Εχω παρατηρησει οτι ο Βαμβακαρης, δεν επαιζε ποτε τσαλκατζες, εκτος αν μου διαφευγει κατι, ποιος το ξεκινησε αυτο; ποτε καθιερωθηκε; και γιατι μια ωραια τεχνικη σαν αυτη παρατραβηχτηκε τοσο, που σε συγχρονα τραγουδια, ακους συνηθως στην εισαγωγη, αλλεπαληλες τσαλκατζες, σε σημειο που γινεται βαρετο?
*Τσαλκατζες εννοω οταν παιζεις πχ Λα και μετα Σιb γρηγορα αλλα την σι πχ δε την παιζεις καθαρα νομιζω καταλαβατε αν η λεξη σημαινει κατι αλλο και τα χω μπερδεψει συγχωρεστε με
Μιλάς για τρίλιες και ποικίλματα. Στα Τούρκικα τα λένε çarpma. Στην βασική τους μορφή είναι ένα είδος μουσικής διακόσμησης που μιμείται την ανθρώπινη φωνή. Όπως λοιπόν η φωνή μπορεί να κάνει βιμπράτο και βάζει εκφραστικά στολίδια, έτσι και το όργανο θα κάνει αντίστοιχες αναφορές. Βέβαια με τα χρόνια οι φωνές και τα όργανα αρχίζουν και διαφέρουν μεταξύ τους αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.
Τώρα για αυτό που ρωτάς: Δεν ξέρω αλλά υποθέτω πως ο Μάρκος δεν έβαζε πολλά στολιδια γιατί δεν τα έβαζε ούτε στη φωνή του. Ήταν δωρικός και απέριττος οπότε πως θα μπορούσε να έπαιζε διαφορετικά απο το τραγούδι του;