Τσολιάς παίζει ταμπουρά σε εξώφυλλο παρτιτούρας

Ελληνικοί χοροί σε διασκευή για πιάνο Ζαχαρία Βελούδιου (1853-1914)
MS.5.026b

οι ψηφιοποιημένες παρτιτούρες στο Ε.Λ.Ι.Α με κοινό εξώφυλλο για τη σειρά, κάτι που είδαμε και στις παρτιτούρες «τσαχπίνικων τραγουδιών» του Τούντα.

3 «Μου αρέσει»

Θα με πιστέψετε τώρα, αν πώ πως πριν ακόμα μπώ στο θέμα και δώ την παρτιτούρα, είχα ήδη φέρει στο μυαλό μου την εικόνα του τσολιά με ταμπουρά που, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, είδα και στο εξώφυλλο; Είναι πάντως (σήμερα) πασίγνωστη αυτή η εικόνα.

Το ίδιο κι εγώ.

Είναι γνωστή εικόνα. Μήπως την έχουμε πουθενά εκεί;

Να σχολιάσω ότι με συγκινούν ιδιαίτερα οι τίτλοι «Χορός Μενιδιάτικος / Κουρουπιώτικος / Μαρουσιώτικος». Όταν αυτά τα προάστεια ήταν ξεχωριστά χωριά με την τοπική τους κουλτούρα το καθένα!

2 «Μου αρέσει»

είναι ο Ρουμελιώτης με ταμπουρά 1880, το συνημμένο χάθηκε αλλά το βρήκα αλλού

Kι εμένα… Το Κορωπί όμως, ούτε σήμερα δεν μπορείς να το πεις προάστειο…

1 «Μου αρέσει»

Εγώ την είχα χρησιμοποιήσει εδώ (εικ. 8). Phthiotis γράφει στην περιγραφή της.

Και ο πλακιώτικος για τους γκαγκαραίους :slight_smile: . Αν ακολουθήσεις το σύνδεσμο, και δεις και τα οπισθόφυλλα με τον πλήρη κατάλογο, έχει και μερικά «ασιατικά τεμάχια».

Η Βασιλική και ο συρτός πλακιώτικος έχουν διασκευαστεί και για παλαιοτσιμπητή κιθάρα, το έχω από τα «εκλεκτά τεμάχια» του Γαϊτάνου που τότε ήταν κυρίως διασκευές Ν. Ξανθόπουλου, το έχει ίδιο και ο Κουνάδης https://www.vmrebetiko.gr/item?id=2142 από Φέξη όπου λέει «Μεταγραφή Στ. Ε. Δραγών.», δεν ξέρω αν το δεύτερο ήταν παλιό ψευδώνυμο του πρώτου ή αν παίζει κάτι άλλο . Δεν έχει διέσεις στον οπλισμό, δήλωση του Μι χιτζάζ-χιτζασκαρ σαν τρόπο της Λα αρμονικής μινόρε.
Εδώ η ηχογράφηση μου του πλακιώτικου.
https://youtu.be/43WXYsmJLxw

2 «Μου αρέσει»