Αθήνα γύρω στο 1858 - 59

Η φωτογραφία δείχνει την Αθήνα στις απαρχές του ρεμπέτικου, υπέροχο ντοκουμέντο.
Από ότι λέει ο αναρτητής υπάρχουν και μερικές άλλες που περιμένουμε να δημοσιευτούν.

7 «Μου αρέσει»

πολύ σημαντικό ντοκουμέντο, και με καλή ανάλυση στο άρθρο.

2 «Μου αρέσει»

Την είδα κι αλλού, πάρα πολύ σημαντικό εύρημα. Σπαρμένα χωράφια κολλητά στη μετέπειτα πλατεία Ομονοίας! Έχουν κάνει και αρκετή δουλειά, παίρνοντας κομμάτι – κομμάτι και αναγνωρίζοντας πράγματα. Συγκινήθηκα όταν είδα το «Βαρβάκειο» με τις κατασκευαστικές σκαλωσιές. Όταν επέκειτο η κατεδάφισή του, ο καθηγητής μας οργάνωσε μιάν ομάδα που πήγαμε και το αποτυπώσαμε. Δυστυχώς δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα κάπου τα σχετικά αρχεία…

5 «Μου αρέσει»

Εγώ ανυπομονώ και για τις υπόλοιπες γιατί υπάρχει η πιθανότητα να δούμε μέρη που έχουν περιγραφεί στα τραγούδια, πχ: Μεντρεσές, Στρατώνα, όπως και χαρακτηριστικούς τύπους της εποχής. Για παράδειγμα νομίζω ότι από τα κουτσαβάκια έχουμε μόνο μία φωτογραφία παρόμοιας λογικής.

5 «Μου αρέσει»

Λες να δούμε τον πλάτανο του μεντρεσέ;

2 «Μου αρέσει»

Γιατί όχι Νίκο? Εδώ είδαμε το καφενείο των Αγωνιστών και την Ωραία Ελλάς. Για φαντάσου να έχει πάρει φωτογραφία την πλατεία Ψυρρή με τα κουτσαβάκια να κάθονται στα καφενεία γύρω γύρω. :astonished: :smiley:

1 «Μου αρέσει»

Στη φωτογραφία «Βαρβάκειος Γεωγραφία» απεικονίζεται ένα υπό ανέγερση διόροφο κτίριο, το Βαρβάκειο Λύκειο. Αναφέρεται στη λεζάντα ότι «κατεδαφίστηκε την δεκαετία του 1940, μετά και τις μεγάλες καταστροφές κατά τα Δεκεμβριανά». Πράγματι υπέστη τότε τεράστιες καταστροφές, δεν κατεδαφίστηκε όμως και παρέμεινε, ερείπιο, μέχρι τη δεκαετία ΄50. Τότε, ως μαθητής του (“φιλοξενούμασταν” τότε στο σχολικό συγκρότημα της οδού Κωλλέτη, που ευτυχώς υπάρχει ακόμα), ήμουν μέλος μιας μικρής ομάδας μαθητών που σταλθήκαμε, από τον (φιλόλογο) καθηγητή μας (κ. τότε) Ιωάννη Χαρίτο να το αποτυπώσουμε φωτογραφικά, αφού είχε ήδη ανακοινωθεί ότι είναι προγραμματισμένη η κατεδάφισή του. Το αν διασώθηκαν οι φωτογραφίες που βγάλαμε, δεν το ξέρω.

3 «Μου αρέσει»