steiner , it came up recently in another topic Αγωνιστές του '21, Κουτσαβάκηδες και Ζεϋμπέκοι

2 «Μου αρέσει»