Φωτογραφία

Σ’ αυτό το άρθρο (που όποιος θέλει μπορεί να το διαβάσει αλλά δε νομίζω ότι σήμερα πλέον έρχεται να μας καλύψει σημαντικά κενά -είναι και παλιούτσικο άλλωστε), υπάρχει μια ενδιαφέρουσα φωτογραφία που περιέργως δεν προέρχεται από τον Πετρόπουλο και επομένως πρέπει να είναι μάλλον άγνωστη (σ’ εμένα πάντως σίγουρα): άγνωστοι χασισοπόται με μπαγλαμαδάκια, πιθανώς από το αρχείο της Αστυνομίας, περίπου 1930.

Καλά κάνεις και την αναφέρεις Περικλή.
Είναι δημοσιευμένη -εκτός των άλλων- σε έναν από τους δύο τόμους του Κουνάδη ΕΛΚΥΣΤΙΚΩΝ ΗΧΩΝ ΕΡΑΣΤΕΣ. Είναι μέσα από τις φυλακές και υπάρχουν και άλες από τους ίδιους κρατούμενους, τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκανάρω…

Μπάμπη, όταν μπορέσεις, σε παρακαλώ πολύ, ανέβασε αν σου είναι
εύκολο ό τι έχεις, γιατί μου κίνησε την περιέργεια …

Τα άτομα είναι πολύ νεαρά σε ηλικία και μέσα στις φυλακές είχαν τόση
ελευθερία, να κάνουν χασίσια με όλα τα σύνεργα ; συν τα όργανα !!!
συν η φωτογράφιση ! μήπως πρόκειται για στημένη ιστορία ;

Επίσης, μια και το φως στην φωτό είναι άπλετο, λόγω ήλιου, προφανώς
δεν είναι μέσα σε κελί (το στενό το παραθύρι που φωτίζει το κελί), αλλά
σε προαύλιο χώρο και τα άτομα είναι σκουρόχρωμα, μπορεί και να είναι
άλλης ιθαγένειας …

Τέλος πάντων, όταν βρεις χρόνο, δημοσίευσε ό τι έχεις να το δούμε …

Ευχαριστώ πολύ !

Δεν έχεις κι άδικο Πελαγία…

Μα, αν δεν κάνω λάθος, δεν ήταν διωκόμενο ήταν το χασίσι τότε… πόσο μάλλον σε περιβάλλον φυλακής, που σε θέλουν ούτως ή άλλως αποβλακωμένο και άβουλο και αδύναμο. Προσωπικά, δεν βλέπω κάτι περίεργο

1 «Μου αρέσει»

Ο Μπάμπης πιθανότατα έχει δίκιο. Είναι ίσως παραπλανητική η λεζάντα της φωτογραφίας στο άρθρο (μεταφράζω: Καπνιστές χασίς και μουσικοί, συλληφθέντες από την Ελληνική Αστυνομία, περ. 1930), αφού αλλιώς έχουμε συνηθίσει να τοποθετεί η αστυνομία τους (όποιους) συλληφθέντες για φωτογραφία αρχείου υπηρεσίας. Το ύφος της συγκεκριμένης φωτογραφίας παραπέμπει περισσότερο σε ενδιαφερόμενο για τοπικές γραφικότητες, εξωτικές καταστάσεις ή άλλα παράξενα, και όχι σε φωτογράφο αστυνομίας.

Δεν διάβασα το άρθρο. Μάλλον δεν έχει αναφορά στη φωτογραφία.

Η φωτογραφία περιλαμβάνεται στο Σπάνια κείμενα για το ρεμπέτικο (1929-1959), του Κ. Βλησίδη (επιμ.), Αθήνα 2006: σ. 61. Εκεί η λεζάντα είναι σαφής:

“Το φωτογραφικό αυτό τεκμήριο χρονολογείται περί τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Από το βιβλίο του ανωτέρου αστυνομικού Νικολάου Αρχιμανδρίτη, Επιστημονική και τεχνική αστυνομία, Αθήνα 1957: σ. 502. (Η φωτογραφία, παραχωρημένη από τον Αρχιμανδρίτη, πρωτοδημοσιεύθηκε στο βιβλίο του Μιχ. Στριγγλάρη, Χασίς, Αθήνα 1937.)”

1 «Μου αρέσει»

Ας τη βάλουμε να βρίσκεται, τη φωτογραφία:

415
Hashish smokers and musicians arrested by the Greek Police (c. 1930)
Far left: baglamas ; second right: tzoura

2 «Μου αρέσει»